In 5 stappen uw eigen vlonder steiger maken

Indien u aan het water woont is een vlonder steiger/aanlegsteiger de ideale manier om uw tuin of terras uit te breiden. Een vlonder steiger biedt de mogelijkheid om extra zitruimte te creëren of een boot aan te meren. In deze klustip leggen wij u in 5 stappen uit hoe u uw aanlegsteiger kunt bouwen.

Vlonder steiger - Janjp.nl

Benodigdheden

Materiaal

Staanders (hardhouten palen 85 x 85 mm)
Dwarsbalken (hardhout timmerhout)
Vlonderplanken (hardhouten vlonderplanken)
Slotbouten (Houtbouten)

Gereedschap

Waterpas
Grondboor
Houtzaag
Rolmaat

 

Accuboor
Uitzettouw

planken
Hout
slotbout
Slotbouten
gereedschappen
Gereedschappen

Voor u begint

Controleer vooraf bij uw gemeente of er een vergunning nodig is om een vlonder steiger te bouwen. Vaak is dit alleen maar het geval wanneer u een steiger in het water wilt bouwen bij wateren smaller dan 3 meter. Wel zijn er vaak voorschriften verbonden aan de materialen die gebruikt mogen worden bij het bouwen van een aanlegsteiger. Wij raden ook aan om uw gemeente te vragen naar de voorschriften indien u een boot aan uw steiger wilt leggen.

Stap 1 Formaat bepalen

Bepaal allereerst het formaat van uw vlonder steiger zodat u weet hoeveel materiaal er nodig is. Bedenk wat het doel van de steiger moet zijn. Als u er meubelen op wilt plaatsen kunt u de steiger op een stuk grond uittekenen om te ervaren hoe groot u de steiger wilt hebben. Indien u er een boot aan wilt meren is het handig de hoogte van de aanlegsteiger af te stemmen met de hoogte van de boot.

Bereken eerst hoeveel palen (staanders) u nodig heeft voor de fundering van de steiger. Meet hiervoor hoe diep de palen het water en de ondergrond in moeten zodat ze stevig genoeg staan. Voor een stevige steiger plaatst u elke 60 cm een staander. Aan elke rij staanders wordt in de lengte een dwarsbalk bevestigt. Over deze dwarsbalken worden vervolgens in de breedte de steigerplanken gelegd.

Vlonder steiger

Stap 2 Palen plaatsen

Voorbereiding:

Zet als eerst de hoekpunten van de steigers uit. Gebruik hiervoor lange uitzetstokken. Meet direct de waterdiepte van de verschillende punten. Gebruik uitzettouw om de omtrek van de steiger aan te duiden. Het eindresultaat is het netst als het verloop van het uitzettouw gelijk loopt aan de muren van uw huis en/of de randen van het terras.

Voor het plaatsen van de palen op het land kunt u een grondboor gebruiken om een paalgat te maken. Het plaatsen van de palen onderwater gaat verschillend in zijn werk, afhankelijk van de ondergrond. De verschillende ondergronden zijn zand, klei en veen. Hieronder zullen we per ondergrond de beste behandeling toelichten.

Tip!
Huur een ponton om het werk op het water makkelijker te maken.

Zand

Bij zandgrond kunt u het best gaten spuiten met een hogedrukspuit. Een hogedrukspuit met lange arm is voldoende om onderwater het zand weg te spuiten.

Klei

Bij kleigrond heeft u veelal geen machines nodig om de palen te plaatsen. Gebruik voor kleigrond eerst een paalhamer om de palen de grond in te slaan. Indien dit niet werkt kunt u gebruik maken van een palenrammer op benzine.

Veen

Bij veengronden volstaat het veelal om een gat te boren met een grondboor. Vaak kunt u met een paalhamer de staander voldoende de grond in slaan. Indien dit niet werkt kunt u gebruikmaken van de palenrammer op benzine.

Stap 3 Dwarsbalken bevestigen

Voor de dwarsbalken raden wij aan weer gebruik te maken van hardhout. Om de constructie zo stevig mogelijk te maken kunt u het best gebruik maken van balken bestaande uit één stuk hout. Bevestig de dwarsbalken met lijmklemmen aan de staanders. Doe dit voor elke rij staanders aan dezelfde zijkant (zie afbeelding).

Vlonder steiger dwarsbalken
Vlonder steiger kruislings - Janjp.nl

Zorg dat de bovenkant van de dwarsbalken gelijk loopt aan de bovenkant van de staanders. Als de dwarsbalken waterpas zijn, kunt u ze aan de staanders bevestigen met slotbouten. Gebruik hiervoor twee bouten per paal in kruislings verband (Zie afbeelding).

Tip!
Door de staanders aan de voor en/of zijkant hoger uit te laten komen kunt u makkelijk een hekje of leuning monteren. Doordat het aan de fundering van de steiger bevestigd zit, ontstaat extra stevigheid.

Stap 4 Planken monteren

Voor de steigerplanken kunt u kiezen uit gladde of reliëf planken. In beide gevallen bevestigt u de steigerplanken met schroeven aan de dwarsbalken. Schroef de steigerplanken niet vast aan op bovenkant van de staanders! Grote kans dat dit het hout van de staanders laat splijten.

Tip!
Veeg uw vlonderplanken regelmatig schoon. Gladheid wordt altijd veroorzaakt door vocht en aanslag. Zorg dat het water goed weg kan lopen en dat aanslag geen kans krijgt zich aan de planken te hechten.

Stap 5 Afwerken

Veeg zodra u klaar bent de steiger goed schoon om eventuele splinters te verwijderen. Bevestig eventueel een hekje of leuning voor de veiligheid. Plaats de onderste balk in dat geval op ongeveer 20 cm hoogte om de toegang tot het water voor kleine kinderen te verhinderen. Om het aanzicht vanaf het water mooier te maken kunt u nog een plank aan de voorkant en zijkanten van de steiger maken. Om uw steiger sfeervol te verlichten kunt u op hoeken van uw steiger lampjes plaatsen.

Vlonderolie 2.5 liter

Tip!
Bewerk eventueel als laatst uw steigerplanken met vlonderolie om de vergrijzing van het hardhout tegen te gaan.

Vragen?

Indien u nog vragen heeft over de vlonder steiger of de handleiding kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.