Zelf uw eigen loungebank maken

Zit u graag buiten op het terras? Een grote houten loungebank biedt uitstekend comfort voor u en uw visite. Het is ideaal om uw eigen loungebank te maken, omdat u dan zelf de maten en vorm kan bepalen. Bent u bij de eerste zonnestraal van het jaar alweer buiten in de tuin te vinden? Kies er dan voor om een eigen loungebank te maken. In deze handleiding staat beschreven hoe u zelf uw eigen comfortabele loungebank maakt. We geven u hierin een aantal tips die u kunt gebruiken bij het bouwen van een loungebank. Het formaat en uiterlijk zijn naar wens vorm te geven.

Wicker handelsonderneming jan j p

Geen tijd om zelf aan de slag te gaan? Bekijk hier onze bestaande loungesets.

Benodigdheden:

Tip!
U kunt van de bank makkelijk een opslag maken voor bijvoorbeeld loungekussens. Maak in dat geval de onder- en achterkant van de bank dicht. Zet het zitvlak niet vast met schroeven maar met scharnieren.

Stap 1 Formaat bepalen

Voordat u aan de slag gaat, is het belangrijk dat u het formaat van uw bank bepaalt. Door het formaat te bepalen weet u hoeveel materiaal u nodig heeft en voorkomt u dat u overbodige aankopen doet. Bepaal zelf de diepte van de bank. Voor een loungehouding kunt u uitgaan van ongeveer 50 cm diepte en een zithoogte van 45 cm. Voor een actievere houding kunt u de bank hoger en minder diep maken. De helling van de rugleuning speelt hier ook een rol in. Houd met het maken van de rugleuning rekening met de hoek waarin u deze wilt plaatsen. Voor een stevig uiterlijk is het mooi om de bovenkant van de rug- en armleuningen breed te maken. Het is maar net waar uw voorkeur naar uitgaat.

Steigerhouten loungebank - steigerhouten loungebank maken
Steigerhouten loungebank maken - Midden-Europees vuren steigerhout
Steigerhouten planken
Steigerhouten loungebank maken - Lariks balken
Lariksbalken

Stap 2 Armleuningen maken

Als u het formaat heeft bepaalt en de onderdelen in huis heeft, kunt u beginnen met bouwen. Omdat de armleuningen de basis zijn van de loungebank is het handig hiermee te beginnen. De armleuningen bestaan ieder uit twee panelen, twee zijkanten en een bovenkant. Zie hiervoor het onderstaande voorbeeld. Dit overzicht dient ook echt als voorbeeld. De leuningen zijn uiteraard geheel naar wens vorm te geven.

Steigerhouten loungebank maken - armleuning
Steigerhouten loungebank maken - armleuning

Begin met het maken van de twee panelen. Doe dit door de planken in het juiste formaat naast elkaar te leggen en hier de verbindingsbalken op te monteren. Monteer één verbindingsbalk onder en één boven. Zorg dat elke plank met twee schroeven aan de verbindingsbalk vastzit. Monteer nu de zijkanten en bovenkant op de panelen met de verbindingsbalken naar de binnenkant. Schroef als laatst per leuning een balk aan een van de zijkanten. Hier wordt later het zitvlak op gemonteerd.

Stap 3 Zitvlak maken en monteren

Het maken van het zitvlak gaat vrijwel hetzelfde als de panelen voor de armleuning. Leg de planken die het zitvlak vormen in het juiste formaat naast elkaar en schroef hier over de breedte verbindingsbalken op vast. Controleer of het geheel goed stevig is en leg de zitting nu met de balken naar onder op de draagbalken van de armleuningen. Schroef het zitvlak op deze balken vast.

Tip!
Om de bank extra stevig te maken en een steviger uiterlijk te geven kan onderop de voorste plank van het zitvlak nog een balk gemonteerd worden. De dwarsbalken worden hierdoor korter.

Steigerhouten loungebank maken - Zitvlak
Steigerhouten loungebank maken - Zitvlak

Stap 4 Rugleuning maken en monteren

Leg ook voor de rugleuning de planken in het juiste formaat naast elkaar. Schroef op de bovenste plank, aan de bovenkant, over de volledige lengte een balk. Schroef nu aan het eind van de planken twee kleine balkjes zodat deze haaks op de eerst gemonteerde balk komen te staan. Het is van belang dat de onderkant van deze balkjes schuin afgezaagd is zodat in de rugleuning de door u gekozen schuine hoek ontstaat. Monteer als laatst, net als bij het zitvlak, balkjes dwars over de planken voor extra stevigheid. Maak deze balken iets langer dan de rugleuning breed is. Dit maakt het plaatsen van de rugleuning makkelijker doordat u de rugleuning in de constructie kan “schuiven” tot de balkjes tegen het zitvlak aanzitten. U kunt nu de rugleuning monteren door hem in de goede houding te plaatsen en de balkjes met schuine onderkant met schroeven aan de armleuningen te bevestigen. Kijk als laatst of het nodig is om de plekken waar geboord is nog even na te schuren met schuurpapier. Let hierbij vooral op de plekken op het zitvlak en de rugleuning.

Steigerhouten loungebank maken - rugleuning
Steigerhouten loungebank maken

Vragen?

Met deze klustip kunt u eenvoudig uw eigen steigerhouten loungebank maken. Mocht u toch nog vragen hebben over het ontwerp of de montage, dan kunt u gerust contact met ons opnemen.

Janjp.nl | Steigerhouten loungebank maken | Klustip | Handleiding | Bouwmaterialen | Steigerhout