Houten schommel maken

houten schommel

Zelf een houten schommel maken

Wil je een eigengemaakte schommel in de tuin voor de kinderen? Of wil je zelf stiekem lekker schommelen? Zelf een houten schommel maken is eenvoudiger dan ooit met de nieuwe klustip van Janjp.nl! Gemakkelijk om te bouwen: volg simpelweg de stappen hieronder en maak jouw eigen schommel! In slechts enkele stappen heb je een stevige schommel staan om heerlijk te slingeren.

De voorbereiding

Ga goed voorbereid te werk en haal allereerst alle benodigdheden in huis. Om je hierbij te helpen vind je hieronder een overzicht van alle materialen die jij nodig hebt om de schommel uit onze klustip precies na te maken. Heb je alles in huis? Dan kan jedirect beginnen met bouwen!

Je hebt nodig:

Tuinpalen
bevestiging klustip
Bevestiging
gereedschap klustip
Gereedschap

Maten bepalen

Voor de schommel geldt dat je in principe helemaal zelf kan bepalen wat de maten worden. Houd er in ieder geval rekening mee dat je de palen nog 100 cm in moet kunnen graven. De maten die wij in deze klustip aanhouden zijn maten waarbij de constructie sowieso stevig is. Ga je boven deze maten zitten? Denk dan aan extra stevigheidsmaatregelen, zoals een extra set staanders of een extra paal in het midden.

Stap 1 De staanders

Gebruik ronde constructiepalen of rond gefreesde palen met een lengte van 400 cm voor het maken van de staanders. Laat twee palen met elkaar kruisen en zet deze aan elkaar vast met behulp van slotbouten met ringen. Zorg ervoor dat het punt waarop de staanders elkaar kruisen hoog ligt. Bevestig vervolgens een ronde of halfronde paal tussen de staanders, om de constructie nog steviger te maken. Bekijk de afbeelding voor meer informatie.

Herhaal deze stap zodat u twee schommelstaanders heeft.

Tip! Zorg ervoor dat je de extra ronde of halfronde paal tussen de staanders niet te laag plaatst. De schommel moet namelijk nog ongeveer 100 cm ingegraven worden.

Stap 2 De ligger en de schoren

Graaf de staanders nu ongeveer 100 cm in op de gewenste plek. Kies een ruime plek in de tuin, zodat er genoeg ruimte is om heen en weer te schommelen zonder hierbij iets te raken. Zorg voor een afstand van iets meer dan 300 cm tussen de twee sets staanders. Plaats vervolgens de bovenste ligger (van 340 cm) op de twee sets staanders en bevestig deze met lange spijkers of slotbouten.

Tip! Controleer of de schommel goed waterpas staat voordat je de gegraven gaten weer dichtgooit!

Breng voor extra stevigheid schoren van ongeveer 80 cm aan in hoeken van 45 graden. Gebruik ook hiervoor ronde of halfronde palen. Plaats de schoren in de hoeken van de staanders en de horizontale ligger (zie de afbeelding voor meer informatie). Bevestig ook deze schoren met lange spijkers of slotbouten.

Houten schommel maken stap 3

Tip! Zorg voor een stevige en veilige ondergrond. Je kan het beste kiezen voor een ondergrond van gras, zand of rubberen tegels.

Stap 3 De schommel

Maak een schommelplank door een stevige plank te nemen en deze op de gewenste maat te zagen. Boor vervolgens vier gaten in de hoeken en haal hier een touw of een ketting door. Bevestig de ketting of het touw aan oogbouten die u aan de onderkant van de horizontale ligger heeft bevestigd.

Tip! Meet het zitje van de schommel op voordat je de oogbouten bevestigd in de horizontale ligger. Zo weet je precies welke afstand je aan moet houden.

De schommel is nu klaar! Nu kunnen jouw (klein)kinderen of jezelf lekker heen en weer zwieren. Veel plezier!