Dakpanprofielplaten – De voordelen

Dakpanprofielplaten worden steeds vaker toegepast bij nieuwbouw én renovatie van woningen, boerderijen, schuren, loodsen en andere constructies. Maar waarom zou u ervoor kiezen? Wij zetten enkele voordelen voor u op een rij: de prijs per vierkante meter ligt lager dan bij reguliere dakpannen; de onderconstructie kan door het lage gewicht veel voordeliger gebouwd en geplaatst worden; de montage gaat veel sneller en dus goedkoper. En dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele voordelen van dakpanprofielplaten.

Waarom dakpanprofielplaten

Voordelen van dakpanprofielplaten:

 • Het uiterlijk van klassieke dakpannen
 • Voordelig op meerdere vlakken
 • Waterdicht en bestand tegen hitte, vorst en hagel
 • Gemakkelijk en snel te plaatsen
 • Geen onderhoudskosten, zelfreinigend en geen mosvorming
 • Lange levensduur
 • Isolatie mogelijk

Waarom dakpanprofielplaten?

Dakpanprofielplaten worden tegenwoordig gebruikt als alternatief voor dakpannen. Dit komt omdat de profielplaten duurzaam en snel te monteren zijn. Dakpanprofielplaten zijn goed beschermd tegen corrosie vanwege het gebruik van aluzink bekleed met verschillende beschermlagen. Aluzink is een legering gemaakt van zink en aluminium, waarmee de dakpanprofielplaten weerstand bieden tegen de natuurelementen. Deze coating heeft twee functies: betere corrosiebescherming (en dus een langere levensduur) en esthetica (kleur, glans, structuur). De dakpanprofielplaten kunnen in vele verschillende kleuren geleverd worden en zijn al van kleine afstand niet meer te onderscheiden van reguliere dakpannen.

Meer informatie? Lees dan hier ons artikel “Alles over Dakplaten”:

alles over dakplaten - waarom dakpanprofielplaten

Montage dakpanprofielplaten

De montage van dakpanprofielplaten kan een uitdagende klus zijn. Daarom hebben wij hier een montagehandleiding voor geschreven, welke u hieronder kunt vinden. Daarnaast hebben we ook een montagehandleiding geschreven die specifiek gericht is op de montage van geïsoleerde dakpanplaten. Deze kunt u hier vinden. Hiermee proberen wij u stap voor stap te begeleiden in het proces.

Stap 1 Maten bepalen

De eerste stap is het bepalen van de maten van de dakpanplaten. Wij geven u altijd de tip om het dak uit te tekenen op grafisch papier, waarmee u het uzelf veel makkelijker maakt om te berekenen hoeveel vierkante meters aan dakpanplaten u uiteindelijk nodig zult hebben. Houd hierbij rekening met de volgende aandachtspunten:

Dakpanplaten montagehandleiding - Janjp.nl
 • De minimale hellingshoek van uw dak moet 8° zijn. Hiermee voorkomt u dat water onder de platen op kan stuwen. Zorg daarnaast voor voldoende overlap van de dakpanplaten (vooral bij een lage hellingshoek), zodat ook hiermee opstuwing van water voorkomen wordt.
 • Zorg ervoor dat u ongeveer 40-60 mm ruimte overlaat waar de platen bij elkaar komen (in de nok), zodat er een goede ventilatie kan ontstaan. Hiermee voorkomt u ongewenste vochtvorming.
 • Laat de dakpanplaten ongeveer 20-40 mm uitsteken buiten de dakrand. Hierdoor kan het water gemakkelijk in de goot terecht komen en is ook de dakrand beschermd tegen water en vochtvorming.
 • De platen kunnen op maat worden geleverd.

Lengte bepalen

Meet de afstand tussen de bovenste en de onderste dakrand. Voeg hier de nodige afstand aan toe, zodat de dakpanplaten buiten de onderste dakrand uitkomen in de goot. Zorg hierbij voor een gootoverhang van ongeveer 20-40 mm. De totale lengte die u nodig heeft wordt dan dus bepaald door de lengte van uw dak, plus de gootoverhang.

Is de te bedekken lengte langer dan de maximale dakpanplaatlengte? Maak dan gebruik van twee plaatstroken in de lengte en houd hierbij rekening met een overlap van 200 mm. Ga hierbij ook uit van een veelvoud van 350 mm (de lengte van één dakpan).

Overlap dakpanplaten - Janjp.nl

Voorbeeld:

Stel dat de totale lengte van uw dak 10 meter (10000 mm) is. Voor een maximale stevigheid raden wij u aan om te streven naar twee bijna gelijke lengtes. Om de lengte van de onderste plaat te berekenen kiest u dan een veelvoud van 350 mm uit tot deze over de helft van de totale lengte uitkomt. In dit geval kunt u dan een lengte kiezen van 15 pannen x 350 mm + 200 mm overlapping = 5450 mm (5,45 m). De lengte van de hogerop liggende plaat kan dan gemakkelijk bepaald worden door de plaatlengte van de onderste plaat van de totale lengte af te trekken en de overlapping er bij te voegen: 10000 mm – 5450 mm + 200 mm = 4750 mm (4,75 m).

Breedte bepalen

De werkbreedte van onze dakpanprofielplaten is 1100 mm (plaatbreedte: 1200 mm; overlap: 100 mm). Het aantal benodigde platen kan gemakkelijk bepaald worden door de te bedekken breedte te delen door de werkbreedte van de platen. Bij een dakvlak met een breedte van 15 m heeft u dus 14 platen nodig (15000 mm / 1100 mm).

Op maat laten zagen - Janjp.nl

Voorbeelden

Hieronder volgen enkele voorbeelden die u kunnen helpen bij het bevestigen van uw dakpanplaten. Uw gewenste dak zal er wellicht anders uitzien, maar de tips voor het bevestigen kunnen altijd van pas komen.

Schilddak

Bij een schilddak raden we u aan om van elk dakvlak een plan op schaal of een tekening te maken om de maten nauwkeurig te kunnen bepalen. Houd bij het uitrekenen van de lengtes goed rekening met het feit dat de platen een stuk ‘uit moeten steken’ boven de schuine nokken. In de afbeelding wordt dit duidelijk weergegeven.

Op maat laten zagen - Janjp.nl

Dak met twee verschillende lengtes in één dakvlak

Bij een dak met twee verschillende lengtes in één dakvlak moet eerst de lengte van het breedste dakvlak bepaald worden (vlak A). Nadat u deze lengte heeft vastgesteld, kunt u de benodigde plaatlengte voor vlak B berekenen. Houdt hierbij de lengte van de platen van vlak A aan, en voeg hier een veelvoud van 350 mm (de lengte van één dakpan) aan toe, totdat de platen over de onderste dakrand van vlak B komen. Deze platen kunt u later met speciaal gereedschap inkorten. Door de afmetingen in deze volgorde te berekenen wordt het aantal in te korten dakplaten beperkt tot het smalste dakvlak, waardoor u minder ‘afval’ creëert en dus voordeliger uit bent.

Op maat laten zagen - Janjp.nl

Op maat maken

Het op maat maken van de platen moet uitgevoerd worden met een knabbelschaar of een metaalzaag met fijne tanden. Doe dit nooit met een gewone slijpschijf, een decoupeerzaag of een haakse slijper, omdat dit de coating van de plaat beschadigt en de gegalvaniseerde laag van de staalplaat verwijdert. Ook kan de vonkenregen die van deze machines afkomt kleine brandplekken veroorzaken. Deze beschadigingen kunnen leiden tot roestvorming. Natuurlijk kunt u ook gebruik maken van onze zaagservice. Wij zorgen er dan voor dat u uw dakpanplaten in de perfecte lengte geleverd krijgt.

Stap 2 Onderdak plaatsen

Bij het plaatsen of renoveren van het onderdak moet er goed gelet worden op de volgorde van plaatsing. Wij raden bijvoorbeeld aan om altijd gebruik te maken van een anti-condensfolie, maar deze moet wel op de juiste plek geplaatst worden.

De basis is altijd de kapconstructie. Hier moet de anti-condensfolie op worden geplaatst. Omdat dit folie in een rol geleverd wordt, kunt u deze gemakkelijk over de constructie trekken. Maak de folie goed vast op elke balk en zorg voor een goede afdichting. Aan de uiteinden moet de folie naar beneden gevouwen worden en vast worden gemaakt aan de dakranden. Een scherp mes is hierbij voldoende om de onderfolie te snijden.

[/fusion_builder_row_inner]
Op maat laten zagen - Janjp.nl
Op maat laten zagen - Janjp.nl

Bevestig vervolgens tengellatten op de anti-condensfolie van de nok naar de goot om een goede ventilatieruimte te creëren. Hier moeten vervolgens in de breedte panlatten op worden bevestigd. Begin onderaan, bij de goot, en plaats hier een panlat. Plaats de eerstvolgende panlat op 270 mm afstand (hart tot hart) en de rest van de panlatten op 350 mm. De afstand tussen de eerste en de twee panlatten is kleiner, omdat deze beide onder één dakpan vallen, terwijl de rest van de pannen elk door een lat worden ondersteund.

Onderdak plaatsen - Janjp.nl

Let op: Zorg ervoor dat de allereerste panlat dikker is dan de overige panlatten. Het hoogteverschil van de dakpannen moet immers opgevangen worden. Het verschil is afhankelijk van de soort dakpanplaten, maar ligt vaak tussen de 10 en 20 mm.

Opmerking:
Stalen dakplaten hebben de neiging om kouder te zijn dan hun omgeving. Daarnaast zit er altijd vocht in een ruimte wat er uit wil. Om condensvorming op de platen te voorkomen en om het vocht weg te voeren is het plaatsen van een anti-condensfolie noodzakelijk. Deze folie laat alle damp van binnenuit door, maar is verder volledig waterdicht, waardoor de condens die zich aan de platen vormt en het vocht uit de ruimte afgevoerd worden naar de goot.

Stap 3 Monteren en bevestigen

De montage van de dakpanplaten moet van onder naar boven en van rechts naar links gebeuren. Plaats dus altijd de eerste plaat in de hoek rechtsonder en werk vervolgens eerst de lengte af (de platen erboven) voordat u verder werkt in de breedte.

Controleer voordat u begint met het monteren van de platen of het dak haaks is. Dit kunt u bepalen door de diagonalen van hoek tot hoek te meten. Wanneer deze afmetingen gelijk zijn is het dak haaks. Zijn deze afmetingen verschillend, dan is het dak niet haaks. In dat geval moet de eerste plaat zo worden gelegd dat de onderkant van de plaat de onderste dakrand volgt. Kleine afwijkingen die dan volgen kunnen worden opgevangen door de windveren en de nokpannen.

De dakpanplaten kunnen nu stuk voor stuk op de panlatten worden gemonteerd. Nogmaals: houd rekening met de volgorde (van onder naar boven en van rechts naar links). Gebruik voor de bevestiging zelfborende schroeven van 4.8 x 35 mm, verzinkt en gelakt in de kleur van de platen. De schroeven moeten worden geplaatst in de dalen van de van de dakpannen, net onder de horizontale lijn van de dakpanpersing. Zorg ervoor dat de platen bij zowel de nokrand als de gootrand in elk dal worden vastgeschroefd. In het ‘middengedeelte’ van de platen kunt u de schroeven in een kruisingsverband bevestigen (zie afbeelding). Houd hierbij een gemiddelde aan van 8 schroeven per vierkante meter.

[/fusion_builder_row_inner]
Bevestigen schroeven dakpanplaten - Janjp.nl

Om de platen aan elkaar te bevestigen gebruikt u dezelfde schroeven. Deze plaats u dan op de golven, wederom net onder de horizontale lijn van de dakpanpersing. Zorg er bij het schroeven altijd voor dat u ze niet te vast, maar ook niet te los aandraait. Als u ze te vast draait, kunt u de platen beschadigen en als u ze te los monteert, behaalt u niet de maximale stevigheid. De ring die aan de schroeven zit moet hierbij goed op de platen aansluiten.

Tip!
Verwijder direct na het boren al het boorvijsel en overige boorresten met een zachte borstel. Zo voorkomt u dat deze deeltjes gaan roesten en de platen beschadigen. Eventueel vuil dat zich na verloop van tijd op de platen verzamelt kunt u gewoon met water afspuiten. Gebruik hierbij geen agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de coating kunnen beschadigen. Neem contact met ons op voor advies.

Opties beplating - Janjp.nl

Vragen?

Heeft u hierna toch nog vragen over de montage? Of wellicht over de dakpanprofielplaten zelf? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u met alle plezier te woord.