Vlonderplanken klustips

Vlonder bouwen? Doe het zelf met JanJP.nl

Met onze vlonderplanken kan je een mooi terras of vlonder aanleggen. Deze planken zijn een goed alternatief voor tegels als je een terras in jouw tuin wil bouwen. Ze zijn immers minder zwaar dan tegels en de uitstraling is net iets natuurlijker. Hiermee creëer je een rustgevende, warme en uitnodigende sfeer in je tuin; een plekje waar je het hele jaar door wel zou willen zitten.

In dit bericht vind je een aantal tips en stappen die jij kan volgen bij het bouwen van jouw eigen vlonder.

Bekijk alle vlonderplanken
Vlonder bouwen - Janjp.nl

Tips vooraf

 • Zoals bij elke constructie geldt ook hier: denk van tevoren goed na over de gewenste afmetingen van uw vlonder. Wanneer je er een leuk zitje voor ten minste vier personen op wilt zetten, moet je al snel denken aan een afmeting van ongeveer 4 bij 5 meter.
 • Zorg ervoor dat je de verschillende benodigde gereedschappen klaar hebt liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (cirkel)zaag voor het op maat zagen van de balken en planken, een (accu)boormachine voor het vastzetten van de schroeven en een stanleymes voor het snijden van het worteldoek.
 • Wij raden jou aan de gewenste vlonder eerst uit te tekenen voor uw situatie. Zo heb je direct een overzicht van alle afmetingen en kan je direct berekenen of de vlonder in jouw tuin past. Hiermee voorkom je dat je voor nare verrassingen komt te staan.
 • Wij begrijpen dat het verleidelijk is om te besparen op de fundering en wat minder balken te gebruiken. Wij raden jou echter aan om dit niet te doen. Wanneer je minder balken gebruikt, verlies je de stevigheid van jouw vlonder en is het mogelijk dat de planken meer ruimte hebben en krom gaan staan.

Benodigdheden

 • Balken (grondbalken + dwarsbalken)
 • Vlonderplanken
 • Houtschroeven
 • Waterpas
 • Boormachine
 • Accuboor
 • Houtboor
 • Cirkelzaag en/of handzaag
 • Rolmaat
 • Winkelhaak
 • Werkhandschoenen tegen houtsplinters
 • Anti-worteldoek
 
houtschroeven voor vlonderplanken

Stap 1 Het plaatsen van de balken

1.1 De grond voorbereiden

Voordat je de grondpalen kunt plaatsen, is het belangrijk dat je de grond goed aanpakt. Wij raden aan dat je begint met het uitzetten van de afmetingen en vervolgens een toplaag van ongeveer 10 cm verwijdert. Je kan vervolgens ophoogzand gebruiken om deze toplaag weer op te vullen. Houd in deze fase rekening met de hoogte die je wil bereiken met jouw vlonder. Als je de toplaag niet goed neerlegt kan dit nadelig doorwerken bij het plaatsen van de balken. Je kan, om de ondergrond extra te verstevigen gebruik maken van een stabilisatiemiddel door dit door het ophoogzand heen te harken. Hierna kan je de grond aantrillen met een trilplaat, of op een andere manier aandrukken.

1.2 De grondbalken plaatsen

Wanneer je de grond hebt voorbereid, kan je de grondbalken plaatsen. Wij raden jou aan om grondbalken te gebruiken van 1 meter, zodat je ze voor een diepte van 90 cm in de grond kan drukken en de overige 10 cm kan gebruiken om de liggers aan te bevestigen. Plaats de grondbalken in een soort raster, waarbij de breedte- en de lengteafstand tussen de balken gelijk is. Houd hierbij een afstand tussen de 40 cm en 50 cm aan. Voor een vlonder van 4 m x 5 m heeft u dus 11 palen in de breedte (bij een breedteafstand van 40 cm) en 12-13 palen in de lengte nodig (bij eenzelfde lengteafstand). Zorg ervoor dat de palen goed stevig en waterpas staan.

1.3 Anti-worteldoek plaatsen

Nu je de ondergrond hebt aangepakt en de grondbalken heeft geplaatst, kan jeheel gemakkelijk het anti-worteldoek plaatsen, om zo te voorkomen dat er onkruid door het uiteindelijke resultaat begint te groeien. Leg het doek in stroken over de grond heen en snij er vierkanten uit op de plekken van de grondpalen, zodat deze er doorheen steken. Zorg altijd voor een lichte overlap bij het plaatsen van het anti-worteldoek, zodat er ook geen onkruid door de naden kan groeien.

1.4 De liggers bevestigen

Het is nu tijd om de liggers (de liggende balken of dwarsbalken) aan de grondpalen te bevestigen. Doe dit aan de zijkanten van de grondpalen (niet er bovenop!) en doe dit in de tegengestelde richting van hoe je de planken wil hebben liggen. Wil je de planken in de lengtelijn van de vlonder plaatsen? Plaats de balken dan over de breedte. Wil je de planken in de breedte? Plaats de liggers dan in de lengte.

Vlonder bouwen - Janjp.nl
Vlonder bouwen - Janjp.nl
Vlonder bouwen - Janjp.nl

Stap 2 Het bevestigen van de planken

Het mooiste werk aan het bouwen van een vlonder is het bevestigen van de vlonderplanken. Hiermee zie je per bevestigde plank jouw constructie opbloeien. Zoals al eerder vermeld moet je de planken in de breedte leggen wanneer je de dwarsbalken in de lengte heeft bevestigd en vice versa. Dit is ten eerste omdat de planken op deze manier veel gemakkelijker te bevestigen zijn en ten tweede omdat dit zorgt voor veel meer stevigheid van de constructie. Bevestig de planken op de dwarsbalken en niet in het kophout van de grondpalen. Wanneer je dit wel doet, kan het namelijk zo zijn dat de grondpalen splijten. Wanneer de lengte van jouw vlonder langer is dan de planken die je hebt, zorg dan voor een gelijkmatige verspringing bij het bevestigen. Houd bij het bevestigen van de planken een tussenruimte aan van minimaal 10 mm (bij hardhout 8 mm). Zo geef je het hout de ruimte wanneer het gaat werken.

Stap 3 De afwerking

Wanneer je de vlonderplanken hebt bevestigd, is het aan te raden de vlonder even goed te vegen, om zo alle eventuele splinters los te maken en te verwijderen. Vervolgens kan je ervoor kiezen om plinten langs de randen te bevestigen, om de vlonder helemaal af te maken. Dit is echter een stijlkeuze. De enige werkzaamheden die nu nog resten is het plaatsen van jouw tuinmeubelen en het genieten van uw eigengebouwde vlonder!

Vlonder bouwen - Janjp.nl

Overige tips:

 • Laat aan één van de zijden ruimte over waar de wind onder de vlonder kan komen. Wanneer de vlonder dan nat(geregend) is, kan de constructie makkelijker en sneller drogen. Hiermee voorkom je dat het hout teveel gaat werken of zelfs los kan laten.
 • Verplaats jouw tuinmeubelen af en toe om kleurverschil van de vlonder te voorkomen. Berg jouw tuinmeubelen bijvoorbeeld in de winter op.
 • Begin vanaf 15 mm vanaf de muur met het plaatsen van de vlonderplanken. Hiermee geef je wederom het hout de ruimte om te werken en voorkom je schade aan jouw huis.

Heb je vragen over hoe je een vlonder moet bouwen? Heb je advies nodig over jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op!

Contact opnemen