Geïsoleerde dakpanplaten monteren

Geïsoleerde dakpanplaten monteren in 4 stappen

Het monteren van geïsoleerde dakpanplaten kan een uitdagende klus zijn en dat is het ook als je niet goed weet waar je moet beginnen. Daarom leggen we je vandaag in vier stappen uit hoe je geïsoleerde dakpanplaten moet monteren. Het begint allemaal met de voorbereiding, namelijk de maten van de geïsoleerde dakpanplaten bepalen. Daarna is het tijd om het onderdak te plaatsen. Als het onderdak eenmaal geplaatst is kunnen de geïsoleerde dakpanplaten gemonteerd/bevestigd worden. De laatste stap is om de gemonteerde geïsoleerde dakpanplaten af te werken met onze hulpstukken.

Voordat we de stappen in detail gaan uitleggen, gaan we eerst kijken naar welke gereedschappen en materialen nodig zijn om geïsoleerde dakpanplaten te monteren.

Montagehandleiding dakpanplaten Download montagehandleiding

Benodigdheden

Om geïsoleerde dakpanplaten te monteren heb je zowel meerder materialen nodig als gereedschappen. Om ervoor te zorgen dat je niks vergeet hebben we twee overzichtelijke lijstjes voor je gemaakt. Eén voor de benodigde materialen en de andere voor de benodigde gereedschappen.

mastgoot klus

Gereedschappen

Tips!

 • De geïsoleerde dakpanplaten worden in standaardmaten geleverd. Wil je ze liever op maat geleverd krijgen? Dat kan! Maak dan gebruik van onze zaagservice.
 • Wanneer je zelf de platen op maat wilt maken, moet je gebruik maken van een knabbelschaar of een metaalzaag met fijne tanden zodat de coating niet beschadigd raakt.
 • Wij raden jou af om slijpschijven of ander gereedschap met hoge slijpsnelheid te gebruiken. De slijpranden hiervan gaan gloeien en vernietigen de verzinking en de coating van de geïsoleerde dakpanplaat. Daarnaast vliegen gloeiende metaaldeeltjes in het rond, die de beschermlagen van de platen in branden.
 • Elke beschadiging aan de oppervlaktelaag dient zo snel mogelijk met reparatieverf gelakt te worden.

Stap 1 Maten bepalen

De eerste stap is het bepalen van de maten van de geïsoleerde dakpanplaten. Wij geven je de tip om het dak uit te tekenen op grafisch papier. Hierdoor behoud je beter overzicht en maak je het berekenen van het aantal benodigde geïsoleerde dakpanplaten makkelijker. Om te berekenen hoeveel vierkante meters aan platen je uiteindelijk nodig hebt, moet je rekening houden met de volgende aandachtspunten:

 • De minimale hellingshoek van het dak moet 8 graden zijn. Hiermee voorkom je dat water onder de platen op stuwt. Zorg daarnaast voor voldoende overlap van de geïsoleerde dakpanplaten (vooral bij een lage hellingshoek), zodat ook hiermee opstuwing van water voorkomen wordt.
 • Zorg ervoor dat je ongeveer 40-60 mm ruimte overlaat waar de platen bij elkaar komen (in de nok). Op deze manier ontstaat er een ventilatie, waarmee je ongewenste vochtvorming voorkomt.
 • Laat de geïsoleerde dakpanplaten ongeveer 20-40 mm uitsteken buiten de dakrand. Hierdoor komt het water gemakkelijk in de goot terecht en daarmee is ook de dakrand beschermd tegen water en vochtvorming.

Lengte bepalen

Om de lengte te bepalen meet je de afstand tussen de bovenste en de onderste dakrand. Voeg hier de nodige afstand aan toe, zodat de geïsoleerde dakpanplaten buiten de onderste dakrand uitkomen in de goot. Zorg hierbij voor een gootoverhang van ongeveer 20-40 mm. De totale lengte die je nodig hebt wordt dus bepaald door de lengte van het dak, plus de gootoverhang.

Is de te bedekken lengte langer dan de maximale dakpanplaatlengte? Maak dan gebruik van twee plaatstroken in de lengte en houd hierbij rekening met een overlap van 200 mm. Ga hierbij ook uit van een veelvoud van 350 mm (de lengte van één dakpan).

Overlap dakpanplaten - Janjp.nl
Voorbeeld

Dit leggen we je verder uit aan de hand van het volgende voorbeeld: stel dat de totale lengte van het dak 10 meter (10000 mm) is. Voor een maximale stevigheid raden wij je aan om te streven naar twee bijna gelijke lengtes. Om de lengte van de onderste plaat te berekenen, kies je een veelvoud van 350 mm uit tot deze over de helft van de totale lengte uitkomt. In dit voorbeeld met een lengte van 10 meter kan je een lengte kiezen van 15 pannen x 350 mm + 200 mm overlapping = 5450 mm (5,45 m). De lengte van de hogerop liggende plaat wordt dan gemakkelijk bepaald door de plaatlengte van de onderste plaat van de totale lengte af te trekken en de overlapping er bij te voegen, wat in dit voorbeeld neer komt op:10000 mm – 5450 mm + 200 mm = 4750 mm (4,75 m).

Breedte bepalen

De werkbreedte van onze geïsoleerde dakpanprofielplaten is 1100 mm (plaatbreedte: 1200 mm; overlap: 100 mm). Het aantal benodigde platen bepaal je gemakkelijk door de te bedekken breedte te delen door de werkbreedte van de platen. Bij een dakvlak met een breedte van 15m heb je dus 14 platen nodig (15000 mm / 1100 mm).

Breedte bepalen dakpanplaten - Janjp.nl

Helling bepalen

Om te bepalen of de helling van jouw dak voldoet aan de minimale waarde van 8 graden, meet je deze als volgt op:

 1. Meet de lengte van je waterpas op. Plaats vervolgens de waterpas op plaats ‘A’ in een rechte lijn.
 2. Meet vervolgens de afstand vanaf je waterpas naar het dakbeschot ‘B’.
 3. Om de helling te bepalen neem je de waardes van A en B en reken je ze vervolgens uit:
  hellingshoek = overstaande zijde (A) / aanliggende zijde (B)
 4. Vervolgens bereken je de hoek met behulp van tangens: tan∠AB = A / B

Op maat maken

Het op maat maken van de platen moet uitgevoerd worden met een knabbelschaar of een metaalzaag met fijne tanden. Doe dit nooit met een gewone slijpschijf, een decoupeerzaag of een haakse slijper, omdat dit de coating van de plaat beschadigt en de gegalvaniseerde laag van de staalplaat verwijdert. De vonkenregen die van deze machines afkomt veroorzaakt kleine brandplekken. Deze beschadigingen leiden tot roestvorming.

Liever niet zelf de geïsoleerde dakpanplaten op maat maken? Maak dan gebruik van onze zaagservice. Wij zorgen er dan tegen een geringe meerprijs voor dat je jouw geïsoleerde dakpanplaten in de perfecte lengte geleverd krijgt. Je begint dus direct met de montage!

-10%
Plaatbreedte 1,20m vanaf 40mm dikte
 206,21 489,25 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,20m vanaf 40mm dikte
 211,69 502,25 incl. btw

Voorbeelden van daken

Hieronder volgen enkele voorbeelden die je helpen bij het bevestigen van de geïsoleerde dakpanplaten. Misschien ziet jouw dak er anders uit, maar de tips voor het bevestigen kunnen altijd van pas komen.

Schilddak

Bij een schilddak raden we je aan om van elk dakvlak een plan op schaal of een tekening te maken. Op deze manier bepaal je de maten met uiterste nauwkeurigheid. Houd bij het uitrekenen van de lengtes goed rekening met het feit dat de platen een stuk ‘uit moeten steken’ boven de schuine nokken. In de afbeelding wordt dit duidelijk weergegeven.

Schilddak dakpanplaten - Janjp.nl

Dak met twee verschillende lengtes in één dakvlak

Bij een dak met twee verschillende lengtes in één dakvlak moet eerst de lengte van het breedste dakvlak bepaald worden (vlak A). Nadat je deze lengte hebt vastgesteld, bereken je de benodigde plaatlengte voor vlak B. Houd hierbij de lengte van de platen van vlak A aan, en voeg hier een veelvoud van 350 mm (de lengte van één dakpan) aan toe, totdat de platen over de onderste dakrand van vlak B komen. Deze platen kunt je later met speciaal gereedschap inkorten. Door de afmetingen in deze volgorde te berekenen wordt het aantal in te korten dakplaten beperkt tot het smalste dakvlak, waardoor je minder ‘afval’ creëert en dus voordeliger uit bent.

verschillende lengtes dak bij dakpanplaten

Stap 2 Onderdak plaatsen

Bij het plaatsen of renoveren van het onderdak moet er goed gelet worden op de volgorde van plaatsing. Wij raden bijvoorbeeld aan om altijd gebruik te maken van anti-condensfolie maar deze moet wel op de juiste plek geplaatst worden.

Onderdak constructie - Janjp.nl

Let op! Zorg ervoor dat de anti-condensfolie ongeveer 10 centimeter overlap moet hebben. Houd hier rekening mee tijdens het bestellen van anti-condensfolie.

Bevestig vervolgens tengellatten op de anti-condensfolie van de nok naar de goot om een goede ventilatieruimte te creëren. Hier moeten vervolgens in de breedte panlatten op worden bevestigd. Begin onderaan, bij de goot, en plaats hier een panlat. Plaats de eerstvolgende panlat op 270 mm afstand (hart tot hart) en de rest van de panlatten op 350 mm. De afstand tussen de eerste en de twee panlatten is kleiner, omdat deze beide onder één dakpan vallen, terwijl de rest van de pannen elk door een lat worden ondersteund.

Onderdak dakpanplaten - Janjp.nl

Let op! Zorg ervoor dat de allereerste panlat dikker is dan de overige panlatten. Het hoogteverschil van de dakpannen moet immers opgevangen worden. Het verschil is afhankelijk van de soort dakpanplaten, maar ligt vaak tussen de 10 en 20 mm.

Opmerking:

Stalen dakplaten hebben de neiging om kouder te zijn dan hun omgeving. Daarnaast zit er altijd vocht in een ruimte wat er uit wil. Om condensvorming op de platen te voorkomen en om het vocht weg te voeren is het plaatsen van een anti-condensfolie noodzakelijk. Deze folie laat alle damp van binnenuit door, maar is verder volledig waterdicht, waardoor de condens die zich aan de platen vormt en het vocht uit de ruimte afgevoerd worden naar de goot.

Stap 3 Monteren en bevestigen

De montage van de dakpanplaten moet van onder naar boven en van rechts naar links gebeuren. Plaats dus altijd de eerste plaat in de hoek rechtsonder en werk vervolgens eerst de lengte af (de platen erboven) voordat je verder werkt in de breedte.

Controleer voordat je begint met het monteren van de platen of het dak haaks is. Dit bepaal je door de diagonalen van hoek tot hoek te meten. Wanneer deze afmetingen gelijk zijn is het dak haaks. Zijn deze afmetingen verschillend, dan is het dak niet haaks. In dat geval moet de eerste plaat zo worden gelegd dat de onderkant van de plaat de onderste dakrand volgt. Kleine afwijkingen die dan volgen kunnen worden opgevangen door de windveren en de nokpannen.

Monteer de dakpanplaten nu stuk voor stuk op de panlatten. Nogmaals: houd rekening met de volgorde (van onder naar boven en van rechts naar links). Gebruik voor de bevestiging zelfborende schroeven van 4.8 x 28 mm, verzinkt en gelakt in de kleur van de platen. De schroeven moeten worden geplaatst in de dalen van de dakpannen, net onder de horizontale lijn van de dakpanpersing.

Zorg ervoor dat de platen bij zowel de nokrand als de gootrand in elk dal worden vastgeschroefd. In het ‘middengedeelte’ van de platen zijn de schroeven in een kruisingsverband te bevestigen. Houd hierbij een gemiddelde aan van 8 schroeven per vierkante meter.

Bevestigen schroeven dakpanplaten - Janjp.nl

Om de platen aan elkaar te bevestigen gebruik je dezelfde schroeven. Deze plaats je dan op de golven, wederom net onder de horizontale lijn van de dakpanpersing. Zorg er bij het schroeven altijd voor dat je ze niet te vast, maar ook niet te los aandraait. Als je ze te vast draait, beschadig je de geïsoleerde dakpanplaten en als je ze te los monteert, behaal je niet de maximale stevigheid. De ring die aan de schroeven zit moet hierbij goed op de platen aansluiten.

Montage damwandplaten met schroeven met EPDM dichtring

Tip! Verwijder direct na het boren al het boorvijsel en overige boorresten met een zachte borstel. Zo voorkom je dat deze deeltjes gaan roesten en de platen beschadigen. Eventueel vuil dat zich na verloop van tijd op de platen verzamelt is gewoon met water af te spuiten. Gebruik hierbij geen agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de coating beschadigen.

Stap 4 Hulpstukken monteren

Wanneer je alle dakpanplaten hebt geplaatst, is het tijd om te beginnen met de montage van alle hulp- en afwerkingsstukken. Hiermee zorg je voor een optimale werking, de beste bescherming en het mooiste resultaat. Lees hieronder meer over de verschillende hulpstukken in ons assortiment. Gebruik voor het zetwerk dat op de dakpanplaten wordt gemonteerd ook de eerder genoemde zelfborende schroeven.

Windveren

De randen van de zijgevels moeten afgewerkt worden met windveren (ook wel randslabben genoemd). Door deze te bevestigen zorg je ervoor dat er geen wind en/of regen onder de dakbedekking komt. De windveren zijn in dezelfde kleuren verkrijgbaar als de dakpanplaten. Wanneer de zijgevels van je dak hoger zijn dan het dak zelf, is het plaatsen van windveren niet nodig, hoewel dit bijna niet meer voorkomt. Gebruik eventueel een vulstrook om de ruimte tussen de dakpanplaten en de windveren op de vullen.

Nokpannen en -platen

Op de plekken waar verschillende dakvlakken bij elkaar komen, moeten nokken worden geplaatst. Deze zijn verkrijgbaar in twee varianten: gezet en rond. Plaats deze altijd, zodat je een optimale constructie behaalt aangaande isolatie en vocht. Gebruik eventueel een vulstrook om de ruimte tussen de nok en de dakpanplaten op te vullen. Bij de ronde nokken is het mogelijk om een eindkap te bestellen om deze perfect af te werken.

Vulstroken

Vulstroken gebruik je om de ruimtes tussen de dakpanplaten en het zetwerk op te vullen. Ze worden daarom ook wel profielvullers, opvulprofielen en dichtingsprofielen genoemd. De vulstroken zijn beschikbaar in verschillende profielen:

 • Positief profiel: voor een afdichting tussen de muurplaten en de geïsoleerde dakpanplaten;  
 • Negatief profiel: voor een afdichting tussen de nokken en de geïsoleerde dakpanplaten.

Het is niet altijd nodig om met vulstroken te werken. In sommige gevallen belemmer je namelijk de noodzakelijke ventilatie. Ga dus eerst goed na of je de ruimtes op wilt vullen voor je de stroken monteert.

Kilgoten

Daken die in de breedte een L-vorm hebben, moeten in de rand waar de twee dakvlakken bij elkaar komen worden opgevuld met kilgoten. Deze moeten onder de dakpanplaten worden gemonteerd, zodat al het water dat van de dakpanplaten valt in de kilgoten terecht komt en via deze weg naar de dakgoten wordt geleid. Zorg bij de montage van de kilgoten voor een minimale overlap van 15 cm.

Bekijk onze kilgoten

Dakrand en -goot

Voor de afwerking van de dakrand of -goot kan je gebruik maken van een muurplaatafwerking en dichtingsprofielen. Met het eerste maak je een afwerkende verbinding tussen de dakpanprofielplaten en de muur waar het dak op rust. Met het tweede zorg je voor een tochtdichting door de dichtingsprofielen tussen de gootslab en de profielplaten aan te brengen.

Pijpdoorvoer

Pijpdoorvoeren, ook wel dakdoorvoeren genoemd, gebruik je om ventilatiepijpen op een correcte wijze te monteren. Met een pijpdoorvoer zorg je namelijk voor een waterdichte verbinding op plaatsen waar een ventilatiepijp, antennebuis of uitlaatpijp door het dakoppervlakte moet komen. Deze doorvoeren zijn gemaakt van EPDM rubber, waarmee een lange levensduur gegarandeerd is.

Bekijk onze pijpdoorvoeren

Plaklood

Plaklood is een ideale vervanger van bouwlood. Dit materiaal is namelijk voorzien van een zelfklevende laag én een beschermende coating, waardoor de bevestiging hiermee gemakkelijk en snel gaat. Plaklood gebruik je voor een goede afsluiting bij bijvoorbeeld dakkapellen.

Informatie achteraf

We hopen dat je met deze dakpanplaten montagehandleiding zelf jouw dakpanplaten kan monteren. Heb je hier nog vragen over? Kijk dan ook eens bij de afbeelding hieronder, of neem contact met ons op. Wij staan altijd voor jou klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

 

Dakpanplaten monteren - Janjp.nl

Janjp.nl

Bestel de benodigde materialen en gereedschappen eenvoudig en snel via onze website, waarna ze zo snel mogelijk bij je thuis worden bezorgd. Heb je nog vragen over het monteren onze dakpanplaten of over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend specialistisch advies. We helpen je graag!

 • Zaagservice
 • Kwaliteit producten
 • Scherpe prijzen
 • Specialistische kennis
Neem contact op

Bijbehorende producten

-10%
 37,28 93,19 incl. btw
-10%
 39,48 98,70 incl. btw
-10%
 61,22 122,43 incl. btw
-10%
€16,50 per meter

Beplating toebehoren

Gezette nok voor dakplaten

 20,63 41,25 incl. btw
-10%
v.a. €16,67 per meter

Beplating toebehoren

Ronde nok voor dakplaten 198cm

 33,00 45,75 incl. btw
-10%

Beplating toebehoren

Ronde nok eindkapjes dakplaten

 14,25 incl. btw
€ 11,50 per meter
 24,15 incl. btw

Tuinhout toebehoren

Eco Betonpoer

 21,25 incl. btw
-33%

Tuinhout toebehoren

Paalpunt

 5,49 19,95 incl. btw

Tuinhout toebehoren

Paalvoeten

 4,75 12,27 incl. btw
-10%
Nieuw

Polycarbonaatplaten

Polycarbonaat platen

 75,53 100,70 incl. btw

Complete dakgootsets

Stalen dakgootset (3 meter)

 273,87 incl. btw

Complete dakgootsets

Verzinkte dakgootset (3 meter)

 192,97 incl. btw
 0,20 0,45 incl. btw
 3,87 33,65 incl. btw

Beplating toebehoren

Schroeven dakplaten

 0,20 incl. btw
-17%

Aanbiedingen

Steelwood handzaag

 9,95 incl. btw
 16,79 38,29 incl. btw
 18,39 22,49 incl. btw
 5,99 incl. btw
-10%
Vanaf € 13,20 per meter

Beplating toebehoren

Windveren voor dakplaten

 24,75 66,00 incl. btw

Beplating toebehoren

Vulstroken dakplaten

 3,95 incl. btw
Populair

Beplating toebehoren

Panlatten 2.2 x 4.2 cm

420 cm
 4,39 incl. btw
Populair
 1,79 incl. btw

Beplating toebehoren

Pijpdoorvoer Pipeco

 60,63 79,50 incl. btw
€ 6,95 per meter

Beplating toebehoren

Gootslab

 10,43 20,85 incl. btw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.