Polycarbonaatplaten montagehandleiding

Polycarbonaat platen monteren

Polycarbonaat platen monteren is een klus die je eenvoudig zelf oppakt. De montage is niet ingewikkeld, zolang je maar rekening houdt met een aantal punten. In deze handleiding leggen we je stapsgewijs uit hoe je de platen eenvoudig en gemakkelijk zelf kan bevestigen. Voor je polycarbonaat platen gaat monteren, is een gedegen voorbereiding belangrijk. Dat voorkomt namelijk dat je tijdens de klus voor verrassingen komt te staan. Waar je jouw platen ook voor gaat gebruiken, volg de vijf stappen hieronder om deze klus succesvol af te ronden!

Bekijk onze polycarbonaat platen Bekijk toebehoren

Voorbereidingen

Welk type polycarbonaat plaat kies ik? Wat heb ik nodig?

Polycarbonaat platen voor overkapping of veranda

Polycarbonaat platen hebben vele gebruiksdoeleinden. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van een overkapping voor jouw terras, serre, veranda of carport. Het is een licht en stabiel materiaal, dat in verhouding tot andere overkappingsmaterialen veel daglicht doorlaat. En omdat het relatief onderhoudsvriendelijk en goed waterbestendig is, zien we veel polycarbonaat platen in overkappingen en veranda’s.

Waarom kiezen voor polycarbonaat?

Polycarbonaat platen monteren is niet moeilijk, en ook het materiaal zelf biedt vele voordelen. Zo is het bijzonder licht van gewicht en is dit type kunststof zo sterk dat het nauwelijks schadegevoelig is. En ook het onderhoud is een fluitje van een cent! Het grootste voordeel ten opzichte van andere dakmaterialen is dat het (deels) doorzichtig is, waardoor je van een goede dosis daglicht kunt blijven genieten.

 • Sterk kunststof
 • Licht van gewicht
 • Laat daglicht door
 • Nagenoeg onderhoudsvrij
 • Makkelijk te plaatsen met bijbehorende profielen
 • Ook in hittewerende variant verkrijgbaar

Voorbereidingen polycarbonaat platen monteren

Elke klus begint met de juiste voorbereidingen. Zo ook bij het monteren van je polycarbonaat platen! Door een aantal zaken voor te bereiden, kom je tijdens het klussen niet voor verrassingen te staan en werk je vlotjes door. Besteed aandacht aan de volgende zaken voor je aan ons stappenplan begint, dan kom je goed beslagen ten ijs.

Welk type polycarbonaat plaat kies ik?

Polycarbonaat platen komen in verschillende diktes en structuren. Je wil natuurlijk dat het type dat jij kiest, perfect aansluit bij wat je maar aan het bouwen bent! We geven je een aantal overwegingen mee om de juiste soort te kiezen voor jouw klus. En kom je er niet uit? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten en laat je adviseren! Zo garandeer je een optimaal eindresultaat.

 • Damwandplaten zijn enkelvoudige basisplaten die voor verschillende dakconstructies in te zetten zijn
 • Polycarbonaat kanaalplaten geven je constructie meer body door de extra stijve X-constructie in de platen, en bieden ook verbeterde isolatie
 • Op zoek naar nog betere isolatie? Ga dan voor sandwichpanelen: door de meervoudige lagenstructuur in de kern kies je voor optimale isolatie.
 87,73 233,94 incl. btw
-10%
Nieuw

Polycarbonaatplaten

Polycarbonaat platen

 75,53 100,70 incl. btw
 315,20 915,59 incl. btw

Wat heb ik nodig om polycarbonaat platen te monteren?

Heb je de juiste polycarbonaat platen gekozen, dan wordt het tijd om verdere voorbereidingen te treffen voor je ze gaat monteren. Welke materialen en gereedschappen heb je nog meer nodig voor je aan de slag gaat? Mochten er nog items ontbreken van jouw lijstje, bestel ze dan in één keer bij Janjp.nl en ga goed voorbereid aan de slag!

Optioneel (voor frame)

Bekijk alle houten palen

Optioneel (bij zaagwerk)

 • Knabbelschaar
 • Metaalzaag (fijne tanden)

Stap 1: Frame maken

Voordat je polycarbonaat platen gaat monteren, is het belangrijk dat er een frame aanwezig is waar de platen en profielen op bevestigd kunnen worden. In deze handleiding zijn we er vanuit gegaan dat er al een houten frame gebouwd is, waar je polycarbonaat platen op kunnen rusten. Zorg ervoor dat het frame al aanwezig is voordat je verder gaat met deze handleiding. Dit zorgt ervoor dat je eenvoudig het formaat van de platen bepaalt en dat je ze eenvoudig monteert.

polycarbonaatplaten-dak

Zelf een frame bouwen

Moet je het frame nog bouwen? Ook dit doe je eenvoudig zelf met behulp van (bijvoorbeeld) lariks planken en planken, en eventueel paalpunten en paalvoeten om je constructie te verankeren. Voor een uitermate solide plaatsing kun je ook snelbeton gebruiken. Bekijk in stap 1 en 2 van onze handleiding ‘Carport bouwen’ hoe je een frame bouwt voor je je polycarbonaat platen gaat plaatsen.

Bekijk de handleiding ‘Carport bouwen’

Stap 2: Zijprofielen en tussenprofielen monteren

Een polycarbonaat plaat bevestigen doe je door ze tussen de juiste zijprofielen en tussenprofielen te schuiven. Die moet je dus eerst monteren op de balken van je houten constructie! Eventueel vul je je set profielen aan met een muurprofiel, als je jouw constructie aan een huis of schuur wilt bevestigen.

Het frame draagt het gewicht van je platen en de profielen zorgen ervoor dat de platen naadloos in elkaar overgaan, en goed verankerd worden aan je frameconstructie.

Speling inbouwen voor werking van de platen

Kunststof platen kunnen uitzetten of krimpen onder invloed van temperatuurschommelingen. Als je hier geen rekening mee houdt, kunnen de platen vervelend beschadigd raken. Dat wil je natuurlijk niet! Zorg er daarom voor dat je aantal millimeter speling houdt, zowel in de lengte als in de breedte van de plaat. Voor de lengte van de plaat moet je de speling bovenaan inbouwen, omdat de plaat onderaan geblokkeerd wordt om afschuiven te voorkomen. Gebruik verder de volgende richtlijnen:

 • Houd voor de lengte 5 mm speling per meter plaatlengte aan (bijvoorbeeld: een plaat van 3 meter lang moet een speling hebben van 15 mm)
 • Houd voor de breedte 10 mm speling in totaal aan (5 mm aan elke kant)
 • Zet de plaat nooit vast met silicone, ook niet als die kunststofvriendelijk is: als de plaat niet kan uitzetten en inkrimpen, kan je hiermee schade veroorzaken.

Stap 3: Polycarbonaat platen plaatsen

Voordat je jouw polycarbonaat platen kunt monteren, moeten ze natuurlijk precies de juiste afmeting hebben om naadloos tussen de zijprofielen en tussenprofielen te kunnen glijden. Hopelijk heb je dit goed kunnen afmeten bij het bouwen van het frame, en passen ze automatisch goed op hun plaats. Maar werk je met een frame dat niet aansluit op de maten van je platen, dan zul je jouw polycarbonaat platen op maat moeten zagen. Of je laat het ons voor je doen!

Polycarbonaat platen zagen

Mochten jouw platen nog niet op maat zijn, dan kun je ze zelf gaan zagen. Let er echter op dat je hier geen gewone slijpschijf, decoupeerzaag of haakse slijper voor gebruikt! Met zulke gereedschappen kun je namelijk de coating van je plaat beschadigen. Gebruik daarom een knabbelschaar of metaalzaag met fijne tanden, en zorg dat je zaagranden en kleine beschadigingen nabewerkt met een kleurstift.

polycarbonaatplaten

Tip: jouw polycarbonaat platen op maat laten zagen

Voor een kleine meerprijs kunnen we bij Janjp.nl jouw polycarbonaat platen ook professioneel op maat zagen. Zo weet je zeker dat dit vakkundig uitgevoerd wordt, en jij je alleen nog maar hoeft te richten op het monteren van je platen! Geef bij het bestellen van je polycarbonaat platen de gewenste lengte aan, dan zagen wij ze voor slechts 5 euro op maat.

Meer over onze zaagservice

Zonkant boven en beschermfolie

Al onze polycarbonaat platen hebben een speciale zon-aanduiding op het plastic die aangeeft wat de bovenkant is van de plaat. Natuurlijk leg je deze kant naar boven bij het plaatsen: zo zorg je dat je polycarbonaat plaat schadelijke uv-straling kan tegenhouden.

Let op: beschermfolie

 • Zorg ervoor dat je de extra plastic beschermlaag van de platen bij plaatsen nog niet verwijdert! Dit komt aan het einde van de handleiding pas aan bod.
 • De kunststof kleefband of het voorlopige aluminiumtape aan de randen zijn alleen bedoeld om de platen stofvrij te houden tijdens transport. Deze kan (en moet) je dus wél verwijderen.

Je platen aftapen tegen vuil en vocht

Om de polycarbonaat platen te kunnen monteren, moet ze je eerst op de juiste manier aftapen met speciaal tape. Dit voorkomt dat vuil en vocht jouw nieuwe platen kunnen aantasten. Zo kun je er jaren mee vooruit!

 • Tape de achterkant af met dampdicht tape. Dit voorkomt dat er vocht en vuil in de van bovenaf in platen loopt.
 • Tape je de kopse kant af met tape met gaatjes (dampopen tape). Dit type tape moet altijd aan de kopse kant worden geplaatst, zodat condens wat in de platen zit kan ontsnappen, zonder dat er vuil in de platen kan komen.
Bekijk dampdicht en dampopen tape

Je polycarbonaat platen plaatsen

Als je platen de juiste afmetingen hebben en op de juiste manier afgetaped zijn, kun je ze als het goed is moeiteloos tussen de zijprofielen en de tussenprofielen plaatsen.

Stap 4: Polycarbonaat platen monteren

Het is zover: na de juiste voorbereidingen passen je polycarbonaat platen perfect tussen de profielen en kan je ze gaan monteren en afdichten. Hiervoor gebruik je afsluitprofielen.

 • Begin met het plaatsen van een afsluitprofiel over de tape van de kopse kant van de polycarbonaat platen en zorg voor meer stevigheid en een professionele afwerking. Eventueel kan je dit profiel nog afkitten met siliconen kit.
 • Plaats vervolgens tussen elke plaat ook een afsluitprofiel, ook wel een bovenprofiel genoemd. Deze bovenprofielen kunnen in de tussenprofielen worden gedrukt. De platen zitten nu vastgeklemd tussen het boven- en tussenprofiel.

Tips bij het monteren

 • Laat een minimum van 10 mm vrij tussen de platen en andere dakbedekking. Dakpannen mogen bijvoorbeeld nooit op de platen rusten!
 • De bovenkant van de draagconstructie, die naar de platen gekeerd is, moet wit reflecterend zijn. Gebruik hiervoor bij voorkeur aluminiumtape, of witte dispersieverf (verdunnen in water of verf zonder oplosmiddel). Kies je voor verf, dan moet het eerst voldoende drogen voor je de polycarbonaat platen gaat monteren.
 • Polycarbonaat platen mogen nooit rechtstreeks op het hout gemonteerd worden.

Stap 5: Afwerking

Nu je volledige constructie compleet is, wordt het tijd om de boel mooi af te werken. Zo weet je zeker dat je de komende jaren er nauwelijks nog omkijken naar hebt!

 • Verwijder het achtergebleven beschermfolie van de polycarbonaat platen.
 • Gebruik eindstopjes om de profielen van de kopse kant netjes af te dichten. Dit voorkomt dat er water en vuil tussen het profiel en de platen kan komen.

Polycarbonaat platen kopen

Polycarbonaat platen kopen doe je veilig en vertrouwd bij Janjp.nl. Niet alleen kies je bij ons uit het breedste assortiment polycarbonaat platen, onze prijzen zijn ook nog eens bijzonder aantrekkelijk! Bestel gemakkelijk online en laat jouw platen tegen gunstige tarieven bij je thuis bezorgen. Bij ons vind je alles om snel aan de slag te kunnen! Polycarbonaat platen monteren wordt zo wel héél gemakkelijk.

Polycarbonaat platen Toebehoren

Hulp en advies

Heb je vragen over polycarbonaat platen monteren? Heb je misschien advies of hulp nodig bij het monteren? Ben je benieuwd of de platen die op het oog hebt, geschikt zijn voor jouw constructie? Of heb je een andere vraag over onze polycarbonaat platen? Schroom dan niet en neem gerust contact met ons op! Onze specialisten staan altijd voor je klaar en kunnen je door hun ruime ervaring in het vak uitstekend adviseren.

Neem contact met ons op