Lichtkoepel plaatsen

Lichtkoepel plaatsen in 3 stappen!

Een lichtkoepel plaatsen geeft veel voordelen. Extra licht, verkoeling in de zomer en tegenwoordig zijn ze zelfs geluidloos in de regen. Een raam doet dat natuurlijk ook, maar een lichtkoepel of dakkoepel geeft meer daglicht dan een raam en het verschil is groot. Een dakkoepel geeft namelijk wel 30% tot 50% meer daglicht dan een raam met hetzelfde oppervlak. Daarnaast heeft een lichtkoepel een hogere slagvastheid dan een raam.

Bekijk onze lichtkoepels

Lichtkoepel plaatsen in 3 stappen

Een lichtkoepel plaatsen wordt doorgaans ervaren als een lastigere klus dan bijvoorbeeld het plaatsen van een schutting. Daarom leggen we je vandaag in 3 stappen uit hoe je een lichtkoepel moet plaatsen. Daarnaast geven wij ook nog handige tips die het plaatsen van je lichtkoepel makkelijker maken. De stappen zijn:

 • De voorbereiding
 • Het plafond gat maken
 • De lichtkoepel plaatsen
 • Voordat je we de stappen in detail gaan uitleggen is het eerst handig om te kijken naar welke materialen we allemaal nodig hebben.

  Ga naar stappenplan

  Benodigdheden

  Het plaatsen van een lichtkoepel wordt dus ervaren als een wat lastigere klus. Ook heb je hier verschillende materialen en gereedschappen voor nodig dan bij een wat simpeler klus.

  Gereedschappen

  Ga je het plaatsen van een lichtkoepel na het lezen van deze handleiding toch overlaten aan een professional? Dat begrijpen we goed. Bestel dan alvast wel de benodigde materialen in onze webshop.

  Bekijk onze lichtkoepels

  Dakleer, EPDM en toebehoren

  Tytane EPDM

   277,23 1.634,43 incl. btw

  Dakleer, EPDM en toebehoren

  Zelfklevend epdm

   7,49 incl. btw

  Dakleer, EPDM en toebehoren

  Onderrol dakleer

   57,95 incl. btw

  Dakleer, EPDM en toebehoren

  Dakleer budget

   21,95 31,95 incl. btw

  Dakleer, EPDM en toebehoren

  Aluminium buitenhoek

   14,95 incl. btw

  Dakleer, EPDM en toebehoren

  Aluminium daktrim

   14,95 incl. btw

  Dakleer, EPDM en toebehoren

  EPDM lijm in emmer

   119,95 incl. btw

  Dakleer, EPDM en toebehoren

  EPDM lijm in koker

   17,95 incl. btw

  Dakleer, EPDM en toebehoren

  Doorvoer vierkant

   35,95 incl. btw

  Dakleer, EPDM en toebehoren

  Doorvoer rond

   25,95 29,90 incl. btw

  Dakleer, EPDM en toebehoren

  EPDM dakbedekking

   49,86 159,64 incl. btw

  Stap 1 De voorbereiding

  De eerste stap is natuurlijk de voorbereiding en je weet wat ze zeggen: “een goed begin is het halve werk”. Beantwoord daarom voor jezelf de volgende vragen: waar wil ik de lichtkoepel plaatsen? Wat voor soort lichtkoepel wil ik plaatsen? Hoe groot moet de lichtkoepel zijn?

  Stap 1.1 De plek

  De plek van de lichtkoepel is natuurlijk belangrijk. Zo bepaalt de plek in zekere mate hoeveel licht er door de koepel komt. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de toekomst. Als je later namelijk nog een lichtkoepel erbij wilt of als je later nog zonnepanelen op hetzelfde dak wilt, dan moet de lichtkoepel misschien wel op een andere plek geplaatst worden dan je eerst voor ogen had. Denk daar dus goed over na. Daarnaast zijn er een aantal regels voor het plaatsen van een lichtkoepel.

  • De maximale hoogte dat een lichtkoepel boven het dak uit mag steken bedraagt 60 centimeter.t beton schutting plaatsen”.
  • Alle lichtkoepels moeten minimaal een halve meter (50 centimeter) van de rand van het dak af worden geplaatst.
  Lichtkoepels - Janjp.nl

  Stap 1.2 Soort lichtkoepel

  Tegenwoordig zijn er meerdere soorten lichtkoepels te verkrijgen. Elke koepel met zijn eigen kenmerken en voordelen. De keuze van het soort koepel moet je afstemmen met de plek waar de koepel komt. Komt de koepel op een carport of overkapping zonder wanden? Dan volstaat een enkelzijdige lichtkoepel van acrylaat of een enkelzijdige lichtkoepel van polycarbonaat, deze zijn overigens wat steviger. Enkelzijdige koepels hebben een minder effectieve isolerende werking, maar voor carports of overkappingen zonder wanden maakt dat niets uit.

  Plaats je de lichtkoepel op een plek waar een goede isolerende werking wel van belang is? Dan raden wij de EP Lichtkoepel aan. Deze koepel heeft namelijk een uitstekende isolerende werking. Vind je frisse lucht net zo belangrijk als een goed isolatie? Ga dan voor onze window lichtkoepel. Deze heeft namelijk een goede isolatiewaarde en is te verkrijgen in een elektrische opengaande uitvoering met onzichtbaar ingebouwde motor.

  Stap 2 Het plafondgat maken

  Nu de plaats en de soort koepel bepaald zijn, is het tijd om te beginnen met het plaatsen van de lichtkoepel. Teken lijnen aan de binnenzijde van jouw woning op de plaats waar jij de koepel wilt installeren. Boor in de vier hoeken recht door het dak naar boven. Zorg ervoor dat je geen leidingen of andere kabels raakt. Als je de draagbalken van de dakconstructie straks gaat doorzagen, zullen ze een tijdje hun steun verliezen. Ondersteun daarom het plafond grondig met stempels en een balk.

  Tips

  • Vraag, indien mogelijk, een bouwtekening van je huis op. Hierop vind je alle leidingen en verminder je de kans dat je een leiding raakt.
  • Maak gebruik van een leidingzoeker en kruis met een potlood aan waar de leidingen zitten. Zo weet je waar je niet moet boren.

  Eenmaal op het dak verbind je de vier boorpunten met een rechte lijn. Zaag op de uitgetekende lijnen door het dak. Een cirkelzaag is het gewenste gereedschap. Eerst op een subtiele zaagdiepte, daarna dieper. Haal de losgezaagde plaat of planken uit het dak. Snijd dan de dakbedekking 1 centimeter rondom het gat. Nu zie je dat de balken van het uitgezaagde gat elkaar kruisen. Zaag die met een handzaag weg. Zaag de balken een paar centimeter verder weg dan de grootte van de opening.

  Stap 3 De lichtkoepel plaatsen

  Nu de ruimte om de lichtkoepel te plaatsen is gemaakt, gaan we de constructie voor de koepel maken. Zaag twee balken op maat, even lang als de afstand tussen twee niet-doorgezaagde dakbalken. Schroef hoekijzers op de uiteinden en monteer ze tussen de dakbalken. Verbind de doorgezaagde balken met nagels aan de constructie. Zet tussen de twee nieuwe balken nog twee extra balken ter versteviging. Die verbinding kun je ook maken met hoekijzers.

  Je hebt nu een houten kader met de afmetingen van de lichtkoepel. Maak de naden tussen de dakbedekking en de lichtkoepel waterdicht met een strook dakbedekking. Breng de dakbedekking aan op twee tegenoverstaande zijden. Smeer de bovenkant van de plakplaat en de dakbedekking in met bitumenpasta. Plak de stroken dakbedekking vast op de koepel en het dak. Druk ze aan met een rubber hamer en een houten plankje.

  Gebruik om de twee andere zijden af te werken langere stroken die de eerste twee stroken overlappen. Smeer de opstand en de eerder gelegde stroken dakbedekking in met bitumenpasta en plak vervolgens de stroken vast. Plaats de lichtkoepel op de opstand (dit wordt duidelijk uitgelegd in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing).

  Tip! Vergeet de speciale meegeleverde doppen niet op de schroeven te klikken. Deze voorkomen namelijk dat inbrekers de schroeven losmaken.

  Lichtkoepels - Janjp.nl

  Janjp.nl

  Voor lichtkoepels ben je bij ons op het juiste adres. Met ons ruime aanbod zit er altijd wel wat geschikts tussen. Heb je vragen over het monteren van lichtkoepels? Of heb je wellicht advies nodig voor jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zullen er alles aan doen om jou verder op weg te helpen.

  • Uitgebreid assortiment
  • Specialistische kennis
  • Uitstekende klantenservice
  • Voorzien van verschillende keurmerken
  Neem contact op

  Bijbehorende producten

   25,85 30,42 incl. btw

  Bakgoten composiet toebehoren

  Skandia Gatenzaag

   12,94 incl. btw
  -17%

  Aanbiedingen

  Steelwood handzaag

   9,95 incl. btw
   4,40 incl. btw
   3,95 incl. btw
   3,28 incl. btw
   3,69 incl. btw
   2,29 incl. btw
   1,29 incl. btw
   4,19 incl. btw
   5,99 incl. btw
   8,79 11,69 incl. btw
   14,99 17,19 incl. btw
   7,59 11,89 incl. btw
   9,49 incl. btw
  -5%
   2,66 38,29 incl. btw
   3,87 33,65 incl. btw
   31,79 35,69 incl. btw

  Schroeven

  Schroefnagels

   14,29 23,29 incl. btw

  Schroeven

  Klisjesnagels

   26,55 32,70 incl. btw

  Aanbiedingen

  Hardhoutschroeven

   11,65 21,45 incl. btw
   6,30 53,37 incl. btw

  Beslag

  Stoelhoek

   0,75 2,15 incl. btw

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.