Damwandplaten montagehandleiding

Montage van damwanden

Damwandplaten zijn geprofileerde platen van kwaliteitsstaal in een trapeziumprofiel. De damwandplaten van Janjp.nl zijn te gebruiken als dakplaten en als gevelbekleding. Wanneer je damwanden (of damwandplaten) gaat monteren, is het belangrijk dat je een aantal elementen in acht neemt. Hieronder hebben wij de belangrijkste elementen voor je op een rij gezet, zodat je zelf geïnformeerd aan de slag kan gaan met het monteren van damwanden/damwandplaten. Lees onze damwandplaten montagehandleiding en ga goed voorbereid aan de slag.

Bekijk onze damwandplaten en toebehoren

Vocht tegengaan

Vocht kan, wanneer je hier geen rekening mee houdt, voor problemen zorgen die je echt niet wilt hebben. Om dit te voorkomen kan je het beste eerst een anti-condensdoek plaatsen op de plek waar jij de damwanden gaat plaatsen. Deze doek zorgt ervoor dat de condensvorming wordt afgeremd, waardoor vocht niet in de dakisolatie kan trekken. Het is wel belangrijk dat je bij het plaatsen van de anti-condensdoek voldoende ruimte overlaat (ongeveer 5 centimeter) tussen het doek en de platen voor de ventilatie.

Bekijk ons anti-condensdoek
Montage van damwanden - Janjp.nl

Uitrachelen

Hiernaast is het uitrachelen ook een oplossing tegen vochtproblemen. Dit wordt gedaan door een laag van panlatten bovenop de anti-condensdoek aan te brengen. Deze panlatten worden doorgaans om de 35 cm horizontaal en om de 20 cm verticaal geplaatst. Hiermee zorg je er direct voor dat er genoeg ruimte tussen het doek en de platen zit.

Bekijk onze panlatten
Damwanden monteren - Janjp.nl

Het plaatsen van de damwand dakplaten

Bij het plaatsen van de damwandplaten is het belangrijk dat de eerste dakplaat goed recht wordt gelegd. Wanneer dit mis gaat, zal de fout zich vermenigvuldigen en doorwerken in de plaatsing van de rest van de platen. Dit komt uiteraard niet ten goede van het eindresultaat. Neem dus de tijd voor het uitmeten en plaatsen van de eerste plaat, want zeker bij het monteren van damwand dakplaten geldt: een goed begin is het halve werk!

Houd daarnaast bij de montage van damwandplaten rekening met de volgende drie elementen:

montage van damwanden

Hellingshoek

Houd rekening met een hellingshoek van minimaal 7 à 8 graden. Hiermee zorg je voor een goede afwatering en voor minder belasting op de platen.

De nok

De nokstukken moeten als laatst geplaatst worden. Je kan deze vastzetten aan de onderliggende damwand dakplaten. In onze webshop vind je verschillende kleuren en vormen nokken voor dakplaten.

-10%
€ 16,67 per meter

Beplating toebehoren

Ronde nok voor dakplaten 198cm

 33,00 incl. btw
-10%
€16,50 per meter

Beplating toebehoren

Gezette nok voor dakplaten

 20,63 41,25 incl. btw
€ 11,50 per meter
 24,15 incl. btw

Windveer

De gevel is vaak lager dan jouw dak. In dat geval heb je een windveer nodig. Wanneer je deze niet plaatst is de kans groot dat er wind onder de damwandplaten kan komen en schade aan kan richten. Wij kunnen je ook uiteraard alle toebehoren zoals windveren leveren.

Bekijk onze windveren

Schroeven

Bij het aandraaien van de schroeven moet je aan een aantal zaken denken. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je de juiste schroeven gebruikt. Wij raden aan om bij het monteren van damwand dakplaten gebruik te maken van schroeven met EPDM dichtring. Zo zorg je ervoor dat je constructie waterdicht blijft.

Vervolgens is het belangrijk dat je bij de montage voldoende schroeven gebruikt. Je voorkomt hiermee dat er speling ontstaat, wat de stevigheid van jouw constructie negatief kan beïnvloeden en wat geluidsoverlast kan veroorzaken door het bewegen van de platen bij bijvoorbeeld windvlagen. Gebruik in ieder geval 8 schroeven per vierkante meter.

Ten tweede moet je goed letten op hoe stevig je de schroeven aandraait. Ze moeten uiteraard strak en goed vast zitten. Let er ook op dat je ze niet te vast aandraait (of doordraait), want hierbij kan het voorkomen dat de dichtringen krom trekken.

Montage damwandplaten met schroeven met EPDM dichtring

Schroef de schroeven alleen in het deel van de damwandplaat dat strak tegen de constructie aan zit. We noemen dit ook wel het ‘dal’ van de plaat. Zou je de schroef in het omhoogkomende deel van de plaat schroeven, dan kun je een deuk creëren. Hier blijft vervolgens vaak water in staan. Plaats de schroeven in ieder geval aan de bovenste en onderste rand. De overige schroeven schroef je in wildverband vast.

Schaf meteen de goede schroeven aan

Hulpstukken en afwerking

Als je de damwandplaten hebt gemonteerd zijn er nog enkele optionele afwerkingswerkzaamheden mogelijk. Zo kan je ervoor kiezen om een dakgoot, een pijpdoorvoer, ventilatiepijp of een lichtkoepel te plaatsen. Uiteraard leveren wij ook al deze hulpstukken. Neem een kijkje in ons assortiment voor meer informatie, of neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Wij staan altijd voor jou klaar met professioneel advies.

Dakgoot damwandplaten monteren - Janjp.nl

Dakgoot

Om te voorkomen dat ongewenste plasvorming onder je hellende dak ontstaat, is het slim om dakgoten te plaatsen. In onze webshop vind je dakgoten van polyester en staal en alle bijbehorende hulpstukken.

Bekijk onze dakgoten

Pijpdoorvoer en ventilatiepijp

Bouw je een afgesloten ruimte? Dan is ventileren erg belangrijk. Door een ventilatiepijp te plaatsen zorg je voor een gezond milieu in de ruimte. Gebruik een geschikte pijpdoorvoer om ervoor te zorgen dat je dak op de plek waar je de ventilatiepijp monteert niet gaat lekken of tochten.

Lichtkoepels

Monteer je damwandplaten die geen licht doorlaten, maar wil je wel natuurlijke lichtinval door het dak creëren? Kies dan voor onze lichtkoepels. Zo geniet je van elk zonnestraaltje dat binnenvalt. Ze zijn ook nog eens inbraakvertragend, dus je hoeft niet bang te zijn dat je hiermee je constructie minder veilig maakt.

Bekijk onze lichtkoepels

Extra tips

  • Controleer, voordat u met de montage begint, of de onderliggende balkenconstructie geschikt is voor de montage van metalen damwandplaten. Denk hierbij aan criteria als materiaalverdraagzaamheid en stabiliteit.  Controleer daarnaast ook of het dakoppervlak en de onderliggende constructie vlak zijn, en of de damwandplaten gelijkmatig worden ondersteund.
  • Zorg er altijd voor dat u voor voldoende ventilatie zorgt om de hiervoor al genoemde problemen met vocht en condens te voorkomen. Houd hierbij ook rekening met het verpakkingsmateriaal en de beschermfolie waar onze damwandplaten in en mee worden geleverd. Deze dienen verwijderd te worden.
  • Gebruik, wanneer u op het dak zelf aan het werk gaat, loopplanken om de druk die u uitoefent te verspreiden. Hiermee voorkomt u beschadiging aan zowel de platen zelf als de montagepunten.
  • Een magneetbit maakt het leven een stuk leuker. Zeker wanneer je op grote hoogte damwand dakplaten aan het monteren bent. Niemand heeft zin om iedere keer de ladder op en af te moeten wanneer de schroeven (weer) langs de dakplaten naar beneden glijden. Met een magneetbit blijft de schroef altijd aan je bit kleven.

Montageservice

Heb je de montagehandleiding gelezen en lijkt het je om welke reden dan ook toch niet de klus voor jou? Dan nemen we het graag van je over. Zo kun jij je focussen op klussen die jíj leuk vindt en kun je erop rekenen dat onze professionals de damwand dakplaten perfect monteren. Vuls ons offerteformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Vul offerteformulier in

Vragen

Wil je meer weten over de montage van damwandplaten? We staan je graag te woord. Volg ons op Twitter, like onze Facebook pagina of neem gerust direct contact met ons op door te mailen, bellen of ons contactformulier in te vullen!

Contact opnemen