Sandwichpanelen montagehandleiding

sandwichpanelen-montage

Sandwichpanelen monteren

Van plan om sandwichpanelen te monteren? Dan ben je hier op het juiste adres. Hier leggen we je namelijk uit hoe je sandwichpanelen moet bevestigen in 4 stappen. Deze handleiding kan gebruikt worden voor zowel het plaatsen van dak sandwichpanelen als voor het plaatsen van wand sandwichpanelen. Om de sandwichpanelen op een goede nauwkeurige manier te plaatsen dien je de volgende 4 stappen te volgen:

Voordat we in detail gaan uitleggen hoe je de sandwichpanelen in deze 4 stappen moet plaatsen, gaan we het eerst hebben over de eigenschappen van sandwichpanelen en over de benodigde materialen/gereedschappen.

Bekijk onze sandwichpanelen Ga naar stappenplan

Eigenschappen sandwichpanelen

De vraag naar sandwichpanelen stijgt maar door. Dit komt omdat ze een aantal zeer goede eigenschappen hebben. Zo hebben sandwichpanelen een hoge isolatiewaarde, een gering eigen gewicht en een perfecte afwerking aan zowel de binnen- als de buitenzijde. Dankzij deze eigenschappen zijn sandwichpanelen uitstekend te gebruiken voor zowel daken als wanden. Op deze montagepagina lichten we de eigenschappen van de panelen toe en geven we je enkele handige tips die je kunt gebruiken bij het monteren, plaatsen en bevestigen van de sandwichpanelen. Sandwichpanelen monteren is een klus die je met de juiste instructies zelf kan uitvoeren.

Sandwichpanelen zijn geprefabriceerde en compleet afgewerkte bouwelementen. Hun naam is te danken aan de gelaagde opbouw van de panelen. Ze bestaan namelijk uit een isolerend, licht kernmateriaal, welke aan beide zijden als het ware beplakt is met sterk staal. De isolatie wordt op deze manier gesandwicht door het staal. Hierdoor hebben de panelen ook een verrassend grote stijfheid, wat relatief grote overspanningen mogelijk maakt. Bovendien hebben de panelen brandwerende eigenschappen.

 • Scheiding tussen binnen- en buitenklimaat in één element
 • Beide zijden perfect afgewerkt
 • Zeer hoge thermische isolatie
 • Snelle montage
 • Licht in gewicht
 • Akoestische isolatie
 • Brandwerendheid
 • Goede warmtecapaciteit

Ga je binnenkort verbouwen en wil je zelf de sandwichpanelen monteren? Dan is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Wij leggen het jou graag uit in onze sandwichpanelen montagehandleiding!

Bekijk montagehandleiding
 315,20 915,59 incl. btw
Plaatbreedte 1,02m vanaf 40mm dikte
 195,60 293,40 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m
 96,06 225,39 incl. btw
Plaatbreedte 1,02m vanaf 40mm dikte

Sandwichpanelen wand

Sandwichpanelen 40 mm wand wit A

 175,89 263,85 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m vanaf 40mm dikte

Sandwichpanelen dak

Sandwichpanelen dak 40 mm

 139,46 319,41 incl. btw

Benodigdheden

Om dak sandwichpanelen en wand sandwichpanelen te plaatsen heb je verschillende materialen en gereedschappen nodig. Zorg, voordat je begint met het monteren van sandwichpanelen, ervoor dat je alle materialen en gereedschappen in huis hebt. Op deze manier werk je lekker door en behoud je een goed overzicht, wat zeer belangrijk is.

Bekijk al ons gereedschap

Gereedschappen

Stap 1 Afmetingen bepalen

Voordat je begint met het monteren van de sandwichpanelen dien je enkele voorbereidingen te treffen. Hiervoor moet je rekening houden met enkele elementen. Zo raden we jou aan om van tevoren erg nauwkeurig uit te tekenen wat de afmetingen van je constructie zijn. Ga, als de maten van de constructie bekend zijn, na welke maten je beoogde sandwichpanelen hebben en geef deze aan op de onderconstructie. Zo weet je precies waar de panelen dienen komen te liggen en reken je gemakkelijk en snel uit hoeveel sandwichpanelen je nodig hebt. Hierdoor weet je al ver voor het plaatsen van de sandwichpanelen dat je voldoende panelen in huis haalt.

Tips!

 • Maak, bij het uitrekenen van de benodigde hoeveelheid sandwichpanelen altijd gebruik van de werkbreedte en dus niet van de plaatbreedte. De sandwichpanelen dienen bij het plaatsen elkaar namelijk te overlappen.
 • Houd bij het uitrekenen van de benodigde hoeveelheid sandwichpanelen ook rekening met onder andere materiaalverlies van het zagen of met fout gezaagde panelen. Wil je zeker weten dat het zagen van sandwichpanelen op de juiste manier gebeurt? Maak dan gebruik van onze zaagservice.

Stap 2 Sandwichpanelen zagen

afkorten zagen sandwichpanelen
zaagservice

Nu de afmetingen zijn bepaald, is het tijd voor de volgende stap: de sandwichpanelen op maat zagen. Het zagen van de sandwichpanelen moet op een zeer secure wijze uitgevoerd worden. Sandwichpanelen zagen is dus niet een taak die even snel tussendoor uitgevoerd kan worden. Het vergt precisiewerk, dus neem hier rustig de tijd voor als je besluit de sandwichpanelen zelf te zagen.

Gebruik voor het zagen van sandwichpanelen een knabbelschaar of een metaalzaag met fijne tanden en nooit een haakse slijpmachine of iets dergelijks. Wanneer je dat wel doet, bestaat er een grote kans dat de verf- en/of de zinklaag beschadigd wordt. Het gebied in de buurt van de zaagsnede wordt dan namelijk te heet. Staaldeeltjes die vrijkomen bij het zagen van sandwichpanelen of bij het plaatsen van sandwichpanelen moeten zo snel en grondig mogelijk verwijderd worden, omdat deze zich op de coating vast zetten en vervolgens corroderen.

Wil je zeker weten dat het zagen van de sandwichpanelen op een correcte wijze wordt uitgevoerd? Kies dan voor onze zaagservice. Voor een kleine meerprijs zagen wij de sandwichpanelen in jouw gewenste afmetingen. Zo weet je zeker dat je je niet druk hoeft te maken over het veroorzaken van eventuele beschadigingen en kun je direct aan de slag met het monteren van jouw nieuwe sandwichpanelen.

Tip! Mocht het toch voorkomen dat de sandwichpanelen beschadigen tijdens het zagen of plaatsen, wees dan niet getreurd. Kleine beschadigingen werk je namelijk gemakkelijk en snel weg met onze lakstiften en reparatieverven.

Stap 3 Sandwichpanelen bevestigen

Horizontale sandwichpanelen bevestigen gebeurt in bijna alle gevallen van beneden naar boven. Bij de meeste systemen worden namelijk bevestigingsmiddelen in de bovenrand van de sandwichpanelen aangebracht, waarna het bovenliggende paneel wordt gemonteerd.

Wanneer de bevestigingsmiddelen in de onderrand moeten worden aangebracht is de montagevolgorde van boven naar beneden, tenzij de bevestiging vanaf de achterzijde bereikbaar is. Bij een montage van boven naar beneden is de maatbeheersing moeilijker in de hand te houden, maar het heeft als voordeel dat eenmaal geplaatste panelen een kleinere kans op beschadiging lopen.

Voor het bevestigen van de panelen op het dak is het aan te bevelen de posities van de lengtenaden te merken op de gordingen bij de nok en de goot. Overlapdelen die onder het paneel worden gemonteerd moeten eerst worden aangebracht.

Het aantal bevestigingspunten is afhankelijk van de belasting van het sandwichpaneel. In de meeste gevallen worden de sandwichpanelen met twee of meer schroeven per paneel per gording gemonteerd. Het eerste en laatste paneel van het dakvlak en de uiteinden van de panelen, bij de nok en goot, worden afhankelijk van de windbelasting extra bevestigd met drie of meer schroeven per paneel per gording. Houd hier dus rekening mee met het bestellen van schroeven.

sandwichpanelen monteren - Janjp.nl

Tips!

 • Maak bij het monteren van dak sandwichpanelen, als je dat nog niet gedaan hebt, gebruik van een anti-condensdoek. Een anti-condensdoek zorgt ervoor dat condens wordt afgevoerd naar de dakgoot en daarmee voorkomt het doek dat het vocht in het dakbeschot trekt. Lees de beschrijving van het anti-condensdoek voor een montagebeschrijving.
 • Wij raden jou aan om RVS bevestigingsmiddelen te gebruiken. De sandwichpanelen zijn weerbestendig, maar wanneer de schroeven dit niet zijn kan dit problemen veroorzaken aan de panelen of constructie. Onze zelfborende RVS schroeven met een EPDM- dichting zijn het meest ideaal om te gebruiken om de panelen weerbestendig en stevig vast te zetten. De schroeven dienen voldoende door de stalen gordingen te steken zodat de opgelaste boorpunt door het staal heen zit.

Let op! Bij het boren moet je oppassen dat je niet het plaatoppervlak raakt met de boorkop. Dit kan namelijk de coating en de plaat beschadigen. Om dit te voorkomen kan je gebruik maken van rubberen afstandhouders. Verder moet er bij het boren op worden gelet dat de juiste boor voor de betreffende combinatie van staaldikte en diameter van het bevestigingsmiddel wordt gebruikt.

Bekijk onze boren

Stap 4 De afwerking

Nu alle sandwichpanelen zijn geplaatst is het tijd om de panelen af te werken. Dit doe je door onder andere de volgende hulpstukken te monteren (indien nodig):

Windveren

Om ervoor te zorgen dat er geen wind en regen onder de sandwichpanelen komt, dien je windveren te plaatsen. Windveren zijn gezette profielen die aan de zijkanten van het dak worden gemonteerd. De zijkanten waar het dak en de muren samen komen. De windveren zijn in verschillende kleuren te verkrijgen. Vul de ruimte tussen het dak en de windveer op met een opvulstrook.

-10%
Vanaf € 13,20 per meter

Beplating toebehoren

Windveren voor dakplaten

 24,75 66,00 incl. btw

Beplating toebehoren

Vulstroken dakplaten

 3,95 incl. btw

Nokplaten

Om een optimale constructie te behalen met betrekking tot isolatie en vocht dien je nokplaten te plaatsen op de plekken waar verschillende dakvlakken bij elkaar komen. De nokplaten zijn verkrijgbaar in twee varianten: gezet en rond. Gebruik eventueel een vulstrook om de ruimte tussen de nok en de sandwichpanelen op te vullen. Bij de ronde nokken is het mogelijk om een eindkap te bestellen om deze perfect af te werken.

-10%
v.a. €16,67 per meter

Beplating toebehoren

Ronde nok voor dakplaten 198cm

 33,00 45,75 incl. btw

Ronde nok voor dakplaten

 • Lengtes: 1,05 m en 2,10 m
-10%
€16,50 per meter

Beplating toebehoren

Gezette nok voor dakplaten

 20,63 41,25 incl. btw

Gezette nok voor dakplaten

 • Afmetingen: 1 tot 4 meter
 • Formaten (in cm): 15 x 15 | 20 x 20 | 25 x 25
-10%

Beplating toebehoren

Ronde nok eindkapjes dakplaten

 14,25 incl. btw

Ronde nok eindkapjes dakplaten

 • Verkrijgbaar in 5 verschillende kleuren

Kilgoten

Daken die in de breedte een L-vorm hebben, moeten in de rand waar de twee dakvlakken bij elkaar komen worden opgevuld met kilgoten. Deze moet je onder de sandwichpanelen monteren, zodat al het water dat van de sandwichpanelen valt in de kilgoten terecht komt en via deze weg naar de dakgoten wordt geleid. Zorg bij de montage van de kilgoten voor een minimale overlap van 15 cm.

€ 14,25 per meter

Beplating toebehoren

Kilgoot

 14,25 56,98 incl. btw

Kilgoot

 • Lengtes: 1m | 2m | 3m | 4m
 • Afmetingen: 15 x 15 cm
 • Prijs per meter: € 5,20

Pijpdoorvoer

Maak, om ventilatiepijpen op een correcte wijze te monteren, gebruik van pijpdoorvoeren. Met een pijpdoorvoer, ook wel een dakdoorvoer genoemd, zorg je voor een waterdichte afwerking op plaatsen waar een ventilatiepijp, antennebuis of uitlaatpijp door de sandwichpanelen komt. Doordat deze doorvoeren zijn gemaakt van EPDM rubber is een lange levensduur gegarandeerd.

Beplating toebehoren

Pijpdoorvoer Pipeco

 60,63 79,50 incl. btw

Pijpdoorvoer Pipeco

 • Pipeco n° 4: Ø 75 – 150 mm
 • Pipeco n° 5: Ø 115 – 175 mm
 • Pipeco n° 6: Ø 125 – 230 mm

Plaklood

Plaklood is een ideale vervanger van bouwlood. Dit materiaal is namelijk voorzien van een zelfklevende laag én een beschermende coating, waardoor de bevestiging hiermee gemakkelijk en snel gaat. Plaklood kan je gebruiken voor een goede afsluiting bij bijvoorbeeld dakkapellen.

Beplating toebehoren

Plaklood / Loodvervanger

 19,95 incl. btw

Plaklood

 • Afmetingen: 30 cm breed
 • Lengte: prijs per meter
 • Volledig plakkende achterzijde

Dakrand en -goot

Om het monteren van sandwichpanelen en het dak helemaal af te ronden, dien je dakgoten te plaatsen. Dakgoten zorgen er namelijk voor dat regenwater op een correcte manier wordt afgevoerd. In ons assortiment hebben we losse dakgoten, maar ook complete dakgootsets.

Stalen mastgoten

Stalen mastgoot zwart

 69,42 92,58 incl. btw

Stalen mastgoot

 • Beschikbaar in de lengtes: 3 m | 4 m
 • Diameter: 125 mm
 • Beschermd tegen roest en weersinvloeden
OP=OP
 44,81 89,62 incl. btw

Halfronde dakgoot

 • Formaten: G250 | G333
 • Lengtes: 4 | 5 | 6 | 8 | 9 meter
 • Zeer hoge slagvastheid, ook bij lage temperaturen
OP=OP

Bakgoten composiet

Bakgoot composiet

 56,51 113,02 incl. btw

Vierkante dakgoot

 • Zeer hoge slagvastheid, ook bij lage temperaturen
 • Lengtes: 4 | 5 | 6 meter
 • Zeer hoge slagvastheid, ook bij lage temperaturen

Janjp.nl

Ga nu zelf aan de slag met het plaatsen van sandwichpanelen. Bestel de benodigde sandwichpanelen en andere materialen eenvoudig en snel in onze webshop. Heb je na het lezen van de montagehandleiding nog vragen over de montage van sandwichpanelen? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend specialistisch advies. We helpen je namelijk graag met het bevestigen van sandwichpanelen.

 • Montageservice
 • Uitgebreid assortiment
 • Zaagservice
 • Voorzien van verschillende keurmerken
Neem contact met ons op

Bijbehorende producten

 315,20 915,59 incl. btw
Plaatbreedte 1,02m vanaf 40mm dikte
 195,60 293,40 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m
 96,06 225,39 incl. btw
Plaatbreedte 1,02m vanaf 40mm dikte

Sandwichpanelen wand

Sandwichpanelen 40 mm wand wit A

 175,89 263,85 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m vanaf 40mm dikte

Sandwichpanelen dak

Sandwichpanelen dak 40 mm

 139,46 319,41 incl. btw