Steigerhouten tafel maken

houten tafel met 4 stoelen

Stappenplan steigerhouten tafel maken

Een steigerhouten tafel is de perfecte aankleding voor het interieur of in de tuin. Wil je een eigen, unieke steigerhouten tafel? Maak er dan zelf een! Een tafel van steigerhout is oersterk en bestand tegen neerslag en wind. Meubels van steigerhout zijn zeer populair. Als je zelf aan de slag wil met het maken van een houten tafel is het handig als je weet waar je moet beginnen. In dit voorbeeld gaan we uit van een robuuste tafel met vier poten. Liever een statafel maken of wil je liever aan de slag met een picknicktafel? Ook dat is mogelijk! Zelf een steigerhouten tafel maken? Lees dan snel onze klustip!

Stap 1 Formaat bepalen

Voordat je begint met het inkopen van alle benodigdheden is het verstandig het formaat van de tafel te bepalen. Door vooraf de afmetingen te bepalen weet je hoeveel materialen jij nodig hebt. Hiervoor kan je het beste een bouwtekening maken. Hierdoor voorkom je dat je te veel of juist te weinig hout en balken in huis haalt. Voor het maken van de steigerhouten eettafel wordt in deze klustip gebruik gemaakt van steigerhouten planken en lariks timmerhout.

Stap 2 Op maat zagen

Nu is het tijd om de inkopen te doen en het hout op maat te zagen. Dit vraagt om precisiewerk. Zorg er dus voor dat u de planken en latten goed opmeet, zodat je zeker weet dat ze de juiste lengte hebben voordat je begint met timmeren. Zaag de planken als volgt op maat:

5x        steigerhout     29 x 190 x 2450 mm   tafelblad

8x        steigerhout     29 x 190 x 720 mm     poten

2x        steigerhout     29 x 62 x 2370 mm     verbinding

4x        steigerhout     29 x 62 x 835 mm       verbinding

Stap 3 Tafelpoten maken

Voor het maken van de poten maakt u gebruik van de 8 steigerhouten planken. Schroef voor elke poot een van de korte steigerplanken in de lengte tegen een andere plank. Zie hiervoor de afbeelding aan de zijkant. Doe dit vervolgens ook voor de andere drie poten.

Stap 4 Tafelblad maken

Stap 4.1 De onderconstructie

Nu kan je aan de slag met het tafelblad. Schroef hiervoor eerst de verbindingstukken aan elkaar. Leg de latten neer op een platte ondergrond. Schroef de lange verbindingslatten tegen de kopse kant van de korte verbindingslatten zoals in de afbeelding staat aangegeven. Nu middelste latten dienen op 1/3 en 2/3 geplaatst te worden. Dit zorgt voor een stevige constructie voor het tafelblad.

Stap 4.2 tafelblad monteren

Nu is het tijd om het tafelblad verder vorm te geven. Pak nu vijf steigerhouten planken voor het tafelblad erbij. Schroef deze op de onderconstructie die je zojuist gemaakt heeft. Zorg ervoor dat iedere plank met acht schroeven vastgezet wordt zoals in het voorbeeld wordt aangegeven.

Stap 5 Monteren

De tafelpoten en het tafelblad zijn gemonteerd. Nu is het dus tijd om jouw zelfgemaakte steigerhouten tafel in elkaar te zetten. Draai het tafelblad om zodat de bovenkant onderop ligt. Plaats de poten op de hoeken en schroef deze aan de zijkanten vast aan de constructie die u in stap 4.1 heeft gemaakt. Nu zit jouw steigerhouten tafel in elkaar.

Stap 6 Afwerken

Om de grootste grofheden te verwijderen kan je de steigerhouten tafel schuren met schuurpapier. Om de tafel nog robuuster te maken kan je extra steigerhouten randen monteren aan het tafelblad. Wil je de tafel een mooie kleur geven? Voor een mooi kleurtje en het goed onderhouden van de tafel kan je deze bewerken met steigerhoutbeits.