Alles op het gebied van sandwichpanelen

Bestel direct

Stevige, stalen, geïsoleerde dakpanelen of wandpanelen die te gebruiken zijn voor loodsen, bedrijfshallen, schuren, vakantiehuisjes, waarmee je in korte tijd een enorm robuust constructie kunt bouwen. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar dat zijn sandwichpanelen! In haast een handomdraai zijn zeer grote aantallen vierkante meters aan dak of wand te bekleden met deze geïsoleerde stalen platen, waardoor je zeer snel van een gedegen loods, schuur, garage, bedrijfshal of andere constructie gebruik kunt maken. Hier vind je alle informatie over sandwichpanelen!

Sandwichpanelen dak

sandwichpaneel dak terracotta

Sandwichpanelen wand

Hoe zijn sandwichpanelen opgebouwd?

Hoe zijn sandwichpanelen opgebouwd? En wat zijn sandwichpanelen eigenlijk? Sandwichpanelen bestaan uit twee stalen platen, met hiertussen een isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal wordt dus als het ware gesandwicht. Hierdoor hebben de panelen géén koudebruggen en werken ze dus uitermate isolerend. Daarnaast hoef je je dus niet bezig te houden met los isolatiemateriaal en moeilijke dak- of wandopbouw; de sandwichpanelen zijn complete panelen die je slechts nog op de juiste plek moet monteren.

Neem contact op

Voor- en nadelen

Voor- en nadelen

Maar wat zijn de voordelen van sandwichpanelen? En wat zijn de nadelen? Wij hebben alle informatie hierover voor je op een rijtje gezet, zodat jij een geïnformeerde keuze kunt maken.

VOORDELEN

 

Voordeliger in meerdere opzichten

Sandwichpanelen zijn in meerdere opzichten voordeliger dan overige manieren van geïsoleerde bouw. Zo zijn er minder materialen en gereedschappen nodig om de bouw te realiseren. Daarnaast gaat de plaatsing/de bouw ook sneller, waardoor er minder manuren betaald hoeven worden. Worden de sandwichpanelen op het dak gebruikt? Dan kan de onderconstructie goedkoper gebouwd worden, wat ook weer voordeliger is. Tot slot zijn de sandwichpanelen van staal, waardoor ze een lange levensduur genieten en dus ook in dat opzicht voordelig zijn.

Gemakkelijke plaatsing

De plaatsing van de sandwichpanelen is gemakkelijk te realiseren. De panelen zijn namelijk relatief licht en ze zijn met (bijpassende) schroeven te bevestigen op het onderdak. Hierdoor leg je met relatieve eenvoud heel snel een nieuw dak op jouw schuur, hal, loods of andere constructie. De plaatsing is daarmee een stuk gemakkelijker dan wanneer je met losse dakpannen zou werken. Al helemaal als je bedenkt dat je daarbij ook nog losse isolatie toe moet passen! De plaatsing wordt uiteraard wel een stukje lastiger wanneer je met lange lengtes sandwichpanelen begint te werken, maar ook hierbij geldt dat je ze eenvoudig bevestigt met schroeven en een stuk sneller te werk kan dan met losse dakpannen!

Onderhoudsvriendelijk

De sandwichpanelen zijn onderhoudsvriendelijk of zelfs nagenoeg onderhoudsvrij. Door het gladde staal van de sandwichpanelen kan er bijvoorbeeld geen mos- of algenvorming ontstaan, waardoor je dat er niet eens in de zoveel tijd af hoeft te halen. Daarnaast worden de sandwichpanelen ook wel als zelfreinigend gekenmerkt, omdat vuil geen kans heeft zich te hechten op de coating. Ook zijn de panelen bestand tegen allerlei weersomstandigheden, zoals vorst en hevige windstoten. Zo heb je weinig tot geen omkijken meer naar je sandwichpanelen zodra ze eenmaal geplaatst zijn.

Roestvrij en onbrandbaar

De stalen panelen zijn, naast dat ze onderhoudsvriendelijk zijn, ook nog eens roestvrij en onbrandbaar. De platen zullen dus niet kapot roesten en zullen een brandvertragende werking hebben. Zo wordt er gezorgd voor een maximale veiligheid van jouw constructie. Als de coating beschadigd raakt, kunnen de panelen wél gaan roesten. Gelukkig is dit te voorkomen door de beschadiging direct te behandelen met een kleurstift!

Ingebouwde isolatie

Het allergrootste voordeel van de sandwichpanelen is dat ze voorzien zijn van ingebouwde isolatie. Tussen twee stalen platen zit namelijk een laag zeer effectief isolatieschuim, waarvan de dikte (en dus de isolatiewaarde) kan variëren van 30 mm tot wel 140 mm. Hierdoor hoef je niet nog eens los isolatie in jouw constructie aan te brengen, maar ben je daar eigenlijk in één klap mee klaar door je dak en je wanden van sandwichpanelen te maken.

Kleurkeuze

Sandwichpanelen zijn beschikbaar in verschillende kleuren, zoals roodbruin, groen, wit, grijs, antraciet) en soms zelfs in verschillende dessins (zoals een houtlook) (bekijk het volledige assortiment aan sandwichpanelen voor het dak en sandwichpanelen voor de wand). Zo kun je eenvoudig het uiterlijk van jouw loods, schuur, hal of andere constructie bepalen, zonder dat je het vervolgens nog eens moet verven.

NADELEN

 

Prijs

De prijs kan aanvankelijk een beetje afschrikken. Voor sandwichpanelen zit je al gauw rond de € 19,95 per vierkante meter. Maar houd er hierbij ook rekening mee dat je dus géén extra kosten voor isolatie hebt (want die zit er al bij in), dat het onderconstructie lichter gebouwd kan worden (want sandwichpanelen zijn lichter dan dakpannen) en dat je minder manuren kwijt bent aan de plaatsing (want de plaatsing is gemakkelijker en kan dus sneller uitgevoerd worden). Uiteindelijk ben je dus in de meeste gevallen voordeliger uit.

Kans op geluidsoverlast

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat de kans op geluidsoverlast een tikkeltje groter is bij stalen panelen dan bij stenen dakpannen. Staal is nu eenmaal dunner en geleidt geluid beter. De dikke isolatielaag bij sandwichpanelen vangt een groot deel van het geluid echter op, dus de kans op echte ‘overlast’ is eigenlijk miniem. Maar we willen het toch even genoemd hebben.

Kans op verkleuring en dofheid

In sommige gevallen/omstandigheden kan er na verloop van tijd verkleuring van de coating optreden, waardoor de sandwichpanelen een wat doffer uiterlijk krijgen. Er zijn ook panelen met een glansafwerking waarbij die dofheid nauwelijks tot niet optreedt. Mocht het toch gebeuren, dan zijn er ook bedrijven die de coating op je panelen kunnen vervangen of vernieuwen.

Isolatieplaten

Omdat sandwichpanelen een isolerende werking hebben, worden ze ook wel isolerende platen of isolatieplaten genoemd. Ze zijn dan weliswaar niet bedoeld om een bestaande constructie te voorzien van extra isolatie, maar toch kunnen ze wel een nieuwe constructie zeer goed isoleren. De sandwich isolatieplaten zijn beschikbaar voor zowel dak als wand en zijn verkrijgbaar in diktes van 30 mm tot wel 100 mm. Er zijn zelfs grotere diktes beschikbaar – neem hiervoor gerust contact met ons op! Bekijk hieronder de R-waardes van onze isolatieplaten en bekijk daarmee direct of ze geschikt zijn voor jouw project!

R-waarde

Wat is de R-waarde? De R-waarde geeft het warmte-isolerend vermogen van jouw isolatiemateriaal aan. Deze waarde wordt gebruikt bij dubbelglas, muren, vloeren, daken en dus ook bij sandwichpanelen. De waarde wordt uitgedrukt in m².K/W, waarmee wordt aangegeven wat de warmteweerstand van het isolatiemateriaal is. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmteweerstand en hoe beter de panelen isoleren.

In ons assortiment vind je sandwich isolatieplaten met een R-waarde van 1,85 m².K/W tot wel 10,40 m².K/W (de laatstgenoemde vind je niet in ons standaard aanbod, maar neem hiervoor gerust contact met ons op!).

Contact opnemen

Voor dak en wand

Sandwichpanelen zijn beschikbaar voor zowel dak als wand. Het grote verschil zit ‘m vooral in de beschikbare diktes en in het profiel van de panelen. Hieronder gaan we verder in op de sandwichpanelen dak en de sandwichpanelen wand.

Sandwichpanelen dak

De sandwichpanelen dak hebben vaak een stalen onderplaat die vlak is en een stalen bovenplaat die voorzien is van een profiel (zoals een profiel van 33/250, waarbij 33 mm de hoogte van het profiel is en 250 mm de afstand tussen de kronen is). Maak je geen zorgen, het profiel zelf is uiteraard óók gevuld met isolatiemateriaal, waardoor er een maximale isolatiewaarde wordt gerealiseerd. De meeste sandwichpanelen voor het dak hebben een dikte van 30 mm of 40 mm, maar ze zijn er zelfs in een dikte van 20 mm!

 195,80 568,76 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m
 96,06 225,39 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m vanaf 40 mm

Sandwichpanelen dak

Sandwichpanelen dak 40 mm

 139,46 319,41 incl. btw

Sandwichpanelen met een lichtstraat

Wil jij een lichtstraat realiseren in jouw geïsoleerde dak? Ook dat is mogelijk met sandwichpanelen. In ons assortiment vind je namelijk de Sandwichpanelen lichtstraat 20 mm, waarmee je kunt zorgen voor een natuurlijke lichtinval in jouw constructie. De panelen hebben een dikte van 20 mm en zijn voorzien van een X-structuur, waarmee thermische isolatie behouden blijft.

Sandwichpanelen wand

De wand-sandwichpanelen hebben niet de profielafwerking die de dak-sandwichpanelen hebben. Althans, niet in zo’n mate. De sandwichpanelen voor de wanden hebben namelijk ook wel een profiel, maar deze is zeer licht en laag. De panelen zijn beschikbaar in diktes van 40 mm tot wel 100 mm (en zelfs meer (op aanvraag)), waarmee je een goede isolatie van jouw constructie realiseert en garandeert.

Plaatbreedte 1,18m
 195,60 293,40 incl. btw
Plaatbreedte 1,17m

Sandwichpanelen wand

Sandwichpanelen 40 mm wand wit A

 175,89 263,85 incl. btw

Vries- en koelcellen

Wil jij een vriescel of een koelcel bouwen in een bestaande constructie? Dan zal je moeten zorgen voor een goede isolatie. Hier zijn onze sandwichpanelen perfect geschikt voor! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Stalen platen

Dakplaten en wandpanelen zijn er in allerlei verschillende soorten, maar wij geven de voorkeur aan stalen beplating. En dat geldt ook voor onze sandwichpanelen! Daarom vind je in ons assortiment alleen stalen sandwichpanelen, waarbij het isolatiemateriaal tussen twee stalen platen gesandwicht wordt. Waarom kiezen wij voor stalen platen? Dat lees je hieronder.

Stevigheid

Stalen dakplaten wandpanelen zijn de stevigste platen en panelen die er zijn. Staal is namelijk een stuk steviger dan aluminium of kunststof en daarom zijn huizen, loodsen, hallen en andere constructies die worden gebouwd met behulp van stalen sandwichpanelen een stuk steviger dan andere constructies.

Reparatie van beschadigingen

Het repareren van beschadigingen is eenvoudig bij stalen beplating. Met een kleurstift is het namelijk mogelijk om die delen van de beplating waar de coating eraf is weer ‘in te vullen’, als het ware, waardoor de beschadiging weggewerkt wordt en het staal niet gaat roesten.

Prijs

Stalen beplating is goedkoper dan aluminium beplating en in sommige gevallen zelfs goedkoper dan kunststof beplating. Ook de bevestigingsmaterialen van stalen beplating zijn in veel gevallen een stuk voordeliger, waardoor een constructie met stalen dak- en/of wandplaten bijna altijd goedkoper is.

Levensduur

Staal gaat langer mee dan bijvoorbeeld aluminium of kunststof. Daarnaast is er minder vaak reparatie/vervanging nodig door beschadigingen, omdat staal een stuk steviger is. Hierdoor is staal het materiaal met de langste levensduur.

Damwanden zonder isolatie

Sandwichpanelen zijn eigenlijk gewoon damwanden, maar dan met isolatiemateriaal ertussen. Ben je op zoek naar damwanden zónder isolatiemateriaal? Ook die vind je in ons assortiment. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende profielen en in verscheidene kleuren. We hebben ze zelfs in polycarbonaat-uitvoering, zodat je ook met de niet-geïsoleerde damwanden een lichtstraat kunt realiseren in jouw constructie.

-10%
 62,87 146,69 incl. btw
-10%
 62,88 125,77 incl. btw
-10%
 65,17 130,34 incl. btw
-10%
 61,22 122,43 incl. btw
-10%
 65,17 130,34 incl. btw
-10%
 59,07 137,83 incl. btw
 70,45 140,95 incl. btw
 87,73 233,94 incl. btw

Zetwerk

Om jouw constructie helemaal af te maken, heb je naast de sandwichpanelen zelf ook nog het nodige zetwerk nodig. Denk hierbij ten eerste aan de schroeven voor geïsoleerde dakplaten, maar daarnaast ook aan nokken, windveren, kleurstiften en vulstroken. Klik hier voor meer informatie over ons zetwerk of klik op de onderstaande knop om het assortiment te bekijken!

Bekijk het zetwerk

Dakgoten

Om je constructie compleet te maken, kun je een dakgoot monteren. Je hebt hierbij keuze uit een composiet dakgoot of een stalen dakgoot. Wij kunnen beide varianten aanraden en laten daarom de keuze aan jou over. Je vindt de dakgoten, alsmede alle benodigdheden voor de montage, in onze webshop.

Bekijk de dakgoten

Bakgoten polyester

Rawinso bakgoot polyester

 67,57 163,14 incl. btw

Complete dakgootsets

Stalen dakgootset (8 meter)

 341,43 incl. btw

Complete dakgootsets

Stalen dakgootset (7 meter)

 311,66 incl. btw

Complete dakgootsets

Verzinkte dakgootset (6 meter)

 201,44 incl. btw

Complete dakgootsets

Verzinkte dakgootset (5 meter)

 181,94 incl. btw

Complete dakgootsets

Verzinkte dakgootset (4 meter)

 162,44 incl. btw

Complete dakgootsets

Verzinkte dakgootset (3 meter)

 142,94 incl. btw

Complete dakgootsets

Stalen dakgootset (5 meter)

 259,23 incl. btw

B-keus sandwichpanelen?

Al onze beplating is in principe A-keus, oftewel eerstegraads materiaal zonder enige fouten. Maar soms maakt het uiterlijk van je loods of hal je niet zo heel veel uit en gaat het je er eigenlijk gewoon om dat er beplating van goede kwaliteit op zit. Daarom verkopen wij soms ook B-keus sandwichpanelen. Dit zijn sandwichpanelen waar qua kwaliteit niets mis mee is, maar waar een verkleuring is opgetreden of waar lichte deukjes aanwezig zijn. Deze platen kunnen niet meer als A-keus verkocht worden, maar kunnen nog prima dienst doen als goede kwaliteit beplating in jouw constructie. De prijs ligt uiteraard een stukje lager voor deze beplating. Bekijk ons huidige assortiment aan B-keus sandwichpanelen via de onderstaande knoppen.

Bekijk B-keus sandwichpanelen

Hulp van Janjp.nl

We hopen dat we je van veel informatie hebben kunnen voorzien en dat je nu alles weet over sandwichpanelen. Heb je toch nog vragen of kunnen wij je toch nog verder helpen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij staan voor je klaar. Met jarenlange expertise kunnen wij je sowieso van dienst zijn. Hieronder hebben we in ieder geval nog wat extra hulpmogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Misschien heb je er wat aan!

Stel je vraag

Montagehandleiding

Je weet nu bijna alles over sandwichpanelen, maar weet je ook hoe je ze moet monteren? In onze sandwichpanelen montagehandleiding leggen wij het je uit. We geven je een flink aantal tips, zodat jij jouw sandwichpanelen zonder moeite kunt monteren.

Lees nu de montagehandleiding

Op maat gezaagd

Zie je het niet zitten om de sandwichpanelen zelf op maat te zagen? Dat snappen we heel goed. Het is namelijk een behoorlijk precies karweitje en als het verkeerd gaat, beschadig je al snel een behoorlijk kostbaar product. Daarom kun je het op maat zagen aan ons overlaten! Voor een kleine meerprijs zagen wij de sandwichpanelen perfect op maat, zodat jij direct kunt beginnen met monteren.

Lees meer onze zaagservice

Rekenhandleiding

Moet je nog uitrekenen hoeveel dakplaten je nodig hebt voor jouw nieuwe dak van sandwichpanelen? Dan kan onze rekenhandleiding hierbij helpen. In de rekenhandleiding beantwoorden we de vraag ‘Hoeveel damwandplaten heb ik nodig?’, maar de principes gelden ook voor het berekenen van het aantal sandwichpanelen dat je nodig hebt. Lees ‘m direct!

Lees ‘Hoeveel damwandplaten heb ik nodig?’