Zelf uw eigen steigerhouten statafel maken

Een steigerhouten statafel is een prachtige uitbreiding voor uw tuin of terras. Een statafel bespaart ruimte ten opzichte van andere meubels en is perfect voor feesten en partijen. Als u een beetje handig bent, is het redelijk eenvoudig om zelf een statafel van steigerhout te maken. In deze klustip leggen wij in zes stappen uit hoe u uw eigen steigerhouten statafel maakt. U bepaalt zelf de hoogte van de tafel en de afmetingen van het tafelblad. U kunt er geheel uw eigen invulling aan geven.

Benodigdheden

Rolmaat
Accuboor

planken
Hout
schroef
IJzerwaren
gereedschappen
Gereedschap

Stap 1 Formaat bepalen

Voordat u aan de slag gaat, is het belangrijk dat u het formaat van de statafel bepaalt. Door het formaat te bepalen weet u hoeveel materiaal u nodig heeft en voorkomt u dat u overbodige aankopen doet. Voor de statafel in deze klustip maken we gebruik van steigerhouten planken en lariks timmerhout. Haal het hout op maat in huis en start direct met het maken van uw eigen statafel.

Tip!
De steigerhouten statafel is helemaal compleet als er een bierkrat in het midden bewaard kan worden! Houd er rekening mee bij het bepalen van het formaat. Meer informatie vindt u onder het kopje afwerking.

Stap 2 Voetpanelen maken

De voet van de statafel bestaat uit vier panelen. Elk paneel bestaat in onze statafel klustip uit twee planken van stahoogte en een verbindingsplank. Laat de verbindingsplank aan één zijde uitsteken zodat hier de zijkant van een ander paneel op geschroefd kan worden. In het geval van de steigerhouten planken van Janjp.nl bedraagt de overlap 6 centimeter. Voor de voet heeft u vier panelen nodig.

Stap 3 Voetpanelen monteren

Nadat de vier voetpanelen in elkaar gezet zijn, is het tijd om er een geheel van te maken. Schroef de overlappende verbindingsbalk op de kopse kant van het andere paneel. Doe hetzelfde voor de planken op stahoogte. Zie het voorbeeld hoe u de panelen tot een geheel maakt.

Stap 4 Tafelblad maken

Het tafelblad bestaat uit vier steigerhouten planken, verbonden door vier verbindingslatten. Zaag de planken van het tafelblad in het gewenste formaat en schroef hier de verbindingslatten op. Gebruik vier schroeven per verbindingsbalk.

Stap 5 Tafelblad monteren

Het tafelblad bestaat uit vier steigerhouten planken verbonden door vier verbindingslatten. Zaag de planken van het tafelblad in het gewenste formaat en schroef hier de verbindingslatten op. Gebruik vier schroeven per verbindingsbalk.

Stap 6 Afwerken

Om de grootste grofheden te verwijderen kunt u de tafel schuren met schuurpapier. Om de tafel nog robuuster te maken, kan op de randen van het tafelblad nog steigerhout gemonteerd worden. Om de tafel een mooie kleur te geven en te onderhouden kunt u hem bewerken met steigerhoutbeits.

Bierkrat

Om een bierkrat in het midden van de tafel te verwerken moet hier vanaf het begin rekening mee gehouden worden. Bij het maken van de voet kan het formaat van een krat, plus de dikte van de planken, aangehouden worden. Om het krat te dragen kan het best gebruik gemaakt worden van verbindingsbalken in de voet, om het krat op te laten steunen. Het gat in het tafelblad kan het best gemaakt worden met een cirkelzaag. Bevestig onderaan het tafelblad twee extra verbindingsbalken om de stevigheid te garanderen.

Vragen?

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze statafel klustip? Wilt u weten hoeveel materialen u nodig heeft voor uw constructie? Of wilt u meer weten over de benodigdheden die u het beste kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op!