Wat zijn damwanden?

Damwanden zijn geprofileerde platen van staal die voorzien zijn van een oppervlakte afwerklaag in een kleur naar keuze. Dit profiel geeft de platen een stabiele uitstraling, maar zorgt ook voor de nodige stabiliteit. Stalen damwandplaten zijn relatief voordelig en snel en eenvoudig te monteren. Deze damwandplaten worden steeds vaker toegepast als dakbedekking en gevelbeplating van gebouwen. Voor de bouw van hallen en stallen worden bijvoorbeeld vaak damwandprofielplaten gebruikt. Daarnaast is deze vorm van beplating voor diverse andere klussen te gebruiken. In met name de woning- en recreatiebouw wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van de damwandplaat als alternatief voor gewone dakpannen. Naast het leveren van deze damwandplaten kunnen wij u ook damwand toebehoren leveren. Met Janjp.nl pakt u iedere klus zelf op.

Ons aanbod

-10%
 62,87 146,69 incl. btw
-10%
 62,88 125,77 incl. btw
-10%
 65,17 130,34 incl. btw
-10%
 61,22 122,43 incl. btw
-10%
 65,17 130,34 incl. btw
-10%
 59,07 137,83 incl. btw
 70,45 140,95 incl. btw
 87,73 233,94 incl. btw

Verschil damwanden met dakpanplaten

Het lijkt op het eerste gezicht dat een damwandplaat hetzelfde is als een dakpanplaat, maar er is één duidelijk verschil. De gevelplaten wijzen namelijk met de brede zijde van het profiel naar boven en dit is bij dakplaten omgekeerd, behalve als het profiel van de dakplaat geheel symmetrisch is. Dit is zo omdat damwandplaten als gevelbeplating omgekeerd worden gemaakt door de producent. Technisch houdt dit in dat de coil wordt omgedraaid en de kleurzijde naar onderen in de profileermachine wordt geplaatst. Damwandplaten worden geproduceerd als dakbeplating waardoor er een anticappilarie groef geplaatst wordt, zodat er bij de overlappingen het binnendringen van water tegengegaan kan worden. Hiernaast zijn de damwandplaten een goede oplossing voor hellingen onder de 7-8 graden waar de dakpanplaten geen oplossing zijn.

Voordelen van Damwanden

Damwanden 2e keus

Wij hebben meerdere soorten en maten 2e keus damwanden en andere dakbeplating op voorraad liggen. Vraag naar de mogelijkheden!

Montage damwanden

Als uzelf de damwandplaten wilt gaan plaatsen let dan in ieder geval goed op de volgende zaken:

Vocht:

Kan vaak voor problemen zorgen die u echt niet wilt hebben. Om dit te voorkomen kunt u het beste eerst een onderfolie te plaatsen. De onderfolie zorgt ervoor dat de condensvorming wordt afgeremd, waardoor vocht niet in de dakisolatie kan intrekken. Het is wel belangrijk dat u bij het plaatsen van de onderfolie voldoende ruimte overlaat (van ongeveer 5 centimeter) tussen folie voor de ventilatie.

Uitrachelen:

Hiernaast is het uitrachellen ook een oplossing tegen vochtproblemen, dit wordt gedaan door een onderlaag van panlatten bovenop de folie aan t brengen. Deze panlatten worden doorgaans om de 35 cm horizontaal en om de 20 cm verticaal geplaatst.

De eerste plaat goed plaatsen:

Het is heel belangrijk dat de eerste plaat recht wordt gelegd. Wanneer dit fout wordt gedaan dan zal deze fout zich vermenigvuldigen en wat niet ten goede komt van het eind resultaat. Dus een goed begin is het halve werk.

Hellingshoek:

Houdt er rekening mee dat de dakpanplaten moeten worden geplaatst op een helling van minimaal 7 a 8 graden zonder dat de zijkanten afgekit hoeven te worden.

Schroeven:

De schroeven moeten stevig aangedraaid worden maar ook niet te stevig want u kunt hierbij de sluitingsring krom trekken. Let hiernaast erbij op dat u niet te weinig schroeven gebruikt want dit kan geluidsoverlast veroorzaken ten gevolge van speling. Ook voorkomt u hiermee problemen met harde wind. De beste plaats van de schroeven is net onder de horizontale lijn van de ‘dakpannen’.

De nokken:

Plaats de nokstukken als laatste en zet deze vast aan de onderliggende dakpanplaten. Windveer: Meestal is de gevel lager dan uw dak en dan heeft u een windveer nodig. Wanneer u deze niet plaatst dan is de kans groot dat de wind onder de damwandplaat kan komen en schade kan aanrichten. Wij kunnen u ook uiteraard alle toebehoren zoals windveren leveren, vraag naar de mogelijkheden.

Hulpstukken:

Uiteraard leveren wij ook alle andere hulpstukken zoals de goot, pijpdoorvoer of zelfs een dakvenster. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Wilt u meer weten over damwanden van Janjp.nl? Volg ons op Twitter of like onze Facebook pagina.

montage dakplaten door janjp

* Controleer voordat u met de montage begint of de onderliggende balkenconstructie voor wat betreft materiaal verdraagzaamheid, stabiliteit etc. geschikt is voor de montage van een metalen damwandplaat. Zorg ervoor dat het dakoppervlak vlak is en de profielplaten gelijkmatig worden ondersteund. Denk ook aan voldoende ventilatie om problemen met condens te voorkomen. Verwijder voor de montage al het verpakkingsmateriaal en de beschermfolie. Gebruik loopplanken voor het leggen en verwerken op het dak.

Klustips

Op maat zagen

Productkeuzes

Productkeuzes

Contact

Heeft u vragen m.b.t. de mogelijkheden met onze damwanden? Neem in dat geval gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten zullen u zo snel mogelijk helpen.

Contact opnemen