Haardhoutopslag maken

Zelf uw eigen haardhoutopslag maken

Heb je een openhaard thuis? Dan heb je hiervoor houtblokken nodig. Als je in de herfst of winter gebruik wil maken van de openhaard is het belangrijk dat je het haardhout droog en efficiënt kunt bewaren. Een opslag met overkapping biedt hiervoor de beste oplossing. Met alle materialen uit ons assortiment kan je simpel zelf jouw eigen houtopslag maken. Om je hier een handje bij te helpen bieden wij een eenvoudig stappenplan voor het beste resultaat. In drie eenvoudige stappen maak je zelf een houtopslag.

Geen tijd om zelf aan de slag te gaan? Bekijk hier de haardhoutopslag uit ons assortiment.

haardhoutopslag

Benodigdheden

Tip!
Bekijk of het mogelijk is jouw haardhout opslag op het zuiden te bouwen. Zo krijgt de zon de meeste kans om jouw haardhout extra goed te drogen.

Stap 1. Formaat bepalen

Een haardhoutopslag maken begint bij het bepalen van het juiste formaat. Aan de hand van het formaat kan je bepalen hoeveel materiaal je nodig hebt. Een diepte van 60 cm is doorgaans voldoende om houtblokken in op te slaan. Houd er rekening mee dat het dak aan de voorkant en zijkanten iets uit moet steken ten opzichte van de constructie om het hout te beschermen tegen neerslag. Voor een constructie met een breedte van minder dan 3 meter werk je met:

haardhoutopslag eindresultaat

4 staanders
2 dwarsbalken
3 lengtebalken
2 dakbalken
1 dakplaat

Voor de staanders en balken kan je het best gebruik maken van larikshout. Voor de dakplaat raden wij aan om gebruik te maken van watervast multiplex. Wil je een haardhoutopslag maken van breder dan 3 meter, dan adviseren wij met 6 staanders te werken.

Stap 2. Zijpanelen

De kern van de constructie bestaat uit de zijpanelen aan weerszijden van de opslag. Om een zijpaneel in elkaar te zetten heb je 2 staanders, 1 dwarsbalk en een dakbalk nodig.

haardhoutopslag zijpaneel
haardhoutopslag zijpaneel

2.1 Staanders
De staanders zijn de vier hoekpilaren waar de hele constructie op steunt. Bij de staanders is het van belang de bovenkant op de goede manier schuin af te zagen zodat de dakbalk hier naadloos op aansluit.

2.2 Dwarsbalken
De dwarsbalken zorgen voor de connectie en de stevigheid tussen de staanders. Zaag de dwarsbalken even breed als de constructie diep is. De dwarsbalken worden tegen de staanders bevestigd aan de binnenkant van de hele constructie. Dus niet tussen de staanders in. Houdt hierbij rekening dat de zijpanelen gespiegeld zijn ten opzichte van elkaar en dat je de dwarsbalk aan de goede kant van het zijpaneel monteert.

2.3 Dakbalk
De dakbalk is de balk die bovenop de schuine kant van de staanders gemonteerd wordt. Hierdoor wordt de dakbalk in een helling geplaatst zodat het later te monteren dak het water goed af kan voeren. Houd er rekening mee dat ook de dakbalken iets uit moeten steken in verband met het uitsteken van het dak.

Bevestig nu de twee dwarsbalken tegen de staanders zodat ze aan de binnenkant van de constructie zitten. Bevestig de dakbalk bovenop de schuine kant van de staanders. Boor eventueel voor met houtboor om houtsplijting te voorkomen.

Tip!
Bevestig eerst elke verbinding met 1 schroef en draai deze niet helemaal vast. Controleer of de dwarsbalk goed haaks zit en draai alle schroeven vast.

Stap 3. Lengtebalken en dak

Met de lengtebalken worden de twee zijpanelen aan elkaar bevestigd. Bovenin komen twee lengtebalken, voor en achter, om het dak op te bevestigen. Voor de stevigheid wordt er ook een lengtebalk achterin bevestigd, ter hoogte van de dwarsbalken.

haardhoutopslag maken lengtebalken
haardhoutopslag maken dak

3.1 Lengtebalken bevestigen
Bevestig een lengtebalk tussen de twee dakbalken in. Doe dit zowel voor als achter. Boor eventueel voor met houtboor om houtsplijting te voorkomen. Doe hetzelfde voor de balk op de hoogte van de dwarsbalken. Laat deze op de dwarsbalken leunen en schroef vast.

3.2 Dak monteren
Door de dakplaat op de schuine dakbalken en bovenste lengtebalken te monteren ontstaat er een goede waterafvoer. Houd er rekening mee dat voor de beste waterafvoer de dakplaat aan de zijkanten en de voorkant minimaal 30cm uit moet steken. Schroef de dakplaat aan de constructie vast.

Stap 4. Afwerken

We hebben nog enkele tips om jouw opslag steviger te maken en het haardhout beter te laten drogen.

4.1 Verstevigen
Om de haardhout opslag te verstevigen kan je de staanders 30 cm ingraven of ondersteunen door middel van een paalvoet. Indien je besluit de poten in te graven raden wij aan de onderste 30 cm van de staanders te behandelen met zwart teer om houtrot te voorkomen. Voor extra stevigheid kan je de staanders met pluggen en schroeven aan de muur bevestigen. Werk de opening tussen de muur en de constructie af met kit.

4.2 Beter drogen
Om het haardhout nog beter te beschermen tegen neerslag kan je de zijkanten van de opslag afschermen met een potdekselconstructie van lariks potdekselplanken. Door kleine ruimtes tussen de planken te laten, zorg je voor een goede luchtstroom waardoor het hout goed kan drogen.

Om de onderkant van de houtstapel te beschermen tegen optrekkend vocht kan jenog twee dwarsbalken en een plank onderin de constructie monteren.

Tip!
Door een extra plank op de dwarsbalken te monteren kan je makkelijk twee houtstapels scheiden.

Vragen

Met deze klustip kan je eenvoudig zelf een haardhoutopslag maken. Mocht je toch nog vragen hebben over het ontwerp of de montage, dan kan je gerust contact met ons opnemen.

Contact opnemen