Terrasoverkapping hout zelf maken

lariks terrasoverkapping hout

Terrasoverkapping hout zelf maken in 4 stappen

Wil je jouw terrasoverkapping van hout zelf maken? We geven je groot gelijk! Wij leggen jou in vier simpele stappen uit hoe je dit gemakkelijk zelf doet. Deze stappen zijn een leidraad om je op weg te helpen. Dit is helemaal naar eigen smaak in te vullen en aan te passen. Zo maak je een terrasoverkapping die voldoet aan jouw wensen en bepaal je zelf het formaat en het model van de terrasoverkapping. Kies je voor een plat dak, puntdak of ga je voor een ander model? Met dit stappenplan helpen we jou op weg als je jouw terrasoverkapping van hout zelf wilt maken.

Navigeer snel naar de juiste stap

Stappenplan Terrasoverkapping hout zelf maken

Hoe een terrasoverkapping van hout zelf maken?

Ga je een terrasoverkapping van hout zelf maken, dan ga je niet over één nacht ijs. Een gedegen voorbereiding is belangrijk om te voorkomen dat je tijdens het project voor verrassingen komt te staan. Zo dien je onder andere te bedenken waar de terrasoverkapping voor gebruikt gaat worden. Volg onze vier stappen om deze klus tot een succes te maken en bouw de terrasoverkapping van jouw dromen!

Waarom een terrasoverkapping van hout zelf maken?

Waarom zou je zelf met deze klus aan de slag, als je ook kunt kiezen voor een kant-en-klare terrasoverkapping? Simpel. Door hem zelf te maken, kies je altijd voor een overkapping op maat, die je helemaal kan toespitsen naar jouw wensen en voorkeuren! Je weet zeker dat hij 100% bij je huis en bij je tuin past, kiest zelf je favoriete materialen en geeft helemaal je eigen draai aan jouw terrasoverkapping. En ondertussen bespaar je flink op de kosten door hem zelf te maken!

Toch een te grote klus?

Is een terrasoverkapping van hout zelf maken toch niet helemaal de klus voor jou, of heb je er simpelweg geen tijd voor? Geen zorgen: we hebben ook een grote collectie kant-en-klare terrasoverkappingen voor je klaarstaan! Dat bespaart je een boel tijd en energie. En je kiest toch voor een prachtig afgewerkte overkapping, in tal van stijlen!

 2.395,00 5.083,00 incl. btw
 1.810,00 5.804,00 incl. btw
Actie

Lariks terrasoverkappingen

Terrasoverkapping larikshout 6 x 4

Vanaf:  407,96 incl. btw
Actie

Lariks terrasoverkappingen

Terrasoverkapping larikshout 5 x 4

Vanaf:  373,96 incl. btw
Actie

Lariks terrasoverkappingen

Terrasoverkapping larikshout 4 x 4

Vanaf:  339,96 incl. btw
Actie

Lariks terrasoverkappingen

Terrasoverkapping larikshout 6 x 3

Vanaf:  365,46 incl. btw
Actie

Lariks terrasoverkappingen

Terrasoverkapping larikshout 5 x 3

Vanaf:  331,46 incl. btw
Actie

Lariks terrasoverkappingen

Terrasoverkapping larikshout 4 x 3

Vanaf:  297,46 incl. btw

Benodigdheden

Je controleert natuurlijk eerst of je alles in huis hebt voor je klus. Als je een terrasoverkapping van hout zelf gaat maken wil je lekker snel werken, met de juiste materialen voorhanden. Precies daarom hebben we alle benodigdheden voor je op een rijtje gezet. Mis je nog materialen of gereedschappen? Dan kan je die eenvoudig online bestellen bij Janjp.nl. Wij zorgen dan dat je ze alsnog zo snel mogelijk in huis krijgt!

De hoeveelheid van de verschillende materialen die nodig is voor het maken van je terrasoverkapping, hangt af van de afmetingen die je kiest. Dat is een mooie van een terrasoverkapping van hout zelf maken: je kiest zelf de juiste afmetingen voor jouw klus.

Gereedschap

Het is belangrijk om vooraf duidelijk het formaat van je terrasoverkapping te bepalen. Een terrasoverkapping van hout zelf maken gaat het makkelijkst als je de contouren vast voor je ziet. Zet de ruimte die je in gedachten hebt daarom vast af met palen en touw. Zo zie je direct of het formaat naar wens is. Test of de tuinmeubelen die je onder de terrasoverkapping wilt plaatsen ook genoeg ruimte hebben.

Bepaal vervolgens wat voor overkapping je wilt maken; een rechthoekige, vierkante of een overkapping met diverse hoeken erin. Een andere belangrijke factor als je een terrasoverkapping van hout zelf gaat maken, is de hoogte van je overkapping. Bepaal bij deze stap dus ook de hoogte van je terrasoverkapping, dan weet je welke lengte de hoekpalen moeten zijn. Nadat de afmetingen bekend zijn, is het tijd om de benodigde materialen te bestellen.

Tip!

Makkelijk de afmetingen bepalen van de materialen die je nodig hebt? Maak dan gebruik van onze meetapparatuur. Meten is immers weten! Bestel handige winkelhaken, waterpassen en andere meetapparatuur gemakkelijk online in onze webshop.

Heb je het formaat bepaald? Dan beginnen we met de eerste echte stap van een terrasoverkapping van hout zelf maken, namelijk: het geraamte. Het geraamte bouwen doe je in verschillende stappen. Denk daarbij aan:

2.1 De hoekpalen plaatsen

Waar begin je mee als je een terrasoverkapping van hout zelf gaat maken? Juist, met de hoekpalen. Gebruik een tuinschep of grondboor om de eerste tuinpaal van de terrasoverkapping te plaatsen. Zorg er voor dat je geen zachte ondergrond hebt en dat de palen goed stevig in de grond komen te staan. De palen gaan ongeveer 70 tot 90 centimeter diep in de grond in. Als je de eerste paal goed stevig in de grond hebt staan, kan je de plaats van de overige palen bepalen en deze plaatsen.

Heb je bij het bepalen van het formaat gebruik gemaakt van touw en palen? Dan wordt het plaatsen van de overige palen een stuk makkelijker. De twee palen van de terrasoverkapping die dicht bij je huis staan, kunnen voor extra stevigheid aan de muur bevestigd worden met muurbeugels. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de palen recht in de grond staan. In verband met de afwatering moeten de voorste palen ongeveer 15 centimeter lager staan dan de achterste palen.

Idee: Hoekpalen anders bevestigen

Liever op een andere manier je hoekpalen van de terrasoverkapping te plaatsen? Maak dan gebruik van paalpunten, betonpoeren of paalvoeten. Paalpunten gaan net als losse palen ongeveer 70 tot 90 centimeter de grond in. Bij betonpoeren is de vuistregel dat 10 centimeter van de betonpoer boven de grond moet uitsteken. De rest van de betonpoer moet dan in de grond zitten.

Paalvoeten zijn op oppervlaktes als tegels, hout en beton te bevestigen. Het voordeel van deze drie manieren is dat de palen van je terrasoverkapping niet in de grond zitten, waardoor ze langer mee gaan.

Bekijk andere bevestigingsmethoden
-33%

Tuinhout toebehoren

Paalpunt

 5,49 19,95 incl. btw

Tuinhout toebehoren

Verstelbare paaldrager

 29,05 incl. btw

Tuinhout toebehoren

Paalvoeten

 4,75 12,27 incl. btw

Tuinhout toebehoren

Betonpoer recht

 25,15 incl. btw

2.2 De draagbalken monteren

Als de vier hoekpalen in de grond zitten, is het tijd om de draagbalken van de terrasoverkapping te monteren. Meet eerst de afstand tussen de hoekpalen op om de lengte van de draagbalken te bepalen, zaag deze vervolgens op maat. De draagbalken moeten de hoekpalen van de terrasoverkapping aan elkaar verbinden door deze aan de buitenzijde te bevestigen. De dwarsbalken kunnen gemonteerd worden door middel van stalen verbindingshoeken of door ze vast te schroeven op de palen. Bij een overkapping breder dan drie meter is het aan te raden om een extra paal tussen de hoekpalen te plaatsen voor de stevigheid.

De dwarsbalken bevestigen

Nu het overgrote gedeelte van het geraamte af is, is het tijd om de dwarsbalken van de terrasoverkapping te plaatsen. Lariks balken worden het meest gebruikt als dwarsbalk. De dwarsbalken zorgen voor meer stevigheid van de constructie en zijn tevens de ondergrond voor het dak van de terrasoverkapping. Als je een terrasoverkapping van hout zelf gaat maken, worden dit de dragers voor je dakconstructie: niet onbelangrijk dus!

Plaats de dwarsbalken niet meer dan 40 cm uit elkaar: zo heb je bij een overkapping van drie meter ongeveer acht dwarsbalken nodig. De dwarsbalken kan je even groot maken als de overkapping of juist iets laten uitsteken.

Tip voor gemakkelijk schroeven

Boor het hout voordat je gaat schroeven eerst voor met een houtboor die dunner is dan de schroef. Zo verklein je de kans dat het hout gaat splijten! Bekijk onze houtboren

2.4 De wanden

Het grootste voordeel van een terrasoverkapping van hout zelf maken, is dat je deze geheel naar eigen wens vorm kan geven. Zo heb je de keuze of je wanden gaat plaatsen, of juist gaat voor een meer open structuur.

Ben je van plan om wanden in je terrasoverkapping te maken? Dan heb jij bij ons een ruime keuze in tuinplanken en lariks planken. Geef je een mooie natuurlijke uitstraling aan je terrasoverkapping met onze lariks schaaldelen of ga je voor een snelle efficiënte manier met onze stapelbouw profielplanken? Met ons uitgebreide assortiment is een terrasoverkapping van hout zelf maken een project dat je helemaal op je eigen manier kunt afwerken!

Zijn de dwarsbalken bevestigd? Dan gaan we verder met het dak van je terrasoverkapping. Als je een terrasoverkapping van hout zelf gaat maken, heb je ook de keuze wat je aan dakbedekking het mooiste vindt.

Voor het dak zijn er een aantal mogelijkheden. Je kan namelijk rasters op de dwarsbalken bevestigen als je de terrasoverkapping geschikt wil maken voor begroeiing. Wil je er zeker van zijn dat je altijd droog zit onder je terrasoverkapping? Maak dan een dak van bijvoorbeeld polycarbonaatplaten, dakpanprofielplaten of damwandplaten.

Rasters

Ga jij bij het bedekken van je terrasoverkapping liever voor een natuurlijke, groene afwerking dan dat je altijd per se droog zit? Kies dan voor open dak met gaas of trellis, ook wel rasters genoemd. Deze kun je laten begroeien met klimop of andere klimplanten. Dat geeft op termijn een prachtige groene look!

 69,35 102,35 incl. btw
 56,95 82,45 incl. btw
 53,95 139,95 incl. btw

Gaas en trellis

Hardhouten trellis recht

 29,95 142,95 incl. btw
 38,25 incl. btw
 40,50 88,95 incl. btw
 34,10 85,70 incl. btw
 27,75 64,60 incl. btw

Gaas en trellis

Grenen trellis recht

 9,30 38,55 incl. btw

Gaas en trellis

Gaaselement

 12,95 37,95 incl. btw
 33,95 69,95 incl. btw
 97,95 139,75 incl. btw

Polycarbonaatplaten

Wil je het zonlicht graag doorlaten, maar toch graag droog zitten? Dan raden wij aan om polycarbonaatplaten op het dak van je terrasoverkapping te leggen. Dit zijn glasheldere of opale kunststof platen. De platen zijn flexibel, maar ook stootvast. De platen zijn gemakkelijk en snel te bevestigen door gebruik te maken van zijprofielen en tussenprofielen. Neem voor een uitgebreide beschrijving van het plaatsen van deze platen een kijkje in onze polycarbonaatplaten montagehandleiding.

 315,20 915,59 incl. btw
-10%
 250,05 incl. btw
 70,45 140,95 incl. btw
 87,73 233,94 incl. btw
-10%
Nieuw

Polycarbonaatplaten

Polycarbonaat platen

 75,53 100,70 incl. btw

Dakpanprofielplaten

Wil je een terrasoverkapping met een stijlvolle afwerking, die lijkt op de uitstraling van klassieke dakpannen? Maak dan gebruik van onze dakpanprofielplaten. Als je een terrasoverkapping van hout zelf gaat maken, geeft dit een bijzonder karakteristiek uiterlijk aan je overkapping. Dakpanplaten hebben het uiterlijk van echte dakpannen, maar worden gekenmerkt door de voordelen van platen. Voor een uitgebreide montagehandleiding verwijzen we je door naar onze dakpanplaten montagehandleiding.

-10%
 37,28 93,19 incl. btw
-10%
 39,48 98,70 incl. btw
-10%
 39,48 98,70 incl. btw
-10%
 37,28 93,19 incl. btw
-10%
 37,28 93,19 incl. btw

Damwandprofielplaten

Damwandprofielplaten staan er om bekend dat ze licht in gewicht en snel te monteren zijn, wat zeer handig is als je een terrasoverkapping van hout zelf gaat maken. De platen zijn voorzien van een trapeziumprofiel. Zo zijn de platen, ondanks dat ze licht in gewicht zijn, zeer stabiel en sterk. Als de dwarsbalken van de terrasoverkapping geplaatst zijn, zijn de platen eenvoudig en snel met schroeven te bevestigen.

Voor een waterdichte afwerking gebruik je onze schroeven met een EPDM-dichtring. Extra hulp nodig? Gebruik onze damwandplaten montagehandleiding voor een uitgebreide uitleg over het werken met damwandprofielplaten.

-10%
 62,87 146,69 incl. btw
-10%
 62,88 125,77 incl. btw
-10%
 65,17 130,34 incl. btw
-10%
 61,22 122,43 incl. btw
-10%
 65,17 130,34 incl. btw
-10%
 59,07 137,83 incl. btw
 70,45 140,95 incl. btw
 87,73 233,94 incl. btw

Tip! Hemelwater netjes afvoeren

Kies je ervoor om een terrasoverkapping van hout zelf te maken, dan is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan je hemelwaterafvoer. Doe je dat niet, dan vormen er zich vervelende plassen naast je overkapping, of krijg je de volle laag als je eronder vandaan komt! Door dakgoten aan te leggen, leid je het hemelwater netjes naar het riool. Of naar een regenton! Stel zelf je dakgoot samen of gebruik een handige dakgootset.

Je kan jouw terrasoverkapping over een bestaande vloer maken, of kiezen voor bijvoorbeeld een houten vloer. Ook dat kies je zelf als je een terrasoverkapping van hout zelf gaat maken! Als je een houten vloer of vlonder wil maken is het handig om onze klustip te bekijken over het maken van een vlonder. Deze klustip gaat jou stap voor stap helpen om je terrasoverkapping helemaal af te maken.

Werk om de hoekpalen heen

Plaats de hoekpalen van de terrasoverkapping nooit op de vlonderplanken. Waarom niet? Je kan de vlonderplanken dan nooit vervangen en ook is dit een zware belasting voor je terras. Door om de hoekpalen heen te werken, kan je gemakkelijk later bepalen of je alsnog een vlonder wilt maken of de bestaande vloer blijft gebruiken.

Zet de hoekpalen in de grond (zie stap 2) en plaats de liggers van de vlonder altijd aan de binnenzijde met ongeveer 1 cm afstand. Je kan op deze manier gemakkelijk om de palen van de terrasoverkapping heen werken.

Start je klus op Janjp.nl

Heb je helemaal zin gekregen om je terrasoverkapping van hout zelf te maken? Start vandaag en bestel alle materialen en gereedschappen die je nodig hebt eenvoudig en snel in onze webshop. En heb je achteraf nog vragen over de terrasoverkapping of is er iets onduidelijk in deze handleiding? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Neem contact op