Damwandplaten montagehandleiding

Montage van damwanden

Damwandplaten zijn geprofileerde platen van kwaliteitsstaal in een trapeziumprofiel. De damwandplaten van Janjp.nl zijn te gebruiken als dakplaten en als gevelbekleding. Wanneer je damwanden (of damwandplaten) gaat monteren, is het belangrijk dat je een aantal elementen in acht neemt. Hieronder hebben wij de belangrijkste elementen voor je op een rij gezet, zodat je zelf geïnformeerd aan de slag kan gaan met het monteren van damwanden/damwandplaten. Lees onze damwandplaten montagehandleiding en ga goed voorbereid aan de slag.

Bekijk ons volledige assortiment aan damwandplaten en toebehoren

Vocht

Vocht kan, wanneer je hier geen rekening mee houdt, voor problemen zorgen die je echt niet wilt hebben. Om dit te voorkomen kan je het beste eerst een anti-condensdoek plaatsen op de plek waar jij de damwanden gaat plaatsen. Deze doek zorgt ervoor dat de condensvorming wordt afgeremd, waardoor vocht niet in de dakisolatie kan trekken. Het is wel belangrijk dat je bij het plaatsen van de anti-condensdoek voldoende ruimte overlaat (ongeveer 5 centimeter) tussen het doek en de platen voor de ventilatie.

Uitrachelen: Hiernaast is het uitrachelen ook een oplossing tegen vochtproblemen. Dit wordt gedaan door een laag van panlatten bovenop de anti-condensdoek aan te brengen. Deze panlatten worden doorgaans om de 35 cm horizontaal en om de 20 cm verticaal geplaatst. Hiermee zorg je er direct voor dat er genoeg ruimte tussen het doek en de platen zit.

Montage van damwanden - Janjp.nl
Damwanden monteren - Janjp.nl

Het plaatsen

Bij het plaatsen van de platen is het zeer belangrijk dat de eerste plaat goed recht wordt gelegd. Wanneer dit fout wordt gedaan, zal de fout zich vermenigvuldigen en doorwerken in de plaatsing van de rest van de platen. Dit komt uiteraard niet ten goede van het eindresultaat. Neem dus de tijd voor het uitmeten en plaatsen van de eerste plaat, want zeker bij het monteren van damwandplaten geldt: een goed begin is het halve werk! Houd daarnaast rekening met de volgende drie elementen:

  1. Hellingshoek: Houd rekening met een hellingshoek van minimaal 7 à 8 graden. Hiermee zorg je voor een goede afwatering en voor minder belasting op de platen.
  2. De nokken: De nokstukken dienen als laatst geplaatst te worden. Je kan deze vastzetten aan de onderliggende damwandplaten.
  3. Windveer: De gevel is vaak lager dan jouw dak. In dat geval heb je een windveer nodig. Wanneer je deze niet plaatst is de kans groot dat er wind onder de damwandplaten kan komen en schade aan kan richten. Wij kunnen je ook uiteraard alle toebehoren zoals windveren leveren. Neem hiervoor een kijkje in ons assortiment, of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.
montage van damwanden

Schroeven

Bij het aandraaien van de schroeven moet je aan een aantal zaken denken. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je voldoende schroeven gebruikt. Je voorkomt hiermee dat er speling ontstaat, wat de stevigheid van jouw constructie negatief kan beïnvloeden en wat geluidsoverlast kan veroorzaken door het bewegen van de platen bij bijvoorbeeld windvlagen. Ten tweede moet je goed letten op hoe stevig je de schroeven aandraait. Ze moeten uiteraard strak en goed vast zitten. Let er echter wel op dat je ze niet te vast aandraait (of doordraait), want hierbij kan het voorkomen dat de sluitingsringen krom trekken. De beste plaats voor de schroeven is net onder de horizontale lijn van de ‘dakpannen’.

Hulpstukken en afwerking

Als je de damwandplaten hebt gemonteerd zijn er nog enkele optionele afwerkingswerkzaamheden mogelijk. Zo kan je ervoor kiezen om een dakgoot, een pijpdoorvoer of een dakvenster te plaatsen. Uiteraard leveren wij ook al deze hulpstukken. Neem een kijkje in ons assortiment voor meer informatie, of neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Wij staan altijd voor jou klaar met professioneel advies.

Dakgoot damwandplaten monteren - Janjp.nl

Laatste tips

  • Controleer, voordat u met de montage begint, of de onderliggende balkenconstructie geschikt is voor de montage van metalen damwandplaten. Denk hierbij aan criteria als materiaalverdraagzaamheid en stabiliteit. Controleer daarnaast ook of het dakoppervlak en de onderliggende constructie vlak zijn, en of de damwandplaten gelijkmatig worden ondersteund.
  • Zorg er altijd voor dat u voor voldoende ventilatie zorgt om de hiervoor al genoemde problemen met vocht en condens te voorkomen. Houd hierbij ook rekening met het verpakkingsmateriaal en de beschermfolie waar onze damwandplaten in en mee worden geleverd. Deze dienen verwijderd te worden.
  • Gebruik, wanneer u op het dak zelf aan het werk gaat, loopplanken om de druk die u uitoefent te verspreiden. Hiermee voorkomt u beschadiging aan zowel de platen zelf als de montagepunten.

Vragen

Wil je meer weten over damwanden montage? Volg ons op Twitter of like onze Facebook pagina. Of neem gerust contact met ons op!

Contact opnemen