Houten schommel maken

houten schommel

Zelf een houten schommel maken

Wilt u een eigengemaakte schommel in de tuin voor de kinderen? Of wilt u zelf stiekem lekker schommelen? Zelf een houten schommel maken is eenvoudiger dan ooit met de nieuwe klustip van Janjp.nl! Gemakkelijk om te bouwen: volg simpelweg de stappen hieronder en maak uw eigen schommel! In slechts enkele stappen heeft u een stevige schommel staan om heerlijk te slingeren.

De voorbereiding

Ga goed voorbereid te werk en haal allereerst alle benodigdheden in huis. Om u hierbij te helpen vindt u hieronder een overzicht van alle materialen die u nodig heeft om de schommel uit onze klustip precies na te maken. Heeft u alles in huis? Dan kunt u direct beginnen met bouwen!

U heeft nodig:

Tuinpalen
bevestiging klustip
Bevestiging
gereedschap klustip
Gereedschap

Maten bepalen

Voor de schommel geldt dat u in principe helemaal zelf kunt bepalen wat de maten worden. Houd er in ieder geval rekening mee dat u de palen nog 100 cm in moet kunnen graven. De maten die wij in deze klustip aanhouden zijn maten waarbij de constructie sowieso stevig is. Gaat u boven deze maten zitten? Denk dan aan extra stevigheidsmaatregelen, zoals een extra set staanders of een extra paal in het midden.

Stap 1 De staanders

Gebruik ronde constructiepalen of rond gefreesde palen met een lengte van 400 cm voor het maken van de staanders. Laat twee palen met elkaar kruisen en zet deze aan elkaar vast met behulp van slotbouten met ringen. Zorg ervoor dat het punt waarop de staanders elkaar kruisen hoog ligt. Bevestig vervolgens een ronde of halfronde paal tussen de staanders, om de constructie nog steviger te maken. Bekijk de afbeelding voor meer informatie.

Herhaal deze stap zodat u twee schommelstaanders heeft.

Tip! Zorg ervoor dat u de extra ronde of halfronde paal tussen de staanders niet te laag plaatst. De schommel moet namelijk nog ongeveer 100 cm ingegraven worden.

Stap 2 De ligger en de schoren

Graaf de staanders nu ongeveer 100 cm in op de gewenste plek. Kies een ruime plek in de tuin, zodat er genoeg ruimte is om heen en weer te schommelen zonder hierbij iets te raken. Zorg voor een afstand van iets meer dan 300 cm tussen de twee sets staanders. Plaats vervolgens de bovenste ligger (van 340 cm) op de twee sets staanders en bevestig deze met lange spijkers of slotbouten.

Tip! Controleer of de schommel goed waterpas staat voordat u de gegraven gaten weer dichtgooit!

Breng voor extra stevigheid schoren van ongeveer 80 cm aan in hoeken van 45 graden. Gebruik ook hiervoor ronde of halfronde palen. Plaats de schoren in de hoeken van de staanders en de horizontale ligger (zie de afbeelding voor meer informatie). Bevestig ook deze schoren met lange spijkers of slotbouten.

Houten schommel maken stap 3

Tip! Zorg voor een stevige en veilige ondergrond. U kunt het beste kiezen voor een ondergrond van gras, zand of rubberen tegels.

Stap 3 De schommel

Maak een schommelplank door een stevige plank te nemen en deze op de gewenste maat te zagen. Boor vervolgens vier gaten in de hoeken en haal hier een touw of een ketting door. Bevestig de ketting of het touw aan oogbouten die u aan de onderkant van de horizontale ligger heeft bevestigd.

Tip! Meet het zitje van de schommel op voordat u de oogbouten bevestigd in de horizontale ligger. Zo weet u precies welke afstand u aan moet houden.

De schommel is nu klaar! Nu kunnen uw (klein)kinderen of uzelf lekker heen en weer zwieren. Veel plezier!