Damwandplaten montagehandleiding

damwandplaten montage monteren

Wat zijn damwandplaten?

Damwandplaten zijn dakplaten met een damwandprofiel, ook wel een trapeziumprofiel genoemd. Dit maakt ze extra stabiel én zorgt voor een strakke, moderne look. Ze worden veel gebruikt als gevelbekleding en dakbedekking. Damwandplaten worden ook wel damwand dakplaten of damwandprofielplaten genoemd.

Bekijk ons aanbod

Damwandplaten monteren in 4 stappen

Damwandplaten zijn eenvoudig te monteren, toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In deze handleiding zetten we de belangrijkste elementen voor je op een rij, zodat je zelf geïnformeerd aan de slag kan. Loop de handleiding stap voor stap door voor een optimaal resultaat.

Voorbereidingen

Waarom damwand dakplaten? Welke damwandprofielplaten kies ik? Wat heb ik nodig?

Stappenplan damwandplaten monteren

Waarom damwand dakplaten?

Allereerst de vraag: waarom zou je je kiezen voor damwand dakplaten, en niet voor een andere vorm van dakbedekking? Omdat de platen erg licht van gewicht zijn, is er makkelijk mee te werken. En dankzij het kwaliteitsstaal waar de platen van gemaakt zijn, kies je toch voor een stabiele constructie die wel tegen een stootje kan! Het profiel in combinatie met het staal zorgt voor een strakke look: ideaal bij een moderne bouwstijl. De platen zijn makkelijk op maat te maken en ook zijn er transparante polycarbonaat varianten beschikbaar, die voor meer lichtinval zorgen.

Welke damwandprofielplaten kies ik?

Voordat je ermee aan de slag kunt, zul je eerst damwandplaten in moeten kopen. En bij Janjp.nl hebben we aardig wat soorten om uit te kiezen! Kies de kleur die het beste bij de rest van jouw pand aansluit, of breng een mooi kleurdetail aan in je dak. Ook hebben we polycarbonaat damwandprofielplaten, die door hun transparante uitvoering meer licht doorlaten. Ideaal als jouw ruimte wel wat extra lichtinval kan gebruiken!

-10%
 62,87 146,69 incl. btw
-10%
 62,88 125,77 incl. btw
-10%
 65,17 130,34 incl. btw
-10%
 61,22 122,43 incl. btw
-10%
 65,17 130,34 incl. btw
-10%
 59,07 137,83 incl. btw
 70,45 140,95 incl. btw
 87,73 233,94 incl. btw

Wat heb je nodig?

Voordat je aan de slag gaat wil je ongetwijfeld checken of je alles in huis hebt dat je nodig hebt. Mis je nog iets? Geen probleem. Bijna alles bestel je eenvoudig en snel in onze webshop!

 • Accuboormachine
 • Magneetbit
 • Knabbelschaar
 • Rolmaat
 • Scherp mes
 • Waterpas

Voordat je damwandplaten gaat monteren, maak je een gedetailleerde tekening met exacte maten. Zo weet je precies hoeveel damwand dakplaten je nodig hebt en behaal je een optimaal resultaat. Houd bij het tekenen rekening met de volgende gegevens:

 • Houd een hellingshoek van minimaal 7 à 8 graden aan. Hiermee zorg je voor een goede afwatering en voor minder belasting op de platen.
 • Houd ongeveer 40 tot 60 mm ruimte tussen de platen over die elkaar in de nok treffen voor voldoende ventilatie
 • Laat de damwandplaten ongeveer 20 tot 40 mm uitsteken buiten de dakrand om de dakrand te beschermen tegen vocht.

Lengte bepalen

Meet de afstand tussen de bovenste en onderste dakrand en tel hier 20 tot 40 mm bij op. Dit is de totale lengte waarop je de damwandplaten gaat plaatsen: de speling voeg je toe zodat de damwand dakplaten voorbij de onderste dakrand reiken en netjes in de goot uitkomen. Als je meerdere damwandprofielplaten nodig hebt om de volledige lengte te bedekken, is het belangrijk om voldoende overlap in te berekenen. Zorg voor minimaal 200 mm overlap tussen twee platen om een stabiele constructie neer te zetten.

Breedte bepalen

Let bij het berekenen van het aantal damwand dakplaten voor de breedte altijd op de werkbreedte van de door jou gekozen plaat. Die staat weergegeven bij de productdetails op onze website. Bij de werkbreedte is namelijk de overlap inberekend die nodig is om de platen stabiel te kunnen leggen. Heb je bijvoorbeeld een damwandplaat met een breedte van 1,10 m en een werkbreedte van 1,05 m, dan is een overlap van 5 cm inberekend en kun je het totale oppervlak dus eenvoudiger berekenen met de werkbreedte. Het aantal benodigde platen bepaal je gemakkelijk door de te bedekken breedte te delen door de werkbreedte van de platen.

Damwandplaten rekentool

Damwand dakplaten op maat maken

Het kan voorkomen dat je een aantal damwandplaten op maat moet maken. We zien vaak dat klussers dit helemaal verkeerd aanpakken, waardoor er onnodig schade aan de platen kan ontstaan. Gebruik voor het op maat maken nooit een slijpschijf, decoupeerzaag of haakse slijper, maar pak een knabbelschaar of een metaalzaag met fijne tanden. Dit doen we om de volgende redenen:

Voor dakbedekking worden over het algemeen metalen damwandprofielplaten gebruikt. Deze zijn vaak kouder dan de ruimte onder de platen. Het temperatuurverschil kan voor condens op aan de onderkant van de damwandplaat zorgen, wat op zijn beurt weer houtrot en schimmel in je houten dakconstructie kan veroorzaken.

Om dit te voorkomen adviseren we je voordat je de damwandplaten gaat monteren, een anticondensdoek te plaatsen. Dit vangt het vocht op en voert het netjes af naar de dakgoot.

Uitrachelen

Om het anticondensdoek optimaal zijn werk te kunnen laten doen, is het ook verstandig de constructie van rachelwerk te voorzien. Zo kan de constructie optimaal ventileren. Je doet dit door een laag van panlatten bovenop de anticondensdoek aan te brengen. Deze panlatten worden doorgaans om de 35 cm horizontaal en om de 20 cm verticaal geplaatst. Lees hierover meer in onze handleiding dakpanplaten monteren.

Als je de damwandplaten gaat plaatsen, is het belangrijk dat de eerste dakplaat goed recht wordt gelegd. Gaat dit mis, dan vermenigvuldigt de fout zich namelijk en werkt het door in de positie van alle andere platen. Dat zorgt uiteraard voor geen fraai eindresultaat. Neem dus de tijd voor het uitmeten en plaatsen van de eerste plaat, want zeker bij het monteren van damwandplaten geldt: een goed begin is het halve werk! Houd daarnaast bij de montage van damwandplaten rekening met de volgende drie elementen:

 • Hellingshoek: houd rekening met een hellingshoek van minimaal 7 à 8 graden. Hiermee zorg je voor een goede afwatering en voor minder belasting op de platen.
 • Windveer: als je gevel lager is dan je dak, heb je een windveer nodig om windschade te voorkomen.
 • De nok: als laatste plaats je de nok.
-10%
€16,50 per meter

Beplating toebehoren

Gezette nok voor dakplaten

 20,63 41,25 incl. btw
-10%
v.a. €16,67 per meter

Beplating toebehoren

Ronde nok voor dakplaten 198cm

 33,00 45,75 incl. btw
€ 11,50 per meter
 24,15 incl. btw

Bevestigingsmateriaal

Als je jouw damwandplaten gaat plaatsen, is een goede bevestiging natuurlijk onmisbaar. Waar let je op bij het kiezen van het juiste bevestigingsmateriaal voor jouw damwandprofielplaten, en hoe zorg je voor het duurzaam resultaat bij het vastzetten van je platen? De volgende aandachtspunten gaan je hierbij helpen:

Zorg dat je de juiste schroeven gebruikt. Wij raden aan om bij het monteren van damwand dakplaten gebruik te maken van schroeven met EPDM dichtring. Zo zorg je ervoor dat je constructie waterdicht blijft.

Bestel direct de juiste schroeven

Gebruik voldoende schroeven bij de montage van je damwandplaten. Je voorkomt hiermee dat er speling ontstaat, wat de stevigheid van jouw constructie negatief kan beïnvloeden. Ook kan speling geluidsoverlast veroorzaken; bijvoorbeeld als de platen bewegen bij windvlagen. Gebruik in ieder geval 8 schroeven per vierkante meter.

Let goed op hoe stevig je de schroeven aandraait. Ze moeten uiteraard strak en goed vast zitten. Let er ook op dat je ze niet te vast aandraait (of doordraait), want hierbij kunnen de dichtringen kromtrekken.

Montage damwandplaten met schroeven met EPDM dichtring
Montage damwandplaten met schroeven met EPDM dichtring
Montage damwandplaten met schroeven met EPDM dichtring

Schroef de schroeven alleen in het deel van de damwandplaat dat strak tegen de constructie aan zit. We noemen dit ook wel het ‘dal’ van de plaat. Zou je de schroef in het omhoogkomende deel van de plaat schroeven, dan kun je een deuk creëren. Hier blijft vervolgens vaak water in staan.

Plaats de schroeven in ieder geval aan de bovenste en onderste rand. De overige schroeven schroef je in wildverband vast.

Na het monteren van je damwandplaten zijn er nog een paar aanvullende afwerkingswerkzaamheden mogelijk. Zo kan je ervoor kiezen om een dakgoot, een pijpdoorvoer, ventilatiepijp of een lichtkoepel te plaatsen. Uiteraard leveren wij ook al deze hulpstukken. Neem een kijkje in ons assortiment voor meer informatie, of neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Wij staan altijd voor je klaar met professioneel advies.

Dakgoot

Om te voorkomen dat er ongewenste plassen ontstaan onder je hellende dak, is het slim om dakgoten te plaatsen. In onze webshop vind je dakgoten van polyester en staal en alle bijbehorende hulpstukken.

Bekijk onze dakgoten

Pijpdoorvoer en ventilatiepijp

Bouw je een afgesloten ruimte? Dan is ventileren erg belangrijk. Door een ventilatiepijp te plaatsen zorg je voor een gezond milieu in de ruimte. Gebruik een geschikte pijpdoorvoer om ervoor te zorgen dat je dak op de plek waar je de ventilatiepijp monteert niet gaat lekken of tochten.

Ventilatiepijpen Pijpdoorvoeren

Lichtkoepels

Monteer je damwandprofielplaten die geen licht doorlaten, maar wil je wel natuurlijke lichtinval door het dak creëren? Kies dan voor onze lichtkoepels. Zo geniet je van elk zonnestraaltje dat binnenvalt. Ze zijn ook nog eens inbraakvertragend, dus je hoeft niet bang te zijn dat je hiermee je constructie minder veilig maakt.

Bekijk onze lichtkoepels

Een helpende hand bij damwandplaten monteren

Heb je de montagehandleiding gelezen en heb je hulp nodig bij één of meerdere stappen van het monteren van je damwandplaten? Dan nemen we het graag van je over. Zo kun jij je focussen op klussen die jíj leuk vindt en kun je erop rekenen dat onze professionals de klus vakkundig voor je klaren!

Montageservice

Lijkt damwandplaten monteren je om welke reden dan ook toch niet de klus voor jou? Dan kun je gebruik maken van onze handige montageservice. Onze specialisten kennen de kneepjes van het vak en kunnen de damwand dakplaten perfect voor je monteren. Vul ons offerteformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Meer over onze montageservice

Zaagservice

En wil je je damwandplaten vakkundig op maat laten zagen? Zonder schade aan de coating of lelijke snijranden? Ook dat klusje nemen we graag van je over. Geef bij bestelling aan op welke maat je je platen gezaagd wil hebben, dan regelen we dat voor een kleine meerprijs voor je!

Meer over onze zaagservice

Vragen

Wil je meer weten over de montage van damwandplaten? We staan je graag te woord. Volg ons op Twitter, like onze Facebook pagina of neem gerust direct contact met ons op door te mailen, bellen of ons contactformulier in te vullen! Onze specialisten helpen je graag verder.

Neem contact op