Dakpanplaten berekenen

Hoeveel dakpanplaten heb ik nodig?

Hoeveel dakpanplaten heb ik nodig? En hoe kan ik dit het beste berekenen? Deze vragen krijgen we nog wel eens te horen. En we willen ze natuurlijk graag beantwoorden! Het lijkt namelijk (gelukkig) een stuk lastiger dan het daadwerkelijk is. Daarom helpen wij jou in deze klustip in slechts een paar stappen het juiste aantal dakpanplaten te berekenen. Daarnaast kun je ook nog met onze dakplaten calculator berekenen hoeveel dakpanplaten je nodig hebt en wat dat gaat kosten. Voordat je dat doet raden wij aan om eerst deze tip te lezen.

Ga naar dakplaten calculator Ga naar stappenplan

Voordat we beginnen

 • Let erop dat de dakpanplaten een plaatbreedte (de daadwerkelijke breedte) en een werkbreedte (de effectieve breedte) hebben. Het berekenen van de breedte gebeurt aan de hand van de werkbreedte.
 • De dakpanplaten kunnen perfect op maat worden geleverd. Wij zagen ze dan in de door jou opgegeven maat voor slechts € 5,00 per plaat. Let op: wij zagen beplating alleen in de lengte en niet in de breedte.
 • Het zelf op maat zagen van de beplating is ook mogelijk. Doe dit altijd met een knabbelschaar of metaalzaag met fijne tanden en niet met een slijpschijf of ander gereedschap met een hoge slijp-/snijsnelheid.
 • De minimale hellingshoek van het dak moet 8° zijn. Hiermee voorkom je dat water onder de dakpanplaten op kan stuwen. Om dezelfde reden is het belangrijk dat je voldoende overlap hanteert (200 mm).
 • Laat de dakpanplaten ongeveer 20-40 mm uitsteken buiten de dakrand. Hierdoor loopt het water gemakkelijk in de dakgoot en is ook de dakrand beschermd tegen water en vochtvorming.
 • Zorg voor ongeveer 40-60 mm ruimte in de nok (waar de platen bij elkaar komen). Op deze manier zorg je voor een goede ventilatie en voorkom je ongewenste vochtvorming.
-10%
 37,28 93,19 incl. btw
-10%
 39,48 98,70 incl. btw
-10%
 39,48 98,70 incl. btw
-10%
 37,28 93,19 incl. btw
-10%
 37,28 93,19 incl. btw

Stap 1 Maten bepalen

Om te berekenen hoeveel dakpanplaten je precies nodig hebt, moeten we eerst kijken naar de afmetingen van jouw dak. Om het allemaal wat duidelijker te maken, houden we de afmetingen van het dak uit het voorbeeld hierboven aan. Oftewel: een dak met een breedte van 12 meter en een lengte van 6 meter. Allereerst wordt het aantal banen in de breedte bepaald. Vervolgens kijken we naar de lengte. In de meeste gevallen is hierbij maar één rij nodig, maar het komt voor dat er twee rijen nodig zijn. Daar gaan we bij Stap 3 verder op in.

bij een dak van 12 meter 11 banen platen

Stap 1 De breedte en het aantal banen bepalen

De breedte bepalen is eigenlijk heel eenvoudig. Neem de totale breedte van het dak en deel deze door de werkbreedte van het soort dakpanplaten dat je wilt gebruiken. Zo weet jij hoeveel banen je nodig hebt. Als we het dak uit het voorbeeld erbij pakken, zien we dat we een breedte hebben van 12 meter. Als we de Dakpanprofielplaten mat antraciet staaldikte 0,50 gebruiken, hebben we te maken met een werkende breedte van 1,10 m. De berekening gaat dan dus als volgt:

12 meter / 1,10 meter = 10,91

Het aantal banen moet worden afgerond naar het eerstvolgende hele getal, in dit geval dus 11. Ook als het aantal banen 10,11 was geweest, had je het aantal moeten afronden naar het eerstvolgende hele getal (11, dus).

Voor het dak uit het voorbeeld hebben we uiteindelijk dus 11 panelen van 6,04 m nodig.

Stap 2De lengte van de platen en het aantal rijen bepalen

Stel nou dat de lengte van jouw dak langer is dan de maximale dakpanplaatlengte, wat ook het geval is als we bij het voorbeeld inderdaad gebruik willen maken van de Dakpanprofielplaten mat antraciet staaldikte 0,50 (deze platen hebben een maximale lengte van 4,05 meter). In dat geval hebben we twee platen per baan nodig en gaan we de platen dus leggen in twee rijen.

2 rijen dakpanplaten

De lengte van het dak is 6,04 meter. Voor een maximale stevigheid moet je streven naar twee bijna gelijke lengtes. Om de lengte van de onderste plaat (die op de rij komt te liggen die het dichtste bij de dakgoot zit) te berekenen, kies je een veelvoud van 0,35 m (de lengte van één ‘dakpan’) tot deze over de helft van de totale lengte komt. Houd ook rekening met een overlapping van 0,20 meter. De onderste rij platen moeten dus een lengte hebben van:

9 ‘dakpannen’ x 0,35 meter + 0,20 meter overlapping = 3,35 meter

Met de lengte van de onderste rij dakpanplaten kan ook de lengte van de bovenste rij dakpanplaten worden uitgerekend. Dit doe je door de lengte van de onderste plaat van de totale lengte af te trekken en er de overlap bij op te tellen. Dit ziet er in het voorbeeld als volgt uit:

6,04 (totale lengte) – 3,35 meter (lengte onderste dakpanplaat) + 0,20 meter overlapping = 2,89 meter

Stap 3De dakpanplaten bestellen

Voor het dak in het voorbeeld met een breedte van 12 meter en een lengte van 6 meter heb je uiteindelijk dus de volgende dakpanplaten nodig:

 • 11 dakpanplaten met een lengte van 3,35 meter
 • 11 dakpanplaten met een lengte van 2,89 meter

Nu je het juiste aantal dakpanplaten hebt berekend, kun je ze eenvoudig en snel in onze website bestellen, waarna ze snel worden thuisbezorgd. We hebben ook geïsoleerde dakpanplaten!

-10%
Plaatbreedte 1,20m vanaf 40mm dikte
 206,21 489,25 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,20m vanaf 40mm dikte
 211,69 502,25 incl. btw

Bijzondere daken

Natuurlijk is niet elk dak zo mooi recht als het dak dat we in het voorbeeld gebruiken. Zo heb je daken waarbij je met andere aspecten rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan zadeldaken en een dak met twee verschillende lengtes in één dakvlak.

Schilddak

Heb je te maken met een schilddak (ook wel een noordboomkap genoemd)? In dat geval raden wij jou aan om van ieder dakvlak een plan op schaal of een tekening te maken om de maten nauwkeurig te kunnen bepalen. Houd bij het uitrekenen van de lengtes goed rekening met het feit dat de platen een stuk ‘uit moeten steken’ boven de schuine nokken. In de afbeelding wordt dit duidelijk weergegeven.

Schilddak dakpanplaten - Janjp.nl
-10%
v.a. €16,67 per meter

Beplating toebehoren

Ronde nok voor dakplaten 198cm

 33,00 45,75 incl. btw
€ 11,50 per meter
 24,15 incl. btw
-10%
€16,50 per meter

Beplating toebehoren

Gezette nok voor dakplaten

 20,63 41,25 incl. btw

Dak met twee verschillende lengtes in één dakvlak

Bij een dak met twee verschillende lengtes in één dakvlak moet eerst de lengte van het breedste dakvlak bepaald worden (vlak A). Nadat je deze lengte hebt vastgesteld, kan je de benodigde dakpanplaatlengte voor vlak B berekenen. Houd hierbij de lengte van de platen van vlak A aan, en voeg hier een veelvoud van 350 mm (de lengte van één dakpan) aan toe, totdat de platen over de onderste dakrand van vlak B komen. Deze platen zijn later in te korten. Door de afmetingen in deze volgorde te berekenen wordt het aantal in te korten dakpanplaten beperkt tot het smalste dakvlak, waardoor je minder ‘afval’ creëert en dus voordeliger uit bent.

verschillende lengtes dak bij dakpanplaten

Op maat maken

Als je de dakpanplaten hebt gemonteerd, kan het zijn dat je op sommige plekken de platen nog iets in moet korten. Doe dit altijd met behulp van een knabbelschaar of een metaalzaag met fijne tanden en niet met een slijpschijf of ander gereedschap met een hoge slijp- en/of snijsnelheid. De randen gaan dan namelijk gloeien, waardoor de verzinking en de coating van de platen wordt vernietigd. Om er zeker van te zijn dat het op maat maken van jouw dakpanplaten goed gebeurt, kan je het ook aan ons overlaten. Wij zagen jouw platen perfect op maat voor slechts € 5,00 per plaat.

 • Montageservice
 • Uitgebreid assortiment
 • Zaagservice
 • Voorzien van verschillende keurmerken
Maak gebruik van de JanJP.nl zaagservice

Bijbehorende producten

-10%
 37,28 93,19 incl. btw
-10%
 39,48 98,70 incl. btw
-10%
 39,48 98,70 incl. btw
-10%
 37,28 93,19 incl. btw
-10%
 37,28 93,19 incl. btw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.