Het bouwen van een vlonder

Met onze vlonderplanken kunt u een mooi terras of vlonder aanleggen. Deze planken zijn een goed alternatief voor tegels als u een terras in uw tuin wil bouwen. Ze zijn immers minder zwaar dan tegels en de uitstraling is net iets natuurlijker. Hiermee creëert u een rustgevende, warme en uitnodigende sfeer in uw tuin; een plekje waar u het hele jaar door wel zou willen zitten. In dit bericht vindt u een aantal tips en stappen die u kunt volgen bij het bouwen van uw eigen vlonder.

Bekijk alle vlonderplanken
Vlonder bouwen - Janjp.nl

Tips vooraf

 • Zoals bij elke constructie geldt ook hier: denk van tevoren goed na over de gewenste afmetingen van uw vlonder. Wanneer u er een leuk zitje voor ten minste vier personen op wilt zetten, moet u al snel denken aan een afmeting van ongeveer 4 bij 5 meter.
 • Zorg ervoor dat u de verschillende benodigde gereedschappen klaar hebt liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (cirkel)zaag voor het op maat zagen van de balken en planken, een (accu)boormachine voor het vastzetten van de schroeven en een stanleymes voor het snijden van het worteldoek.
 • Wij raden u aan de gewenste vlonder eerst uit te tekenen voor uw situatie. Zo heeft u direct een overzicht van alle afmetingen en kunt u direct berekenen of de vlonder in uw tuin past. Hiermee voorkomt u dat u voor nare verrassingen komt te staan.
 • Wij begrijpen dat het verleidelijk is om te besparen op de fundering en wat minder balken te gebruiken. Wij raden u echter aan om dit niet te doen. Wanneer u minder balken gebruikt, verliest u de stevigheid van uw vlonder en is het mogelijk dat de planken meer ruimte hebben en krom gaan staan.

Benodigdheden

 • Balken (grondbalken + dwarsbalken)
 • Vlonderplanken
 • Houtschroeven
 • Waterpas
 • Boormachine
 • Accuboor
 • Houtboor
 • Cirkelzaag en/of handzaag
 • Rolmaat
 • Winkelhaak
 • Werkhandschoenen tegen houtsplinters
 • Anti-worteldoek

houtschroeven voor vlonderplanken

Stap 1 Het plaatsen van de balken

1.1 De grond voorbereiden

Voordat u de grondpalen kunt plaatsen, is het belangrijk dat u de grond goed aanpakt. Wij raden aan dat u begint met het uitzetten van de afmetingen en vervolgens een toplaag van ongeveer 10 cm verwijdert. U kunt vervolgens ophoogzand gebruiken om deze toplaag weer op te vullen. Houd in deze fase rekening met de hoogte die u wilt bereiken met uw vlonder. Als u de toplaag niet goed neerlegt kan dit nadelig doorwerken bij het plaatsen van de balken. U kunt, om de ondergrond extra te verstevigen gebruik maken van een stabilisatiemiddel door dit door het ophoogzand heen te harken. Hierna kunt u de grond aantrillen met een trilplaat, of op een andere manier aandrukken.

1.2 De grondbalken plaatsen

Wanneer u de grond heeft voorbereid, kunt u de grondbalken plaatsen. Wij raden u aan om grondbalken te gebruiken van 1 meter, zodat u ze voor een diepte van 90 cm in de grond kunt drukken en de overige 10 cm kunt gebruiken om de liggers aan te bevestigen. Plaats de grondbalken in een soort raster, waarbij de breedte- en de lengteafstand tussen de balken gelijk is. Houd hierbij een afstand tussen de 40 cm en 50 cm aan. Voor een vlonder van 4 m x 5 m heeft u dus 11 palen in de breedte (bij een breedteafstand van 40 cm) en 12-13 palen in de lengte nodig (bij eenzelfde lengteafstand). Zorg ervoor dat de palen goed stevig en waterpas staan.

1.3 Anti-worteldoek plaatsen

Nu u de ondergrond heeft aangepakt en de grondbalken heeft geplaatst, kunt u heel gemakkelijk het anti-worteldoek plaatsen, om zo te voorkomen dat er onkruid door het uiteindelijke resultaat begint te groeien. Leg het doek in stroken over de grond heen en snij er vierkanten uit op de plekken van de grondpalen, zodat deze er doorheen steken. Zorg altijd voor een lichte overlap bij het plaatsen van het anti-worteldoek, zodat er ook geen onkruid door de naden kan groeien.

1.4 De liggers bevestigen

Het is nu tijd om de liggers (de liggende balken of dwarsbalken) aan de grondpalen te bevestigen. Doe dit aan de zijkanten van de grondpalen (niet er bovenop!) en doe dit in de tegengestelde richting van hoe u de planken wilt hebben liggen. Wilt u de planken in de lengtelijn van de vlonder plaatsen? Plaats de balken dan over de breedte. Wilt u de planken in de breedte? Plaats de liggers dan in de lengte.

Vlonder bouwen - Janjp.nlVlonder bouwen - Janjp.nlVlonder bouwen - Janjp.nlVlonder bouwen - Janjp.nl

Stap 2 Het bevestigen van de planken

Het mooiste werk aan het bouwen van een vlonder is het bevestigen van de vlonderplanken. Hiermee ziet u per bevestigde plank uw constructie opbloeien. Zoals al eerder vermeld moet u de planken in de breedte leggen wanneer u de dwarsbalken in de lengte heeft bevestigd en vice versa. Dit is ten eerste omdat de planken op deze manier veel gemakkelijker te bevestigen zijn en ten tweede omdat dit zorgt voor veel meer stevigheid van de constructie. Bevestig de planken op de dwarsbalken en niet in het kophout van de grondpalen. Wanneer u dit wel doet, kan het namelijk zo zijn dat de grondpalen splijten. Wanneer de lengte van uw vlonder langer is dan de planken die u heeft, zorg dan voor een gelijkmatige verspringing bij het bevestigen. Houd bij het bevestigen van de planken een tussenruimte aan van minimaal 10 mm (bij hardhout 8 mm). Zo geeft u het hout de ruimte wanneer het gaat werken.

Vlonder bouwen - Janjp.nl

Stap 3 De afwerking

Wanneer u de vlonderplanken heeft bevestigd, is het aan te raden de vlonder even goed te vegen, om zo alle eventuele splinters los te maken en te verwijderen. Vervolgens kunt u ervoor kiezen om plinten langs de randen te bevestigen, om de vlonder helemaal af te maken. Dit is echter een stijlkeuze. De enige werkzaamheden die nu nog resten is het plaatsen van uw tuinmeubelen en het genieten van uw eigengebouwde vlonder!

Overige tips:

 • Laat aan één van de zijden ruimte over waar de wind onder de vlonder kan komen. Wanneer de vlonder dan nat(geregend) is, kan de constructie makkelijker en sneller drogen. Hiermee voorkomt u dat het hout teveel gaat werken of zelfs los kan laten.
 • Verplaats uw tuinmeubelen af en toe om kleurverschil van de vlonder te voorkomen. Berg uw tuinmeubelen bijvoorbeeld in de winter op.
 • Begin vanaf 15 mm vanaf de muur met het plaatsen van de vlonderplanken. Hiermee geeft u wederom het hout de ruimte om te werken en voorkomt u schade aan uw huis.

Heeft u vragen over hoe u een vlonder moet bouwen? Heeft u advies nodig over uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op!

Contact opnemen