Plantenbak maken

plantenbak maken

Als je tuin je lief is, is een plantenbak maken een leuke manier om wat meer variatie aan te brengen. Sommige planten plant je rechtstreeks in de grond, en andere geef je een sfeervolle verhoging met een unieke look. Ideaal voor planten die snel woekeren, of als je hoogteverschillen aan wil brengen. Door plantenbakken te maken kun je een speelse indeling maken, die je ook snel weer aan kunt passen! Planten in bakken laten zich nu eenmaal makkelijker verplaatsen dan planten in de vaste grond. En plantenbakken zijn daarnaast ook de ideale oplossing als je wat groen aan wilt brengen op je balkon!

In dit artikel leren we je een houten plantenbak maken in 5 simpele stappen. Dit kan iedereen! We vertellen je precies welke materialen en gereedschappen je nodig hebt, en waar je verder op moet letten als je een plantenbak gaat maken. Zo wordt een houten plantenbak maken wel héél makkelijk!

stappenplan

Ga snel naar…

Een natuurlijk, decoratief detail

Met een plantenbak wil je bovenal sfeer aanbrengen in je tuin. Een houten plantenbak maken is dan altijd een goed idee! De warme tinten van het hout brengen een unieke sfeer met zich mee, en het hout blendt goed in bij de andere elementen in je tuin. Verschillende houtsoorten laten zich onderling ook goed combineren, zonder een al te onrustig beeld te creëren. En wil je toch een uniforme look voor al het hout in je tuin? Behandel je houten plantenbak en alle andere houten elementen dan met dezelfde olie, verf of beits.

Zelf een plantenbak maken: de voordelen

Waarom zou je zelf een plantenbak maken, als er in de retail voldoende plantenbakken te krijgen zijn? Allereerst richt je jouw plantenbak precies naar jouw wensen in. Jij kiest de houtsoort, de afmetingen, het ontwerp en de verdere specificaties van jouw plantenbak. Nergens in Nederland staat zo’n plantenbak als die van jou! Je kunt ook gemakkelijk een grote plantenbak zelf maken, of een cluster van dezelfde plantenbakken in verschillende maten maken voor een speels effect. Door je zelf je plantenbak te maken, bespaar je vaak ook nog eens op de kosten omdat je alleen maar voor de ruwe materialen betaalt!

Toch liever een plantenbak kopen?

Is zelf een plantenbak maken helemaal niks voor jou? Geen enkel probleem. Dan hebben we ook een ruime keuze aan kant-en-klare plantenbakken voor je klaarstaan, die je alleen maar in elkaar hoeft te schroeven! Mooie, duurzame bakken van prachtig gekleurd, oersterk teak, die in geen enkele tuin misstaan. Ga je dus liever voor gemak, dan heeft Janjp.nl ook altijd de juiste keuze voor jou!

Bekijk onze plantenbakken

Belangrijk bij een plantenbak maken voor binnen

Een plantenbak van robuust hout kun je naast in je tuin natuurlijk ook uitstekend binnen gebruiken. Leuk in een landelijke woonstijl, of als aankleding van je serre of buitenkamer! Voor de afwerking van de plantenbak betekent dit echter wel een aantal dingen. Waar we een plantenbak voor buiten normaal bekleden met waterdoorlatend worteldoek, is het binnenshuis natuurlijk niet handig dat het water zo de vloer op loopt. Ga je een plantenbak maken die je binnenshuis gaat gebruiken, zorg dat altijd dat je een waterdichte binnenbak binnen in de plantenbak plaatst. Om een ongewenst waterballet te voorkomen!

Stappenplan plantenbak maken

Een houten plantenbak maken is een klusje dat je in een uurtje of twee geklaard hebt. Afhankelijk van de grootte van je plantenbak en het aantal dat je wil gaan maken, natuurlijk! In dit voorbeeld zijn we er vanuit gegaan dat je een lariks houten plantenbak gaat maken in een vierkante vorm, van minder dan een meter groot. Maar wil je een andere houtsoort gebruiken, of een grote plantenbak zelf maken, dan kan dit natuurlijk ook. Let er bij een grote plantenbak zelf maken wel op dat je voldoende frames maakt om je plantenbak te ondersteunen.

Benodigdheden

Voordat je van start gaat, zorg je natuurlijk dat je alles klaar hebt liggen om je plantenbak maken zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. De juiste materialen, maar ook de juiste gereedschappen! Gebruik onderstaand boodschappenlijstje om zeker te stellen dat je alles in huis hebt wat je nodig hebt. En mist er nog iets? Dan kun je het in de meeste gevallen gewoon online bestellen bij Janjp.nl!

Materialen

Gereedschap

Voordat je je plantenbak echt gaat maken, is het belangrijk om je exacte ontwerp uit te tekenen op papier. Zo zie je in één oogopslag welke houten delen je nodig hebt, welke afmetingen ze moeten hebben en hoe ze in elkaar gaan passen. En je hebt tijdens het klussen altijd iets om op terug te vallen, als je het even niet meer weet! Zo behoud je altijd het overzicht.

Voor een vierkante plantenbak van larikshout maak je twee frames van lariks balken, die de basis vormen van je constructie. Je bekleedt de frames aan de buitenkant met lariks planken en plaatst die ook op de bodem om je plantenbak compleet te maken.

Tip: Ga je een grote plantenbak zelf maken? Zorg er dan voor dat er niet meer dan een meter zit tussen twee dragende frames. Anders kan het hout gaan doorzakken door het gewicht van de aarde en de planten!

Als je een houten plantenbak gaat maken, is een stabiele basis het allerbelangrijkste. Je plantenbak gaat nogal wat gewicht dragen! De planten zelf, maar met name de potgrond weegt aardig wat, dus zijn robuuste frames een belangrijk startpunt.

De frames maak je door twee verticale lariks balken te combineren met twee dwarsbalken. Deze plaats je minimaal 3 centimeter van de bovenkant en van de onderkant. Zaag de balken op maat, boor gaten voor voor de dwarsbalken en schroef deze stevig vast. Ga je een vierkante plantenbak maken, dan heb je twee van deze frames nodig.

Nu krijgt de houten plantenbak die je gaat maken echt vorm: je gaat de frames die hebt gemaakt, bekleden met lariks planken. Die vormen straks de buitenkant van je plantenbak! Je overbrugt de ruimte tussen de twee frames met horizontale planken, en laat daarbij de ruimte vanaf de onderste dwarsbalk vrij, zodat de plantenbak een klein stukje van de grond komt en de pootjes zichtbaar zijn. Bekleed eerst twee parallelle zijden, en zorg dat je de planken op de twee andere zijden net iets langer zaagt. Zo kunnen ze de zaagranden van de andere twee zijden mooi overlappen! Boor wederom de gaten voor en schroef de planken stevig vast.

De bodem

Naast de zijwanden wil je natuurlijk ook de bodem van je plantenbak dicht maken met planken. Waar moeten je plantjes anders op rusten? Zaag deze planken zo op maat dat ze op de onderste dwarsbalken van het frame rusten en dat je ze daar ook in kunt vastschroeven. Ook hier boor je eerst voor, voordat je de planken vastschroeft.

Om je plantenbak mooi dicht te maken, bekleed je hem aan de binnenkant met anti-worteldoek. Leg het doek ruim uit in de binnenkant van je bak en snijd of knip hem op maat. Vervolgens zet je het anti-worteldoek vast aan de binnenkant van de bak met een tacker of een nietpistool. En nu is je plantenbak klaar om verder af te werken!

Waarom anti-worteldoek?

Anti-worteldoek zorgt er niet alleen voor dat je potgrond niet tussen de planken door kan vallen, het zorgt er ook nog eens voor dat de wortels van je planten niet te ver doorgroeien. Het doek laat wel water door; daardoor krijgen je planten altijd de afgemeten hoeveelheid water. De ideale bekleding voor de binnenkant van jouw plantenbak!

Bekijk ons anti-worteldoek

De constructie staat, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Nu je zelf een plantenbak gemaakt hebt, wil je er ook jarenlang plezier van hebben! En je wil uiteraard geen vervelende splinters in je vingers bij het vullen of verplaatsen ervan. Daarom is de afwerking bij een houten plantenbak maken extra belangrijk!

  • Schuur alle zaagranden netjes glad met schuurpapier (of een schuurmachine)
  • Geef je plantenbak een mooi kleurtje of een extra beschermlaag met verf, olie, of beits.

Klusidee: verhoogde plantenbak maken

Een verhoogde plantenbak maken kan een leuk idee zijn als je een verhoogde moestuin aan wilt leggen, of als je jouw plantjes simpelweg wat makkelijker binnen handbereik wilt hebben. Een verhoogde plantenbak maken kan ook een leuke oplossing zijn als erfafscheiding: plaats er wat gezellige plantjes in en je jouw erfafscheiding is een stuk groener dan bij de buren! Ideaal als je een natuurlijk effect wil bereiken.

Een verhoogde plantenbak maken doe je door de poten van je frame bij stap 2 een stuk langer te maken dan bij een kleine plantenbak. Eventueel kun je een of meerdere treeplanken onder de bak toevoegen: dat verstevigt de constructie en biedt handige opbergruimte voor verschillende tuinaccessoires!

Andere decoraties voor in je tuin

Een houten plantenbak maken is natuurlijk leuk om te doen, maar daarmee is jouw tuin nog niet klaar. Bij Janjp.nl vind je alles om je tuin echt dat verlengstuk van je huis te maken. Een volledig assortiment waarin je altijd inspiratie vindt om je tuin nóg stijlvoller of praktischer in te richten! Bekijk alles voor je tuin en terras in onze webshop, of lees meer handige klustips waarmee je zelf je eigen tuinmeubilair en andere aanvullingen voor in de tuin maakt!

Alles voor tuin & terras Meer klustips

Hulp en advies

Kun je wel wat meer advies gebruiken bij een plantenbak maken? Bijvoorbeeld over de houtsoort die het beste bij jouw tuin past, of het exacte ontwerp? Neem dan gerust contact op met de specialisten van Janjp.nl. Als echte professionals op het gebied van bouwmaterialen denken we graag met je mee en helpen we je altijd de juiste producten voor jouw klus te bestellen!

Alles voor tuin & terras

Bijbehorende producten

€ 1,95 per meter

Tuinhout toebehoren

Anti-worteldoek 210 cm breed

 1,95 incl. btw
 9,49 incl. btw
 18,39 22,49 incl. btw
 2,30 incl. btw