Schutting plaatsen

Een schutting plaatsen met Janjp.nl

Wil je meer privacy op jouw erf? Of wil je jouw tuin en terras echt afmaken met een mooie afscherming, zoals een schutting? Dan ben je op het juiste adres, want vandaag gaan we je uitleggen hoe je een schutting moet plaatsen. Liever een kant-en-klare schutting in huis halen? Dat kan natuurlijk ook en daarvoor ben je bij ons ook op het juiste adres. We hebben namelijk een ruim assortiment aan tuinafscheidingen van kant-en-klare tuinschermen en deuren tot aan natuurlijke afscheidingen en robuuste betonsystemen. Benieuwd naar hoe je een hout beton schutting plaatst? Neem dan een kijkje in onze blog “hout beton schutting plaatsen”.

Alleen afhalen

Betonpalen toebehoren

Verbindingsbalk voor sleufpalen

Natuurlijke erfafscheiding

Wilgenmat 44mm frame

 65,95 101,95 incl. btw
 69,35 102,35 incl. btw

Stappenplan schutting plaatsen

Een schutting plaatsen is een leuk en redelijk simpel project om zelf te doen. Na het lezen van deze klustip weet je precies hoe een schutting in elkaar zet en hoe je deze plaatst. Dit leggen we uitgebreid uit in de volgende stappen:

 • De voorbereiding
 • De schutting plaatsen
 • De schutting afwerken
 • Tip! Voordat we je in detail uit gaan leggen hoe je deze stappen moet uitvoeren, gaan we het eerst hebben over de benodigde materialen en gereedschappen.

  Ga naar stappenplan

  Benodigdheden

  Voor het plaatsen van een schutting heb je verschillende materialen en gereedschappen nodig, maar wat heb je allemaal nodig? Dat hebben we hieronder in de twee overzichtelijke lijstjes neergezet die je kunt gebruiken als checklist.

  Neem een kijkje tussen onze tuinafscheidingen voor complete tuinschermen en -hekken, gaas en trellis als aanvulling voor je schutting of voor wilgenschermen.

  Materialen

  Tips vooraf

  • Overleg tijdig met de buren over hun wensen voor een erfafscheiding. Zij zullen er, afhankelijk van de tuin, net zoveel tegenaan moeten kijken als jezelf.
  • Bewerk de ondergrond van tevoren, zodat deze goed vlak en stevig is.
  • Gebruik touw om de begin- en eindpunten van de schutting te bepalen. Zo weet je zeker dat de palen en planken in rechte lijnen komen te staan.
  • Kies een droge dag uit om jouw schutting te bouwen. Het liefst zelfs een dag zonder al te veel wind.
  • Bij droge zandgronden kan je de grond nat maken om het grondboren te vergemakkelijken.
  • Gebruik RVS schroeven om roest te voorkomen.
  • De schutting vormt één geheel met jouw tuin als je er bloembakken of potten aan hangt of er een klimplant tegenaan laat groeien. Zo krijgt jouw tuin een erg natuurlijke uitstraling.

  Stap 1 De voorbereiding

  Voordat we daadwerkelijk beginnen met het plaatsen van de schutting is het belangrijk om een aantal punten op orde te hebben, zoals de afmetingen, het voorbereiden van de grond en natuurlijk het doen van de inkopen.

  Stap 1.1 Bepalen van de afmetingen

  Bepaal van tevoren goed de afmetingen van jouw schutting. Zo voorkom jij dat je teveel of juist te weinig hout en/of schermen aanschaft. Wij raden iedereen altijd aan om de constructie uit te tekenen op papier. Op die manier kom je niet voor nare verrassingen te staan. Houd er, wanneer je met tuinschermen gaat werken, rekening mee dat de meeste schermen een breedte hebben van 180 cm. Houd bij het bepalen van de afmeting ook direct rekening met de tuindeur. Deze heeft vaak andere afmetingen dan de schermen!

  Stap 1.2 Voorbereiden van de grond

  Zorg ervoor dat je de grond even hebt aangepakt voordat je begint met het bouwen van de schutting. Zorg ervoor dat de grond niet te los is. Hierdoor zorg je ervoor dat de palen er straks stevig in komen te staan. Verwijder losse wortels die in de weg kunnen zitten. Je kan eventueel de grond extra verstevigen door gebruik te maken van een stabilisatiemiddel. Dit is echter niet altijd nodig. Vaak merk je bij het plaatsen van de eerste paal al of de grond verstevigd moet worden.

  Stap 1.3 Inkopen doen

  Houd bij het kopen of bestellen van de palen en planken/schermen van de schutting rekening met de eerder bepaalde afmetingen. Houd ook rekening met het feit dat je je zal verzagen en dat er ander afval zal ontstaan als je de schermen zelf maakt. Er gaat zo’n 5-10% hout verloren tijdens het verzagen. Let daar op tijdens het doen van je inkopen. Ga je voor kant-en-klare tuinschermen? Zorg er dan voor dat je genoeg bestelt voor de lengte van je schutting.

   1,22 incl. btw

  Tuinschermen toebehoren

  Afdeklat zwart gespoten

   14,35 incl. btw

  Hardhouten tuinschermen

  Tuinscherm Hoorn verloop

   305,95 incl. btw

  Hardhouten tuinschermen

  Tuinscherm Hoorn

   156,95 266,95 incl. btw

  Hardhouten tuinschermen

  Tuinscherm Dronten verloop

   278,95 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Dresden verloop

   151,95 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Dresden

   117,95 155,95 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Hamburg

   128,95 incl. btw

  Stap 2 De schutting plaatsen

  Nu alle voorbereidingen zijn getroffen, is het tijd om te beginnen met het plaatsen/maken van de schutting. Je begint met het plaatsen van de palen, daarna bevestig je de planken aan de palen en als laatste zet je de tuindeur er in.

  Stap 2.1 De palen plaatsen

  We beginnen met het plaatsen van de grondpalen van de schutting. Hiervoor gebruik je onze Lariks palen of onze hardhouten tuinpalen. De grondpalen moeten ongeveer 80 cm in de grond komen te staan. Boor hiervan 60cm voor met een grondboor en sla de grondpalen de overige 20 cm de grond in. Zo ben je er zeker van dat de palen goed stevig staan. Houd constant een waterpas bij de hand en controleer aan beide zijden van de paal of deze goed recht staat. Plaats de palen 180 cm uit elkaar wanneer je met tuinschermen werkt.

  Wanneer je met losse planken werkt, plaats je de balken om de 50-70 cm. Houd er rekening mee dat je een extra paal nodig hebt als eindpaal. Voor een schutting met een afstand van 200 cm met een tussenafstand van 50 cm heb je dus niet 4, maar 5 grondpalen nodig.

  Bekijk onze tuinpalen

  Andere manieren om de schutting palen te plaatsen zijn door middel van paalpunten, betonpoeren of paalvoeten. Paalpunten dienen net als losse palen ongeveer 70 tot 90 centimeter in de grond te zitten. Bij betonpoeren is een vuistregel dat 10 centimeter van de betonpoer boven de grond moet uitsteken. De rest van de betonpoer moet dan in de grond zitten. Paalvoeten zijn op oppervlaktes als tegels, hout en beton te bevestigen. Het voordeel van deze drie manieren is dat de palen van je schutting niet in de grond zitten, waardoor ze langer mee gaan.

  -33%

  Tuinhout toebehoren

  Paalpunt

   5,49 19,95 incl. btw

  Tuinhout toebehoren

  Eco Betonpoer

   21,25 incl. btw

  Tuinhout toebehoren

  Paalvoeten

   4,75 12,27 incl. btw

  Stap 2.2 De planken bevestigen

  Nu is het tijd om de schutting vorm te geven. Als je hebt gekozen voor tuinschermen kun je deze nu gemakkelijk tussen de grondpalen bevestigen. Heb je gekozen voor planken? Dan begin je nu met het bevestigen van de planken aan de palen. Maak hierbij goed gebruik van de waterpas of van tussen de palen geplaatste touwtjes, zodat je zeker weet dat de planken recht bevestigd worden. De ruimte tussen de planken is in principe zelf te bepalen. Wij raden je wel aan om tenminste 10 cm ruimte tussen de grond en de eerste plank te laten. Zo voorkom je houtrot. Begin onderaan en werk plank voor plank naar boven. Zijn jouw planken te kort om de hele schutting te bedekken? Zorg dan voor inspringingen van de planken voor extra stevigheid.

  Handige tips

  • De tuinschermen/planken zijn ook op betonplaten te plaatsen. Hierdoor heeft het hout geen grondcontact en komt dus nooit in het water of vocht te staan. Dit garandeert een lange levensduur. Meer hierover in onze blog “hout beton schutting plaatsen”.
  • Wil je de planken verticaal plaatsen? Zorg dan voor drie horizontale balken: 1 onderaan, 1 bovenaan en 1 in het midden.
  • Je kan voor wat dynamiek in de schutting zorgen door tussendoor een trellisscherm te plaatsen.

  Stap 2.3 De schuttingdeur plaatsen

  De volgende stap is het plaatsen van de schuttingdeur. Het plaatsen van een deur is redelijk eenvoudig. Allereerst is het belangrijk om de breedte van de tuindeur en het frame, waartussen de deur komt, te bepalen. De juiste deur gevonden? Bevestig dan het frame aan de deur. Het is verstandig om de scharnieren van de deur aan de kant van het huis, de garage of schuur te bevestigen. Hier komt namelijk het gewicht op te hangen. Het gebruik van twee scharnieren is vaak genoeg, maar door een derde scharnier te gebruiken wordt gezorgd voor meer stevigheid. Doe dit met stevige bouten, zodat de deur goed blijft hangen en niet verzakt. Houd hierbij rekening met een tussenruimte van 5 millimeter tussen de deur en het frame.

  Voor een tuindeur heb je drie verschillende opties:

  • Voor de echte vakman/professionele doe-het-zelver: het maken van je eigen tuindeur. Inventariseer welke planken en hoeveel planken je nodig hebt. Bepaal ook hoeveel bevestigingsmateriaal je nodig hebt.
  • Voor de doe-het-zelver: onze bouwpakketten voor tuindeuren. Hier krijg je het juiste aantal planken en de benodigde bevestigingsmaterialen meegeleverd.
  • Kant-en-klare tuindeuren: Deze zijn geschikt voor iedereen. Ons assortiment kant-en-klare tuindeuren bestaat uit grenen tuindeuren, hardhouten tuindeuren, Lariks tuindeuren en vuren tuindeuren.

  Stap 3 De schutting afwerken

  Wanneer je de schutting af hebt, kun je nog een aantal afwerkingswerkzaamheden uitvoeren. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de schutting te lakken of te beitsen, om een donkerdere houtkleur te krijgen en het hout te beschermen tegen regen en andere weersomstandigheden. Je hebt ook de optie om de schutting in een bepaalde kleur te verven. Als je de schutting dubbel bedrukt hebt en een beetje ruimte tussen de planken hebt gelaten, kan het een leuk effect geven als je slechts één kant beschilderd..

  • Plaats leuke uiteindes op de balken om ze af te maken. Of zaag ze gelijk met de planken.
  • Plaats mooie bloembakken op de schutting, of zorg voor een klimopplant bij de trellisschermen. Je kan ook een hekwerk bovenop de schutting plaatsen waar je een klimopplant langs kunt geleiden.
  • Plaats bamboeschermen in de schutting om voor nog meer privacy te zorgen.

  Janjp.nl

  Janjp.nl is de plek om je materialen voor een schutting in te kopen. Met onze scherpe prijzen en specialistische kennis hebben wij al vele mensen blij gemaakt met hun schutting. Heb je nog vragen over het plaatsen van een schutting of over onze producten? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies. We helpen je graag!

  • Uitgebreid assortiment
  • Specialistische kennis
  • Uitstekende klantenservice
  • Voorzien van verschillende keurmerken
  Neem contact op

  Benodigde materialen

   14,99 incl. btw
   25,85 30,42 incl. btw

  Bakgoten composiet toebehoren

  Skandia Gatenzaag

   12,94 incl. btw

  Lariks planken

  Lariks/Douglas kantplanken ongeschaafd 3.2 x 20 cm

  300 cm, 400 cm, 500 cm
   22,35 37,20 incl. btw

  Lariks planken

  Lariks/Douglas kantplanken ongeschaafd 2.5 x 25 cm

  300 cm, 400 cm, 500 cm
   22,95 38,15 incl. btw
  Populair

  Lariks planken

  Douglas planken ongeschaafd 2.0 x 20 cm

  300 cm, 400 cm, 500 cm
   15,95 26,35 incl. btw
  -17%

  Aanbiedingen

  Steelwood handzaag

   9,95 incl. btw
   19,95 23,95 incl. btw
   0,95 incl. btw
   1,99 2,45 incl. btw
   15,95 34,95 incl. btw
   19,95 incl. btw
   69,35 102,35 incl. btw
   56,95 82,45 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Dresden verloop

   151,95 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Dresden

   117,95 155,95 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Hamburg

   128,95 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Stuttgart verloop

   161,95 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Stuttgart

   107,95 146,95 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Zaltbommel Verloop

   149,95 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Prive

   137,95 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Venray

   121,95 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Enschede verloop

   131,95 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Vasse verloop

   115,95 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Vasse

   62,95 97,95 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Coevorden verloop

   100,75 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Coevorden

   54,95 86,95 incl. btw
   53,95 139,95 incl. btw

  Gaas en trellis

  Hardhouten trellis recht

   29,95 142,95 incl. btw
   38,25 incl. btw
   40,50 88,95 incl. btw
   34,10 85,70 incl. btw
   27,75 64,60 incl. btw

  Gaas en trellis

  Grenen trellis recht

   9,30 38,55 incl. btw

  Gaas en trellis

  Gaaselement

   12,95 37,95 incl. btw
   33,95 69,95 incl. btw
   97,95 139,75 incl. btw
   257,45 294,45 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Haaksbergen

   109,95 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Zaltbommel

   77,95 123,95 incl. btw

  Grenen tuinschermen

  Tuinscherm Uden

   79,95 incl. btw
   8,79 11,69 incl. btw
   14,99 17,19 incl. btw
   7,59 11,89 incl. btw
   9,49 incl. btw

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.