Welke erfafscheiding kies jij voor je voortuin?

erfafscheiding voortuin

Je voortuin is het visitekaartje van je huis. Je bepaalt ermee welke aanblik je huis van buitenaf heeft, en de erfafscheiding in je voortuin maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Welke materialen en welk uiterlijk je dus kiest voor de erfafscheiding in je voortuin bepaalt voor een groot gedeelte welke eerste indruk anderen van jouw huis krijgen. Welke uitstraling jouw huis heeft. Belangrijk dus om hier goed over na te denken! Als het over erfafscheiding gaat, zijn er bovendien verschillende regels waar je rekening mee moet houden. Welke opties heb je voor de erfafscheiding in jouw voortuin, en aan welke regels moet je je houden? Wij zochten het voor je uit!

Waarom een erfafscheiding in je voortuin?

Er zijn veel redenen waarom mensen een erfafscheiding in hun voortuin plaatsen. Soms gaat het erom om het zicht naar binnen of naar buiten te beperken, maar voor de meeste mensen is het toch belangrijk om aan te duiden waar hun erf begint en ophoudt. En willen ze daarmee mensen die er niets te zoeken hebben, van hun erf af houden! Factoren als ongewenste wind en zon kunnen ook een rol spelen. En als je kinderen of huisdieren wil beschermen tegen voorbijrazend verkeer, kan een gesloten erfafscheiding in je voortuin ook een oplossing zijn!

Erfafscheiding regels

Als je een erfafscheiding in je voortuin wil plaatsen, heb je je aan een aantal regels te houden. De erfafscheiding regels zijn landelijk bepaald en zijn dus voor iedereen hetzelfde. Sommige gemeenten hebben echter aanvullende bepalingen als het gaat over erfrecht: twijfel je, controleer dan dus altijd bij je eigen gemeenteloket wat mag en wat niet. Het voorkomt je een boel extra werk in de toekomst! Over het algemeen zit je met de volgende erfafscheiding regels wel goed.

Hoe ver van de erfgrens?

Een erfafscheiding in je voortuin mag je in principe vrijelijk plaatsen, zolang je dat maar doet binnen de grenzen van jouw erf. Voor een erfafscheiding met groen gelden echter andere regels: omdat bomen en planten natuurlijk uitgroeien, heb je hierbij wat afstand te houden tot de erfgrens.

Gaat het om een heg of heester, dan moet je deze op minimaal een halve meter van de erfgrens plaatsen, en bij een boom houd je een afstand van minimaal twee meter aan. Dit alles natuurlijk om overlast van overhangende takken bij de buren te voorkomen. Grenst jouw erf aan vaarwater of een openbare weg? Dan mag je jouw groene erfafscheiding zonder problemen vlak tegen de grens van je erf aan planten.

Hoogte erfafscheiding

Een belangrijke factor om rekening mee te houden, is de hoogte van je erfafscheiding. Het makkelijkst qua hoogte is het plaatsen van een groene erfafscheiding: voor bomen en heggen geldt over het algemeen geen maximale hoogte. Logisch ook: de groei van bomen, heggen en heesters is lastig tegen te houden tot een bepaalde hoogte. Check wel van tevoren of jouw gemeente hier ook zo mee omgaat.

Hoe hoog mag een schutting zijn?

Ga je voor een schutting, dan heb je wel rekening te houden met enkele restricties. De erfafscheiding regels zijn hier erg duidelijk over. Opvallend is dat de maximale hoogte van een erfafscheiding in de voortuin is anders dan die voor een afscheiding in de achtertuin.

Nogmaals: controleer altijd of jouw gemeente er geen extra bepalingen op nahoudt als het gaat om de hoogte van je erfafscheiding. En wil je toch hoger bouwen dan de toegestane hoogte? Dan kun je altijd proberen om een bouwvergunning aan te vragen.

Op de erfgrens: alleen in overleg

Als je om wat voor reden dan ook jouw erfafscheiding in de voortuin precies op de erfgrens wil of moet plaatsen, zul je dat in goed overleg moeten doen met je buren. Maak goede afspraken over de aanleg en het onderhoud, en zet dit duidelijk op papier. Zorg dat beide partijen hiervoor tekenen. Besef je dat jullie beiden eigenaar zijn van deze erfafscheiding en dus de verantwoordelijkheid ervoor delen. Afspraken goed vastleggen voorkomt later ellende: er zijn maar al te veel voorbeelden van burenruzies die starten met een meningsverschil over erfbegrenzing.

Slim om over na te denken

Voor je een erfafscheiding kiest om in je voortuin te plaatsen, zijn er nog wel een aantal overwegingen die je in jouw keuze wilt meenemen. Waar moet je allemaal aan denken? Vergeet niet stil te staan bij de volgende zaken.

Opties erfafscheiding voortuin

Natuurlijk zijn er vele mogelijkheden denkbaar als je een mooie erfafscheiding aan wil brengen in je voortuin. Iedere optie heeft zo zijn voor- en nadelen, en wat je kiest moet idealiter wel binnen de stijl van je voortuin en je huis passen. Zo heeft iedereen ook zijn voorkeuren qua uitstraling en is het ene type erfafscheiding beter af te sluiten dan het andere. We zetten je opties voor je op een rij, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken!

1) Erfafscheiding met groen

Kies je voor een erfafscheiding met groen, dan heb je altijd uitzicht op een natuurlijke erfafscheiding in je voortuin. Je kunt kiezen uit verschillende heggen of heesters, of zelfs een reeks boompjes aanplanten die de grenzen van jouw erf duidelijk maken. Hierbij moet je wel goed opletten welke planten goed gedijen aan de voorkant van je huis: verschillende planten hebben een verschillende mate van zon en bewatering nodig. Ook het type grond bepaalt welke bomen en planten goed aan de voorkant van je huis groeien.

En ga je voor een erfafscheiding van groen, dan moet je geen hekel hebben aan snoeien! Om je heg gezond te houden en woekeren te voorkomen, zul je je groene erfafscheiding minimaal eens per jaar bij moeten snoeien.

2) Tuinhekken en tuinschermen

In één keer klaar zijn met de erfafscheiding in je voortuin? Plaats dan een tuinhek of tuinscherm vlak tegen de erfgrens. Deze halfopen of afgesloten erfafscheidingen zijn te verkrijgen in verschillende houtsoorten en hebben dus ieder hun eigen uitstraling. In verhouding heb je er bijna geen omkijken meer naar op het moment dat je je hek of scherm geplaatst hebt: kies je een weerbestendige soort hout, dan kan je schutting probleemloos 10 tot 15 jaar meegaan. Ideaal als je een onderhoudsvrije optie wilt!

Bekijk alle tuinhekken Bekijk alle tuinschermen

3) Natuurlijke tuinschermen

Geeft een houten tuinhek of tuinscherm jou een te strak effect? Dan kun je ook kiezen voor een tuinscherm van wat natuurlijker materiaal, zoals kastanjehout, rietmatten, wilgentakken of kokos. Maar ook matten van bamboe, boomschors of jonge dopheide kunnen een prachtig effect geven! Deze materialen worden vaak bij elkaar gebonden met ijzerdraad en vormen zo een dichte mat, waarmee je makkelijk een erfafscheiding in je voortuin aanlegt. Combineer ze met piketpaaltjes en span de matten van paaltje naar paaltje voor een natuurlijk, maar wel mooi afgesloten geheel.

Natuurlijke erfafscheiding

Bamboescherm in frame

 102,95 170,95 incl. btw

Natuurlijke erfafscheiding

Bamboemat Coupé

 37,95 76,95 incl. btw

Natuurlijke erfafscheiding

Jute doek

 46,95 incl. btw

Natuurlijke erfafscheiding

Harmonica Bamboe Trellis

 13,95 31,95 incl. btw

Natuurlijke erfafscheiding

Bamboepalen voor decoratie

 10,95 34,95 incl. btw

Natuurlijke erfafscheiding

Bamboepalen BLACK

 29,95 37,95 incl. btw

Natuurlijke erfafscheiding

Kokosscherm in frame hout 180

 125,95 211,95 incl. btw

Natuurlijke erfafscheiding

Kokosscherm in frame zink 180

 125,95 211,95 incl. btw
Bekijk alle natuurlijke tuinschermen

4) Gaas en trellis

Wil je liever een combinatie van een schutting en groen? Dan vormt een trellis of gaaselement misschien wel de perfecte erfafscheiding voor jouw voortuin. Deze halfopen schermen kunnen gemaakt zijn van staaldraad of hout, en bieden ruimte voor verschillende klimplanten. Is je schutting eenmaal begroeid, dan geeft dit een bijzonder romantische uitstraling. Ook hier is bijhouden en regelmatig snoeien een must om je trellis mooi vol te laten groeien!

 69,35 102,35 incl. btw
 56,95 82,45 incl. btw
 53,95 139,95 incl. btw

Gaas en trellis

Hardhouten trellis recht

 29,95 142,95 incl. btw
 38,25 incl. btw
 40,50 88,95 incl. btw
 34,10 85,70 incl. btw
 27,75 64,60 incl. btw
Bekijk alle gaas en trellis

5) Metselwerk

erfafscheiding voortuin

Wil je een erfafscheiding in je voortuin waar je zeker weten nooit meer naar hoeft om te kijken? Kies dan voor metselwerk en bouw een muurtje waarmee je de grenzen van jouw erf duidelijk afbakent. Je kunt kiezen voor de klassieke baksteen, bijvoorbeeld in de stijl van de steen in je huis. Of je kunt er compleet van afwijken! Tegenwoordig zijn er ook verschillende decoratieve stenen verkrijgbaar, waarmee je een iets speelser effect bereikt. En je kunt ook een plantenbak metselen, zodat je een groene erfafscheiding in je voortuin creëert.

6) Bloembakken

erfafscheiding voortuin

Door op strategische plaatsen bloembakken te plaatsen, kan je hiermee ook een erfafscheiding in je voortuin maken. Een speelse en groene oplossing! Plant je favoriete planten en bloemen in de bloembakken en zorg voor een gezellig uitzicht. Voor deze oplossing zijn groene vingers uiteraard een vereiste, en moet je rekening houden met de ligging van je voortuin: bepaalde planten zullen het beter doen dan andere. Laat je goed voorlichten bij je lokale tuincentrum of een kwekerij bij jou in de buurt!

Bekijk alle bloembakken

Maak je gesloten erfafscheiding compleet

Ga je voor een gesloten erfafscheiding in je voortuin en wil je het huis wel aan de voorkant kunnen blijven betreden? Denk dan ook aan een tuindeur en bijpassend hang- en sluitwerk. Die combineer je gemakkelijk met verschillende soorten tuinhekken of tuinschermen, of plaats je eenvoudig tussen metselwerk op je erfgrens. Zorg ervoor dat de deur op een logische manier draait, zodat je er geen last van hebt bij het betreden of verlaten van je voortuin.

Tuindeuren Hang- en sluitwerk

Hulp nodig met kiezen?

Als je er niet helemaal uitkomt welke erfafscheiding het beste bij jouw voortuin past, kunnen de experts van Janjp.nl je altijd te hulp schieten. We kunnen meedenken over het beste materiaal en ontwerp voor jouw situatie, en zijn goed op de hoogte van de erfafscheiding regels. Zo weet je zeker dat je altijd een oplossing plaatst die goed binnen de perken blijft. Vraag onze specialisten gerust om hulp! We kijken graag met je mee.

Neem contact met ons op