Terrasoverkapping maken

lariks-terrasoverkapping

Terrasoverkapping maken in 4 stappen

Wil je jouw eigen overkapping maken? Wij leggen jou in vier simpele stappen uit hoe je dit gemakkelijk zelf kunt doen. Deze stappen zijn een leidraad om je op weg te helpen. Je kan dit helemaal naar eigen smaak invullen en aanpassen om een terrasoverkapping te maken die voldoet aan jouw wensen. Zo bepaal je zelf het formaat en het model van de terrasoverkapping. Kies je voor een plat dak, puntdak of gaat u voor een ander model? Met dit stappenplan helpen we jou op weg bij het bouwen van jouw eigen overkapping.

Bij het bouwen van een terrasoverkapping ga je niet over één nacht ijs. Een gedegen voorbereiding is belangrijk om te voorkomen dat je tijdens het project voor verrassingen komt te staan. Zo dien je onder andere te bedenken waar je de terrasoverkapping voor wil gaan gebruiken. Voor welke functionaliteit jouw terrasoverkapping ook moet dienen, door middel van de handleiding die hieronder te vinden is kan je dit gemakkelijk realiseren. Volg de vier stappen om deze klus tot een succes te maken en bouw de terrasoverkapping van jouw dromen!

Een terrasoverkapping creëert een beschut terras voor extra privacy. De felle zon, wind of regen wordt tegengehouden en je creëert extra schaduw in uw tuin. Je kan hierdoor vaak langer buiten zitten en jouw tuinfeest kan gewoon doorgaan als het gaat regenen. De overkapping kan ook prima worden gebruikt om jouw tuinspullen, zoals een loungesetkonijnenhok of tuinkast droog te houden.

Ga naar terrasoverkappingen
 2.073,00 4.401,00 incl. btw
 1.567,00 5.025,00 incl. btw

Terrasoverkappingen

Terrasoverkapping Marokko

 1.596,00 3.192,00 incl. btw

Stap 1. Formaat bepalen

Het is belangrijk om vooraf duidelijk het formaat van jouw terrasoverkapping te bepalen. Zet de ruimte die jij in gedachten hebt bijvoorbeeld af door middel van palen en touw. Je kan hierdoor direct zien wat het formaat gaat zijn. Test altijd of de tuinmeubelen die je onder de terrasoverkapping wil plaatsen ook genoeg ruimte hebben. Bepaal wat voor overkapping je wil maken; een rechthoekige of vierkante overkapping maken is vaak eenvoudiger dan één met diverse hoeken erin. Het is bij deze stap ook belangrijk om de hoogte van de overkapping te bepalen, dan weet je welke lengte de hoekpalen moeten zijn. De palen moeten ongeveer 70-90 cm in de grond komen te staan, en de voorste palen moeten ongeveer 15 cm lager zijn i.v.m. de afwatering, houd hier rekening mee.

Ga naar meetapparatuur

Stap 2. Het geraamte plaatsen

2.1 De hoekpalen plaatsen

Gebruik een tuinschep om de eerste tuinpaal te plaatsen. Zorg altijd dat je geen slappe ondergrond hebt en dat de palen goed stevig in de grond komen te staan. Als je de eerste paal goed stevig in de grond hebt staan kan je de plaats bepalen van de overige palen en deze plaatsen. Heb je bij het bepalen van het formaat gebruik gemaakt van touw en palen? Dan wordt het plaatsen van de overige palen een stuk makkelijker. De twee palen nabij de woning kunnen voor extra stevigheid aan de muur van uw huis bevestigt worden met muurbeugels. Gebruik een waterpas om er voor te zorgen dat de palen recht in de grond staan.

Populair
 13,99 incl. btw
Populair

Lariks palen

Lariks palen geschaafd 110 x 110 mm

250 cm, 300 cm, 400 cm
 41,95 67,95 incl. btw
Populair

Lariks palen

Lariks palen geschaafd 140 x 140 mm

250 cm, 300 cm, 500 cm, 600 cm
 61,95 153,95 incl. btw
Populair

Lariks palen

Lariks palen 90 x 90 mm

300 cm
 27,95 incl. btw
Populair

Lariks palen

Lariks palen 120 x 120 mm

250 cm, 300 cm, 400 cm, 500 cm
 37,95 76,95 incl. btw
Populair

Lariks palen

Lariks palen 150 x 150 mm

250 cm, 300 cm, 400 cm, 500 cm, 600 cm
 58,95 144,95 incl. btw

Lariks palen

Lariks palen 200 x 200 mm

250 cm, 300 cm, 400 cm, 500 cm
 106,95 214,95 incl. btw
Populair
 28,40 incl. btw

2.2 De draagbalken monteren

Als de vier hoekpalen in de grond zitten, kan je de draagbalken monteren. Meet eerst de afstand tussen de hoekpalen op om de lengte van de draagbalken te bepalen, zaag deze vervolgens op maat. De draagbalken moeten de vier hoekpalen van de terrasoverkapping aan elkaar verbinden door deze aan de buitenzijde te bevestigen. De dwarsbalken kunnen gemonteerd worden door middel van stalen verbindingshoeken. Bij een overkapping breder dan drie meter is het aan te raden om een extra paal tussen de hoekpalen te plaatsen voor de stevigheid.

houtschroeven voor vlonderplanken

2.3 De dwarsbalken bevestigen

De dwarsbalken zorgen voor meer stevigheid van de constructie en zijn tevens de ondergrond voor het dak van de terrasoverkapping. Plaats deze dwarsbalken niet meer dan 40 cm uit elkaar, zo heb je bij een overkapping van drie meter ongeveer acht dwarsbalken nodig. De dwarsbalken kan je even groot maken als de overkapping of juist iets laten uitsteken.

Ga naar gereedschappen

Stap 3. Het dak

 

Voor het dak zijn er een aantal mogelijkheden. Je kan namelijk betonrasters op de dwarsbalken bevestigen als je de terrasoverkapping geschikt wil maken voor begroeiing. Je krijgt hierdoor een open dak op jouw overkapping en door de begroeiing krijgt jouw overkapping een natuurlijke uitstraling. Wil je er zeker van zijn dat je altijd droog zit onder jouw overkapping? Maak dan een dak van bijvoorbeeld doorzichtige polycarbonaatplaten als je nog een beetje zon wilt doorlaten of gebruik dakpanprofielplaten of damwandplaten om de zon helemaal te blokkeren.

Ga naar beplating

Stap 4. De vloer

Je kan jouw overkapping over de bestaande vloer maken of kiezen voor bijvoorbeeld een houten vloer. Als je een houten vloer of vlonder wil maken kan je onze klustip bekijken over het maken van een vlonder. Deze klustip gaat jou stap voor stap helpen om uw terras helemaal af te maken. Plaats jouw hoekpalen nooit op de vlonderplanken, je kan de vlonderplanken dan nooit vervangen en dit is een zware belasting voor jouw terras. Ook kan je hierdoor gemakkelijk later bepalen of je alsnog een vlonder wilt maken of de bestaande vloer blijft gebruiken. Zet de hoekpalen in de grond (zie stap 2) en plaats de liggers van de vlonder altijd aan de binnenzijde met ongeveer 1 cm afstand. Je kan op deze manier gemakkelijk om de palen heen werken.

Ga naar vlonders

Vragen?

Heb je achteraf nog vragen over de terrasoverkapping of de handleiding? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Contact opnemen