Vlonder maken

Vlonder maken in enkele stappen

In deze handleiding leggen we je uit hoe je eenvoudig en snel een eigen vlonder maakt. Daarnaastleggen we je uit welke materialen en gereedschappen je hiervoor nodig hebt. Ten slotte geven we je handige en praktische tips waar je gebruik van kan maken tijden het maken van je vlonder.

Vlonder maken in de volgende 3 stappen:

 • Het plaatsen van de balken
 • Het bevestigen van de planken
 • De afwerking
 • Voordat we in detail uitleggen hoe je deze stappen uitvoert is het eerst van belang om te weten welke materialen en gereedschappen je nodig hebt.

  Ga naar stappenplan

  Benodigdheden

  Een vlonder maken bestaat uit verschillende stappen en een vlonder bestaat uit verschillende materialen. Het is belangrijk om alle materialen op voorraad te hebben. Zo ga jij in één keer door met het maken van je vlonder. Daarnaast is het belangrijk om over de juiste gereedschappen te beschikken. Daarom hebben we voor jou twee checklists opgesteld, zodat jij zonder problemen je vlonder maakt.

  houtschroeven voor vlonderplanken
   6,55 incl. btw
   6,15 incl. btw
   6,15 incl. btw
   54,95 incl. btw
   12,95 incl. btw

  Houten vlondertegels

  Tuintegel recht model 50 x 50 cm

   4,65 incl. btw

  Houten vlondertegels

  Tuintegel Den Helder 100 x 100 cm

   17,35 incl. btw
   20,55 incl. btw

  Houten vlondertegels

  Ronde vlondertegel Ø40-180 cm

   10,75 101,95 incl. btw
   28,52 incl. btw
  Populair

  Houten vlonderplanken

  Vlonderplank Lariks/douglas 2.8 x 14.5 cm

  300 cm, 400 cm, 500 cm
   19,49 32,75 incl. btw
   29,05 35,25 incl. btw

  Composiet vlonders toebehoren

  Verstelbare kunststof vloerdragers

   4,55 6,75 incl. btw
   0,65 incl. btw

  Composiet vlonders toebehoren

  Hoekplint aluminium

   23,95 incl. btw

  Composiet vlonders toebehoren

  Onderligger composiet

   8,95 incl. btw

  Composiet vlonderplanken

  Vlonderplanken composiet naturel

   38,95 incl. btw

  Composiet vlonderplanken

  Vlonderplanken composiet oud grijs

   42,45 incl. btw

  Composiet vlonderplanken

  Vlonderplanken composiet antraciet

   38,95 incl. btw
  Populair

  Houten vlonderplanken

  Vlonderplank geïmpregneerd grenen 2.8 x 14 cm

  300 cm, 400 cm
   11,35 15,15 incl. btw

  Gereedschappen

  Tips vooraf

  • Zoals bij elke constructie geldt ook hier: denk van tevoren goed na over de gewenste afmetingen van je vlonder. Wanneer je er een leuk zitje voor ten minste vier personen op wilt zetten, moet je al snel denken aan een afmeting van ongeveer 4 bij 5 meter.
  • Wij raden jou aan de gewenste vlonder eerst uit te tekenen voor je situatie. Zo heb je direct een overzicht van alle afmetingen en kan je direct berekenen of de vlonder in jouw tuin past. Hiermee voorkom je dat je voor nare verrassingen komt te staan.
  • Wij begrijpen dat het verleidelijk is om te besparen op de fundering en wat minder balken te gebruiken. Wij raden je echter aan om dit niet te doen. Wanneer je minder balken gebruikt, verlies je de stevigheid van jouw vlonder en is het mogelijk dat de planken meer ruimte hebben en krom gaan staan.

  Stap 1 Het plaatsen van de balken

  Weet je waar je de vlonder wilt maken? En weet je welke afmetingen die heeft en welke materialen je nodig hebt? Bestel deze materialen dan eenvoudig en snel via onze website. In de tussentijd maak je alvast een begin met je vlonder door de grond voor te bereiden. Nadat de materialen zijn geleverd kun je direct beginnen met het maken van je vlonder.

  1.1 De grond voorbereiden

  Voordat je de grondpalen gaat plaatsen, is het belangrijk dat je de grond goed aanpakt. Wij raden aan dat je begint met het uitzetten van de afmetingen en vervolgens een toplaag van ongeveer 10 cm verwijdert. Vul vervolgens deze laag weer aan met ophoogzand. Houd in deze fase rekening met de hoogte die je wilt bereiken met je vlonder. Als je de toplaag niet goed neerlegt kan dit nadelig doorwerken bij het plaatsen van de balken. Je kan, om de ondergrond extra te verstevigen, gebruik maken van een stabilisatiemiddel door dit door het ophoogzand heen te harken. Hierna kan je de grond aantrillen met een trilplaat, of op een andere manier aandrukken.

  1.2 De grondpalen plaatsen

  Wanneer je de grond hebt voorbereid, is het tijd om de grondpalen van de vlonder te plaatsen. Wij raden je aan om grondpalen te gebruiken van 1 meter lang. Stop de palen ongeveer 90 centimeter diepte in de grond. Op deze manier creëer je een stevige basis voor je vlonder. De gaten graaf je uit met een schop of grondboor. De overige 10 centimeter wordt gebruikt om de liggers aan te bevestigen. Plaats de grondbalken in een soort raster, waarbij de breedte- en de lengteafstanden tussen de balken gelijk zijn. Houd hierbij een afstand tussen de 40 cm en 50 cm aan.

  Voor een vlonder van 4 m x 5 m heb je dus 11 palen in de breedte (bij een breedteafstand van 40 cm) en 12-13 palen in de lengte nodig (bij eenzelfde lengteafstand). Zorg ervoor dat de palen goed stevig en waterpas staan.

  Vlonder bouwen - Janjp.nl
  Vlonder bouwen - Janjp.nl

  Tuinpalen

  Hardhouten palen fijnbezaagd met punt 60 x 60 mm

  75 cm, 100 cm, 150 cm, 200 cm, 275 cm, 300 cm
   5,55 22,85 incl. btw

  Tuinpalen

  Hardhouten palen met punt 65 x 65 mm

  100 cm, 150 cm, 275 cm, 300 cm
   13,25 37,75 incl. btw
   30,25 32,95 incl. btw

  Natuurlijk heb je ook nog andere manieren om een vlonder te maken, waar je geen palen 90 centimeter diep de grond in laat gaan. Maar de methode die we hebben besproken kent meerdere voordelen tegenover andere manieren. Zo is de ventilatie onder de planken beter, waardoor de planken langer meegaan. Daarnaast kan het hemelwater (regenwater) beter weglopen dan wanneer je een vlonder op stenen maakt. Ten slotte is een fundering op piketpalen beter dan op tegels. Je hebt namelijk geen kans op verzakking.

  1.3 Anti-worteldoek plaatsen

  Nu je de ondergrond hebt aangepakt en de grondbalken hebt geplaatst, kun je heel gemakkelijk het anti-worteldoek plaatsen. Het anti-worteldoek plaatst je om te voorkomen dat er onkruid door de vlonder gaat groeien. Leg het doek in stroken over de grond heen en snij er vierkanten uit op de plekken van de grondpalen, zodat deze er doorheen steken. Zorg altijd voor een lichte overlap bij het plaatsen van het anti-worteldoek, zodat er ook geen onkruid door de naden groeit.

  Bekijk onze anti-worteldoek

  1.4 De liggers bevestigen

  Het is nu tijd om de liggers (de liggende balken, dwarsbalken of de onderliggers) aan de grondpalen te bevestigen. Doe dit aan de zijkanten van de grondpalen (niet er bovenop!) en doe dit in de tegengestelde richting van hoe je de planken wil hebben liggen. Wil je de planken in de lengtelijn van de vlonder plaatsen? Plaats de balken dan over de breedte. Wil je de planken in de breedte? Plaats de liggers dan in de lengte.

  Stap 2 Het bevestigen van de planken

  Het mooiste werk aan het maken van een vlonder is het bevestigen van de vlonderplanken. Hiermee zie je per bevestigde plank jouw constructie opbloeien. Je moet de planken in de breedte leggen wanneer je de dwarsbalken in de lengte hebt bevestigd en vice versa. Dit is ten eerste omdat de planken op deze manier veel gemakkelijker te bevestigen zijn en ten tweede omdat dit zorgt voor veel meer stevigheid van de constructie. Bevestig de planken op de dwarsbalken en niet in het kophout van de grondpalen. Wanneer je dit wel doet, kan het namelijk zo zijn dat de grondpalen splijten.

  Wanneer de lengte van jouw vlonder langer is dan de planken die je hebt, zorg dan voor een gelijkmatige verspringing bij het bevestigen. Houd bij het bevestigen van de planken een tussenruimte aan van minimaal 10 mm (bij hardhout 8 mm). Zo geef je het hout de ruimte wanneer het gaat werken.

  Tip! Maak gebruik van afstand klosjes. Op deze manier hoef je niet telkens opnieuw de afstand tussen de planken op te meten.

   28,52 incl. btw
  Populair

  Houten vlonderplanken

  Vlonderplank Lariks/douglas 2.8 x 14.5 cm

  300 cm, 400 cm, 500 cm
   19,49 32,75 incl. btw
   29,05 35,25 incl. btw
  Populair

  Houten vlonderplanken

  Vlonderplank geïmpregneerd grenen 2.8 x 14 cm

  300 cm, 400 cm
   11,35 15,15 incl. btw

  Bij houten vlonder bevestig je de planken met schroeven. Wij raden aan om voor roestvrijstalen schroeven te kiezen. Als je gebruikt maakt van hardhout is het aan te raden om de schroefgaten eerst voor te boren met een boor die dunner is dan de schroef. Daarnaast werk je de schroefkoppen netjes weg door de voorgeboorde gaten nog even een paar seconden na te boren met een verzinkboor. Heb je gekozen van een composieten vlonder? Maak dan gebruik van onze handige bevestigingsclips.

  Stap 3 De afwerking

  Wanneer je de vlonderplanken hebt bevestigd, is het aan te raden de vlonder even goed te vegen, om zo alle eventuele splinters los te maken en te verwijderen. Voor een mooie afwerking bevestig je de aluminium plinten langs de randen van de vlonder. Dit is echter een stijlkeuze. Daarnaast is het aan te raden om een vlonder van onbehandeld hout in de olie of beits te zetten.

  Wil je de vlonder in de olie of beits zetten. Ga dan niet meer met schoenen over de vlonder lopen. Zo voorkom je dat de vlonder vies wordt. Deze moet namelijk helemaal vrij zijn van stof, vuil en vlekken. Daarnaast is het aan te raden om de olie of beits op een proefstuk uit te proberen. De enige werkzaamheden die nu nog resten is het plaatsen van jouw tuinmeubelen en het genieten van je eigen gemaakte vlonder!

  Overige tips:

  • Laat aan één van de zijden ruimte over waar de wind onder de vlonder kan komen. Wanneer de vlonder dan nat(geregend) is, kan de constructie makkelijker en sneller drogen. Hiermee voorkom je dat het hout teveel gaat werken of zelfs los kan laten.
  • Verplaats jouw tuinmeubelen af en toe om kleurverschil van de vlonder te voorkomen. Berg jouw tuinmeubelen bijvoorbeeld in de winter op.
  • Begin vanaf 15 mm vanaf de muur met het plaatsen van de vlonderplanken. Hiermee geef je wederom het hout de ruimte om te werken en voorkom je schade aan jouw huis.

  Janjp.nl

  Voor de materialen van je nieuwe vlonder ben je bij ons op het juiste adres. De materialen die je nodig hebt bestel je eenvoudig en snel via onze website. Heb je vragen over hoe je een vlonder moet bouwen? Heb je advies nodig over jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op!

  • Uitgebreid assortiment
  • Specialistische kennis 
  • Uitstekende klantenservice
  • Voorzien van verschillende keurmerken
  Neem contact op

  Benodigde materialen

  Tuinpalen

  Hardhouten palen fijnbezaagd met punt 60 x 60 mm

  75 cm, 100 cm, 150 cm, 200 cm, 275 cm, 300 cm
   5,55 22,85 incl. btw
   16,75 incl. btw
   25,95 incl. btw
   39,95 53,95 incl. btw
  Populair

  Houten vlonderplanken

  Vlonderplank geïmpregneerd grenen 2.8 x 14 cm

  300 cm, 400 cm
   11,35 15,15 incl. btw
  Populair

  Houten vlonderplanken

  Vlonderplank Lariks/douglas 2.8 x 14.5 cm

  300 cm, 400 cm, 500 cm
   19,49 32,75 incl. btw
   28,52 incl. btw
   12,95 incl. btw
   20,55 incl. btw

  Composiet vlonderplanken

  Vlonderplanken composiet antraciet

   38,95 incl. btw

  Composiet vlonderplanken

  Vlonderplanken composiet naturel

   38,95 incl. btw

  Composiet vlonderplanken

  Vlonderplanken composiet oud grijs

   42,45 incl. btw
   6,55 incl. btw
   6,15 incl. btw
   6,15 incl. btw

  Composiet vlonders toebehoren

  Onderligger composiet

   8,95 incl. btw

  Composiet vlonders toebehoren

  Verstelbare kunststof vloerdragers

   4,55 6,75 incl. btw

  Composiet vlonders toebehoren

  Hoekplint aluminium

   23,95 incl. btw
   0,65 incl. btw
  € 1,95 per meter

  Tuinhout toebehoren

  Anti-worteldoek 210 cm breed

   1,95 incl. btw
   3,87 33,65 incl. btw
   16,79 38,29 incl. btw
   7,59 11,89 incl. btw

  Overig

  Grondboor

   20,37 21,21 incl. btw
   2,99 incl. btw

  Standaard houtboren

  Sharpware Houtboor PRO HSS ø10

   5,81 incl. btw
  -17%

  Aanbiedingen

  Steelwood handzaag

   9,95 incl. btw
   18,39 22,49 incl. btw

  Bescherming

  Mgrip Handschoenen

   3,49 incl. btw

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.