Tuinhuis maken

tuinhuis

Zelf een tuinhuis maken

Wilt u heerlijk genieten van het buitenleven of wilt u uw tuinmeubelen en -gereedschappen veilig en droog opslaan? Dan is een tuinhuis of blokhut dé uitkomst. Als doe-het-zelver doet u natuurlijk het liefst alles zelf. Of het nu gaat om kleine of grote projecten, u gaat ze niet uit de weg. Wilt u graag een tuinhuis bouwen? Als u weet waar u moet beginnen is het een klus die u zelf uit kunt voeren. In deze klustip leggen we u in een aantal stappen uit hoe u zelf een tuinhuis bouwt.

Benodigheden

 • Balken
 • Planken
 • Dakbedekking
 • Dakgordingen
 • Plexiglas
 • Scharnieren
 • Schroeven
 • Tegels/vlonders

Vooraf: de vergunning

Voordat u begint met het bouwen van uw tuinhuis is het verstandig om bij uw gemeente te controleren of u een bouwvergunning nodig heeft. In veel gevallen heeft u geen vergunning nodig en kunt u zonder problemen een tuinhuis of blokhut plaatsen. Enkele voorwaarden zijn: het tuinhuis mag niet hoger dan 3 meter zijn, niet gebruikt worden als keuken of slaapkamer en de totale oppervlakte mag niet groter zijn dan 30m2. Voldoet u aan deze eisen? Dan kunt u beginnen met het bouwen van uw tuinhuis. Twijfelt u nog? Neem dan voor de zekerheid contact op met uw gemeente.

Stap 1 Formaat bepalen

Mag u het tuinhuis bouwen? Dan is het tijd om het formaat van het huis te bepalen. Of het nu een groot huis of klein huisje wordt, het is verstandig om vooraf een bouwtekening te maken. Dit zorgt er niet alleen voor dat u een beter beeld krijgt van de constructie en de afmetingen, maar u zorgt er ook voor dat u niets vergeet. Bij het maken van de bouwtekening dient u rekening te houden met de vorm, de deur, het dak en de ramen. Hoeveel materialen u nodig heeft, hangt voornamelijk af van de afmetingen van het tuinhuis.  Wat u in ieder geval nodig heeft is: funderingsbalken voor een goede fundering, palen en balken om het geraamte op te bouwen en planken om de buitenkant af te werken.

Legt u een vloer? Houd er dan ook rekening mee om tegels en vlonders in huis te halen. Voor de ramen kunt u gebruik maken van plexiglas. Om het tuinhuis vervolgens helemaal of te maken kunt u gebruik maken van een dakbedekking.

Let er bij het bouwen van het frame wel op dat u deze van de muren van uw huis afbouwt. Het is namelijk belangrijk dat er ruimte tussen de muren van uw huis en de muren van het tuinhuis zit.

Stap 2 Fundering

Weet u wat u wilt en heeft u de materialen in huis? Dan is het tijd om te beginnen met het bouwen van het tuinhuis. Het eerste wat u hiervoor doet is het leggen van een fundering. Een goede fundering zorgt ervoor dat de vloer en de deur van het tuinhuis niet in contact komen met de grond. ‘Een goed begin is het halve werk’ is hier zeker van toepassing. De ondergrond moet perfect recht zijn wilt u een stevig tuinhuis bouwen. Maak gebruik van een waterpas om te kijken of de ondergrond overal gelijk is.

Stap 2.1 Funderingsbalken

Voor het plaatsen van een fundering dient u eerst een gat te graven. Hoeveel centimeter grond u moet afgraven hangt af van de dikte van de vloerplaten die u gebruikt. Doe dit in ieder geval over de gehele afmeting van het tuinhuis. Tel hierbij 10 centimeter extra bij alle zijkanten op, zodat het tuinhuis niet op de uiterste rand komt te staan. Zaag houten planken die u vervolgens aan elkaar schroeft voor de bekisting. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond netjes op zijn plaats blijft liggen. Vul het gat vervolgens op met schoon zand, met een laag van minimaal 20 cm diep. Dit dient u vervolgens aan te trillen zodat het loodrecht ligt. Om een langere levensduur van uw tuinhuis te garanderen is het verstandig funderingsbalken te gebruiken. Door het leggen van de funderingsbalken trekt het vocht uit de grond minder snel in het hout van het tuinhuis.

Stap 2.2 De vloer

Is de fundering klaar? Dan is het tijd om een goede ondergrond aan te brengen. Bij het leggen van de vloer heeft u twee opties. U legt een stevige houten vlonder of kiest voor een tegelvloer. Wilt u graag een vlondervloer leggen? Dan raden wij u aan om onze vlonderplanken klustips te lezen. Het leggen van vlonderplanken vergt precisiewerk. In onze klustip leest u hoe u in een aantal stappen de vlondervloer legt.

U kunt echter ook kiezen voor tegels. De tegelvloer is eenvoudiger te leggen, maar het is uiteraard wel van belang dat u deze goed legt. Deze moet namelijk strak en loodrecht liggen. Als dit niet gebeurt, kan het voorkomen dat de tegels dankzij het gewicht van het tuinhuis weggedrukt worden. Grote tegels zorgen hierbij voor meer stevigheid dan kleine tegels. Leg een fundering van tegels altijd vast met opsluitbanden.

Fundering tips:

 • Voorkom te allen tijde dat er water in het tuinhuis kan komen te staan. Houd er bij het leggen van de fundering dus rekening mee dat het huis een aantal centimeter boven het maaiveld komt te liggen.
 • Bepaal de maat van de fundering aan de hand van de afmetingen van het tuinhuis. Tel daarbij een aantal centimeter op, zodat u iets van speling heeft.
 • Als u geen funderingsbalken gebruikt bij het plaatsen van het tuinhuis, meet dan het tuinhuis op en trek daar vervolgens een aantal centimeter af. Hierdoor valt het tuinhuis net over de ondervloer en kan het water makkelijker weglopen.
 • Tril het nieuwe grond altijd aan. Hierdoor voorkomt u dat het tuinhuis gaat verzakken als deze eenmaal staat.

Stap 3 Het frame

Als de vloer ligt is het tijd om het frame te maken. In deze fase is het ook verstandig te bepalen waar u de deur en de ramen wilt hebben als dit nog niet op de bouwtekening staat. Het is van belang om het frame zo stevig mogelijk op te bouwen. Zorg ervoor dat u palen van minimaal 6×6 centimeter dikte gebruikt. Het frame is namelijk de basis waar u de wanden en het dak aan bevestigt. Daarom is het belangrijk dat het frame het gewicht van de wanden en het dak kan dragen. Plaats de staanders met een tussenruimte van ongeveer 50 cm van elkaar.

Stap 4 De wanden

Nu is het tijd om de wandplanken aan de buitenkant van het frame te bevestigen. Hiervoor worden vaak lange schroeven gebruikt. Het is verstandig om de planken horizontaal te bevestigen voor de beste stevigheid. Werk plank voor plank af. Zet de muur op de bodem vast door om de 30 cm een schroef te boren. Controleer regelmatig met behulp van een waterpas of de planken loodrecht gemonteerd zitten. Om splijten te voorkomen is het aangeraden schroefverbindingen voor te boren. Bij het vastzetten van de wanden kunt u ook direct de ramen plaatsen. Vergeet bovendien niet om de hoeken van het frame aan elkaar te bevestigen voor meer stevigheid.

Stap 5 Constructie van het dak

Nu het frame en de wanden klaar zijn, is het tijd om het dak te maken. Het zadeldak is hierbij voor tuinhuisjes heel populair. Allereerst is het van belang de gevelbasis en de gevelpunten te bevestigen. Zorg ervoor dat u hierin van tevoren uitsparingen maakt. Plaats vervolgens de dakgordingen in de uitsparingen. Houd er bij de constructie van het dak rekening mee dat deze minimaal in een hoek van 10 graden dient te zijn. Ook een plat dak dient altijd schuin af te lopen. Dit zorgt er namelijk voor dat (regen)water makkelijk wegloopt.

Stap 6 Dakbedekking

Nu de constructie klaar is, kunt u de dakbedekking gaan plaatsen. Hierbij heeft u een uitgebreide keuze. Kiest u bijvoorbeeld voor golfplaten, dakleer of toch liever voor dakshingles? Voordat u de beste dakbedekking kunt kiezen, is het verstandig de verschillende soorten te vergelijken. Zo kunt u rustig kijken naar de voor- en nadelen. Heeft u een keuze gemaakt? Dan is het tijd het dak te plaatsen.

Dakbedekking plaatsen

Bij het plaatsen van het dak is het van belang dat u de eerste plaat recht neerlegt. Als de eerste plaat niet goed ligt, werkt dit door bij de plaatsing van de andere platen. Neem bij het plaatsen van het dak rustig de tijd om dit goed op te meten. Zet de dakbedekking op het dak en schroef deze vast aan de dakgordingen. Let er hierbij goed op dat u de dakbedekking niet te strak aandrukt aangezien het hout uit kan zetten als het vochtig is. Om condensvorming te voorkomen wordt het aangeraden om anti-condensdoeken te gebruiken.