Tuinbank maken

tuinbank maken

Het voorjaar komt er weer aan en dat betekent natuurlijk klussen! Maar wat moet je nu maken? Wat dacht je van een leuke klus, waar je daadwerkelijk ook iets aan hebt: een tuinbank maken. Een tuinbank maken is namelijk een leuke klus voor zowel de onervaren doe-het-zelver, als voor de ervaren doe-het-zelver. In deze blog leggen we je onder andere uit welke materialen en gereedschappen je nodig hebt om een tuinbank te maken, maar we leggen ook de desbetreffende stappen uit. Je maakt namelijk al snel en eenvoudig je eigen tuinbank in de volgende vijf stappen:

Let op! Ga je gebruik maken van onbehandeld tuinhout om je tuinbank te maken? Dan is het handig om de planken en balken vooraf te gaan behandelen en niet pas als je klaar bent met het maken van je tuinbank. Op deze manier zijn alle plekken nog gemakkelijk te bereiken. Als je dit van plan bent raden wij aan om als eerst stap 5 te lezen.

Bestel je toch liever een kant-en-klare tuinbank of een complete tuinset dan dat je een eigen tuinbank maakt? Dat kan natuurlijk ook! En ook daarvoor ben je bij Janjp op het juiste adres. Neem daarom gerust een kijkje tussen onze complete tuinsets.

Tuinbanken

Teak banana bank

 358,95 incl. btw
 352,95 585,95 incl. btw
 255,95 474,95 incl. btw
 235,95 incl. btw
 335,95 incl. btw

Tuinbanken

Bank Sparrenbos

 235,95 incl. btw

Tuinbanken

Bank Dennenbos

 175,95 incl. btw

Tuinbanken

Teak boombank

 1.182,95 incl. btw

Benodigdheden

Voor het maken van een tuinbank heb je verschillende materialen nodig, maar ook verschillende soorten gereedschappen. Zorg, voordat je begint met het maken van je eigen tuinbank, er wel voor dat je alle materialen en gereedschappen in huis hebt. Dat werkt namelijk een stuk fijner. Dit heb je nodig om je tuinbank te maken:

Gereedschappen

Stap 1: Formaat bepalen

Net als bij alle andere klussen is het belangrijk dat je het beoogde resultaat op papier hebt staan. Zo dien je te weten uit welke afmetingen je tuinbank komt te bestaan. Hoe groot? Hoe lang? Hoe breed? Dit zijn belangrijke vragen die jezelf moet stellen. Zo weet je namelijk hoeveel materiaal je nodig hebt voor het maken van je tuinbank en voorkom je overbodige aankopen. Om de maten van de bank te bepalen, stel je jezelf nog een aantal vragen, zoals: waar komt de tuinbank te staan? Hoeveel ruimte is er op die plek beschikbaar? Voor hoeveel personen is de bank? Wat zijn de afmetingen van de kussens die erop komen? Etc.

Ook moet je de diepte van de bank bepalen. Voor een lounge houding kun je uitgaan van een diepte van ongeveer 50 cm en een zithoogte van 45 cm. Voor een actievere houding moet je de bank hoger en minder diep maken. Daarnaast speelt de helling van de rugleuning hier ook een grote rol in. Voor een ergonomische zithouding wordt een hoek tussen de 95 en 105 graden aangeraden.

Tips!

 • Heb je moeite om de afmetingen te bepalen? Meet dan een bestaande bank op en gebruik dezelfde afmetingen voor het maken van je houten tuinbank.
 • Twijfel je over de houtsoort die je gaat gebruiken? Neem dan eens een kijkje in onze tip: het beste hout voor buiten.
 • Heb je de afmetingen van je houten tuinbank bepaald? Bestel dan de benodigde materialen eenvoudig en snel in onze webshop. Nadat de materialen geleverd zijn kun je het hout op maat gaan zagen met een handzaag of een afkortzaag. Maak, om splinters te voorkomen, gebruik van onze werkhandschoenen.

Stap 2: De armleuningen

Nu het hout op maat is gezaagd, is het tijd om te beginnen met het maken van je eigen houten tuinbank. In dit voorbeeld maken we een rechte tuinbank met twee armleuningen. We beginnen met het maken van de armleuningen. De armleuningen bestaan uit twee losse panelen en drie planken (eventueel vier als je de onderkant dicht wil hebben). We beginnen met de panelen. Hiervoor leg je de benodigde planken naast elkaar op een rij. Zorg dat alle planken allemaal even lang zijn. Plaats daarna boven- en onderaan (eventueel ook in het midden voor extra stevigheid) de planken een verbindingslat of –balk. Bevestig de lat of balk met schroeven aan de planken vast. Zorg, voor de juiste stevigheid, ervoor dat je de balk of lat met 2 schroeven per plank vast zet. Dus heb je een leuning die bestaat uit 5 planken op een rij? Dan heb je tien schroeven nodig.

Nadat de panelen zijn gemaakt, is het tijd om de leuning in elkaar te zetten. Je verbindt de panelen met elkaar door de zijkanten en de bovenkant vast te schroeven. Om de leuningen af te maken monteer je per leuning een balk aan één van de zijkanten. Zorg ervoor dat de hoogte van de balk bij beide leuningen hetzelfde is. Hier wordt namelijk het zitvlak op gemonteerd. Bekijk voor de bouwtekeningen ook eens onze klustip “steigerhouten loungebank maken”.

Tips!

 • Voor een tuinbank wordt er veelal een armleuning hoogte van ongeveer 10 tot 15 centimeter boven de zitkussens gebruikt. Bij een zithoogte van 45 centimeter en een kussen van 5 centimeter dik betekent dat de armleuningen van je tuinbank ongeveer 60 tot 65 centimeter hoog moeten zijn.
 • Om het splijten van het hout te voorkomen, boor je de plekken waar de schroeven komen eerst voor met een houtboor die dunner is dan de schroef.
 • Een tuinbank staat gedurende het jaar veel buiten, waardoor die veel te maken heeft met vocht, zoals regen, mist en sneeuw. Maak daarom gebruik van onze roestvrijstalen schroeven. Deze blijven namelijk goed in zulke vochtige omstandigheden. Hierdoor gaat je zelfgemaakte tuinbank langer mee!
 • Probeer de schroeven zoveel mogelijk van binnenuit te schroeven, dus schroef de schroeven in de latten of de balken en niet in de planken zelf. Zo zijn zo min mogelijk schroeven zichtbaar vanaf de buitenkant, wat zorgt voor een veel netter resultaat van je tuinbank.

Stap 3: Het zitvlak

Nu is het tijd om het zitvlak van de tuinbank te maken. Dit werkt op dezelfde manier als de panelen van de armleuningen. Dus leg de planken van het zitvlak naast elkaar op een vlakke ondergrond. Zorg er wederom voor dat de planken allemaal even lang zijn. Maak daarna de planken aan elkaar vast door er verbindingslatten en -balken op vast te schroeven. De uiteinden in de lengte dienen vrij te blijven van een verbindingslat of balk, omdat deze verbindingslat of -balk al aan de armleuningen is gemonteerd.

Leg daarna het zitvlak op de zijbalk van de armleuningen en bevestig de leuningen met het zitvlak door middel van schroeven. Test nu of je houten tuinbank stevig genoeg is. Is die dat niet? Maak dan een rechthoekig frame van houten balken. Plaats het frame aan de onderkant en in het midden van het zitvlak. Dit zorgt voor meer ondersteuning. Heb je nu een hele lange tuinbank gemaakt? Dan is het aan te raden om meerdere frames te maken en te plaatsen.

Tip! Vraag of iemand je wilt helpen met het samenbrengen van de leuningen en het zitvlak, want dan kan één persoon de onderdelen op de juiste plek houden terwijl de andere de onderdelen aan elkaar schroeft. Is er niemand in de buurt? Maak dan gebruik van lijmklemmen.

Bekijk onze lijmklemmen

Stap 4: De rugleuning

Je tuinbank heeft al redelijk vorm gekregen, maar toch mist er nog wat: de rugleuning. Nu je de armleuningen en het zitvlak al hebt gemaakt, zal dit geen lastige opgave meer zijn. Je gaat namelijk hetzelfde te werk. Zo begin je wederom met het op een rij leggen van de planken. Ook hier dienen deze planken even lang te zijn. Liggen de planken op juiste plek? Bevestig dan de planken met schroeven en verbindingslatten of -balken aan elkaar. Schroef voor een mooie afwerking van je houten tuinbank een balk aan de bovenkant van de rugleuning en aan de zijkanten van de rugleuning. Bevestig daarna de rugleuning aan de armleuningen en eventueel aan het ondersteunende frame, mits je die hebt gemaakt. Denk bij het monteren van de rugleuning wel om de juiste hellingshoek.

Nu de rugleuning is geplaatst, is de tuinbank in principe klaar. Toch is het nog mogelijk om bank helemaal te personaliseren. Zo heb je de mogelijkheid om de onderkant van de bank volledig dicht te maken. Maar je hebt ook nog de mogelijkheid om de tuinbank te verven, oliën of te beitsen (als je dat nog niet hebt gedaan). Ben je dat van plan? Ga dan snel naar de volgende stap.

Stap 5: Verven, oliën of beitsen

Heb je gebruikt gemaakt van onbehandeld tuinhout voor het maken van je houten tuinbank? Dan is het verstandig om het hout te gaan verven, oliën of beitsen. Na het verven, oliën of beitsen is je tuinbank namelijk beter beschermd tegen het weer, maar ook tegen overige slijtage, waardoor die langer meer gaat. Het maakt niet uit of je nu gaat verven, oliën of beitsen. De stappen zijn namelijk voor het overgrote deel hetzelfde.

 1. Begin met het schuren van het hout
 2. Maak daarna het hout vrij van vuil, stof, vet en vlekken
 3. Olie of beits: nadat het oppervlak goed schoen is breng je de olie of beits aan.
  Verf: breng eerst een laag grondverf aan.
 4. Olie of beits: laat de olie of beits een paar minuten in het hout trekken.
  Verf: wacht totdat de grondverf volledig is opgedroogd.
 5. Olie of beits: na die paar minuten dien je het oppervlak met een doek droog te wrijven.
  Verf: breng, als de grondverf is opgedroogd, de echte verf aan.
 6. Het gewenste resultaat nog niet behaald? Schuur het oppervlak dan lichtjes en breng een extra laag olie, beits of verf aan.

Tips!

 • Test de olie, beits of verf eerst op een proefstukje hout. Zo zie je namelijk of het resultaat bevalt of juist niet.
 • Gooi de doeken waarmee je het oppervlak hebt droog gewreven nooit zomaar weg. Er is namelijk een kans dat deze doeken spontaan ontbranden door broei. Daarom dien je de doeken uitgevouwen te laten opdrogen of onder te dompelen in water.
 • Houten tuinbanken moet je over het algemeen onderhouden. Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan onze handige tip over het onderhouden van tuinmeubelen!
-15%

Beitsen, wassen en oliën

Tenco Douglas Beits 1 en 2.5 liter

 14,95 32,95 incl. btw

Beitsen, wassen en oliën

Tenco Steigerhoutbeits 1/2.5 ltr

 15,95 34,95 incl. btw
 16,49 35,95 incl. btw

Beitsen, wassen en oliën

Tencomild Tuinbeits dekkend 1 ltr

 17,95 incl. btw

Beitsen, wassen en oliën

Tencomild naturel 1 ltr

 16,49 incl. btw

Beitsen, wassen en oliën

Tenco Hardhoutolie royal teak 1 ltr

 21,95 incl. btw

Beitsen, wassen en oliën

Tenco Hardhoutolie 1 ltr

 19,95 incl. btw

Beitsen, wassen en oliën

Tenco Boerengroen 1/2½ ltr

 17,95 39,95 incl. btw

Maak je tuin helemaal af!

Wil je je tuin helemaal afmaken? Dan is een zelfgemaakte tuinbank niet genoeg. Je maakt je tuin pas echt af met de bijhorende accessoires. Denk bijvoorbeeld aan bloembakken, dierenverblijven, pergola’s, bergingen of tuinkasten en natuurlijk een passende tuintafel. Vond je het leuk om zelf een tuinbank te maken? Dan zul je onze klustips steigerhouten tafel en steigerhouten statafel ook leuk vinden! In deze klustips leggen we je stap voor stap uit hoe je je eigen tuin tafel maakt.

 86,95 incl. btw

Bloembakken

Bloembak teak Bali

 100,95 180,95 incl. btw

Pergola's

Boogpergola

 157,95 incl. btw
 378,95 incl. btw
OP=OP
 446,95 incl. btw
 489,95 870,95 incl. btw

Janjp.nl

Ga nu zelf aan de slag met het maken van een tuinbank en bestel alle benodigde materialen eenvoudig en snel via onze website. Heb je na het lezen van deze klustip nog vragen over het maken van een tuinbank? Of over een van onze producten? Aarzel dan niet en neem contact met ons op voor vrijblijvend specialistisch advies. We helpen je namelijk graag met het maken van je tuinbank.

 • Uitgebreide klantenservice
 • Uitgebreid kennis
 •  Specialistische kennis
 • Op maat zaagservice 
Neem contact met ons op

Bijbehorende producten

Populair

Lariks planken

Douglas planken ongeschaafd 2.0 x 20 cm

300 cm, 400 cm, 500 cm
 15,95 26,35 incl. btw
Populair

Lariks planken

Lariks/Douglas planken geschaafd 1.9 x 19 cm

400 cm, 500 cm
 22,49 28,10 incl. btw

Lariks planken

Lariks/Douglas kantplanken ongeschaafd 3.2 x 20 cm

300 cm, 400 cm, 500 cm
 22,35 37,20 incl. btw
Voorraad

Lariks balken

Lariks balken 50 x 150 mm

300 cm, 400 cm, 500 cm
 22,95 38,95 incl. btw
Populair

Lariks palen

Lariks palen 90 x 90 mm

300 cm
 31,10 incl. btw
Populair

Geprofileerde delen

Lariks dakbeschot planken 1 zijde velling 1.8 x 14.5 cm

300 cm, 400 cm, 500 cm
 14,25 23,75 incl. btw
Populair
 1,79 incl. btw
-33%

Tuinhout toebehoren

Paalpunt

 5,49 19,95 incl. btw

Tuinhout toebehoren

Paalvoeten

 4,75 12,27 incl. btw
-10%
Nieuw

Polycarbonaatplaten

Polycarbonaat platen

 75,53 100,70 incl. btw
 3,87 33,65 incl. btw
 2,99 incl. btw
-17%

Aanbiedingen

Steelwood handzaag

 9,95 incl. btw
 1,85 incl. btw
 18,39 22,49 incl. btw