Hoeveel damwandplaten heb ik nodig?

damwandplaat

Hoeveel damwandplaten heb ik nodig voor mijn dak? Hoe moet ik het aantal damwandplaten berekenen?  En waar moet ik rekening mee houden? Het zijn vragen die geregeld gesteld worden door mensen die hun dak willen bedekken met damwandplaten. Als je weet waar je rekening mee moet houden is het een stuk makkelijker dan dat het lijkt. We helpen jou daarom graag bij het bepalen van het juiste aantal damwandplaten. In slechts vijf stappen haal je het juiste aantal damwandplaten in huis.

 1. Breedte van het dak bepalen
 2. Het aantal banen bepalen
 3. Lengte van het dak bepalen
 4. Het aantal rijen bepalen
 5. Damwandplaten bestellen

Vooraf

Voordat je begint met het bepalen van het aantal damwandprofielplaten is het verstandig om alvast met een aantal punten rekening te houden. Voor het gemak hebben we ze hieronder op een rijtje gezet:

 • Bij de montage van damwandprofielplaten wordt onderscheid gemaakt tussen de plaatbreedte en de werkbreedte. Voor het berekenen van de breedte voor de platen maken we gebruik van de werkbreedte
 • Wil je de damwandprofielplaten op maat bestellen? Ook dat is mogelijk met de zaagservice van Janjp.nl. Voor slechts € 2,50 euro per plaat wordt deze in de door jou opgegeven maat geleverd. Let er hierbij wel op dat wij de beplating alleen in de lengte zagen en niet in de breedte.
 • Uiteraard kan je de platen ook zelf om maat zagen. Hierbij wordt aangeraden om gebruik te maken van een handzaag met een fijn blad en fijne tanden. Daarnaast kan je ook gebruik maken van een cirkelzaag met een max. snelheid van 2500 toeren/minuut. Maak nooit gebruik van een slijpschijf of zaag met een hogere slijp- of snijsnelheid.
 • De minimale dakhelling bedraagt 5° of 8,7 cm/m. Door rekening te houden met deze hellingshoek wordt voorkomen dat water onder de platen komt te staan en de platen opstuwt. Om dezelfde reden is het belangrijk dat je voldoende overlap hanteert (200 mm).
 • Laat de profielplaten ongeveer 20-40 mm uitsteken over de dakrand. Deze overlap zorgt ervoor dat regenwater eenvoudig de dakgoot inloopt. Tegelijkertijd wordt de dakrand beschermd tegen water en vochtvorming.
 • Zorg voor ongeveer 40-60 mm ruimte waar de platen in de nok bij elkaar komen. Dit zorgt voor een goede ventilatie en voorkomt ongewenste vochtvorming.
 • De damwandprofielplaten worden bevestigd met 8 schroeven per vierkante meter. Bekijk hier onze dakplaat schroeven en paneelschroeven.

Maten bepalen

Allereerst is het van belang om te berekenen hoeveel damwandprofielplaten je nodig hebt voor jouw dak. Hiervoor moet allereerst gekeken worden naar de afmetingen van jouw dak. Om het berekenen van het aantal platen te bepalen maken we gebruik van bovenstaand voorbeeld. Allereerst gaan we kijken naar het aantal banen in de breedte, vervolgens wordt gekeken naar het aantal rijen in de lengte. We gaan hier uit van een afmeting van 12 x 6 meter zoals in het voorbeeld staat aangegeven.

Stap 1: de breedte van het dak bepalen

Voor het bepalen van het aantal banen is het van belang de breedte van het dak op te meten. Dit kan echter per huis verschillen. Meet hiervoor de buitenste randen van het dak op. In ons voorbeeld gaan wij ervan uit dat dit 12 meter bedraagt.

Stap 2: het aantal banen bepalen

Als we de afmeting uit het voorbeeld gebruiken, komen we neer op een breedte van 12 meter. Om de berekening te verduidelijken maken we in ons geval gebruik van de damwandplaat Duits Bruin 35/207. De plaatbreedte is weliswaar 1,08 meter, maar we dienen hier rekening te houden met de werkbreedte van 1,00 meter. Dit zorgt voor de volgende berekening:

12 meter (lengte van het dak) / 1,00 meter (werkbreedte van de plaat) = 12,00

Je hebt dus in totaal 12 banen nodig.

Wanneer de werkbreedte 1,10 meter was geweest (wat het geval is bij onze damwandplaten mat donkergroen 19/155) had je de volgende berekening moeten maken: 12 meter / 1,10 meter = 10,91 meter. Aangezien je het aantal banen altijd afrondt naar het eerstvolgende hele getal had je in dit geval 11 banen nodig.

Stap 3: de lengte bepalen

Voor het bepalen van het aantal rijen is het van belang om de lengte van het dak te bepalen. Meet hiervoor de afstand tussen de bovenste en de onderste dakrand. Houd hierbij rekening met de gootovergang van 20 tot 40 mm. Nemen we een gootovergang van 40 mm, dan wordt de totale lengte van het dak dus 6,00 meter + 0,02 meter = 6,04 meter.

Stap 4: de lengte van de platen en het aantal rijen bepalen

De damwandprofielplaten uit ons voorbeeld (de damwandplaat Duits Bruin 35/207) hebben een maximale lengte van 5,00 meter. Dit betekent dat jouw dak langer is dan de maximale dakprofielplaatlengte. Hierom dien je twee platen per baan te leggen. De lengte van het dak is 6,04 meter. Voor een maximale stevigheid moet je streven naar twee bijna gelijke lengtes. De lengtes van de platen is redelijk eenvoudig te bepalen. Het belangrijkste punt om rekening mee te houden is dat de platen ongeveer dezelfde lengte hebben. Houd hierbij nog wel rekening met een overlapping van 0,20 meter. Neem een plaat van 3,00 meter en een van 3,04 meter.

 

Stap 5: de damwandprofielplaten bestellen

Voor het dak in het voorbeeld met een breedte van 12 meter en een lengte van 6 meter heb je uiteindelijk dus de volgende damwandprofielplaten nodig:

 • 12 damwandprofielplaten met een lengte van 3,00 meter.
 
Bekijk ons volledige assortiment aan dakpanplaten en toebehoren Bekijk ons volledige assortiment aan dakpanplaten en toebehoren

Bewerking

Indien de helling kleiner is dien je een dakpaneel uit 1 stuk te gebruiken. De plaat dient in het dal, op het hoogste punt, gebogen te worden. Onder de nok moet langs beide zijden een negatieve vulstrook geplaatst te worden. Plaats bovendien een Butylband naadverbinding met mechanische bevestiging iedere 0,40 m.

 
Butylband bestellen

Op maat (laten) maken

Na het monteren van de platen kan het zijn dat je de platen op sommige punten iets in dient te korten. Doe dit altijd met een knabbelschaar of metaalzaag. Gebruik nooit gereedschappen met een hoge slijp- of snijsnelheid. Hiermee is de kans namelijk groot dat je de platen beschadigt. Wil je de platen perfect op maat geleverd krijgen? Maak dan gebruik van onze zaagservices. Voor slechts € 2,50 per plaat zagen wij ze voor jou op maat.

 
Maak gebruik van de JanJP.nl zaagservice