• Bezorging door heel NL

 • Gratis verzending vanaf € 350,-*

 • Alles voor de échte klusser

 • Gemiddelde beoordeling: 8.6!

TUINHOUT VOOR IEDERE KLUS

Bent u op zoek naar tuinhout voor een schutting, pergola, overkapping, carport, vlonder of een andere constructie? En vraagt u zich hierbij af welke houtsoort het beste is? Of in ieder geval welke houtsoort het meest geschikt is voor uw situatie? Dan zit u goed bij Janjp.nl. Wij hebben namelijk een enorm assortiment met allerlei soorten tuinhout en we vertellen u op deze pagina alles over de verschillende soorten, over de voor- en nadelen, over de keurmerken en nog veel meer. Lees dus gerust eens verder of navigeer direct naar het tuinhout dat u zoekt via het snelle navigatiemenu bovenaan de pagina.

TUINPLANKEN

grenen tuinplanken
Bekijk categorie

TUINPALEN

grenen tuinpalen
Bekijk categorie

TUINBALKEN

rustieke bielzen
Bekijk categorie

LARIKS PLANKEN

lariks planken
Bekijk categorie

LARIKS BALKEN

lariks balken
Bekijk categorie

LARIKS PALEN

lariks palen
Bekijk categorie

GEPROFILEERDE DELEN

dubbel lip profiel
Bekijk categorie

MEUBELPLATEN

Meubelplaten
Bekijk categorie

HOUTEN VLONDERPLANKEN

lariks vlonderplanken
Bekijk categorie

HOUTEN VLONDERTEGELS

houten vlondertegels
Bekijk categorie

TUINHOUT TOEBEHOREN

paalpunten
Bekijk categorie

Houthandel Janjp.nl

Als echte houthandel heeft Janjp.nl alles wat u nodig heeft om een stevige en mooie constructie te bouwen. Van het hout zelf tot afwerkstukken en zelfs gereedschap. Daarnaast zijn wij al jarenlang gespecialiseerd in de in- en verkoop van hout en kunnen we u daarom alles vertellen over de verschillende eigenschappen en voor- en nadelen. Daarover leest u hier meer informatie, maar u kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen om u vraag direct te stellen.

Neem contact op

Een gigantisch assortiment

Wij hebben een enorm ruim assortiment aan tuinhout en alles wat er bij tuinhout hoort. Zo kunt u bij ons terecht voor tuinplanken, tuinpalen, tuinbalken, lariks hout, geprofileerde delen, meubelplaten, vlonderplanken en –tegels, maar ook voor tuinhout toebehoren, tuinschermen, tuinhekken, tuindeuren, gaas en trellis, hout- en rietmatten, betonsystemen en complete lariks carports of terrasoverkappingen. Bekijk ons assortiment online of kom eens bij ons langs in Emmer-Compascuum

Tuinhout van kwaliteit

Janjp.nl staat voor kwaliteit. Kwaliteit in ons tuinhout (ons tuinhout voldoet bijvoorbeeld aan verschillende bekende keurmerken, zoals KOMO, PEFC of FSC), maar ook kwaliteit in service. Zo leveren wij uw bestelling zo snel mogelijk aan u uit, zodat u ook zo snel mogelijk aan de slag kunt met uw klus. Daarnaast kunnen wij zelfs de constructie die u wilt bouwen voor u monteren! Lees daarover meer onder het kopje Montageservice.

VOOR- EN NADELEN PER HOUTSOORT

Houtsoorten en hun voor- en nadelen

U wilt iets gaan bouwen in uw tuin. Een carport, een overkapping, een schutting of een tuinbank of -stoel, bijvoorbeeld. Welk hout kiest u daar dan voor? Lariks hout? Geïmpregneerd hout? Of misschien juist hardhout? Om u te helpen bij uw keuze, hebben we de voor- en nadelen van de verschillende soorten tuinhout op een rijtje gezet.

lariks-douglas-vlonderplanken

Lariks hout

Geïmpregneerde-grenen-vlonderplanken

Geïmpregneerd hout

Hardhouten-vlonderplanken

Hardhout

Lariks hout

Lariks hout wordt ook wel Douglas hout genoemd. De namen worden vaak door elkaar of juist samen gebruikt, maar in principe gaat het altijd om dezelfde houtsoort. Lariks hout is heel duurzaam, heel sterk en watervast. Hierdoor is deze houtsoort eigenlijk perfect voor gebruik in de tuin of in ieder geval buitenshuis. Door de watervastheid kan lariks hout onbehandeld gebruikt worden, wat weer scheelt in de afwerking. Als het hout in de grond geplaatst moet worden, raden we wel aan de delen die in de grond komen te behandelen met bijvoorbeeld zwarte teer of bruinoleum. Anders kunnen deze delen aangetast worden en hun sterkte verliezen. Lariks hout heeft over het algemeen een levensduur van 10 – 15 jaar.

Lariks hout vergrijst door de jaren heen. Dit doet verder niets met de sterkte of de andere eigenschappen, maar het verandert wel het uiterlijk van de houtsoort. De één vindt dit een mooi effect en laat het graag gebeuren; de ander gaat het liever tegen door het hout te beitsen met een transparante of een dekkende beits. Door het hout te beitsen, verlengt u ook nog eens de levensduur.

Bekijk lariks hout

Voordelen

 • Sterk
 • Watervast
 • Duurzaam (klasse 3)
 • Kan onbehandeld gebruikt worden
 • Lange levensduur: 10 – 15 jaar
 • Beitsen/verven mogelijk

Nadelen

 • Vergrijst door de jaren heen
 • Moet behandeld worden wanneer het in de grond geplaatst wordt

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is eigenlijk altijd grenen- of vurenhout dat door middel van een impregneermiddel volledig is beschermd tegen schimmels en insecten. Zo blijft het hout lang goed en wordt het niet aangetast door vervelende, ongewenste vormen van leven. Daarnaast zorgt het er soms ook voor dat het hout een andere kleur krijgt, zoals groen of grijs. Geïmpregneerd hout mag niet worden gebruikt in water, omdat het impregneermiddel dan in het water terecht komt, wat slecht is voor de natuur. Als u in geïmpregneerd hout gaat boren of zagen, moeten deze plekken opnieuw geïmpregneerd worden om de bescherming te behouden. Net als lariks hout is geïmpregneerd hout duurzaam en heeft het een levensduur van ongeveer 10 – 15 jaar.

Ook geïmpregneerd hout vergrijst door de jaren heen. Ook hier verandert het niets aan de sterkte of de andere eigenschappen; alleen het uiterlijk verandert. Als u dit vervelend vindt, kunt u het hout behandelen met een transparante beits. Het hout is dan ook direct beter beschermd tegen vocht en het hout geniet dan van een langere levensduur.

Bekijk geïmpregneerd hout

Voordelen

 • Geïmpregneerd, dus beschermd tegen schimmels en insecten
 • Duurzaam (klasse 2)
 • Lange levensduur: 10 – 15 jaar
 • Beitsen/verven mogelijk

Nadelen

 • Vergrijst door de jaren heen
 • Boor- en zaagplekken moeten opnieuw behandeld worden
 • Moet behandeld worden wanneer het in de grond geplaatst wordt

Hardhout

Hardhout is de sterkste houtsoort die bestaat. Hardhout is daardoor enorm duurzaam en heeft dan ook een levensduur van wel 25 jaar (en soms zelfs langer). Hardhout hoeft niet te worden behandeld en is daarom ook onderhoudsarm en dus eigenlijk ideaal voor buitengebruik. Als de constructie eenmaal staat, hoeft u er eigenlijk niet meer naar om te kijken. Daarnaast is hardhout uitermate geschikt om in het water te gebruiken (mits onbehandeld), waardoor het perfect is om te gebruiken bij het bouwen van een vlonder/steiger. Hardhout is vaak wel een stukje duurder dan bijvoorbeeld lariks hout of geïmpregneerd hout, maar daar krijgt u dus veel voordeel voor terug. Tot slot worden de kleur en het uiterlijk van hardhout vaak genoemd als voordelen door de warme en stijlvolle uitstraling.

Hardhout kan wel vergrijzen door de jaren heen. Maar net als bij de andere houtsoorten kan dit gemakkelijk tegen worden gegaan door het hout te behandelen met een transparante beits.

Bekijk hardhout

Voordelen

 • Enorm sterk
 • Duurzaam (klasse 1)
 • Lange levensduur: 25+ jaar
 • Beitsen/verven mogelijk
 • Onderhoudsarm
 • Geschikt voor gebruik in water
 • Kleur/uitstraling

Nadelen

 • Vergrijst door de jaren heen
 • Moet behandeld worden wanneer het in de grond geplaatst wordt
 • Duurder dan andere houtsoorten

Duurzaamheidsklassen

Zoals u hierboven kunt lezen, heeft iedere houtsoort haar eigen specifieke kenmerken en eigenschappen. Een belangrijke eigenschap is de duurzaamheid van de houtsoort. In Nederland hebben alle leveranciers en bouwmarkten afgesproken dat iedere houtsoort haar eigen duurzaamheidsklasse toegewezen krijgt. Dat gebeurt op basis van 5 duurzaamheidsklassen. Houd er rekening mee dat er bij de indeling in duurzaamheidsklassen uitgegaan wordt van geen grond- en/of watercontact. Zie het overzicht:

 • Duurzaamheidsklasse 1: de houtsoort in deze klasse gaat langer dan 25 jaar mee in de open lucht (bv. hardhout of HKC)

 • Duurzaamheidsklasse 2: de houtsoort in deze klasse kan 10 tot 25 jaar meegaan in de open lucht (bv. geïmpregneerd zacht hout)

 • Duurzaamheidsklasse 3: tuinhout in deze klasse gaat 10 tot 15 jaar mee in de open lucht (bv. Lariks hout, gewaxt hout)

 • Duurzaamheidsklasse 4: dit hout kan 5 tot 10 jaar mee in de open lucht (bv. grenen, vuren)

 • Duurzaamheidsklasse 5: tuinhout dat in deze klasse valt, gaat maximaal 5 jaar mee in de open lucht (bv. veelal onbehandeld hout)

Voor- en nadelen op een rij

Bij het kiezen van het juiste tuinhout voor uw project moet u rekening houden met allerlei verschillende factoren. Het kiezen van het tuinhout kan daarom ook behoorlijk lastig zijn. Maar met de bovenstaande beschrijvingen kunt u zich waarschijnlijk al redelijk goed uit de voeten. En anders kunt u nog gebruik maken van de onderstaande tabel, waarin we de voor- en nadelen van de verschillende soorten tuinhout nog even op een rij hebben gezet.

Lariks/Douglas hout Geïmpregneerd hout Hardhout
Sterkte Sterk Sterk Zeer sterk
Duurzaamheid Duurzaam Duurzaam Zeer duurzaam
Duurzaamheidsklasse 3 2 1
Levensduur 10 – 15 jaar 10 – 15 jaar 25+ jaar
Onderhoud Onderhoud nodig Onderhoud nodig Onderhoudsarm
Beitsen/verven mogelijk? Ja Ja Ja
In water gebruiken? Ja Nee Ja
Vergrijzing Ja Ja Ja
Prijs Voordelig/normaal Voordelig/normaal Vaak duurder

TUINHOUT TOEBEHOREN

Tuinhout toebehoren

Naast ons ruime aanbod aan tuinhout vindt u in ons assortiment ook allerlei tuinhout toebehoren. Waar u deze toebehoren allemaal voor kunt gebruiken? Dat is een hele goede vraag. Daarom gaan we hier even wat dieper in op de meest gebruikte tuinhout toebehoren.

Anti-worteldoek-200-cm-breed

Anti-worteldoek

Een anti-worteldoek kan op de grond worden geplaatst, zodat het onkruid en andere begroeiing tegen kan houden. Perfect voor onder vlonders, bijvoorbeeld! Maar het werkt ook ideaal onder natuursteen, bestrating, blokhutten en grind. Zo weet u namelijk zeker dat er geen hinderlijk onkruid tussen de kieren omhoog komt en scheelt dit weer een stuk onderhoudswerk.

Bekijk dit product
Snelbeton

Snelbeton

Door snelbeton te gebruiken, kunt u uw tuinpalen enorm stevig in de grond zetten. Een stuk steviger dan wanneer ze normaal in de grond wordt geplaatst. Snelbeton is daarom ideaal om te gebruiken bij de palen van uw schutting, carport of overkapping. Het snelbeton is kant-en-klaar (alleen water toevoegen) en u moet rekening houden met ongeveer één zak per paal.

Bekijk dit product
betonpoer deluxe

Betonpoeren

Betonpoeren zijn een soort voeten van uw tuinpalen. Door de tuinpalen hierop te plaatsen, hoeft het hout niet in aanraking te komen met de grond, waardoor het langer meegaat. Ook eventuele hoogteverschillen tussen de ene kant en de andere kant van de constructie kunnen worden opgevangen door gebruik te maken van betonpoeren. Let er wel op dat u ook de bijbehorende hoogteverstellingen mee-bestelt.

Bekijk dit product
Betonpoer in hoogte verstelbaar

Hoogteverstellingen

De hoogteverstellingen horen bij de betonpoeren. Deze kunnen in de bovenkant van de betonpoeren worden gedraaid en de tuinpalen kunnen er op geplaatst worden. Zo kunt u heel nauwkeurig de hoogte van de tuinpalen ten opzichte van de rest van de constructie bepalen. Daarnaast ziet het er nog mooi uit ook.

Bekijk dit product
paalpunten

Paalpunten

Paalpunten zijn een andere manier om uw tuinpalen stevig in de grond te krijgen. Deze punten kunnen aan de paal bevestigd worden, om ze vervolgens samen in de grond te slaan. Door de punt gaat dit redelijk gemakkelijk en door de lengte heeft de paal meer stevigheid zonder hier een deel van de paal voor ‘op te moeten offeren’.

Bekijk dit product
Paalvoeten

Paalvoeten

Paalvoeten zijn eigenlijk een soort van schoentjes voor de tuinpalen. Deze kunt u gemakkelijk aan een uiteinde van de paal bevestigen en door het uitstekende randje, kunt u de paal nu op allerlei ondergronden vastzetten.

Bekijk dit product
Koperen-paalornamenten

Paalornamenten

Met de paalornamenten kunt u de tuinpalen een net wat fraaier uiterlijk geven. Deze ornamenten kunt u namelijk op de bovenkant plaatsen, waardoor ze worden afgewerkt met een bol of een punt in plaats van dat ze gewoon vlak zijn. Bij Janjp.nl zijn de paalornamenten beschikbaar in houten, verzinkte en koperen uitvoeringen.

Bekijk dit product
Beits

Beitsen, lakken en verven

Om het hout helemaal af te werken, kan het een goed idee zijn om het te beitsen, te lakken en/of te verven. Wat u hierbij nodig heeft is eigenlijk compleet afhankelijk van het uiterlijk dat u wilt behalen met uw constructie. Neem voor concreet advies gerust eens contact met ons op, dan helpen we u met alle plezier verder.

Bekijk dit product

Meer dan tuinhout en tuinhout toebehoren

Naast tuinhout en tuinhout toebehoren zijn er tegenwoordig nog veel meer mogelijkheden om een mooie constructie in uw tuin te bouwen. En in sommige gevallen wordt het werk daar een stuk eenvoudiger, voordeliger en minder intensief van! Hier gaan we er dieper op in.

Tuinhout schutting

Tuinschermen

Tuinschermen zijn in principe een soort geprefabriceerde schuttingen die enorm snel geplaatst kunnen worden. U hoeft alleen nog maar de schuttingpalen in de grond te slaan en hier de tuinschermen aan bevestigen. Het mooie van tuinschermen is dat er veel verschillende soorten zijn, allemaal met verschillende patronen, waardoor u een perfect afgewerkte en nette schutting kunt bouwen.

Bekijk deze categorie
Tuinhout hek

Tuinhekken

Net als de tuinschermen zijn er ook geprefabriceerde tuinhekken. Deze kunnen heel eenvoudig worden bevestigd aan tuinpalen, waardoor u in no time een compleet tuinhek in uw tuin plaatst. Zo hoeft u uw tuinhek niet zelf op te bouwen met tuinhout en er veel tijd en moeite in te steken, maar kunt u al heel snel genieten van een prachtige tuinafscheiding.

Bekijk deze categorie
Tuinhout gaas en trellis

Gaas en trellis

Wat een heel mooi effect geeft, is het afwisselen van tuinschermen met gaas- of trelliselementen. Natuurlijk kunnen gaas en trellis ook gewoon in een normale schutting worden verwerkt. Daarnaast zijn ze ook goed tegen een muur te plaatsen, om er vervolgens klimop of een andere begroeiing tegenaan te laten groeien.

Bekijk deze categorie
Tuinhout- en rieten matten

Hout- en rietmatten

Een andere manier om uw tuin op te fleuren is met hout- en rietmatten. Deze matten kunnen een enorm leuk effect geven wanneer ze bijvoorbeeld tegen een kale muur worden geplaatst. Maar daarnaast zijn er nog vele tientallen ander toepassingen denkbaar!

Bekijk deze categorie
betonsysteem

Betonsystemen

Betonsystemen zijn eigenlijk schuttingen die opgebouwd worden met betonpalen in plaats van houten palen. Tussen de betonpalen kunnen tuinschermen worden geplaatst. Zo bouwt u binnen korte tijd een enorm stevige schutting met een bijzonder lange levensduur op. Tussen de betonpalen kunnen ook betonplaten worden geplaatst, wat een prachtig effect geeft en ervoor zorgt dat het hout nooit in contact komt met de grond.

Bekijk deze categorie

KEURMERKEN

Keurmerken

Om er zeker van te zijn dat we u altijd kwaliteit bieden en dat het hout dat we bieden duurzaam is, bieden we tuinhout met een keurmerk aan. Er zijn verschillende keurmerken die gehanteerd worden. In het overzicht hieronder vertellen we u er meer over.

fsc keurmerk

FSC

Het Forest Stewardship Council (FSC) zet zich in voor het behoud van bossen en voor verantwoord bosbeheer. En dat doen ze uiteraard niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Ze kijken hierbij naar alle onderdelen en spreken pas van verantwoord bosbeheer wanneer er rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. Daarnaast krijgt een eindproduct pas het FSC-keurmerk wanneer alle schakels in de productieketting aan de FSC-voorwaarden voldoen. Dus pas wanneer bijvoorbeeld een bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel én drukkerij aan kunnen tonen dat ze zich aan de regels houden, kan een doos met A4-papier het FSC-keurmerk krijgen.

pefc keurmerk

PEFC

PEFC staat voor Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes. Hun keurmerk is opgericht om bosbeheer duurzaam te maken en duurzaam te houden. Hout (en papier) dat het PEFC-keurmerk draagt is dan ook gegarandeerd afkomstig uit een duurzaam beheerd bos dat in stand gehouden wordt. PEFC maakt namelijk afspraken met landelijke overheden en lokale regeringen en pas als deze voldoen aan de strenge eisen en voorwaarden van het keurmerk, mag het hout ook daadwerkelijk het PEFC-keurmerk dragen. Zo streven ze naar een wereldwijde standaard voor duurzaamheid in bosbeheer. PEFC houdt zelfs rekening met sociale arbeidsnormen en stelt hier ook strenge eisen aan. Zo heeft het keurmerk aandacht voor mens, milieu en economie.

komo keurmerk

KOMO

KOMO is een keurmerk voor de bouw dat zichzelf hét bewijs van kwaliteit noemt. Dit komt omdat producten, bouwprocessen en bouwspecialisten pas het KOMO-keurmerk mogen dragen als er aan strenge voorwaarden en eisen van zowel marktpartijen als de overheid wordt voldaan. Tuinhout dat het KOMO-keurmerk draagt is dan ook van hoge kwaliteit en heeft een langere levensduur, terwijl het minder onderhoud nodig heeft.

TOEPASSINGEN

Toepassingen

Tuinhout kent enorm veel toepassingen. Van schuttingen tot carports en van overkappingen tot tuinbanken. Eigenlijk kunt u het zo gek niet bedenken of u kunt het wel maken met tuinhout. Maar een klein beetje hulp kan hierbij altijd wel handig zijn. Daarom hebben wij allerlei klustips geschreven waarin we u stap voor stap uitleggen hoe u bijvoorbeeld een carport bouwt en waarin wij allerlei tips geven waar u rekening mee kunt houden tijdens de bouw. Hieronder bespreken we een paar, maar u kunt ook op de knop klikken om direct alle klustips te bekijken!

Bekijk alle klustips!
carport maken

CARPORT

In vier stappen uw eigen carport maken? Wij leggen het in deze klustip uit. Het maakt niet uit in wat voor grootte u uw carport wilt bouwen: u kunt deze klustip en de downloadbare/printbare montagehandleiding altijd gebruiken als leidraad. In de klustip leggen we ook precies uit welk tuinhout u nodig heeft, zodat u in principe compleet zelfstandig uw carport kunt samenstellen en bouwen.

Lees de klustip
Zelf een schutting maken

SCHUTTING

Het bouwen van een schutting is typisch zo’n klus die van tevoren simpel lijkt, maar die toch altijd net wat ingewikkelder blijkt te zijn. Daarom is het handig als u van tevoren even een paar tips en tricks aangereikt krijgt. En dat is precies waarom wij deze klustip hebben geschreven. Hierin hebben we namelijk een lijstje met tips vooraf staan, maar ook een stappenplan voor de bouw zelf!

Lees de klustip
Zelf een picknicktafel maken

PICKNICKTAFEL

Niets is leuker dan zelf iets te bouwen dat je heel vaak kunt gebruiken. Daarom is het bouwen van een picknicktafel ook een enorm leuk project. In deze klustip leggen wij u in 8 eenvoudige stappen uit hoe u zelf een picknicktafel bouwt. Van het bepalen van het formaat tot het afwerken van het hout: we lopen alle stappen na, zodat u gemakkelijk een picknicktafel kunt maken.

Lees de klustip

Klustips

Staat datgene dat u wilt bouwen hier niet bij? Neem dan eens een kijkje bij al onze handige tips. Hierin vindt u vast tips en informatie die u goed kunt gebruiken. En zo niet? Dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen om al uw vragen te stellen. Wij hebben enorm veel ervaring met tuinhout en met bouwen en staan u daarom graag te woord om u antwoorden en/of advies te geven!

Bekijk de handige tips
Neem contact op!

Handige tips

Naast de klustips waarin we uitleggen hoe u een constructie bouwt, hebben we ook verschillende montagehandleidingen en andere handige tips online gezet. In de montagehandleidingen leggen we bijvoorbeeld uit hoe u een dakgoot moet bevestigen en in de handige tips gaan we bijvoorbeeld dieper in op het onderhouden van uw carport. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van artikelen die u misschien interessant vindt:

MONTAGESERVICE

Montageservice

Ziet u het niet zitten om zelf aan de slag te gaan in uw tuin met het tuinhout van Janjp.nl? Maar wilt u toch wel die mooie carport, overkapping, schutting of andere constructie in uw tuin of op uw erf hebben staan? Dan staan wij voor u klaar met onze montageservice. Wij komen dan bij u langs om uw constructie op een professionele en deskundige manier te bouwen. Zo weet u zeker dat bijvoorbeeld uw nieuwe carport op de allerbeste manier gebouwd wordt! Klik op de knop hieronder voor meer informatie of vul direct het offerteformulier voor de montageservice in.

Meer informatie

VEELGESTELDE VRAGEN

Veelgestelde vragen

Bezaagd hout is eigenlijk machinaal gezaagd hout. Dit hout kan daardoor nog wat splinters of houtvezels bevatten aan de oppervlakte en aan de randen. Omdat er verder nog niets met dit hout is gebeurd, is het zeer geschikt om te impregneren.

Fijnbezaagd hout is ook machinaal gezaagd, maar dan met een fijnere zaagtand. Hierdoor zijn de oppervlaktes veel gladder en komen er minder splinters en houtvezels voor.

Glad geschaafd hout is hout dat eerst gezaagd en daarna geschaafd is. Hierdoor zijn alle splinters en houtvezels volledig verwijderd en is het hout enorm glad. Het is wat duurder, maar wel direct klaar voor gebruik in bijvoorbeeld tuinmeubelen.

Eigenlijk is hier een gemakkelijke rekensom te maken. Per 100 cm overspanning (van staander tot staander) heeft u een dikte van 5 cm nodig. Dus voor een overspanning van 200 cm heeft u palen met een dikte van 10 cm nodig.
Dat is zeker mogelijk. Neem hiervoor gerust eens contact met ons op.
In de omschrijvingen van de producten staat altijd aan welke keurmerken het hout voldoet. Dit kan het FSC-, PEFC- of het KOMO-keurmerk zijn.
Een vlonder wordt glad door algvorming. En eigenlijk kan algvorming heel gemakkelijk verwijderd worden: regelmatig boenen met een beetje water en een harde bezem. Boen wel altijd voor u uit, zodat u de vlonder alleen op de al geboende delen hoeft te betreden en dus niet uitglijdt.
De namen worden nog wel eens door elkaar gebruikt, maar in principe zit het verschil ‘m in het profiel. Zo zijn er ook nog wel andere profielen die ook weer andere namen hebben, zoals vellingdelen etc.