Vlonder steiger maken

In 5 stappen uw eigen vlonder steiger maken

Indien je aan het water woont is een vlonder steiger/aanlegsteiger de ideale manier om jouw tuin of terras uit te breiden. Een vlonder steiger biedt de mogelijkheid om extra zitruimte te creëren of een boot aan te meren. In deze klustip leggen wij jou in 5 stappen uit hoe je jouw aanlegsteiger kunt bouwen.

Vlonder steiger - Janjp.nl

Benodigdheden

Waterpas
Grondboor
Houtzaag
Rolmaat

Accuboor
Uitzettouw

planken
Hout
slotbout
Slotbouten
gereedschappen
Gereedschappen

Voor je begint

Controleer vooraf bij jouw gemeente of er een vergunning nodig is om een vlonder steiger te bouwen. Vaak is dit alleen maar het geval wanneer je een steiger in het water wil bouwen bij wateren smaller dan 3 meter. Wel zijn er vaak voorschriften verbonden aan de materialen die gebruikt mogen worden bij het bouwen van een aanlegsteiger. Wij raden ook aan om jouw gemeente te vragen naar de voorschriften indien je een boot aan jouw steiger wilt leggen.

Stap 1 Formaat bepalen

Bepaal allereerst het formaat van uw vlonder steiger zodat u weet hoeveel materiaal er nodig is. Bedenk wat het doel van de steiger moet zijn. Als u er meubelen op wilt plaatsen kunt u de steiger op een stuk grond uittekenen om te ervaren hoe groot u de steiger wilt hebben. Indien u er een boot aan wilt meren is het handig de hoogte van de aanlegsteiger af te stemmen met de hoogte van de boot.

Bereken eerst hoeveel palen (staanders) je nodig hebt voor de fundering van de steiger. Meet hiervoor hoe diep de palen het water en de ondergrond in moeten zodat ze stevig genoeg staan. Voor een stevige steiger plaats je elke 60 cm een staander. Aan elke rij staanders wordt in de lengte een dwarsbalk bevestigt. Over deze dwarsbalken worden vervolgens in de breedte de steigerplanken gelegd.

Vlonder steiger

Stap 2 Palen plaatsen

Voorbereiding:

Zet als eerst de hoekpunten van de steigers uit. Gebruik hiervoor lange uitzetstokken. Meet direct de waterdiepte van de verschillende punten. Gebruik uitzettouw om de omtrek van de steiger aan te duiden. Het eindresultaat is het netst als het verloop van het uitzettouw gelijk loopt aan de muren van jouw huis en/of de randen van het terras.

Voor het plaatsen van de palen op het land kan je een grondboor gebruiken om een paalgat te maken. Het plaatsen van de palen onderwater gaat verschillend in zijn werk, afhankelijk van de ondergrond. De verschillende ondergronden zijn zand, klei en veen. Hieronder zullen we per ondergrond de beste behandeling toelichten.

Tip!
Huur een ponton om het werk op het water makkelijker te maken.

Zand

Bij zandgrond kan je het best gaten spuiten met een hogedrukspuit. Een hogedrukspuit met lange arm is voldoende om onderwater het zand weg te spuiten.

Klei

Bij kleigrond heb je veelal geen machines nodig om de palen te plaatsen. Gebruik voor kleigrond eerst een paalhamer om de palen de grond in te slaan. Indien dit niet werkt kan je gebruik maken van een palenrammer op benzine.

Veen

Bij veengronden volstaat het veelal om een gat te boren met een grondboor. Vaak kan je met een paalhamer de staander voldoende de grond in slaan. Indien dit niet werkt kan je gebruikmaken van de palenrammer op benzine.

Stap 3 Dwarsbalken bevestigen

Voor de dwarsbalken raden wij aan weer gebruik te maken van hardhout. Om de constructie zo stevig mogelijk te maken kan je het best gebruik maken van balken bestaande uit één stuk hout. Bevestig de dwarsbalken met lijmklemmen aan de staanders. Doe dit voor elke rij staanders aan dezelfde zijkant (zie afbeelding).

Vlonder steiger dwarsbalken
Vlonder steiger kruislings - Janjp.nl

Zorg dat de bovenkant van de dwarsbalken gelijk loopt aan de bovenkant van de staanders. Als de dwarsbalken waterpas zijn, kan je ze aan de staanders bevestigen met slotbouten. Gebruik hiervoor twee bouten per paal in kruislings verband (Zie afbeelding).

Tip!
Door de staanders aan de voor en/of zijkant hoger uit te laten komen kan je makkelijk een hekje of leuning monteren. Doordat het aan de fundering van de steiger bevestigd zit, ontstaat extra stevigheid.

Stap 4 Planken monteren

Voor de steigerplanken kan je kiezen uit gladde of reliëf planken. In beide gevallen bevestig je de steigerplanken met schroeven aan de dwarsbalken. Schroef de steigerplanken niet vast aan op bovenkant van de staanders! Grote kans dat dit het hout van de staanders laat splijten.

Tip!
Veeg jouw vlonderplanken regelmatig schoon. Gladheid wordt altijd veroorzaakt door vocht en aanslag. Zorg dat het water goed weg kan lopen en dat aanslag geen kans krijgt zich aan de planken te hechten.

Stap 5 Afwerken

Veeg zodra je klaar bent de steiger goed schoon om eventuele splinters te verwijderen. Bevestig eventueel een hekje of leuning voor de veiligheid. Plaats de onderste balk in dat geval op ongeveer 20 cm hoogte om de toegang tot het water voor kleine kinderen te verhinderen. Om het aanzicht vanaf het water mooier te maken kan je nog een plank aan de voorkant en zijkanten van de steiger maken. Om uw steiger sfeervol te verlichten kan je op hoeken van uw steiger lampjes plaatsen.

Vlonderolie 2.5 liter

Tip!
Bewerk eventueel als laatst jouw steigerplanken met vlonderolie om de vergrijzing van het hardhout tegen te gaan.

Vragen?

Indien je nog vragen hebt over de vlonder steiger of de handleiding kan je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder.

Contact