Terrasoverkapping maken

lariks-terrasoverkapping

Terrasoverkapping maken in 4 stappen

Wilt u uw eigen overkapping maken? Wij leggen u in vier simpele stappen uit hoe u dit gemakkelijk zelf kunt doen. Deze stappen zijn een leidraad om u op weg te helpen. U kunt dit helemaal naar eigen smaak invullen en aanpassen om een terrasoverkapping te maken die voldoet aan uw wensen. Zo bepaalt u zelf het formaat en het model van de terrasoverkapping. Kiest u voor een plat dak, puntdak of gaat u voor een ander model? Met dit stappenplan helpen we u op weg bij het bouwen van uw eigen overkapping.

Bij het bouwen van een terrasoverkapping gaat u niet over één nacht ijs. Een gedegen voorbereiding is belangrijk om te voorkomen dat u tijdens het project voor verrassingen komt te staan. Zo dient u onder andere te bedenken waar u de terrasoverkapping voor wilt gaan gebruiken. Voor welke functionaliteit uw terrasoverkapping ook moet dienen, door middel van de handleiding die hieronder te vinden is kunt u dit gemakkelijk realiseren. Volg de vier stappen om deze klus tot een succes te maken en bouw de terrasoverkapping van uw dromen!

Een terrasoverkapping creëert een beschut terras voor extra privacy. De felle zon, wind of regen wordt tegengehouden en u creëert extra schaduw in uw tuin. U kunt hierdoor vaak langer buiten zitten en uw tuinfeest kan gewoon doorgaan als het gaat regenen. De overkapping kan ook prima worden gebruikt om uw tuinspullen, zoals een loungesetkonijnenhok of tuinkast droog te houden.

Ga naar terrasoverkappingen
Vanaf:  2.073,00 incl. btw
Vanaf:  1.567,00 incl. btw

Terrasoverkappingen

Terrasoverkapping Marokko

Vanaf:  1.596,00 incl. btw
Vanaf:  2.596,49 incl. btw

Terrasoverkappingen

Terrasoverkapping serre

 1.325,00 incl. btw

Stap 1. Formaat bepalen

Het is belangrijk om vooraf duidelijk het formaat van uw terrasoverkapping te bepalen. Zet de ruimte die u in gedachten heeft bijvoorbeeld af door middel van palen en touw. U kunt hierdoor direct zien wat het formaat gaat zijn. Test altijd of de tuinmeubelen die u onder de terrasoverkapping wilt plaatsen ook genoeg ruimte hebben. Bepaal wat voor overkapping u wilt maken; een rechthoekige of vierkante overkapping maken is vaak eenvoudiger dan één met diverse hoeken erin. Het is bij deze stap ook belangrijk om de hoogte van de overkapping te bepalen, dan weet u welke lengte de hoekpalen moeten zijn. De palen moeten ongeveer 70-90 cm in de grond komen te staan, en de voorste palen moeten ongeveer 15 cm lager zijn i.v.m. de afwatering, houd hier rekening mee.

Ga naar meetapparatuur

Stap 2. Het geraamte plaatsen

2.1 De hoekpalen plaatsen

Gebruik een tuinschep om de eerste tuinpaal te plaatsen. Zorg altijd dat u geen slappe ondergrond heeft en dat de palen goed stevig in de grond komen te staan. Als u de eerste paal goed stevig in de grond heeft staan kunt u de plaats bepalen van de overige palen en deze plaatsen. Heeft u bij het bepalen van het formaat gebruik gemaakt van touw en palen? Dan wordt het plaatsen van de overige palen een stuk makkelijker. De twee palen nabij de woning kunnen voor extra stevigheid aan de muur van uw huis bevestigt worden met muurbeugels. Gebruik een waterpas om er voor te zorgen dat de palen recht in de grond staan.

 11,28 incl. btw
Populair

Lariks palen

Lariks palen geschaafd 115 x 115 mm

300 cm, 400 cm
Vanaf:  36,00 incl. btw
Populair

Lariks palen

Lariks palen geschaafd 145 x 145 mm

300 cm, 400 cm
Vanaf:  52,48 incl. btw
Populair

Lariks palen

Lariks palen 90 x 90 mm

300 cm
 14,06 incl. btw
Populair

Lariks palen

Lariks palen 120 x 120 mm

250 cm, 300 cm, 400 cm, 500 cm
Vanaf:  20,86 incl. btw
Populair

Lariks palen

Lariks palen 150 x 150 mm

250 cm, 300 cm, 400 cm, 500 cm, 600 cm
Vanaf:  34,97 incl. btw

Lariks palen

Lariks palen 200 x 200 mm

250 cm, 300 cm, 400 cm, 500 cm
Vanaf:  59,69 incl. btw
 19,00 incl. btw

2.2 De draagbalken monteren

Als de vier hoekpalen in de grond zitten, kunt u de draagbalken monteren. Meet eerst de afstand tussen de hoekpalen op om de lengte van de draagbalken te bepalen, zaag deze vervolgens op maat. De draagbalken moeten de vier hoekpalen van de terrasoverkapping aan elkaar verbinden door deze aan de buitenzijde te bevestigen. De dwarsbalken kunnen gemonteerd worden door middel van stalen verbindingshoeken. Bij een overkapping breder dan drie meter is het aan te raden om een extra paal tussen de hoekpalen te plaatsen voor de stevigheid.

houtschroeven voor vlonderplanken

2.3 De dwarsbalken bevestigen

De dwarsbalken zorgen voor meer stevigheid van de constructie en zijn tevens de ondergrond voor het dak van de terrasoverkapping. Plaats deze dwarsbalken niet meer dan 40 cm uit elkaar, zo hebt u bij een overkapping van drie meter ongeveer acht dwarsbalken nodig. De dwarsbalken kunt u even groot maken als de overkapping of juist iets laten uitsteken.

Ga naar gereedschappen

Stap 3. Het dak

 

Voor het dak zijn er een aantal mogelijkheden. U kunt namelijk betonrasters op de dwarsbalken bevestigen als u de terrasoverkapping geschikt wil maken voor begroeiing. U krijgt hierdoor een open dak op uw overkapping en door de begroeiing krijgt uw overkapping een natuurlijke uitstraling. Wilt u er zeker van zijn dat u altijd droog zit onder uw overkapping? Maak dan een dak van bijvoorbeeld doorzichtige polycarbonaatplaten als u nog een beetje zon wilt doorlaten of gebruik dakpanprofielplaten of damwandplaten om de zon helemaal te blokkeren.

Ga naar beplating

Stap 4. De vloer

U kunt uw overkapping over de bestaande vloer maken of kiezen voor bijvoorbeeld een houten vloer. Als u een houten vloer of vlonder wil maken kunt u onze klustip bekijken over het maken van een vlonder. Deze klustip gaat u stap voor stap helpen om uw terras helemaal af te maken. Plaats uw hoekpalen nooit op de vlonderplanken, u kunt de vlonderplanken dan nooit vervangen en dit is een zware belasting voor uw terras. Ook kunt u hierdoor gemakkelijk later bepalen of u alsnog een vlonder wilt maken of de bestaande vloer blijft gebruiken. Zet de hoekpalen in de grond (zie stap 2) en plaats de liggers van de vlonder altijd aan de binnenzijde met ongeveer 1 cm afstand. U kunt op deze manier gemakkelijk om de palen heen werken.

Ga naar vlonders

Vragen?

Heeft u achteraf nog vragen over de terrasoverkapping of de handleiding? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Contact opnemen