Tuinhuis bouwen

tuinhuis

Zelf een tuinhuis bouwen

Wil je heerlijk genieten van het buitenleven of wil je jouw tuinmeubelen en –gereedschappen veilig en droog opslaan? Dan is een tuinhuis of blokhut dé uitkomst. Als doe-het-zelver doe je natuurlijk het liefst alles zelf. Of het nu gaat om kleine of grote projecten, je gaat ze niet uit de weg. Wil je graag een tuinhuis bouwen? Als je weet waar je moet beginnen is het een klus die je zelf uit kunt voeren. In deze klustip leggen we je in een aantal stappen uit hoe je zelf een tuinhuis bouwt.

Voordat we in detail uitleggen hoe je deze stappen uitvoert is het eerst van belang om te weten welke materialen en gereedschappen je nodig hebt.

Liever een kant-en-klaar tuinhuis? Neem dan een kijkje tussen onze schuren en tuinhuisjes.

Ga naar stappenplan
 827,89 incl. btw
 757,29 incl. btw
 588,95 703,90 incl. btw

Benodigdheden

Om een tuinhuis te bouwen is het van belang dat je beschikt over alle materialen en gereedschappen. Daarom hebben we voor jou 2 lijstjes gemaakt die als checklist dienen.

Materialen

Gereedschappen

Vooraf: de vergunning

Voordat je begint met het bouwen van jouw tuinhuis is het verstandig om bij jouw gemeente te controleren of je een bouwvergunning nodig hebt. In veel gevallen heb je geen vergunning nodig en kan je zonder problemen een tuinhuis of blokhut plaatsen. Enkele voorwaarden zijn: het tuinhuis mag niet hoger dan 3 meter zijn, niet gebruikt worden als keuken of slaapkamer en de totale oppervlakte mag niet groter zijn dan 30m². Voldoe je aan deze eisen? Dan kun je beginnen met het bouwen van jouw tuinhuis. Twijfel je nog over de bouw van je tuinhuis? Neem dan voor de zekerheid contact op met jouw gemeente.

Stap 1 Formaat bepalen

Mag je het tuinhuis bouwen? Dan is het tijd om het formaat van het tuinhuis te bepalen. Of het nu een groot huis of klein huisje wordt, het is verstandig om vooraf een bouwtekening te maken. Dit zorgt er niet alleen voor dat je een beter beeld krijgt van de constructie en de afmetingen, maar je zorgt er ook voor dat je niets vergeet. Wat ook een beter inzicht geeft, is om de omtrek van je tuinhuis uitzetten met uitzettouw. Bij het maken van de bouwtekening dien je rekening te houden met de vorm, de deur, het dak en de ramen. Hoeveel materialen je nodig hebt, hangt voornamelijk af van de afmetingen van het tuinhuis. Wat je in ieder geval nodig hebt, zijn funderingsbalken voor een goede fundering, palen en balken om het geraamte op te bouwen en planken om de buitenkant af te werken.

Krijgt je tuinhuis een vloer? Houd er dan ook rekening mee om tegels en vlonders in huis te halen. Voor ramen wordt er veel gebruikt gemaakt van plexiglas. Om het tuinhuis vervolgens helemaal af te bouwen kies je een dakbedekking naar keuze.

Tip! Let er bij het bouwen van het frame wel op dat je deze van de muren van jouw huis afbouwt. Het is namelijk belangrijk dat er ruimte tussen de muren van jouw huis en de muren van het tuinhuis zit.

Stap 2 Fundering

Weet je wat je wil en heb je de materialen in huis? Dan is het tijd om te beginnen met het bouwen van het tuinhuis. Het eerste wat je hiervoor doet, is het leggen van een fundering. Een goede fundering zorgt ervoor dat de vloer en de deur van het tuinhuis niet in contact komen met de grond. ‘Een goed begin is het halve werk’ is hier zeker van toepassing. De ondergrond moet perfect recht zijn wil je een stevig tuinhuis bouwen. Maak gebruik van een waterpas om te kijken of de ondergrond overal gelijk is.

Stap 2.1 Funderingsbalken

Voor het plaatsen van een fundering dien je eerst een gat te graven. Hoeveel centimeter grond je moet afgraven hangt af van de dikte van de vloerplaten die je gebruikt. Doe dit in ieder geval over de gehele afmeting van het tuinhuis. Tel hierbij 10 centimeter extra bij alle zijkanten op, zodat het tuinhuis niet op de uiterste rand komt te staan. Zaag houten planken die je vervolgens aan elkaar schroeft voor de bekisting. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond netjes op zijn plaats blijft liggen.

Vul het gat vervolgens op met schoon zand, met een laag van minimaal 20 cm diep. Dit dien je vervolgens aan te trillen zodat het loodrecht ligt. Om een langere levensduur van jouw tuinhuis te garanderen is het verstandig funderingsbalken van hout of kunststof te gebruiken. Door het leggen van de funderingsbalken trekt het vocht uit de grond minder snel in het hout van het tuinhuis.

Stap 2.2 De vloer

Is de fundering van je tuinhuis klaar? Dan is het tijd om een goede ondergrond aan te brengen. Bij het leggen van de vloer heb je meerdere opties. Een tegelvloer, een vlonder van hout of een vlonder van composiet. Wil je graag een vlondervloer leggen? Dan raden wij je aan om onze vlonderplanken klustips te lezen. Het leggen van vlonderplanken vergt precisiewerk. In onze klustip lees jij hoe je in een aantal stappen de vlondervloer legt.

Je kan echter ook kiezen voor tegels. De tegelvloer is eenvoudiger te leggen, maar het is uiteraard wel van belang dat je deze goed legt. Deze moet namelijk strak en loodrecht liggen. Als dit niet gebeurt, kan het voorkomen dat de tegels dankzij het gewicht van het tuinhuis weggedrukt worden. Grote tegels zorgen hierbij voor meer stevigheid dan kleine tegels. Leg een fundering van tegels altijd vast met opsluitbanden.

 28,52 incl. btw
Populair

Houten vlonderplanken

Vlonderplank Lariks/douglas 2.8 x 14.5 cm

300 cm, 400 cm, 500 cm
 19,49 32,75 incl. btw
 29,05 35,25 incl. btw
Populair

Houten vlonderplanken

Vlonderplank geïmpregneerd grenen 2.8 x 14 cm

300 cm, 400 cm
 11,35 15,15 incl. btw

Fundering tips:

  • Voorkom te allen tijde dat er water in het tuinhuis staat. Houd er bij het leggen van de fundering dus rekening mee dat het huis een aantal centimeter boven het maaiveld komt te liggen.
  • Bepaal de maat van de fundering aan de hand van de afmetingen van het tuinhuis. Tel daarbij een aantal centimeter op, zodat je iets van speling hebt.
  • Als je geen funderingsbalken gebruikt bij het plaatsen van het tuinhuis, meet dan het tuinhuis op en trek daar vervolgens een aantal centimeter af. Hierdoor valt het tuinhuis net over de ondervloer en kan het water makkelijker weglopen.
  • Tril het nieuwe grond altijd aan. Hierdoor voorkom je dat het tuinhuis gaat verzakken als deze eenmaal staat.

Stap 3 Het frame

Als de vloer van het tuinhuis eenmaal ligt, is het tijd om het frame te bouwen. In deze fase is het ook verstandig te bepalen waar je de deur(en) en de ramen wilt hebben als dit nog niet op de bouwtekening staat. Het is van belang om het frame van je tuinhuis zo stevig mogelijk op te bouwen. Zorg ervoor dat je palen van minimaal 6×6 centimeter dikte gebruikt. Het frame is namelijk de basis waar je de wanden en het dak aan bevestigt. Daarom is het belangrijk dat het frame het gewicht van de wanden en het dak kan dragen. Plaats de staanders met een tussenruimte van ongeveer 50 cm van elkaar.

Stap 4 De wanden

Nu is het tijd om de wandplanken aan de buitenkant van het tuinhuis te maken. Hiervoor worden vaak lange schroeven gebruikt. Het is verstandig om de planken horizontaal te bevestigen voor de beste stevigheid. Werk plank voor plank af. Zet de muur op de bodem vast door om de 30 cm een schroef te boren. Controleer regelmatig met behulp van een waterpas of de planken loodrecht gemonteerd zitten. dit is een kleine moeite om te doen, maar heeft wel een grote invloed op de uitstraling van de tuinhuis die je aan het bouwen bent.

Om splijten te voorkomen is het aangeraden schroefverbindingen voor te boren met een boor dunner dan de schroeven. Bij het vastzetten van de wanden kan je ook direct de ramen plaatsen. Vergeet bovendien niet om de hoeken van het frame aan elkaar te bevestigen voor meer stevigheid.

Stap 5 Constructie van het dak

Nu het frame en de wanden klaar zijn, is het tijd om het dak te maken. Het zadeldak is bij tuinhuisjes heel populair. Allereerst is het van belang de gevelbasis en de gevelpunten te bevestigen. Zorg ervoor dat je hierin van tevoren uitsparingen maakt. Plaats vervolgens de dakgordingen in de uitsparingen. Houd er bij de constructie van het dak rekening mee dat deze minimaal in een hoek van 10 graden dient te zijn. Ook een plat dak dient altijd schuin af te lopen. Dit zorgt er namelijk voor dat (regen)water makkelijk wegloopt. Om het regenwater netjes af te voeren maak je gebruik van onze dakgoten.

Stap 6 Dakbedekking

Nu de constructie van je eigengemaakte tuinhuis klaar is, is het tijd om de dakbedekking gaan plaatsen. Hierbij heb je een uitgebreide keuze. Kies je bijvoorbeeld voor beplating, dakleer of toch liever voor EPDM dakbedekking? Voordat je de beste dakbedekking kunt kiezen, is het verstandig de verschillende soorten te vergelijken. Zo kan je rustig kijken naar de voor- en nadelen. Heb je een keuze gemaakt voor jouw tuinhuis? Dan is het tijd het dak te plaatsen.

Dakbedekking plaatsen

Bij het plaatsen van het dak is het van belang dat je de eerste plaat recht plaatst. Als de eerste plaat niet goed ligt, werkt dit door bij de plaatsing van de andere platen. Neem bij het plaatsen van het dak rustig de tijd om dit goed op te meten. Zet de dakbedekking op het dak van het tuinhuis en schroef deze vast aan de dakgordingen. Let er hierbij goed op dat je de dakbedekking niet te strak aandrukt aangezien het hout uit kan zetten als het vochtig is. Om condensvorming te voorkomen wordt het aangeraden om anti-condensdoeken te gebruiken

Janjp.nl

Janjp.nl heeft alle materialen voor jouw droom tuinhuis in huis. Bestel ze snel en eenvoudig in onze webshop. Ook is het mogelijk om kant-en-klare doe het zelf pakketten voor tuinhuisjes en blokhutten te bestellen. Ten slotte hebben we alle kennis in huis voor de bouw van jouw tuinhuis. Heb je een vraag over de montage van je tuinhuis of over een product? Aarzel dan niet en neem contact met ons op voor vrijblijvend specialistisch advies. af te ronden. Daarnaast hebben wij allerlei uitgebreide montagehandleidingen online staan.

Neem contact met ons op

Bijbehorende producten

Voorraad

Lariks balken

Lariks balken 50 x 150 mm

300 cm, 400 cm, 500 cm
 22,95 38,95 incl. btw
Populair

Geprofileerde delen

Lariks dakbeschot planken 1 zijde velling 1.8 x 14.5 cm

300 cm, 400 cm, 500 cm
 14,25 23,75 incl. btw
-10%
 37,28 93,19 incl. btw
-10%
 37,28 93,19 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,20m vanaf 40mm dikte
 206,21 489,25 incl. btw

Complete dakgootsets

Stalen dakgootset (3 meter)

 273,87 incl. btw
OP=OP
 44,81 89,62 incl. btw

Complete dakgootsets

Verzinkte dakgootset (3 meter)

 192,97 incl. btw
OP=OP

Bakgoten composiet

Bakgoot composiet

 56,51 113,02 incl. btw
 3,87 33,65 incl. btw

Beplating toebehoren

Schroeven dakplaten

 0,20 incl. btw
Populair

Houten vlonderplanken

Vlonderplank Lariks/douglas 2.8 x 14.5 cm

300 cm, 400 cm, 500 cm
 19,49 32,75 incl. btw
Populair

Houten vlonderplanken

Vlonderplank geïmpregneerd grenen 2.8 x 14 cm

300 cm, 400 cm
 11,35 15,15 incl. btw
 20,55 incl. btw
 12,95 incl. btw
 6,15 incl. btw

Composiet vlonders toebehoren

Onderligger composiet

 8,95 incl. btw
 8,79 11,69 incl. btw
 16,79 38,29 incl. btw
 18,39 22,49 incl. btw
 3,45 incl. btw
 2,99 incl. btw
-17%

Aanbiedingen

Steelwood handzaag

 9,95 incl. btw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.