Pergola maken

Als je jouw tuin meer sfeer wil geven, kan het een leuk idee zijn om ook in de hoogte te werken. Een pergola maken is dan een leuke truc om je oog omhoog te leiden en je tuin diepte te geven. Kleed je pergola leuk aan door er klimplanten tegenaan te laten groeien, en creëer een unieke groene poort in jouw achtertuin. En wil je jouw pergola zelf maken? Dan hebben wij een handige handleiding voor je klaarstaan. In 5 simpele stappen bouw jij de pergola die jouw tuin tot een mooie, schaduwrijke oase maakt!

Houten pergola maken: instant sfeer in je tuin

Eén van de redenen waarom mensen een pergola maken in hun achtertuin, is het aanbrengen van sfeer en karakter. Door een verticaal prieeltje te plaatsen, onderbreek je niet alleen grote oppervlakken: een pergola biedt ook een unieke plek om groen omhoog te laten groeien! Ga je een houten pergola maken, dan sluit je pergola qua materiaal aan bij de natuurlijke looks van de rest van je tuin. Daarnaast is hout makkelijk te verzagen en te bewerken, en vraagt het relatief weinig onderhoud. Een houten pergola maken is dus niet alleen een goed idee voor de uitstraling, het is ook nog eens gemakkelijk uit te voeren!

Zelf een pergola maken: de voordelen

Waarom zou je ervoor kiezen om zelf een pergola te maken, en niet een kant-en-klaar model te kopen? Op het eerste gezicht is dat een veel makkelijkere manier van een pergola maken. Maar er zijn natuurlijk ook voordelen van zelf je pergola ontwerpen en bouwen. Allereerst bouw je altijd een unieke pergola: als je zelf het design bepaalt, is er nergens in Nederland een pergola zoals die van jou. En je kunt je ontwerp perfect aan laten sluiten op de vormen en de indeling van je tuin! Ook kies je zelf de houtsoort waar je mee wil werken, en bepaal je zelf hoe je de pergola wilt afwerken. En vaak bespaar je ook nog eens op de kosten!

Welke houtsoort gebruik je?

Als je een pergola gaat maken, wil je een houtsoort die duurzaam is en relatief weinig onderhoud nodig heeft. Wij gaan meestal voor lariks palen en balken, maar je kunt natuurlijk ook voor geïmpregneerd grenen gaan, of fijnbezaagd hardhout. De verschillen zitten hem met name in de duurzaamheid, de uitstraling en de prijs van het hout. Denk dus goed na welke look jij wilt voor je pergola, en hoe het hout voor de lange termijn behandeld moet worden. Alleen zo bouw je een pergola waar je vele jaren van kunt genieten!

Bekijk onze tuinpalen Bekijk onze tuinbalken

Liever een kant-en-klare pergola?

Ook dat is geen enkel probleem met het uitgebreide assortiment van Janjp.nl. Je kunt met onze palen en balken zelf een pergola maken, maar we hebben ook kant-en-klare bouwpakketten voor je, waarmee je in no time een pergola hebt staan. Ook handig als je ronde onderdelen in je pergola wil verwerken, of een bijzonder model zoekt met een ingebouwde tuinbank of bloembakken!

Bekijk onze pergola's

Stappenplan pergola maken

Een pergola zelf maken kun je in 5 simpele stappen doen. In een middagje is dit klusje gepiept! In principe kun je deze klus in je eentje uitvoeren: alleen voor het plaatsen van de palen in de grond, en het aanbrengen van de balken en liggers heb je wellicht een extra paar handen nodig. In dit voorbeeld zijn we uitgegaan van een simpel model pergola, gemaakt van lariks palen en balken. Laten we direct beginnen!

Benodigdheden

Voordat je een pergola gaat maken, check je natuurlijk of je alles in huis hebt om snel van start te kunnen gaan. Mis je nog enkele materialen of gereedschappen? Dan kun je altijd in de webshop van Janjp.nl terecht om allerlei onderdelen te bestellen. Wij zorgen er dan voor dat je snel aan de slag kunt!

Stap 1: Maten en ontwerp bepalen

De eerste stap als je zelf een pergola gaat maken is je design goed op papier uittekenen. Hierbij houd je natuurlijk rekening met de ruimte die je vrij hebt in je tuin. Met een bouwtekening behoud je niet alleen het overzicht in je project, je weet ook zeker dat je de materialen precies op maat maakt en dat het geheel straks als een legpuzzel in elkaar gaat passen. En je hebt tijdens de uitvoering altijd iets om op terug te vallen!

Tips bij het bepalen van je ontwerp:

  • De maximale afstand tussen twee hoekpalen is 1 tot 2 meter. Wil je een grotere pergola maken? Plaats dan een extra paal in de grond.
  • Maak je pergola minimaal 2.20 m hoog, dan kan iedereen er prettig onderdoor lopen. Als je werkt met 3 meter hoge palen, kunnen deze precies 80 cm de grond in.

Stap 2: Uitmeten en gaten graven

Je pergola daadwerkelijk maken is een stuk makkelijk als je eenmaal een goede tekening klaar hebt liggen. Nu kun je de benodigde ruimte gaan uitmeten en de omtrek af gaan zetten met afzettouw. Zo krijg je direct een beeld of de pergola echt zo gaat passen als jij bedacht had. Dit is ook hét moment om nog eventuele aanpassingen te maken.

Is het ontwerp helemaal naar wens? Dan kun je de gaten gaan uitgraven voor de hoekpalen. Voor een stevige constructie is het belangrijk dat deze palen minimaal 60, liefst 90 cm de grond in gaan. Gebruik een tuinschep of grondboor om de gaten te graven.

Stap 3: Hoekpalen plaatsen

Bij deze stap plaats je de basis van je constructie, de hoekpalen, in de grond. Zoals gezegd plaats je de palen tussen de 60 en 90 cm diep in de grond, en kan je gebruik maken van verschillende hulpmiddelen om je constructie steviger in de grond te verankeren. Denk eraan wat je pergola straks gaat dragen: als er flink wat gewicht aan komt te hangen, kan het nuttig zijn om gebruik te maken van paalpunten of snelbeton ter versteviging.

Tips bij het plaatsen van je hoekpalen:

  • Controleer altijd eerst of je ondergrond sterk en droog genoeg is om de palen stevig in de grond te laten staan.
  • Check altijd met een waterpas of je palen 100% recht de grond in gaan.
  • Je hout extra beschermen voor het ondergronds gaat? Breng dan eerst een laag zwarte teer aan, die houtrot en schimmels tegengaat.
  • Je palen extra stevig verankeren? Zet ze dan vast met paalpunten of snelbeton.

Stap 4: Tussenbalken en liggers aanbrengen

Als je hoekpalen staan, is het tijd voor het horizontale gedeelte van je pergola. Dit bestaat uit tussenbalken en liggers: de tussenbalken overbruggen de afstand tussen de hoekpalen en daarbovenop komen overdwars de liggers, voor een decoratief effect. De meeste mensen kiezen ervoor om de uiteinden van de balken voor de dwarsliggers verstek te zagen in een hoek van 45 graden.

De houten onderdelen aan elkaar verankeren doe je met de juiste schroeven. En wil je een extra sterke verbinding? Zaag dan inkepingen in de tussenbalken en de liggers voor een mooie tandverbinding. De constructie tussen hoekpalen en tussenbalken kun je ook nog extra verstevigen door er schuine schoren tegenaan te plaatsen.

Stap 5: Afwerken

Staat je pergola fier overeind? Dan wil je hem een goede bescherming meegeven tegen weersinvloeden, en hem weerbaar maken tegen algen en schimmels. Nu er nog geen planten tegenaan groeien, kun je het hout nog makkelijk behandelen!

Bij larikshout kun je er ook voor kiezen om het hout onbehandeld te laten, zodat het op termijn mooi gaat vergrijzen. Maar wil je de natuurlijke kleur van het hout behouden, en het hout een langere levensduur geven? Dan is behandelen met een verf, olie of beits een goed idee. Is je pergola behandeld en goed gedroogd? Dan ben je klaar: je pergola is nu klaar voor gebruik!

Klusidee: pergola schommel maken

Heb jij kinderen die in de leeftijd zijn dat ze graag buiten spelen? Dan is het een leuk idee om een pergola schommel te maken voor ze. Hetzelfde idee als een gewone pergola, maar dan met een leuk speelelement eraan! Je verfraait je pergola met een aantal functionele haken en kiest daarbij een schommel naar wens. Kies voor een schommelhaak die om de balk heen valt, of ga voor een doorboor schommelhaak. Aanbrengen, schommel bevestigen, en schommelen maar!

Let op! Ga je een pergola schommel maken, dan is het extra belangrijk dat de palen van je pergola goed verankerd zijn in de grond. Gebruik dus altijd snelbeton om je pergola goed vast te zetten.

Alles om een pergola schommel te maken bij Janjp.nl

Niet alleen de juiste haken, ook verschillende schommels vind je in het assortiment van Janjp.nl. Voor alle leeftijden hebben we een schommel waarop kinderen het grootste plezier beleven in de achtertuin!

 41,95 incl. btw

Schommels

Meegroeischommel

 52,95 incl. btw

Schommels

Houten schommel

 16,55 incl. btw

Schommels

Babyschommel

 21,95 incl. btw

Schommels

Lintschommel

 31,95 incl. btw
 13,95 incl. btw
 83,95 incl. btw

Speelattributen

Vogelnestschommel

 102,60 incl. btw

Speelattributen

Schommelzitje in hardhout

 10,25 incl. btw
Bekijk alles

Je tuin nog gezelliger aankleden

En wil je jouw tuin helemaal compleet maken? Neem dan ook eens een kijkje bij onze andere producten voor buitenshuis. Wedden dat jouw tuin de mooiste van de straat wordt? Je vindt bij ons ook diverse bloembakken, bergingen, complete tuinsets, maar ook dierenverblijven, heaters en de leukste speeltoestellen. Alles om van je tuin een echt verlengstuk van je huis te maken!

Alles voor tuin en terras

Hulp en advies

Heb je na het lezen van dit stappenplan nog vragen, of kun je alsnog wel wat hulp gebruiken bij het maken van jouw pergola? Neem dan gerust contact op met de specialisten van Janjp.nl. Wij weten namelijk precies wat er op je afkomt als je een pergola gaat maken! We helpen je graag en voorzien je geheel vrijblijvend van vakkundig advies.

Neem contact met ons op

Bijbehorende materialen

Bijbehorende gereedschap

Overig

Grondboor

 20,37 21,21 incl. btw
 18,39 22,49 incl. btw
 16,79 38,29 incl. btw
 9,49 incl. btw