Steigerhouten loungebank maken

Zelf je eigen steigerhouten loungebank maken in enkele stappen

Een steigerhouten loungebank maken is redelijk simpel en in de meeste gevallen binnen één dag uit te voeren. Als je je eigen steigerhouten loungebank maakt, is het mogelijk om deze helemaal naar wens te maken, maar in deze handleiding leggen wij je de basis om een steigerhouten loungebank te maken uit. Dat doen we in de volgende 5 stappen:

 • Formaat bepalen
 • Armleuningen maken
 • Zitvlak maken en monteren
 • Rugleuning maken en monteren
 • Behandelen hout
 • Voordat we in detail uitleggen hoe je deze stappen uitvoert is het eerst van belang om te weten welke materialen je nodig hebt.

  Let op! Ga je gebruik maken van onbehandeld steigerhout om je steigerhouten loungebank te maken? Het is dan handig om de planken en balken vooraf te gaan behandelen en niet als je klaar bent met het maken. Zo zijn alle plekken nog gemakkelijk te bereiken. Als je dit van plan bent raden wij aan om als eerste stap 5 te lezen.

  Ga naar stappenplan

  Complete tuinsets

  Teak barset Buckingham

   1.251,95 incl. btw

  Benodigdheden

  Om een steigerhouten loungebank te maken hoef je niet per se heel handig te zijn. Met de juiste instructies, materialen en gereedschappen kan iedereen hem maken. De instructie heb je nu al, daarom is het tijd om te kijken naar welke materialen en gereedschappen je nodig hebt.

  Gereedschappen

  Tuinplanken

  Red Class dakbeschot 1.8 x 19.5 cm

  300 cm, 400 cm, 500 cm
   14,00 23,70 incl. btw

  Tuinplanken

  Red Class Zweeds rabat 1.1/2.2 x 19.5 cm

  300 cm, 400 cm, 500 cm
   11,45 19,10 incl. btw
   4,60 incl. btw

  Tuinplanken

  Midden-Europees timmerhout 2.8 x 7 cm

  180 cm, 400 cm
   6,29 12,35 incl. btw

  Lariks planken

  Lariks/Douglas kantplanken ongeschaafd 3.2 x 20 cm

  300 cm, 400 cm, 500 cm
   22,35 37,20 incl. btw

  Lariks planken

  Lariks/Douglas kantplanken ongeschaafd 2.5 x 25 cm

  300 cm, 400 cm, 500 cm
   22,95 38,15 incl. btw
  Populair

  Lariks planken

  Douglas planken ongeschaafd 2.0 x 20 cm

  300 cm, 400 cm, 500 cm
   15,95 26,35 incl. btw
  Populair
   5,95 7,95 incl. btw

  Stap 1 Formaat bepalen

  Voordat je begint met het maken van een steigerhouten loungebank, is het belangrijk dat je het formaat van jouw bank bepaalt. Door het formaat te bepalen weet je hoeveel materiaal je nodig hebt en voorkom je dat je overbodige aankopen doet. Bepaal zelf de diepte van de bank. Voor een lounge houding kan je uitgaan van ongeveer 50 cm diepte en een zithoogte van 45 cm. Voor een actievere houding moet je de bank hoger en minder diep maken. De helling van de rugleuning speelt hier ook een rol in. Houd met het maken van de rugleuning rekening met de hoek waarin je deze wil plaatsen. Voor een stevig uiterlijk is het mooi om de bovenkant van de rug- en armleuningen breed te maken. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat.

  Steigerhouten loungebank - steigerhouten loungebank maken

  Tip! Je kan van de steigerhouten loungebank makkelijk een opslag maken voor bijvoorbeeld loungekussens. Maak in dat geval de onder- en achterkant van de bank dicht. Zet het zitvlak niet vast met schroeven maar met scharnieren.

  Stap 2 Armleuningen maken

  Als het formaat van de steigerhouten loungebank bepaald is en de materialen geleverd zijn, is het tijd om te beginnen met het maken van de steigerhouten bank. We beginnen met de armleuningen. Deze zijn namelijk de basis van de bank. De armleuningen bestaan ieder uit twee panelen, twee zijkanten en een bovenkant. Zie hiervoor onderstaande afbeelding. De leuningen zijn uiteraard geheel naar wens vorm te geven.

  Steigerhouten loungebank maken - armleuning

  Begin met het maken van de twee panelen. Doe dit door de planken in het juiste formaat naast elkaar te leggen en hier de verbindingsbalken op te monteren. Monteer één verbindingsbalk onder en één boven. Zorg dat elke plank met twee schroeven aan de verbindingsbalk vastzit. Monteer nu de zijkanten en bovenkant op de panelen met de verbindingsbalken naar de binnenkant. Schroef als laatst per leuning een balk aan een van de zijkanten. Hier wordt later het zitvlak op gemonteerd.

  Steigerhouten loungebank maken - armleuning

  Tips!

  • De meeste mensen vinden bij een steigerhouten loungebank een armleuning hoogte van niet meer dan 10 tot 15 centimeter boven zitkussen hoogte het meest aangenaam zitten. Dat betekent dat je in dit voorbeeld bij een zithoogte van 45 centimeter met een kussen van 5 centimeter dik armleuningen moet maken van 60 tot 65 centimeter.
  • Er is een grote kans dat je een steigerhouten loungebank maakt voor buitengebruik. Dat betekent dat de bank ook te maken krijgt met weersinvloeden, zoals regen en temperatuur verschillen. Maak daarom gebruik van roestvrijstalen schroeven. Deze schroeven roesten namelijk niet, dus ook niet als ze worden blootgesteld aan deze weersinvloeden.
  • Draai je de schroeven in het hout zonder het hout eerst voor te boren? Dan is de kans groot dat het hout splijt en dat is natuurlijk zonde. Boor daarom het hout voor met een houtboor die dunner is dan de schroeven. Op deze manier voorkom je dat het hout gaat splijten.

  Stap 3 Zitvlak maken en monteren

  Nu de armleuningen van de steigerhouten loungebank gemaakt zijn, gaan we verder naar de volgende stap: het zitvlak. Het maken van het zitvlak gaat vrijwel hetzelfde als de panelen voor de armleuning. Leg de planken die het zitvlak vormen in het juiste formaat naast elkaar en schroef hier over de breedte verbindingsbalken op vast. Controleer of het geheel goed stevig is en leg de zitting nu met de balken naar onder op de draagbalken van de armleuningen. Schroef het zitvlak op deze balken vast. Nu het zitvlak gemaakt en gemonteerd is, is het tijd voor de volgende stap van je steigerhouten loungebank: de rugleuning.

  Steigerhouten loungebank maken - Zitvlak

  Tip! Om de steigerhouten loungebank extra stevig te maken en een steviger uiterlijk te geven monteer je onderop de voorste plank van het zitvlak nog een balk. De dwarsbalken worden hierdoor korter.

  Stap 4 Rugleuning maken en monteren

  De laatste stap om de steigerhouten loungebank af te maken, is het maken van de rugleuning. Leg voor de rugleuning de planken in het juiste formaat naast elkaar. Schroef op de bovenste plank, aan de bovenkant, over de volledige lengte een balk. Schroef nu aan het eind van de planken twee kleine balkjes zodat deze haaks op de eerst gemonteerde balk komen te staan. Het is van belang dat de onderkant van deze balkjes schuin afgezaagd is zodat in de rugleuning van je steigerhouten loungebank de door jou gekozen schuine hoek ontstaat.

  Monteer als laatst, net als bij het zitvlak, balkjes dwars over de planken voor extra stevigheid. Maak deze balken iets langer dan de rugleuning breed is. Dit maakt het plaatsen van de rugleuning makkelijker doordat je de rugleuning in de constructie kan “schuiven” tot de balkjes tegen het zitvlak aanzitten. Je kunt nu de rugleuning van de steigerhouten loungebank monteren door hem in de goede houding te plaatsen en de balkjes met schuine onderkant met schroeven aan de armleuningen te bevestigen.

  Steigerhouten loungebank maken
  Steigerhouten loungebank maken - rugleuning

  Tips

  • Kijk als laatst of het nodig is om de plekken waar de schroeven in de steigerhouten loungebank zijn gekomen na te schuren met schuurpapier. Let hierbij vooral op de plekken op het zitvlak en de rugleuning.
  • Zijn er schroefkoppen zichtbaar bij je steigerhouten loungebank en wil je daar van af? Bewaar dan het zaagsel/stof dat vrijkomt van het schuren. Voeg aan dat zaagsel een beetje houtlijm toe en meng dit tot een geheel. Breng het mengsel aan op de plekken waar de schroefkoppen zichtbaar zijn. Laat de plekken opdrogen. Als de plekken zijn opgedroogd schuur je de plekken met schuurpapier, als het goed is zijn de schroefkoppen van de steigerhouten loungebank netjes weggewerkt. De schroefkoppen mogen hiervoor niet uit het hout steken.

  Stap 5 behandelen hout

  Maak je gebruik van onbehandeld steigerhout? Dan raden wij aan om het hout te behandelen met een olie of beits. Doordat je het hout behandelt, is het beter beschermd tegen weersinvloeden, zoals regen, maar ook tegen vuil, vocht en slijtage. Kortom: je steigerhouten loungebank gaat langer mee. Daarnaast heb je de mogelijkheid om het hout een kleur naar keuze te geven. Het behandelen van hout doe je in de volgende stappen:

  1.  Maak het hout vrij van vet, vuil, stof en vlekken. 
  2.  Schuur het hout met een korrel naar wens.
  3.  Breng de olie of beits aan met een doek of kwast.
  4.  Laat de vloeistof een paar minuten zitten.
  5.  Wrijf het oppervlak droog met een doek.
  6.  Nog niet het gewenste resultaat? Schuur het hout dan nog een keer met een hoge korrel als 240 en breng daarna een nieuwe laag beits of olie aan. Herhaal daarna de stappen.

  Tip! Test voordat je begint met het behandelen van al het hout de beits of olie eerst op een proefstukje. Zo zie je in één oogopslag of het resultaat bevalt. Daarna kun je het op je steigerhouten loungebank toepassen.

  Wil je het hout opschuren tot bijvoorbeeld korrel 240? Doe dit dan in stapjes. Schuur eerst het oppervlak met korrel 80, daarna korrel 120 en 180. Ten slotte korrel 240.

  Bekijk onze beits
  -15%

  Beitsen, wassen en oliën

  Tenco Douglas Beits 1 en 2.5 liter

   14,95 32,95 incl. btw

  Beitsen, wassen en oliën

  Tenco Steigerhoutbeits 1/2.5 ltr

   15,95 34,95 incl. btw
   16,49 35,95 incl. btw

  Beitsen, wassen en oliën

  Tencomild Tuinbeits dekkend 1 ltr

   17,95 incl. btw

  Beitsen, wassen en oliën

  Tencomild naturel 1 ltr

   16,49 incl. btw

  Beitsen, wassen en oliën

  Tenco Hardhoutolie royal teak 1 ltr

   21,95 incl. btw

  Beitsen, wassen en oliën

  Tenco Hardhoutolie 1 ltr

   19,95 incl. btw

  Beitsen, wassen en oliën

  Tenco Boerengroen 1/2½ ltr

   17,95 39,95 incl. btw

  Janjp.nl

  Bestel alle materialen die je nodig hebt om je droom steigerhouten loungebank te maken eenvoudig en snel in onze webshop. Met deze klustip maak je jouw eigen loungebank. Heb je nog vragen over het ontwerp, de montage, onze producten of over andere dingen? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend specialistisch advies. We helpen je graag met het maken van een steigerhouten loungebank!

  • Uitgebreide klantenservice
  • Uitgebreide kennis
  • Specialistische kennis
  • Op maat zaagservice
  Neem contact op

  Benodigde materialen

   3,87 33,65 incl. btw
  Populair

  Lariks planken

  Douglas planken ongeschaafd 2.0 x 20 cm

  300 cm, 400 cm, 500 cm
   15,95 26,35 incl. btw
  Populair

  Lariks planken

  Lariks/Douglas planken geschaafd 1.9 x 19 cm

  400 cm, 500 cm
   22,49 28,10 incl. btw

  Lariks planken

  Lariks/Douglas kantplanken ongeschaafd 3.2 x 20 cm

  300 cm, 400 cm, 500 cm
   22,35 37,20 incl. btw
  Populair

  Lariks balken

  Lariks timmerhout geschaafd 40 x 60 mm

  300 cm, 400 cm
   11,45 14,95 incl. btw
  Populair
   1,79 incl. btw

  Beitsen, wassen en oliën

  Tenco Steigerhoutbeits 1/2.5 ltr

   15,95 34,95 incl. btw
  -17%

  Aanbiedingen

  Steelwood handzaag

   9,95 incl. btw

  Standaard houtboren

  Sharpware Houtboor PRO HSS ø10

   5,81 incl. btw
   2,56 incl. btw
   18,39 22,49 incl. btw

  Een reactie op “Steigerhouten loungebank maken

  1. Menno B zegt:

   2tips:
   1) de armleuningen op de tekeningen zijn (net als die van veel loungebanken die te koop worden aangeboden trouwens) naar mijn smaak te hoog. Dan zit je dus oncomfortabel met je ellebogen opzij als je je arm op de leuning laat rusten. Een armleuninghoogte van niet meer dan zo’n 10-15 cm boven zitkussenhoogte zit m.i. veel relaxter.
   2) De holle ruimte onder de bank loopt buiten al snel vol met dode bladeren enzo. Met slechts een paar extra planken (en de zitplanken scharnierend als deksel) maak je een flinke opbergruimte onder je bank en hoef je meteen niet meer onder je bank te vegen. Wel iets meer werk natuurlijk.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.