Moestuinbak maken

moestuin

Zelf je eigen moestuinbak maken

Jouw eigen groente, fruit of kruiden kweken? Dit kan eenvoudig met onze zelfbouw moestuinbak! In deze klustip leggen we je precies uit hoe jij jouw eigen moestuinbak maakt. Volg simpelweg de stappen hieronder en geniet het hele jaar door van jouw zelf-gekweekte gewassen!

Stappenplan moestuinbak maken

Een moestuinbak maken is eenvoudig en kost niet veel tijd. Daarnaast maken wij het nog gemakkelijker met dit stappenplan. In de volgende 5 stappen maak je je eigen moestuinbak.

Voordat we in detail uitleggen hoe je deze stappen uitvoert is het eerst van belang om te weten welke materialen en gereedschappen je nodig hebt.

Nog op zoek naar andere leuke manieren om je tuin vorm te geven? Neem dan eens een kijkje tussen onze pergola’s en bloembakken.

Ga naar stappenplan

Pergola's

Pergola met bank

 639,95 incl. btw
 378,95 incl. btw

Pergola's

Pergola toog

 126,95 incl. btw

Pergola's

Pergola recht

 123,95 incl. btw

Pergola's

Boogpergola

 157,95 incl. btw
 161,95 173,95 incl. btw
 118,95 209,95 incl. btw
 102,95 144,95 incl. btw

Benodigdheden

Om een moestuinbak te bouwen is het van belang dat je beschikt over alle materialen en gereedschappen. Daarom hebben we voor jou 2 lijstjes gemaakt die als checklist dienen.

Gereedschappen

Handige tips voor je moestuinbak

De moestuinbak is volledig naar je eigen wensen te maken. We hebben echter wel een paar tips vooraf waar je het beste rekening mee kan houden:

 • Het is belangrijk om de juiste plek in de tuin te kiezen voor je moestuinbak. Kies een plek in je tuin waar half schaduw is, of waar de zon volledig op schijnt.
 • Kies de juiste afmetingen van je moestuinbak, zodat de bak verdeeld kan worden in vakken van 30 x 30 cm.
 • Zorg ervoor dat je gemakkelijk bij elk vak kunt, zodat je niet in de moestuinbak hoeft te gaan staan wanneer je de gewassen verzorgt.
 • Gebruik geen onbehandeld steigerhout, want dit kan snel gaan verrotten. Gebruik liever Lariks-/Douglas hout, tuinhout of behandeld steigerhout. Dit kan allemaal heel goed in de tuin gebruikt worden en is ideaal voor het maken van je moestuinbak.
 • Ga je het hout behandelen? Behandel het dan met lijnzaadolie of andere natuurlijke oliën. Er is namelijk een kans dat bewerkingsstoffen via het water in de aarde bij de gewassen terecht gekomen. Gebruik daarom natuurlijke oliën.

Stap 1 De afmetingen bepalen

Voordat je de moestuinbak gaat maken is het belangrijk dat je eerst de afmetingen bepaalt. Zoals hieronder te zien valt, is een moestuinbak op verschillende manieren te maken. In deze klustip maken wij een moestuinbak van ongeveer 90 bij 90 centimeter met een diepte van ongeveer 28 centimeter, maar dit valt helemaal zelf in te vullen. Zorg in ieder geval voor lengtes en breedtes in veelvouden van 30 cm, zodat je uiteindelijk de moestuinbak kunt onderverdelen in vakken van 30 x 30 cm. Houd daarnaast een diepte aan van minimaal 20 cm, zo hebben de wortels van de gewassen genoeg ruimte om te groeien.

Stap 2 De planken en palen bevestigen

Nu de afmetingen bepaald zijn, gaan we beginnen met het maken van de moestuinbak. Hiervoor zaag je de benodigde planken en palen op maat. Om een moestuinbak van 90 bij 90 met een diepte van 28 centimeter te maken, zaag je 8 planken op 90 cm en 4 balken op 28 cm. Bevestig de planken aan elkaar door de steunpalen in de hoek te monteren (zoals in de afbeelding aangegeven). Gebruik voor ieder bevestigingspunt twee schroeven. Boor de schroefgaten eerst voor met een boor dunner dan dat de schroeven dik zijn. Zo voorkom je dat het hout gaat splijten.

Tips vooraf:

  • De planken moeten naadloos aan elkaar vast worden gemaakt. Zorg er dus voor dat er geen ruimte tussen de planken zit.
  • De moestuinbak staat het hele jaar buiten en is dus veel in contact met vocht. Maak daarom gebruik van onze roestvrijstalen schroeven.
  • Wil je een extra stevige moestuinbak maken? Maak dan gebruik van onze verbindingshoeken of van onze stoelhoeken. De stoelhoeken zijn ook verkrijgbaar in een langere variant.

Stap 3 Het anti-worteldoek plaatsen

Nu de bak zelf is gemonteerd, wordt het tijd om het anti-worteldoek te bevestigen. Het doek dient als onderkant van je moestuinbak en zorgt ervoor dat er geen onkruid in je moestuintje groeit. Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat je moestuinbak onder water komt te staan, het doek is namelijk waterdoorlatend. Dit doek is gemakkelijk te bewerken met een stanleymes of een schaar en is gemakkelijk aan de planken te schroeven of te nieten.

Tips vooraf:

De moestuinbak is volledig naar je eigen wensen te maken. We hebben echter wel een paar tips vooraf waar je het beste rekening mee kan houden:

 • Knip of snij het worteldoek iets groter dan de afmetingen van de moestuinbak. De uitstekende uiteinden zijn gemakkelijk af te knippen of te snijden.
 • Heb je worteldoek over? Dan is dit als tweede laag te gebruiken. Zorg er wel voor dat de extra laag ook aan de planken wordt vastgemaakt.

Stap 4 De aarde

Leg nu de moestuinbak met het worteldoek naar beneden gericht op de gekozen plek in jouw tuin. Je kan ervoor kiezen om de bak (gedeeltelijk) in te graven of om deze simpelweg op jouw gras, grond, of terras te plaatsen. Vul de bak met aarde en de gewenste zaden en jouw eigen gemaakte moestuinbak is klaar!

Stap 5 Afwerking

Nu de moestuinbak af is en op de gewenste plek ligt, is het tijd om de bak af te werken. Maak met behulp van touwtjes of houten strips vakken van 30 bij 30 centimeter. Hierdoor houd je een goed overzicht van je gewassen.

Moestuinbak maken op poten

Het is mogelijk om de bak op poten te zetten en er een bodem in te maken door bijvoorbeeld een palet eronder te schroeven. Zorg er dan wel voor dat er voldoende gaatjes in de bodem zitten, zodat het water weg kan lopen. Een moestuinbak op poten is ideaal, omdat er geen dieren of kinderen bij kunnen en omdat je er zelf gemakkelijker in kunt werken. Ook kan je ervoor kiezen om wieltjes aan de onderkant van de poten te bevestigen, zodat de bak gemakkelijk kan worden verplaatst.

Janjp.nl

Bestel de benodigde materialen eenvoudig en snel in onze webshop en maak je eigen moestuinbak. Heb je vragen over het maken van een moestuinbak? Of over een van onze overige klustips? Neem in alle gevallen gerust contact met ons op. Wij helpen je met alle plezier verder!

 • Uitstekende klantenservice
 • Uitgebreide kennis
 • Specialistische kennis
 • Op maat zaagservice
Neem contact met ons op

Benodigde materialen

Populair

Lariks planken

Douglas planken ongeschaafd 2.0 x 20 cm

300 cm, 400 cm, 500 cm
 15,95 26,35 incl. btw
€ 1,95 per meter

Tuinhout toebehoren

Anti-worteldoek 210 cm breed

 1,95 incl. btw
 3,87 33,65 incl. btw
 16,79 38,29 incl. btw
 18,39 22,49 incl. btw

Standaard houtboren

Sharpware Houtboor PRO HSS ø10

 5,81 incl. btw
 2,63 incl. btw
-17%

Aanbiedingen

Steelwood handzaag

 9,95 incl. btw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.