Zelf uw eigen moestuinbak maken

Uw eigen groente, fruit of kruiden kweken? Dit kan eenvoudig met onze zelfbouw moestuinbak! In deze klustip leggen we u precies uit hoe u uw eigen moestuinbak kan maken. Volg simpelweg de stappen hieronder en geniet het hele jaar door van uw zelfgekweekte gewassen!

moestuin

U heeft niet veel nodig:

 hout klustip moestuinbak
planken
schroeven klustips moestuin
Schroeven
gereedschap klustip
Gereedschap

Tips vooraf
U kunt de moestuinbak eigenlijk volledig naar uw eigen wensen en/of omstandigheden aanpassen. We hebben echter wel een paar tips vooraf waar u het beste rekening mee kunt houden:

  1. Het is belangrijk om de juiste plek in de tuin te kiezen voor uw moestuinbak. Kies een plek in uw tuin waar half schaduw is, of waar de zon volledig op schijnt.
  2. Kies de afmetingen van uw moestuinbak zo dat de bak verdeeld kan worden in vakken van 30 x 30 cm.
  3. Zorg ervoor dat u gemakkelijk bij elk vak kunt, zodat u niet in de moestuinbak hoeft te gaan staan wanneer u de gewassen verzorgt.
  4. Gebruik geen steigerhout, want dit kan snel gaan verrotten. Gebruik liever Lariks-/Douglashout, wat heel goed in de tuin kan worden gebruikt.
  5. Gebruik ook geen bewerkt hout (geïmpregneerd hout, bijvoorbeeld), omdat de bewerkingsstoffen via het water in de aarde bij de gewassen kunnen komen en schade aan kunnen richten aan uw gewassen.

Stap 1 De afmetingen bepalen

Bepaal eerst de afmetingen van uw moestuinbak. Zoals u hieronder kunt zien, zijn er tientallen verschillende mogelijkheden. Zorg in ieder geval voor lengtes en breedtes in veelvouden van 30 cm, zodat u uiteindelijk de moestuinbak kunt onderverdelen in vakken van 30 x 30 cm. Houd daarnaast een diepte aan van minimaal 20 cm, zodat de wortels van de gewassen genoeg ruimte hebben om te groeien.

Stap 2 De planken en palen bevestigen

Zaag de benodigde planken en palen op de juiste afmetingen voor uw moestuinbak. In deze klustip gaan we een moestuinbak maken van ongeveer 90 x 90 cm, met een diepte van 28 centimeter. Zaag de planken op 90 cm (8 stuks) en de balken op 28 cm (4 stuks). Bevestig de planken aan elkaar door de steunpalen in de hoek te monteren (zoals in de afbeelding aangegeven). Gebruik voor ieder bevestigingspunt twee schroeven.

Let op!
De planken moeten naadloos aan elkaar vast worden gemaakt. Zorg er dus voor dat er geen ruimte tussen de planken zit.

Stap 3 Het anti-worteldoek plaatsen

Nu de bak zelf is gemonteerd, wordt het tijd om het anti-worteldoek te bevestigen. Dit doek werkt als de onderkant van de bak en kan gemakkelijk aan de onderzijde van de planken worden geschroefd of geniet.

Let op!
Knip het worteldoek iets groter dan de afmetingen van de bak. Als het doek na het bevestigen uitsteekt kunt u de uitstekende delen gemakkelijk afknippen.

Stap 4 De aarde

Leg nu de moestuinbak met het worteldoek naar beneden gericht op de gekozen plek in uw tuin. U kunt ervoor kiezen om de bak (gedeeltelijk) in te graven of om deze simpelweg op uw gras, grond, of terras te plaatsen. Vul de bak met aarde en de gewenste zaden en uw eigen gemaakte moestuinbak is klaar!

Stap 5 Afwerking

Om de moestuinbak af te werken kunt u ervoor kiezen om houten strips of touwtjes te gebruiken om de bak onder te verdelen in vakken van 30 x 30 cm. Zo houdt u een goed overzicht van uw gewassen. Plaats simpelweg om de 30 cm een schroef in de zijkanten en maak hier de touwtjes aan vast.

Moestuinbak op poten maken
Het is mogelijk om de bak op poten te zetten en er een bodem in te maken door bijvoorbeeld een palet eronder te schroeven. Zorg er dan wel voor dat er voldoende gaatjes in de bodem zitten, zodat het water weg kan lopen. Een moestuinbak op poten is ideaal, omdat er geen dieren of kinderen bij kunnen en omdat u er zelf gemakkelijker in kunt werken. Ook kunt u ervoor kiezen om wieltjes aan de onderkant van de poten te bevestigen, zodat de bak gemakkelijk kan worden verplaatst.

Vragen?

Heeft u vragen over het maken van een moestuinbak? Of over een van onze overige klustips? Neem in alle gevallen gerust contact met ons op. Wij helpen u met alle plezier verder!

Neem contact op!