Terrasoverkapping hout zelf maken

lariks-terrasoverkapping

Terrasoverkapping hout zelf maken

Wil je jouw eigen terrasoverkapping maken? Wij leggen jou in vier simpele stappen uit hoe je dit gemakkelijk zelf doet. Deze stappen zijn een leidraad om je op weg te helpen. Dit is helemaal naar eigen smaak in te vullen en aan te passen. Zo maak je een terrasoverkapping die voldoet aan jouw wensen en bepaal je zelf het formaat en het model van de terrasoverkapping. Kies je voor een plat dak, puntdak of ga je voor een ander model? Met dit stappenplan helpen we jou op weg bij het maken van je eigen overkapping.

Ga naar terrasoverkappingen

Terrasoverkapping maken in 4 stappen

Het maken van een terrasoverkapping gaat niet over één nacht ijs. Een gedegen voorbereiding is belangrijk om te voorkomen dat je tijdens het project voor verrassingen komt te staan. Zo dien je onder andere te bedenken waar de terrasoverkapping voor gebruikt gaat worden. Volg de volgende vier stappen om deze klus tot een succes te maken en bouw de terrasoverkapping van jouw dromen!

 • Formaat bepalen
 • Het geraamte plaatsen
 • Het dak
 • De vloer
 • Voordat we in detail uitleggen hoe je deze stappen uitvoert is het eerst van belang om te weten welke materialen en gereedschappen je nodig hebt.

  Ga naar stappenplan

  Niet zo veel tijd om een terrasoverkapping te maken? Dat maakt niet uit. Bij ons ben je namelijk ook op het juiste adres voor kant-en-klare terrasoverkappingen.

   2.395,00 5.083,00 incl. btw
   1.810,00 5.804,00 incl. btw
  Actie

  Lariks terrasoverkappingen

  Terrasoverkapping larikshout 6 x 4

  Vanaf:  407,96 incl. btw
  Actie

  Lariks terrasoverkappingen

  Terrasoverkapping larikshout 5 x 4

  Vanaf:  373,96 incl. btw
  Actie

  Lariks terrasoverkappingen

  Terrasoverkapping larikshout 4 x 4

  Vanaf:  339,96 incl. btw
  Actie

  Lariks terrasoverkappingen

  Terrasoverkapping larikshout 6 x 3

  Vanaf:  365,46 incl. btw
  Actie

  Lariks terrasoverkappingen

  Terrasoverkapping larikshout 5 x 3

  Vanaf:  331,46 incl. btw
  Actie

  Lariks terrasoverkappingen

  Terrasoverkapping larikshout 4 x 3

  Vanaf:  297,46 incl. btw

  Materialen en gereedschappen

  Om een terrasoverkapping te maken heb je verschillende soorten materiaal en gereedschap nodig. We hebben voor jou alle benodigdheden om een rijtje gezet. Bedenk wat je nodig hebt en bestel het eenvoudig en snel in onze webshop.

  De hoeveelheid materialen die nodig is voor het maken van je terrasoverkapping, hangt af van de afmetingen.

  Gereedschappen

  Stap 1 Formaat bepalen

  Het is belangrijk om vooraf duidelijk het formaat van je terrasoverkapping te bepalen. Zet de ruimte die je in gedachten hebt af met palen en touw. Zo zie je direct of het formaat naar wens is. Test of de tuinmeubelen die je onder de terrasoverkapping wilt plaatsen ook genoeg ruimte hebben. Bepaal wat voor overkapping je wilt maken; een rechthoekige, vierkante of een overkapping met diverse hoeken erin. Het is bij deze stap ook belangrijk om de hoogte van de terrasoverkapping te bepalen, dan weet je welke lengte de hoekpalen moeten zijn. Nadat de afmetingen bekend zijn, is het tijd om de benodigde materialen te bestellen.

  Ga naar meetapparatuur

  Stap 2. Het geraamte plaatsen

  Heb je het formaat bepaald? Dan beginnen we met de eerste stap van de daadwerkelijke bouw van je terrasoverkapping, namelijk: het geraamte. Het geraamte bestaat uit: het plaatsen van de hoekpalen, het monteren van de draagbalken, de bevestiging van de dwarsliggers en eventueel het plaatsen van de wanden.

  2.1 De hoekpalen plaatsen

  Gebruik een tuinschep of grondboor om de eerste tuinpaal van de terrasoverkapping te plaatsen. Zorg er voor dat je geen slappe ondergrond hebt en dat de palen goed stevig in de grond komen te staan. De palen dienen ongeveer 70 tot 90 centimeter diep in de grond te zitten. Als je de eerste paal goed stevig in de grond hebt staan kan je de plaats van de overige palen bepalen en deze plaatsen. Heb je bij het bepalen van het formaat gebruik gemaakt van touw en palen? Dan wordt het plaatsen van de overige palen een stuk makkelijker. De twee palen van de terrasoverkapping die dicht bij de woning staan kunnen voor extra stevigheid aan de muur van je huis bevestigd worden met muurbeugels. Gebruik een waterpas om er voor te zorgen dat de palen recht in de grond staan. In verband met de afwatering moeten de voorste palen ongeveer 15 centimeter lager staan dan de achterste palen.

  Tip! Andere manieren om de hoekpalen van de terrasoverkapping te plaatsen is met behulp van paalpunten, betonpoeren of paalvoeten. Paalpunten dienen net als losse palen ongeveer 70 tot 90 centimeter in de grond te zitten. Bij betonpoeren is een vuistregel dat 10 centimeter van de betonpoer boven de grond moet uitsteken.

  De rest van de betonpoer moet dan in de grond zitten. Paalvoeten zijn op oppervlaktes als tegels, hout en beton te bevestigen. Het voordeel van deze drie manieren is dat de palen van je terrasoverkapping niet in de grond zitten, waardoor ze langer mee gaan.

  Bekijk onze tuinhout toebehoren

  Tuinhout toebehoren

  Rubio Woodcream 1 ltr

   54,00 incl. btw

  Tuinhout toebehoren

  Paalhouder met pen

   11,28 incl. btw
   24,95 30,45 incl. btw

  Tuinhout toebehoren

  Betonpoer XL

   33,15 46,90 incl. btw

  Tuinhout toebehoren

  Hoogteverstelling deluxe

   8,20 19,35 incl. btw
  -15%

  Beitsen, wassen en oliën

  Tenco Douglas Beits 1 en 2.5 liter

   14,95 32,95 incl. btw

  Beitsen, wassen en oliën

  Tenco Steigerhoutbeits 1/2.5 ltr

   15,95 34,95 incl. btw
  € 1,95 per meter

  Tuinhout toebehoren

  Anti-worteldoek 210 cm breed

   1,95 incl. btw

  2.2 De draagbalken monteren

  Als de vier hoekpalen in de grond zitten, is het tijd om de draagbalken van de terrasoverkapping te monteren. Meet eerst de afstand tussen de hoekpalen op om de lengte van de draagbalken te bepalen, zaag deze vervolgens op maat. De draagbalken moeten de hoekpalen van de terrasoverkapping aan elkaar verbinden door deze aan de buitenzijde te bevestigen. De dwarsbalken kunnen gemonteerd worden door middel van stalen verbindingshoeken of door ze vast te schroeven op de palen. Bij een overkapping breder dan drie meter is het aan te raden om een extra paal tussen de hoekpalen te plaatsen voor de stevigheid.

  houtschroeven voor vlonderplanken

  2.3 De dwarsbalken bevestigen

  Nu het overgrote gedeelte van het geraamte af is, is het tijd om de dwarsbalken van de terrasoverkapping te plaatsen. Lariks balken worden het meest gebruikt als dwarsbalk. De dwarsbalken zorgen voor meer stevigheid van de constructie en zijn tevens de ondergrond voor het dak van de terrasoverkapping. Plaats deze dwarsbalken niet meer dan 40 cm uit elkaar, zo heb je bij een overkapping van drie meter ongeveer acht dwarsbalken nodig. De dwarsbalken kan je even groot maken als de overkapping of juist iets laten uitsteken.

  Tip! Boor het hout voordat je gaat schroeven eerst voor met een houtboor die dunner is dan de schroef. Zo verklein je de kans dat het hout gaat splijten.

  Bekijk onze houtboren

  2.4 De wanden

  Het voordeel van zelf een terrasoverkapping maken is dat je deze geheel naar wens vorm kan geven. Zo heb je de keuze voor wanden of juist geen wanden. Ben je van plan om wanden te maken? Dan heb jij bij ons een ruime keuze in tuinplanken en lariks planken. Geef je een mooie natuurlijke uitstraling aan je terrasoverkapping met onze Lariks schaaldelen of ga je voor een snelle efficiënte manier met onze stapelbouw profiel planken?

  Populair

  Geprofileerde delen

  Lariks stapelbouw blokhutprofiel planken 2.8 x 14.5 cm

  150 cm, 200 cm, 300 cm, 400 cm
   11,95 31,95 incl. btw
   18,29 31,45 incl. btw
  Populair

  Lariks planken

  Douglas planken ongeschaafd 2.0 x 20 cm

  300 cm, 400 cm, 500 cm
   15,95 26,35 incl. btw
  Populair

  Lariks planken

  Lariks/Douglas planken geschaafd 1.9 x 19 cm

  400 cm, 500 cm
   22,49 28,10 incl. btw
  Populair

  Lariks planken

  Lariks schaaldelen 2.5 x 20-30 cm

  500 cm
   28,95 incl. btw

  Stap 3. Het dak

  Zijn de dwarsbalken van de terrasoverkapping bevestigd? Dan gaan we verder met het dak. Voor het dak zijn er een aantal mogelijkheden. Je kan namelijk rasters op de dwarsbalken bevestigen als je de terrasoverkapping geschikt wil maken voor begroeiing. Hierdoor heb je een open dak met een natuurlijke uitstraling. Wil je er zeker van zijn dat je altijd droog zit onder je terrasoverkapping? Maak dan een dak van bijvoorbeeld polycarbonaatplaten, dakpanprofielplaten of damwandplaten.

  Bekijk onze rasters

  Polycarbonaatplaten

  Als je zonlicht graag door wil laten raden wij aan om polycarbonaatplaten op het dak van je terrasoverkapping te leggen. Dit zijn namelijk glasheldere of opale kunststof platen. De platen zijn flexibel, maar ook stootvast. De platen zijn gemakkelijk en snel te bevestigen door gebruik te maken van zijprofielen en tussenprofielen. Neem voor een uitgebreide beschrijving van het plaatsen van deze platen een kijkje in onze handleiding: polycarbonaatplaten montagehandleiding.

  • Zeer stevig
  • Bestand tegen hitte en kou
  • Zeer stevig
  • Bestand tegen hitte en kou
   195,80 568,76 incl. btw

  Polycarbonaatplaten

  Verandadak macroclick 16 mm

   447,78 1.302,43 incl. btw
  -10%
   250,05 incl. btw
   70,45 140,95 incl. btw
   95,10 253,60 incl. btw
  -15%
  Nieuw

  Polycarbonaatplaten

  Polycarbonaat platen

   71,33 95,11 incl. btw

  Dakpanprofielplaten

  Wil je een terrasoverkapping met een stijlvolle afwerking die lijkt op de uitstraling van klassieke dakpannen? Maak dan gebruik van onze dakpanprofielplaten. Dakpanplaten hebben het uiterlijk van echte dakpannen, maar worden gekenmerkt door de voordelen van platen. Voor een uitgebreide montagehandleiding verwijzen we je door naar onze handleiding: dakpanplaten montagehandleiding.

  • Eenvoudig en snel te plaatsen
  • Onbrandbaar en roestvrij
  • Ingebouwde isolatie
  • Ruime keuze in kleur
  -15%
   33,53 83,81 incl. btw
  -15%
   35,51 88,76 incl. btw
  -15%
   35,51 88,76 incl. btw
  -15%
   33,53 83,81 incl. btw
  -15%
   33,53 83,81 incl. btw

  Damwandprofielplaten

  Damwandprofielplaten staan er om bekend dat ze licht in gewicht en snel te monteren zijn, wat zeer handig is voor het dak van een terrasoverkapping. De platen zijn voorzien van een trapeziumprofiel. Zo zijn de platen, ondanks dat ze licht in gewicht zijn, zeer stabiel en sterk. Als de dwarsbalken van de terrasoverkapping geplaatst zijn, zijn de platen eenvoudig en snel met schroeven te bevestigen. Gebruik voor een waterdichte afwerking onze schroeven met een EPDM-dichtring. Ga naar “damwandplaten montagehandleiding” voor een uitgebreide montagehandleiding.

  • Licht in gewicht
  • Gemakkelijk en snel te plaatsen
  • Bestand tegen vorst, hitte en hagel
  • Geen onderhoudskosten, zelfreinigend, geen mosvorming

  Tip! Maak voor een mooie afvoer van het hemelwater gebruik van onze dakgoten of complete dakgootsets.

  Bekijk onze dakgoten
  -15%
   56,57 132,00 incl. btw
  -15%
   56,57 113,14 incl. btw
  -15%
   58,62 117,25 incl. btw
  -15%
   55,07 110,14 incl. btw
  -15%
   58,62 117,25 incl. btw
  -15%
   53,13 123,99 incl. btw
   70,45 140,95 incl. btw
   95,10 253,60 incl. btw

  Stap 4. De vloer

  Je kan jouw terrasoverkapping over een bestaande vloer maken of kiezen voor bijvoorbeeld een houten vloer. Als je een houten vloer of vlonder wil maken is het handig om onze klustip te bekijken over het maken van een vlonder. Deze klustip gaat jou stap voor stap helpen om je terrasoverkapping helemaal af te maken.

  Let op! Plaats de hoekpalen van de terrasoverkapping nooit op de vlonderplanken, je kan de vlonderplanken dan nooit vervangen en dit is een zware belasting voor je terras. Ook kan je hierdoor gemakkelijk later bepalen of je alsnog een vlonder wilt maken of de bestaande vloer blijft gebruiken.

  Zet de hoekpalen in de grond (zie stap 2) en plaats de liggers van de vlonder altijd aan de binnenzijde met ongeveer 1 cm afstand. Je kan op deze manier gemakkelijk om de palen van de terrasoverkapping heen werken.

   28,52 incl. btw
   20,55 incl. btw

  Composiet vlonderplanken

  Vlonderplanken composiet naturel

   38,95 incl. btw
   6,15 incl. btw

  Janjp.nl

  Start vandaag en bestel alle materialen en gereedschappen die je nodig hebt eenvoudig en snel in onze webshop. Wil je na het lezen van deze handleiding toch liever een kant-en-klare terrasoverkapping? Neem dan een kijkje tussen onze overkappingen. Ze zijn te verkrijgen in een Lariks houten variant, maar ook in een mooie aluminium variant. Heb je achteraf nog vragen over de terrasoverkapping of de handleiding? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.

  • Specialistische kennis
  • Uitgebreid assortiment
  • Zaagservice
  • Voorzien van verschillende keurmerken
  Neem contact op

  Benodigde materialen

  Voorraad

  Lariks balken

  Lariks balken 50 x 150 mm

  300 cm, 400 cm, 500 cm
   22,95 38,95 incl. btw
  Populair

  Lariks palen

  Lariks palen 90 x 90 mm

  300 cm
   31,10 incl. btw
  Populair

  Geprofileerde delen

  Lariks dakbeschot planken 1 zijde velling 1.8 x 14.5 cm

  300 cm, 400 cm, 500 cm
   14,25 23,75 incl. btw
  -33%

  Tuinhout toebehoren

  Paalpunt

   5,49 19,95 incl. btw

  Tuinhout toebehoren

  Paalvoeten

   4,75 12,27 incl. btw
  -15%
  Nieuw

  Polycarbonaatplaten

  Polycarbonaat platen

   71,33 95,11 incl. btw
  -15%
   35,51 88,76 incl. btw
  -15%
   55,07 110,14 incl. btw

  Complete dakgootsets

  Stalen dakgootset (3 meter)

   156,05 incl. btw

  Complete dakgootsets

  Verzinkte dakgootset (3 meter)

   109,95 incl. btw
   0,20 0,45 incl. btw
   3,87 33,65 incl. btw

  Beplating toebehoren

  Schroeven dakplaten

   0,20 incl. btw
  -17%

  Aanbiedingen

  Steelwood handzaag

   9,95 incl. btw
   16,79 38,29 incl. btw
   18,39 22,49 incl. btw

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.