Sandwichpanelen montagehandleiding

sandwichpanelen-montage

Sandwichpanelen – de eigenschappen

De vraag naar sandwichpanelen stijgt maar door. Dit komt omdat ze een aantal zeer effectieve eigenschappen in zich verenigen: een hoge isolatiewaarde, een gering eigen gewicht en een perfecte afwerking aan zowel de binnen- als de buitenzijde. Door deze eigenschappen zijn sandwichpanelen uitstekend te gebruiken voor zowel daken als wanden. Op deze montagepagina lichten we de eigenschappen van de panelen toe en geven we je enkele handige tips die je kan gebruiken bij het monteren, plaatsen en bevestigen van de panelen. Sandwichpanelen monteren is een klus die je zelf kan  uitvoeren.

Sandwichpanelen zijn geprefabriceerde en compleet afgewerkte bouwelementen. Hun naam is te danken aan de gelaagde opbouw van de panelen. Ze bestaan namelijk uit een isolerend, licht kernmateriaal, welke aan beide zijden als het ware beplakt is met sterk staal. De isolatie wordt op deze manier gesandwicht door het staal. Hierdoor hebben de panelen ook een verrassend grote stijfheid, wat relatief grote overspanningen mogelijk maakt. Bovendien hebben de panelen brandwerende eigenschappen. Ga je binnenkort verbouwen en wil je zelf de sandwichpanelen monteren? Dan is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Wij leggen het jou graag uit in onze sandwichpanelen montagehandleiding!

Sandwichpanelen – functies en eigenschappen:

  • Scheiding tussen binnen- en buitenklimaat in één element
  • Beide zijden perfect afgewerkt
  • Zeer hoge thermische isolatie
  • Snelle montage
  • Licht in gewicht
  • Akoestische isolatie
  • Brandwerendheid
  • Goede warmtecapaciteit
-10%
vanaf 20 mm
 143,21 512,08 incl. btw
Plaatbreedte 1,05m vanaf 40 mm

Sandwichpanelen wand

Sandwichpanelen wand antraciet

 114,94 329,55 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,18m
 130,80 218,01 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,18m
 143,91 215,87 incl. btw
-5%
Plaatbreedte 1,05m
 83,24 195,29 incl. btw
-4%
Plaatbreedte 1,05m vanaf 40 mm

Sandwichpanelen dak

Sandwichpanelen dak roodbruin

 126,78 290,37 incl. btw
-5%
Plaatbreedte 1,05m
 83,24 195,29 incl. btw
-1%
Plaatbreedte 1,05m

Sandwichpanelen wand

Sandwichpanelen wand wit/wit

 108,64 329,55 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,17m

Sandwichpanelen wand

Sandwichpanelen 40 mm wand wit A

 143,91 215,87 incl. btw

Voordat u begint met sandwichpanelen monteren

Voordat je begint met het sandwichpanelen monteren dien je enkele voorbereidingen te treffen. Hiervoor moet je rekening houden met enkele elementen. Zo raden we jou aan om van tevoren erg nauwkeurig uit te tekenen wat de maten van jouw constructie zijn en hoeveel panelen je nodig hebt om deze constructie te bedekken. Vervolgens is het erg handig om de maten van de panelen te berekenen en deze op de onderconstructie aan te geven. Zo weet je precies waar de panelen dienen komen te liggen voordat er overgegaan kan worden tot het monteren van de panelen. Hierdoor weet je namelijk zeker dat je voldoende panelen in huis haalt.

Wij raden jou aan om RVS bevestigingsmiddelen te gebruiken. De sandwichpanelen zijn weerbestendig, maar wanneer de schroeven dit niet zijn kan dit problemen veroorzaken aan de panelen of constructie. Onze zelfborende RVS schroeven zijn het meest ideaal om te gebruiken om de panelen weerbestendig en stevig vast te zetten. De schroeven dienen voldoende door de stalen gordingen te steken zodat de opgelaste boorpunt door het staal heen zit.

Het aantal bevestigingspunten is afhankelijk van de belasting van het sandwichpaneel. In de meeste gevallen worden de sandwichpanelen met twee of meer schroeven per paneel per gording gemonteerd. Het eerste en laatste paneel van het dakvlak en de uiteinden van de panelen, bij de nok en goot, worden afhankelijk van de windbelasting extra bevestigd met drie of meer schroeven per paneel per gording.

Sandwichpanelen bevestigen

Horizontale sandwichpanelen bevestigen gebeurt in bijna alle gevallen van beneden naar boven. Bij de meeste systemen worden namelijk bevestigingsmiddelen in de bovenrand van de sandwichpanelen aangebracht, waarna het bovenliggende paneel kan worden gemonteerd.

Wanneer de bevestigingsmiddelen in de onderrand moeten worden aangebracht is de montagevolgorde van boven naar beneden, tenzij de bevestiging vanaf de achterzijde bereikbaar is. Bij een montage van boven naar beneden is de maatbeheersing moeilijker in de hand te houden, maar het heeft als voordeel dat eenmaal geplaatste panelen een kleinere kans op beschadiging lopen.

Voor het bevestigen van de panelen op het dak is het aan te bevelen de posities van de lengtenaden te merken op de gordingen bij de nok en de goot. Overlapdelen die onder het paneel worden gemonteerd moeten eerst worden aangebracht.

sandwichpanelen monteren - Janjp.nl

Let op: Bij het boren moet je oppassen dat je niet het plaatoppervlak raakt met de boorkop. Dit kan namelijk de coating en de plaat beschadigen. Om dit te voorkomen kan je gebruik maken van rubberen afstandhouders. Verder moet er bij het boren op worden gelet dat de juiste boor voor de betreffende combinatie van staaldikte en diameter van het bevestigingsmiddel wordt gebruikt.

Sandwichpanelen zagen

afkorten zagen sandwichpanelen

Het afkorten van de sandwichpanelen moet op een zeer secure wijze uitgevoerd worden. Sandwichpanelen zagen is dus niet een taak die even snel tussendoor uitgevoerd kan worden. Het vergt precisiewerk, dus neem hier rustig de tijd voor als je besluit de sandwichpanelen zelf te zagen. Gebruik hiervoor alleen een knabbelschaar, bandzaag of cirkelzaag en nooit een haakse slijpmachine. Wanneer de laatste wel gebruikt wordt, bestaat er namelijk een grote kans dat de verf- en/of de zinklaag beschadigd wordt omdat het gebied in de buurt van de zaagsnede dan te heet wordt. Staaldeeltjes die vrijkomen bij het afkorten of monteren moet je zo snel en grondig mogelijk verwijderen, omdat deze zich op de coating vast kunnen zetten en vervolgens kunnen corroderen.

Wil je zeker weten dat het sandwichpanelen zagen op een correcte wijze wordt uitgevoerd? Kies dan voor onze zaagservice. Voor een kleine meerprijs zagen wij ze in jouw gewenste afmetingen. Zo weet je zeker dat je je niet druk hoeft te maken over het veroorzaken van eventuele beschadigingen en kan je direct aan de slag met het monteren van jouw nieuwe panelen. Heb je sandwichpanelen op maat nodig? Wij helpen jou graag!

zaagservice

Vragen?

Heb je nog vragen over het monteren of bevestigen van sandwichpanelen? Heb je advies nodig over de mogelijkheden voor jouw situatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact op. Ons team staat voor jou klaar met professioneel advies en jarenlange ervaring.

Janjp.nl – Sandwichpanelen monteren – Sandwichpanelen montagehandleiding – Klustips – Montage van sandwichpanelen