Onderhouden van tuinmeubelen

tuinmeubelen

Onderhoud van tuinmeubelen

Zoals elk product dat buiten staat, hebben tuinmeubelen ook zijn zorg en onderhoud nodig. Dit is hard nodig als je jouw tuinmeubelen in een goede staat wil houden en ervoor wil zorgen dat het jarenlang meegaat. Het met zorg onderhouden van tuinmeubelen geldt voor elk materiaalsoort: zacht hout, hard hout, Wicker of metaal: elk materiaal heeft regelmatig onderhoud en zorg nodig.

Het weer

Het is goed om je bewust te zijn van het jaargetijde waarin wij leven en de weersinvloeden die het met zich meebrengt. Deze brengen verschillende weersinvloeden met zich mee; zorg dat jouw meubilair hiertegen beschermd is. Voor Wickermeubilair geldt dat deze in de winter erg stijf wordt. In de zomer wordt deze op zijn tijd door de hitte van de zon juist iets elastischer. Teveel vocht kan ook voor problemen zorgen: teveel vocht kan ervoor zorgen dat er meeldauw ontwikkeld wordt. Hierdoor kan het meubilair gaan doorzakken. Wellicht is het handig om voor de wintermaanden jouw tuinmeubilair en tuinkussens binnen op te slaan of goed af te dekken.

natte tuinmeubelen

Regelmatig onderhoud

Tuinmeubilair heeft met enige regelmaat onderhoud nodig. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw tuinmeubilair jaren meegaat. Het onderhoud bestaat uit:
– Reinigen
– Controleren van bevestigingen
– Behandelen
– Reparatie van houtmeubilair

Reinigen van uw tuinmeubelen

Je wil voorkomen dat jouw tuinmeubels getroffen wordt door schimmel, zwammen of aantasting door ongedierte. Het geregeld onderhouden van tuinmeubelen met warm zeepsop is vaak voldoende. Voor erg vervuilde tuinmeubelen is dit vaak niet voldoende en kan je beter gebruik maken van een bleekmiddelhoudende oplossing. Wicker tuinmeubilair dient regelmatig een wasbeurt te krijgen. Je kan stof en vuil dat in het vlechtwerk zit ook verwijderen met een zachte borstel of stofzuiger. Gebruik geen schuimend schoonmaakmiddel! Dit blijft in het vlechtwerk zitten en kan daardoor schade aanrichten. Mocht jouw tuinmeubilair er ernstig aan toe zijn, dan zou je er nog voor kunnen kiezen om gebruik te maken van een hogedrukreiniger om zo de schimmels ed. te verwijderen. Dit kan mogelijk het geval zijn aan het einde van de winter.

tuinmeubels met plant op tafel

Controleren van bevestigingen

Het is belangrijk om regelmatig de aanwezige bevestigingen te controleren. Voornamelijk enkele weken na de eerste montage is het verstandig om de schroeven en bouten ed. even zorgvuldig na te gaan. Doe dit ook in de lente en zomer! Door het uitdrogende hout gaan bouten losser zitten waardoor verbindingen mogelijk loslaten. Een kenmerk van hout is dat het krimpt en uitzet. Afhankelijk van de luchtvochtigheid en de mate waarop het is behandeld kan het voorkomen dat het houtwerk spleten gaat vertonen. Dit kan er toe leiden dat bouten e.d. los gaan zitten en verloren raken. Controleer daarom regelmatig of alle bevestigingsmaterialen nog wel aanwezig zijn en niet losser zijn gaan zitten.

Behandelen van tuinmeubelen

Meubilair van metaal of Wicker hoeft alleen regelmatig gereinigd en gecontroleerd te worden. Bij houten meubilair is het belangrijk dat je deze regelmatig onderhoudt en beschermt tegen: weersinvloeden, vochtigheid, houtrot , buitensporige krimp en uitzetting en aantasting door schimmel en insecten.

Oliebehandeling

Het meeste tuinmeubilair is van hardhout. Als behandeling van jouw hardhouten tuinmeubilair kan je kiezen voor de oliebehandeling. Zorg ervoor dat de meubelen volledig droog zijn. Gebruik olie dat geschikt is voor hardhout. Aanbevolen wordt om jouw meubilair binnen twee weken na de montage in de olie te zetten en dit om de maand te blijven doen; dit zorgt ervoor dat de diepe, rijke kleur wordt behouden. Op deze manier wordt het hardhout gevoed, waardoor het langer meegaat. Het is belangrijk dat de olie in de richting van de nerf aangebracht wordt met een kwast, maar hier zijn ook spuitbussen voor te krijgen. Voor Larikshout is ook oliebehandeling mogelijk. Het assortiment van JanJP bevat Tenco Douglas Beits 2,5 liter, dit is een duurzame buitenbeits op acrylbasis met water als oplosmiddel.

Reparatie van houtmeubelen

Het kan zo zijn dat jouw houten tuinmeubelen toch aangetast zijn door houtrot, krimp, uitzetting en schimmels. Jouw meubilair is nog niet verloren! Met behulp van de houtreparatieproducten van JanJP kan je gemakkelijk de beschadigingen opvullen en/of repareren.

oude tuinmeubelen

Samenvattend

Kortom, wil je dat jouw tuinmeubilair jarenlang meegaat en in een goede staat verkeert, dan is goed en regelmatig onderhoud van groot belang. Op deze manier kan je jaren genieten van jouw prachtige tuinmeubilair.

Vragen?

Heb je vragen over de verzorging van tuinmeubels? Wellicht zijn er nog onduidelijkheden en heb je advies nodig over de mogelijkheden voor jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan met ons team aan professionals voor jou klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Diversen

Moestuintafel

 81,95 incl. btw
 330,95 incl. btw
 582,95 incl. btw
 295,95 incl. btw

Tuinbanken

Teak banana bank

 358,95 incl. btw

Tuinstoelen

Lounger Danau teak

 499,90 668,95 incl. btw
 282,39 incl. btw
 262,95 incl. btw