Schutting klustips

Een schutting bouwen met Janjp.nl!

Met onze schutting klustips creëert u een plekje voor uzelf. Wilt u meer privacy op uw erf? Of wilt u uw tuin en terras echt afmaken met een mooie afscherming? Met deze klustip helpen wij u deze wensen te realiseren. Uiteraard zal elke tuin een andere schutting behoeven, maar de basisprincipes die wij u hier gaan uitleggen zullen altijd toepasbaar zijn. In ons assortiment vindt u allerlei verschillende soorten tuinschermen, alsmede verschillende soorten planken om zelf tuinschermen te maken. Zo kunt u altijd een schutting bouwen die bij uw wensen en uw tuin past.

Benodigdheden:

 • Grondboor
 • Handzaag
 • Paalhamer
 • Paalhouders
 • Waterpas
 • Rolmaat
 • Uitzettouw en uitzetpaaltjes
 • Boormachine met houtboortjes
 • Werkhandschoenen tegen houtsplinters
Schutting bouwen - Janjp.nl

Tips vooraf:

 • Overleg tijdig met de buren over hun wensen voor een erfafscheiding. Zij zullen er, afhankelijk van de tuin, net zoveel tegenaan moeten kijken als uzelf.
 • Bewerk de ondergrond van tevoren, zodat deze goed vlak en stevig is.
 • Gebruik touw om de begin- en eindpunten van de schutting te bepalen. Zo weet u zeker dat de palen en planken in rechte lijnen komen te staan.
 • Kies een droge dag uit om uw schutting te bouwen. Het liefst zelfs een dag zonder al te veel wind.
 • Bij droge zandgronden kunt u de grond nat maken om het grondboren te vergemakkelijken.
 • Gebruik RVS schroeven om roest te voorkomen.
 • De schutting vormt één geheel met uw tuin als u er bloembakken of potten aan hangt of er een klimplant tegenaan laat groeien. Zo krijgt uw tuin een erg natuurlijke uitstraling.

Stap 1: De voorbereiding

Stap 1.1 Bepalen van de afmetingen

Bepaal van tevoren goed de afmetingen van uw schutting. Zo voorkomt u dat u teveel of juist te weinig hout en/of schermen aanschaft. Wij raden iedereen altijd aan om de constructie uit te tekenen op papier. Op die manier komt u niet voor nare verrassingen te staan. Houd er, wanneer u met tuinschermen gaat werken, rekening mee dat de meeste schermen een breedte hebben van 180cm. Houdt bij het bepalen van de afmeting ook direct rekening met de tuindeur. Deze heeft vaak andere afmetingen dan de schermen!

Stap 1.2 Voorbereiden van de grond

Zorg ervoor dat u de grond even heeft aangepakt voordat u begint met het bouwen van de schutting. Zorg ervoor dat de grond niet te los is. Hierdoor zorgt u ervoor dat de palen er straks stevig in komen te staan. Verwijder losse wortels die in de weg kunnen zitten. U kunt eventueel de grond extra verstevigen door gebruik te maken van een stabilisatiemiddel. Dit is echter niet altijd nodig. Vaak merkt u bij het plaatsen van de eerste paal al of de grond verstevigt moet worden.

Stap 1.3 Inkopen doen

Houd bij het inkopen of bestellen van de palen en planken/schermen de al eerder bepaalde afmetingen in gedachten. Houd ook rekening met het feit dat u zich zult verzagen en dat er ander afval zal ontstaan als u de schermen zelf maakt. Koop dus altijd 5-10% extra hout in.

Schutting bouwen - Janjp.nl
Schutting bouwen - Janjp.nl

Stap 2: De schutting plaatsen

Stap 2.1 De palen plaatsen

De grondpalen moeten ongeveer 80cm in de grond komen te staan. Boor hiervan 60cm voor met een grondboor en sla de grondpalen de overige 20cm de grond in. Zo bent u er zeker van dat de palen goed stevig staan. Houd constant een waterpas bij de hand en controleer aan beide zijden van de paal of deze goed recht staat. Plaats de palen 180cm uit elkaar wanneer u met tuinschermen werkt. Wanneer u met losse planken werkt, plaatst u de balken om de 50-70cm. Houd er rekening mee dat u een extra paal nodig heeft als eindpaal. Voor een afstand van 200cm met een tussenafstand van 50cm heeft u dus niet 4, maar 5 grondpalen nodig.

Stap 2.2 De planken bevestigen

Als u heeft gekozen voor tuinschermen kunt u deze nu gemakkelijk tussen de grondpalen bevestigen. Heeft u gekozen voor planken? Dan kunt u nu beginnen met het bevestigen van de planken aan de palen. Maak hierbij goed gebruik van de waterpas of van tussen de palen geplaatste touwtjes, zodat u zeker weet dat de planken recht bevestigd worden. De ruimte tussen de planken kunt u in principe zelf bepalen. Wij raden u wel aan om tenminste 10cm ruimte tussen de grond en de eerste plank te laten, om rot te voorkomen. Begin onderaan en werk plank voor plank naar boven. Zijn uw planken te kort om de hele schutting te bedekken? Zorg dan voor inspringingen van de planken voor extra stevigheid.

Tip!

Wilt u de planken verticaal plaatsen? Zorg dan voor drie horizontale balken: 1 onderaan, 1 bovenaan en 1 in het midden.

U kunt voor wat dynamiek in de schutting zorgen door tussendoor een trellisscherm te plaatsen.

Stap 2.3 De schuttingdeur plaatsen

De volgende stap is het plaatsen van de schuttingdeur. Het plaatsen van een deur is redelijk eenvoudig. Allereerst is het belangrijk om de breedte van de tuindeur en het frame waartussen de deur komt te bepalen. De juiste deur gevonden? Dan kunt u de deur aan het frame bevestigen. Het is verstandig om de scharnieren van de deur aan de kant van het huis, de garage of schuur te bevestigen. Hier komt namelijk het gewicht op te hangen. Het gebruik van twee scharnieren is vaak genoeg, maar door een derde scharnier te gebruiken wordt gezorgd voor meer stevigheid. Doe dit met stevige bouten, zodat de deur goed blijft hangen en niet verzakt. Houd hierbij rekening met een tussenruimte van 5 millimeter tussen de deur en het frame.

Stap 3: De schutting afwerken

Wanneer u de schutting af heeft, kunt u nog een aantal afwerkingswerkzaamheden uitvoeren. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om de schutting te lakken, om een donkerdere houtkleur te krijgen en het hout te beschermen tegen de elementen. U kunt er ook voor kiezen om de schutting in een kleur te verven. Als u de schutting dubbel bedrukt heeft en een beetje ruimte tussen de planken heeft gelaten, kan het een leuk effect geven als u slechts één kant beschilderd.

 • Plaats leuke uiteindes op de balken om ze af te maken. Of zaag ze gelijk met de planken.
 • Plaats mooie bloembakken op de schutting, of zorg voor een klimopplant bij de trellisschermen. U kunt ook een hekwerk bovenop de schutting plaatsen waar u een klimopplant langs kunt geleiden.
 • Plaats bamboeschermen in de schutting om voor nog meer privacy te zorgen.
 
 
Schutting bouwen - Janjp.nl
Schutting bouwen - Janjp.nl

Tuinschermen toebehoren

Gaasverbinders rvs

 3,60 incl. btw

Tuinschermen toebehoren

Afdeklat zwart gespoten

 12,45 incl. btw

Tuinschermen toebehoren

Afdeklat zilvergrijs gedompeld

 12,45 incl. btw

Hardhouten tuinschermen

Tuinscherm Hoorn verloop

 224,95 incl. btw

Hardhouten tuinschermen

Tuinscherm Hoorn

Vanaf:  119,95 incl. btw

Hardhouten tuinschermen

Tuinscherm Dronten verloop

 204,95 incl. btw

Grenen tuinschermen

Tuinscherm Dresden verloop

 122,95 incl. btw

Grenen tuinschermen

Tuinscherm Dresden

Vanaf:  86,95 incl. btw