Zandbak maken

zandbak maken met deksel

Geniet jij elke zomer met je gezin van het buitenleven, maar mist er nog een uniek speelhoekje voor de kinderen in jullie tuin? Een plek waar ze zich terug kunnen trekken en lekker creatief bezig kunnen zijn? Dan is een zandbak maken een geweldig idee voor jullie achtertuin. Je bouwt een gezellig hoekje waar kids de mooiste creaties kunnen bouwen van zand en zo urenlang zoet zijn.

Een zandbak zelf maken is niet zo moeilijk: met een beetje begeleiding kan iedere beginnende doe-het-zelver dit op eigen houtje! In een middagje kun jij ook een zandbak maken, waar je kinderen veel plezier aan zullen beleven. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je in een paar uurtjes je eigen houten zandbak kunt maken. Met minimale middelen!

Ga snel naar…

Waarom een zandbak maken?

Spelen met zand is niet alleen favoriet tijdverdrijf waarmee kinderen zich uren kunnen vermaken, het is ook nog eens ontzettend goed voor hun ontwikkeling! Wil je dus een speeltoestel in je tuin plaatsen, dan is een zandbak maken veruit de beste optie. Wist je dat een zandbak maken de volgende voordelen biedt voor de ontwikkeling van je kind?

Een houten zandbak: een aanwinst voor elke tuin

Van alle zandbakken is de houten zandbak toch wel onze favoriet. Dit natuurlijke materiaal laat zich makkelijk bewerken, is duurzaam en misstaat in geen enkele tuin: de warme tinten van het hout vermengen zich prachtig met het bestaande groen en hout in je tuin. Het kan bovendien tegen een stootje: wild spelende kinderen vormen geen enkele uitdaging voor een houten zandbak. Kies je voor hout dat goed geïmpregneerd is of voorbehandeld met een olie of beits, dan heb je jarenlang geen omkijken naar je houten zandbak. Zo wordt een zandbak maken die hun hele kindertijd mee gaat, een eitje!

Zandbak met deksel of zonder?

Vaak zie je dat een zandbak uitgerust wordt met een deksel. Waarom is dat eigenlijk? Helaas kan je niet voorkomen dat er zich vuil verzamelt in een zandbak. Waar je kinderen vervolgens met hun handen in zitten! Niet alleen je kinderen zitten graag in de zandbak, ook andere, soms ongenode, gasten spelen graag in het zand. Door een deksel op de zandbak te plaatsen als je kinderen er niet in spelen, voorkom je dat katten uit de buurt hun behoefte erin doen, dat er bladeren in waaien of dat er ander ongedierte in kruipt. Een zandbak met deksel is dus zeker een goed idee als je je zandbak zoveel mogelijk schoon wil houden.

Een zandbak zelf maken of er toch één kopen?

Ben je niet zo’n doe-het-zelver? Dan kun je natuurlijk ook een kant-en-klare zandbak aanschaffen voor je kids. Dat is nog makkelijker dan een zandbak zelf maken! Bij Janjp.nl vind je altijd een compleet aanbod zandbakken, die je gemakkelijk online kunt bestellen. Kies voor een simpel vierkant model, een vrolijke zeskant of een luxe zandbak met bankjes, die uitklappen tot een handig deksel! Al onze zandbakken zijn voorzien van een lage zitrand en een deksel of afdekzeil. Snel te installeren en binnen no time klaar voor urenlang speelplezier!

Bekijk onze kant -en-klare zandbakken

Waarom je zandbak zelf maken?

Als er zoveel kant-en-klare zandbakken te verkrijgen zijn, waarom zou je dan de moeite nemen om je zandbak zelf te maken? Simpel. Je maakt een unieke zandbak, speciaal ingericht op jouw kinderen! Het ultieme gepersonaliseerde cadeau. Je kunt de zandbak makkelijk aanpassen naar hun voorkeuren en naar de plaats in jullie achtertuin. Bovendien hoef je alleen maar de materialen aan te schaffen; dat scheelt vaak een boel in de kosten!

Zandbak maken: het stappenplan

Een zandbak zelf maken kun je in 6 simpele stappen doen. Slechts een paar uurtjes werk! In deze handleiding bouwen we een vierkante, houten zandbak, compleet met zitrand, die je deels ingraaft in de grond voor een gestroomlijnd effect. En we leren je ook hoe je een deksel erop maakt! In dit voorbeeld werken we met lariks hout, maar je kunt natuurlijk ook andere houtsoorten kiezen. Dat is het voordeel van een zandbak zelf maken: jij bepaalt precies hoe het uiteindelijke resultaat eruit komt te zien!

Benodigdheden

Voordat je jouw zandbak gaat maken, controleer je natuurlijk eerst of je alle materialen en gereedschappen in huis hebt om aan je klus te beginnen. Onderstaande lijstje geeft je een overzicht van wat je allemaal nodig hebt. Missen er nog bepaalde dingen? Bestel ze dan gemakkelijk online op Janjp.nl, dan bezorgen wij ze zo snel mogelijk bij je thuis. Je hoeft er de deur niet eens voor uit!

Materialen

Gereedschap

Wat is een goede plek om een zandbak te maken?

Waar moet een goede plek voor een zandbak aan voldoen? Je wil je kinderen natuurlijk beschermen tegen de zon tijdens het spelen, maar een té schaduwrijke plek kan er weer voor zorgen dat het zand niet goed opdroogt en er schimmel in ontstaat. Ook niet erg fijn! De ideale plek voor je zandbak heeft dus schaduw op het moment van de dag dat je kinderen er het meest in spelen, en pakt toch wat zon mee op andere momenten van de dag.

Afmetingen uitzetten

Een gebruikelijke afmeting voor een zandbak is 100×100 cm: teken deze afmetingen vast uit in de tuin, zet piketpaaltjes in de grond op de hoeken (hiervoor kun je de grondboor goed gebruiken) en span uitzettouw om een idee te krijgen van de omvang van de zandbak. Bekijk of de plaatsing zo naar wens is. Alleen als je tevreden bent, ga je verder met de volgende stappen!

Nadat je de plaats bepaald hebt, gaan we de basis voor je zandbak maken en de grond een klein stukje uitgraven. Dit zorgt ervoor dat de zandbak niet te hoog wordt voor kleine kinderbeentjes, en het eindresultaat straks één mooi geheel vormt met de rest van de tuin. Steek de randen uit met een tuinschep langs je uitzettouw en graaf ongeveer 20 cm uit in het gehele vierkant. Verwijder daarna stenen en harde wortels uit het oppervlak van je kuil, en breng anti-worteldoek aan.

Waarom anti-worteldoek?

Anti-worteldoek op de bodem van je zandbak zorgt ervoor dat onkruid en wortels niet in het zand van de zandbak kunnen doordringen, en houdt ongedierte uit de ondergrond tegen. Het zorgt er daarnaast voor dat regenwater wel makkelijk weg kan lopen in de onderliggende aarde.

Nu je de afmetingen hebt bepaald, kun je verder met de volgende stap van je zandbak maken: het hout op maat zagen en zo behandelen, dat kinderen er straks veilig op kunnen spelen. Nadat je de planken op de juiste maten hebt gezaagd, zorg je dus dat ze perfect glad zijn geschuurd, geen scherpe randen meer hebben en waar nodig al zijn behandeld met olie, beits of verf. Als je de planken behandelt, laat ze dan eerst drogen voor je verder gaat met het in elkaar zetten van je zandbak.

Benodigde planken

  • Dwarsplanken voor de zijkanten
  • Planken om de bovenkant mee af te werken

Als je al het hout op maat gezaagd hebt en netjes hebt voorbehandeld, is het tijd om de zandbak echt in elkaar te gaan zetten. Je bevestigt de dwarsplanken aan de hoekpalen; zorg er bij meerdere dwarsplanken voor dat ze strak op elkaar aansluiten, zodat er straks geen zand uit kan ontsnappen.

Boor de gaten voor om splinteren van het hout te voorkomen. Schroef de planken daarna goed vast aan de hoekpalen. Zo ga je door tot je de omlijsting van je zandbak compleet hebt. Werk de zandbak vervolgens af met liggende planken bovenop, zodat je kinderen straks een brede rand hebben om op te zitten tijdens het spelen. Schroef alle schroeven diep in het hout en controleer je eindresultaat op eventuele splinters; schuur waar nodig je eindresultaat nogmaals bij.

Als het houten deel van je zandbak klaar is, ga je het belangrijkste element toevoegen: het zandbak zand! Gebruik hiervoor niet het eerste het beste zand dat je bij de bouwmarkt kan vinden, maar koop speelzand dat specifiek geschikt is voor gebruik in de zandbak. Dit heeft een stevige textuur, zodat er makkelijk kastelen van gebouwd kunnen worden zonder dat het eerst natgemaakt hoeft te worden. Zandbak zand voelt fijn aan aan kinderhandjes, en je weet 100% zeker dat het helemaal schoon is op het moment dat je de zandbak ermee gaat vullen.

Hoeveel zandbak zand heb ik nodig?

Hoeveel zandbak zand je nodig hebt om je zandbak te vullen, hangt natuurlijk af van de exacte dimensies van je zandbak. We kunnen je hier dus alleen een richtlijn voor meegeven. Als je een zandbak gaat maken van 100×100 cm heb je meestal voldoende aan 10 zakken van ongeveer 25 kg speelzand.

We hebben het al eerder gehad over de voordelen van een deksel op je zandbak maken: je beschermt het zand in de zandbak tegen viezigheid en zorgt dat je je kinderen met een gerust hart in het zand kunt laten spelen. Wel zo’n fijn idee! Als je zandbak heel groot is, kan je er ook voor kiezen om twee losse deksels te maken, om het gewicht per deksel te beperken. Of maak een geraamte waarin je afdekzeil spant!

Een volledig houten deksel voor je zandbak maak je van op maat gezaagde planken, die de zandbak in z’n geheel afdekken. Je verankert de losse planken aan elkaar met twee dwarsbalken. Zorg wel voor voldoende ventilatieruimte: dit kan je doen door aan de onderkant van je deksel twee latjes te bevestigen, waar het deksel op leunt. Zo kan er altijd frisse lucht bij het zand en voorkom je schimmelvorming! Maak je deksel daarnaast af met praktische grepen, die je op de bovenkant schroeft. Zo kun je het deksel makkelijk optillen en verplaatsen.

Klusidee: zandbak met bankjes

Zitten jouw kinderen uren achtereen in de zandbak te spelen? Dan is het misschien een leuk idee om het hen en hun vriendjes wat comfortabeler te maken en een rugleuning aan te brengen op de zandbak. Een zandbak met bankjes is makkelijk te realiseren: door aan twee zijden van de zandbak een rugsteun te plaatsen, kunnen ze lekker zitten en wordt de zandbak helemaal hun favoriete plek in de tuin!

De zandbak schoon houden

Heb je de moeite genomen om een zandbak te maken, dan wil je natuurlijk dat je kinderen er ook lekker in kunnen spelen. Door goede afspraken te maken, de zandbak regelmatig te inspecteren en het zand te onderhouden, heb je het langst plezier van je zelfgemaakte zandbak. Hoe zorg je ervoor dat je zandbak zo schoon mogelijk blijft?

Zorgeloos zandkastelen maken

Naast schoonmaaktips voor je zandbak zelf hebben we nog een paar andere tips voor je waardoor je kinderen straks zorgeloos gebruik kunnen maken van de zandbak. Fijn voor de kinderen, maar ook voor de ouders die op ze moeten letten!

Maak een compleet speelhoekje voor je kind

Als je na het maken van je zandbak nog niet tevreden bent over de speelmogelijkheden in de achtertuin, hebben we bij Janjp.nl voldoende ideeën om je tuin nóg leuker en kindvriendelijker te maken. Neem eens een kijkje bij onze speeltoestellen en richt een compleet kinderhoekje in, waar je kids zich zeker zullen vermaken! Van glijbanen tot schommels, en van kinderpicknicktafels tot handige rubberen matten: alles is bij ons online te bestellen!

Bekijk alle speeltoestellen

Hulp bij je zandbak maken

Gaat een zandbak maken je toch niet zo makkelijk af, of heb je een vraag over één van de onderdelen van deze handleiding? Neem dan gerust contact op met de specialisten van Janjp.nl. We staan je graag te woord bij iedere vraag die je maar hebt! En wil je jouw zandbak laten maken door een echte vakman? Dan je ook gebruik maken van onze handige montageservice. Bekijk de voorwaarden online!

Neem contact op Montageservice

Bijbehorende producten

€ 1,95 per meter

Tuinhout toebehoren

Anti-worteldoek 210 cm breed

 1,95 incl. btw
 9,49 incl. btw
 18,39 22,49 incl. btw

Overig

Grondboor

 20,37 21,21 incl. btw
 2,30 incl. btw