Polycarbonaat platen monteren

Polycarbonaatplaten monteren is een klus die u eenvoudig zelf oppakt. Polycarbonaat platen hebben vele gebruiksdoeleinden. U kunt ze bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van een overkapping voor uw terras, serre, veranda of carport. De montage is niet ingewikkeld, maar u dient rekening te houden met een aantal punten. In deze handleiding leggen wij stapsgewijs uit hoe u de platen eenvoudig en gemakkelijk zelf kunt bevestigen.

Bekijk onze polycarbonaatplaten

Stap 1: Frame maken

Voor het plaatsen van de polycarbonaat platen is het belangrijk dat er eerst een frame aanwezig is waar de platen en profielen op bevestigd kunnen worden. Zorg ervoor dat het frame al aanwezig is voordat u verder gaat met deze handleiding. Dit zorgt ervoor dat u eenvoudig het formaat van de platen bepaalt en dat u ze eenvoudig monteert.

polycarbonaatplaten-dak

Stap 2: Zijprofielen en tussenprofielen monteren

Zijprofielen en tussenprofielen worden bevestigd op de balken van de constructie. Deze zorgen ervoor dat de polycarbonaat platen aan elkaar en aan de constructie bevestigd kunnen worden. Onze profielen schuiven gemakkelijk in de aluminium profielen, zodat u een professionele constructie heeft. De profielen dienen op de houten balken bevestigd te worden.

Tip!

Voorzie in de lengte van de plaat 5 mm speling per meter plaatlengte en voorzie in de breedte van de plaat 10 mm speling (5 mm per zijde). Bijvoorbeeld: een plaat van 3 meter moet een speling hebben in de lengte van 15 mm. Kunststofplaten zetten uit of krimpen onder invloed van temperatuurschommelingen. Wanneer u hier geen rekening mee houdt, kan beschadiging van de platen optreden. Houd daarom rekening met de volgende tips:

  • Voorzie in de lengte van de plaat 5 mm speling per meter plaatlengte en voorzie in de breedte van de plaat 10 mm speling (5 mm per zijde). Bijvoorbeeld: een plaat van 3 meter moet een speling hebben in de lengte van 15 mm.

  • Blokkeer nooit de plaat in de breedte of in de lengte; voorzie altijd voldoende speling.

  • Kleef de plaat nooit vast in silicone (zelfs niet als die kunststofvriendelijk is). U belet daarmee de uitzetting en inkrimping.

  • Gezien de plaat onderaan tegen afschuiven geblokkeerd wordt, dient u alle speling bovenaan te voorzien.

polycarbonaatplaten

Stap 3: Polycarbonaat platen plaatsen

Onze platen hebben een speciale zon-aanduiding op het plastic welke aangeeft wat de bovenkant is van de plaat in verband met het blokkeren van UV-straling. Zorg ervoor dat u het plastic van de platen niet verwijderd! Dit proces komt aan het einde van de handleiding aan bod.

Om de polycarbonaat platen te plaatsen moet u eerst de achterkant aftapen met dichte tape. Dit voorkomt dat er vocht en vuil in de platen loopt. Vervolgens tapet u de kopse kant af met tape met gaatjes. De tape met gaatjes moet altijd aan de kopse kant worden geplaatst, zodat condens wat in de platen zit kan ontsnappen zonder dat er vuil in de platen kan komen.

Plaats vervolgens het afsluitprofiel over de tape van de kopse kant van de polycarbonaat platen voor meer stevigheid en een nette, professionele afwerking. Voor nog meer stevigheid kunt u eventueel het profiel nog afkitten met siliconenkit.

Stap 4: Polycarbonaat platen monteren

Leg de polycarbonaat platen tussen de profielen op het frame.

Gebruik tussen elke plaat een bovenprofiel. Deze bovenprofielen kunnen in de tussenprofielen worden gedrukt. De platen zitten nu vastgeklemd tussen het boven- en tussenprofiel. Doordat de bovenprofielen een rubberen onderkant hebben, zorgt het ervoor dat de polycarbonaat platen op hun plek blijven zitten en niet verschuiven.

Tip!

  • Dakpannen mogen niet op de platen rusten! Laat een minimum 10 mm ruimte tussen de platen en de dakbedekking.

  • De kunststofkleefband of de voorlopige aluminiumtape houden de platen enkel stofvrij tijdens het transport. Ze dienen verwijderd te worden! Het is noodzakelijk aangepaste aluminiumtapes en/of afsluitprofielen aan te brengen.

  • Warmteaccumulatie: de bovenzijde van de draagconstructie, die naar de platen gekeerd is, dient WIT reflecterend te zijn.

  • Gebruik daarvoor witte dispersieverf (verdunnen in water of verf zonder oplosmiddel) of gebruik bij voorkeur aluminiumtape. Let op: na de verfbeurt dient de draagconstructie eerst te drogen! Pas daarna kunt u de platen monteren. De kunststofplaten mogen nooit direct op het hout worden gemonteerd.

Stap 5: Afronding

Verwijder nu het plastic van de platen. Gebruik onze eindstopjes om de profielen van de kopse kant netjes af te dichten. Dit voorkomt dat er water en vuil tussen het profiel en de platen kan komen.

Wanneer u de polycarbonaat platen gebruikt als aanbouw aan uw huis, kunt u muurprofielen gebruiken om de constructie te bevestigen aan het huis.

Heeft u vragen over het monteren van polycarbonaat platen? Heeft u misschien advies of hulp bij het monteren nodig? Bent u benieuwd of de platen geschikt zijn voor uw constructie? Of heeft u een andere vraag over onze polycarbonaat platen? Schroom dan niet en neem gerust contact met ons op!

Neem contact op