Picknicktafel maken

picknicktafel

Picknicktafel maken? – Doe het zelf met Janjp.nl

De picknicktafel is het ideale meubel voor in de tuin of op het terras. Met het juiste hout heeft het een mooie natuurlijke uitstraling en kan je het zonder problemen buiten laten staan. In deze klustip laten wij jou zien hoe je in 8 stappen uw perfect op maat gemaakte picknicktafel in elkaar zet.

Picknicktafel - Janjp.nl

Benodigdheden

Houtzaag
Rolmaat
Accuboor

Hout
schroef
IJzerwaren
gereedschappen
Gereedschap

Stap 1 Formaat bepalen

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk dat je het formaat van de picknicktafel bepaalt. Door het formaat te bepalen weet je hoeveel materiaal je nodig hebt en voorkom je dat je overbodige aankopen doet.

Voor elk onderdeel kan je geïmpregneerde balken gebruiken van 14,5 bij 4,5 cm. Voor de dwarsbalken van het tafelblad en het zitvlak raden wij aan balken te gebruiken van 7 x 4 cm. Voor de schoren kan je het best balken van 9 x 4,5 gebruiken. Om de onderdelen makkelijker te onderscheiden wordt naar de balken die het zitvlak en het tafelblad vormen, vanaf nu verwezen als “planken”.

Picknicktafel - Janjp.nl

Stap 2 Frame maken

Zaag als eerst de poten. Zorg dat zowel de boven als onderkant goed schuin afgezaagd is zodat de poten vlak op de grond staan en het tafelblad vlak op de poten kan leunen. Omdat de poten elkaars spiegelbeeld zijn, kan je vier identieke poten zagen. Vervolgens zaag je de twee dwarsbalken in de gewenste lengte. Zaag bij beide dwarsbalken de onderste hoeken schuin af zoals in de afbeelding. Zaag nu dwarsbalken voor het tafelblad in de gewenste lengte en zaag ook hier de onderkant schuin af.

Leg nu de poten, dwarsbalken van het frame en dwarsbalken van het tafelblad zoals in de afbeelding hiernaast, en boor de kruislingse gaten. Zet nu het frame in elkaar door de poten en dwarsbalken van het frame te verbinden met slotbouten.

Let op! De dwarsbalken van het tafelblad worden pas later op de bovenste slotbout bevestigd.

Picknicktafel frame boorgaten - Janjp.nl

Stap 3 Tafelblad maken

Zaag voor het tafelblad eerst alle balken in het juiste formaat. Voor het tafelblad gebruiken we drie dwarsbalken. De twee buitenste dwarsbalken zijn al op maat gezaagd omdat deze in stap twee zijn voorgeboord met het frame. Leg de planken van het tafelblad en de dwarsbalken zoals in de afbeelding hiernaast. Plaats de twee buitenste dwarsbalken, met de voorgeboorde gaten, ongeveer 15 cm naar binnen. Schroef nu de dwarsbalken op de balken van het tafelblad, boor eventueel voor.

Picknicktafel tafelblad maken - Janjp.nl

Let op! Schroef bij de buitenste twee dwarsbalken niet door de voorgeboorde gaten heen. Hierdoor wordt het tafelblad uiteindelijk aan het frame bevestigd.

Stap 4 Zitvlakken maken

Zaag voor de zitvlakken als eerste de balken in het juiste formaat. Leg nu de balken van het zitvlak en de dwarsbalken zoals in de afbeelding hiernaast. De dwarsbalken voor het zitvlak komen op dezelfde plek als bij het tafelblad. Leg eventueel het tafelblad op de kop naast de constructie van de zitvlakken zodat je de dwarsbalken precies kunt plaatsen. Het is belangrijk voor de constructie dat dit precies past. Schroef nu de dwarsbalken op de planken, boor eventueel voor.

Picknicktafel zitvlak maken - Janjp.nl

Stap 5 Tafelblad bevestigen

Nu alle onderdelen af zijn, ben je klaar het geheel in elkaar te zetten. Als eerst bevestigen we het tafelblad aan de frameconstructie. Wellicht komt hier een tweede persoon goed van past aangezien het frame staande gehouden moet worden. Schuif de bovenste slotbouten van het frame in voorgeboorde gaten van de dwarsbalken van het tafelblad. Draai de moer hierop om de verbinding te bevestigen.

Picknicktafel tafelblad bevestigen - Janjp.nl

Stap 6 Schoren bevestigen

Om de constructie te verstevigen raden wij het aan om schoren te bevestigen aan het tafelblad en de onderste dwarsbalk van het frame. Zaag de kopse kanten van de schoren zo af dat ze naadloos op de dwarsbalken en het tafelblad passen. Schroef deze vervolgens vast met twee schroeven per verbinding.

Picknicktafel schoren bevestigen - Janjp.nl\

Stap 7 Zitvlakken bevestigen

Nu de constructie staat is het tijd de zitvlakken te bevestigen. Leg de zitvlakken op de onderste dwarsbalken van het frame. Doe dit zo dat beide dwarsbalken van het zitvlak binnen de dwarsbalken van het frame zitten. Boor nu twee gaten door de dwarsbalken van het frame en het zitvlak. Bevestig vervolgens de zitvlakken met slotbouten aan het frame.

Tip! Door maar één slotbout te gebruiken aan de kant van het tafelblad worden de bankjes opklapbaar.

Stap 8 Afwerken

Om de bank een wat netter uiterlijk te geven en kindvriendelijk te maken, kunnen de hoeken van de bankjes en het tafelblad rond afgezaagd worden. Kijk als laatst of er ruwe details achter zijn gebleven tijdens het bouwproces. Het is altijd goed nog even na te schuren met schuurpapier op de plekken waar gezaagd en geboord is.

Picknicktafel ronde hoeken - Janjp.nl

Vragen?

Indien je nog vragen hebt over de picknicktafel of de handleiding kan je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder.

Contact opnemen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.