Afdak maken

terras overkapping

Zelf een afdak maken in enkele stappen

Een afdak voor terras, balkon of serre is zeer populair. Zelf een afdak bouwen bied je de mogelijk deze geheel naar wens vorm te geven. In slechts enkele stappen heb je jouw eigen afdak al staan. We helpen je graag op weg bij het plaatsen van jouw eigen afdak voor jouw terras, serre, balkon en andere opties, zoals het afdak voor jouw carport en garage. De stappen die wij doorlopen, kan je als hulp gebruiken bij de plaatsing van het afdak. Hier kan je namelijk zelf naar jouw wensen invulling aan geven. Met een afdak beschik je net over dat beetje extra beschutting. Niet alleen heb je meer privacy, maar je hebt ook nog eens minder last van het zonlicht, de wind en regen. Het afdak kan ook prima gebruikt worden om spullen als fietsen, tuinmeubelen en jouw auto droog neer te zetten.

Stap 1 – Formaat bepalen

De eerste stap is het bepalen waar je het afdak wil plaatsen. Hierbij is het belangrijk direct te bepalen wat het formaat van jouw afdak wordt. Het is aan te raden om het afdak die je in gedachten hebt, vorm te geven door middel van dit gebied af te zetten. Maak bijvoorbeeld gebruik van touw of lint en bepaal of de ruimte groot genoeg is. Bepaal vervolgens de vorm en hoogte van de afdekking. Houd hier vooral rekening met de palen. Deze moeten tussen de 70 en 90 centimeter in de grond zitten. In verband met de afwatering dienen de voorste palen lager te zijn dan de achterste.

GA NAAR MEETAPPARATUUR

Stap 2 – Het geraamte

2.1 Het plaatsen van de palen 

Maak bij het plaatsen van de eerste tuinpaal gebruik van een tuinschep of grondboor. Zorg er te allen tijde voor dat je een stevige grond hebt op de plaats waar het afdak komt te staan. Als de eerste paal goed in de grond zit, kan je bepalen waar de rest van de palen komt te staan. Maak gebruik van een waterpas om de vier hoekpalen recht in de grond te slaan. De palen die tegen de woning, schuur of garage aan komen te staan zorgen voor meer versteviging. Plaats je een overkapping die langer is dan 3 meter? Dan is het verstandig een extra tussenpaal in de grond te slaan.

2.2 Het bevestigen van de draagbalken 

Als alle palen juist in de grond geslagen zijn, is het tijd om de draagbalken te bevestigen. Hiervoor is het belangrijk om de afstand tussen de hoekpalen op te meten. Zaag vervolgens de balken op maat en bevestig de draagbalken zo dat de vier hoekpalen aan elkaar verbonden worden.

2.3 Het bevestigen van de dwarsbalken 

De volgende stap is het bevestigen van de dwarsbalken. Deze zorgen voor meer stevigheid en dienen als ondergrond voor het dak. Deze balken zijn met stalen verbindingshoeken aan het geraamte te monteren. In tegenstelling tot de grondpalen, dienen de dwarsbalken dichter op elkaar geplaatst te worden. Plaats ze met een tussenruimte van maximaal 40 centimeter uit elkaar. Bij een afdak van drie meter heb je bijvoorbeeld acht dwarsbalken nodig.

GA NAAR GEREEDSCHAPPEN

Stap 3 – Het dak

Het geraamte is af, dus is het tijd voor de volgende stap: Het dak plaatsen. Bij het plaatsen van het dak heb je diverse mogelijkheden. Zo kan je gebruikmaken van:

  • Betonrasters
  • Polycarbonaatplaten
  • Dakpanprofielplaten
  • Damwandplaten

Iedere keuze heeft zo zijn voordelen. Betonrasters zijn uitermate geschikt voor begroeiing onder het afdak, polycarbonaat laat matig zonlicht door en met dakpanprofielplaten en damwandplaten wordt de zon helemaal geblokkeerd.

Stap 4 – De vloer

Onder het afdak kan je al dan niet kiezen voor een vloer. Je kan bijvoorbeeld kiezen om tegels onder het afdak te leggen, maar het is het ook mogelijk om vlonderplanken neer te leggen. Het is maar net waar je hem voor wil gebruiken.

 28,52 incl. btw
Populair

Houten vlonderplanken

Vlonderplank Lariks/douglas 2.8 x 14.5 cm

300 cm, 400 cm, 500 cm
 17,32 34,06 incl. btw
 31,97 38,83 incl. btw
Populair

Houten vlonderplanken

Vlonderplank geïmpregneerd grenen 2.8 x 14 cm

300 cm, 400 cm
 12,13 16,18 incl. btw