Dakplaten

DE NUMMER 1 IN DAKBEDEKKING

Bestel nu online

Dakplaten: het slimme alternatief voor dakpannen

Een slimme en handzame manier om je dak te bedekken? Kies dan voor dakplaten. Dit alternatief op de traditionele dakpan komen we steeds vaker tegen: niet alleen op grote daken van loodsen en bedrijfshallen, maar ook op gewone woonhuizen en schuren. Omdat dakplaten relatief goedkoper zijn dan dakpannen en ook nog eens veel makkelijker te leggen, is het een populaire keuze voor dakbedekking. Daarnaast zijn dakpanprofielplaten tegenwoordig nauwelijks nog te onderscheiden van losse dakpannen; zelfs van kleine afstand zie je bijna geen verschil.

Ons volledige aanbod dakplaten

Navigeer snel:

Voor- en nadelen Materiaalkeuze Stalen dakplaten Soorten beplating Isolatie Zetwerk Montage Dakgoten
-10%
 37,28 93,19 incl. btw
-10%
 39,48 98,70 incl. btw
-10%
 39,48 98,70 incl. btw
-10%
 37,28 93,19 incl. btw
-10%
 37,28 93,19 incl. btw
-10%
 62,87 146,69 incl. btw
-10%
 62,88 125,77 incl. btw
-10%
 65,17 130,34 incl. btw
-10%
 61,22 122,43 incl. btw
-10%
 65,17 130,34 incl. btw
-10%
 59,07 137,83 incl. btw
 70,45 140,95 incl. btw
 87,73 233,94 incl. btw
 315,20 915,59 incl. btw
Plaatbreedte 1,02m vanaf 40mm dikte
 195,60 293,40 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m
 96,06 225,39 incl. btw
Plaatbreedte 1,02m vanaf 40mm dikte

Sandwichpanelen wand

Sandwichpanelen 40 mm wand wit A

 175,89 263,85 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m vanaf 40mm dikte

Sandwichpanelen dak

Sandwichpanelen dak 40 mm

 139,46 319,41 incl. btw

Dakpanplaten en andere dakbedekking

Er komt veel op je af als je je oriënteert op nieuwe dakbedekking. Ook op het gebied van dakplaten is er veel te kiezen. Wat voor soorten dakplaten zijn er nu allemaal? Zijn er naast dakpanprofielplaten nog andere soorten dakplaten? En wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten? Wat kenmerkt ze? Het zijn een aantal vragen die jezelf kan stellen in je zoektocht naar nieuwe dakbedekking. Wij hebben het allemaal voor je uitgezocht en hebben alles voor je op een rij gezet. Ook zochten we informatie over alles wat er bij dakplaten komt kijken, zoals isolatie, dakgoten, toebehoren en montage.

Voor- en nadelen

Of je nu een nieuw dak gaat plaatsen of een bestaand dak gaat renoveren, je hebt altijd een keuze te maken: ga je voor traditionele dakpannen of voor dakplaten? Vroeger hadden alle daken dakpannen, maar tegenwoordig zien we steeds vaker dakplaten op huizen, schuren en bedrijfspanden. Waarom eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen van dakplaten? We hebben alle feiten voor je verzameld, zodat je een goed geinformeerde keuze kunt maken. Zo kies je altijd dakbedekking die bij jouw project past!

Voordelen dakplaten

Voordelen dakplaten vs. dakpannen

Het belangrijkste voordeel van dakplaten ten opzichte van dakpannen is toch wel de prijs: je zal merken dat je uiteindelijk voordeliger uit bent met dakplaten. Hoewel de prijzen per vierkante meter niet veel van elkaar verschillen, zijn er andere factoren die het gebruik van dakplaten de voordeligere keuze maken.

Allereerst is er het gewicht: dakplaten zijn veel lichter dan dakpannen, waardoor ze veel minder belastend zijn voor de onderconstructie. Hierdoor hoef je veel minder geld uit te geven aan de dragende constructie. Daarnaast zijn de dakplaten door hun lichte gewicht veel makkelijker te hanteren, en kunnen ze daardoor makkelijker en sneller gemonteerd worden. zorgt het lichte gewicht van de dakplaten ervoor dat de dakplaten erg gemakkelijk te hanteren zijn, waardoor ze veel sneller en gemakkelijker gemonteerd kunnen worden. Laat je dakbedekking platen plaatsen, dan ben je dus veel goedkoper uit. Het scheelt niet alleen in manuren, ook de materialen kosten je een stuk minder.

Onderhoudsvriendelijk

Dakplaten zijn ook veel onderhoudsvriendelijker dan dakpannen. Omdat het oppervlak van de platen erg glad is, kan er geen mos- en algenvorming ontstaan en zijn ze eigenlijk zelfreinigend. Vuil krijgt bijna niet de kans om zich te hechten op de coating. Ook kunnen dakplaten goed tegen alle soorten weersomstandigheden: van warm weer tot vorst en hevige windstoten. Zodra je dakplaten geplaatst zijn, heb je er jarenlang geen omkijken naar!

Meer voordelen van dakplaten

Waarom zou je nog meer kunnen kiezen voor dakplaten? Bijvoorbeeld voor de roestvrije en brandveilige kwaliteiten van het materiaal. Of om het simpele feit dat er isolatiemateriaal in de dakplaten verwerkt kan worden: zo kies je voor dakbedekking en dakisolatie in één. Ook heb je een brede keuze in kleuren en afwerkingen: voor ieder dak kies je dus eenvoudig een passende stijl. In sommige gevallen kan zelfs het oude dak laten zitten als je dakplaten gaat aanbrengen en bespaar je daarmee op werkuren en stortkosten. Controleer bij jouw gemeente of je dit mag doen, en check altijd de staat van het oude dak.

Overtuig? Bestel nu je dakplaten

Nadelen dakplaten vs. dakpannen

Welke nadelen zijn er te noemen over dakplaten als je ze vergelijkt met reguliere dakpannen? Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen. Zo klinken geluiden harder door op dakplaten en is er dus meer kans op geluidsoverlast: bijvoorbeeld bij neerslag. Metaal en kunststof absorberen nu eenmaal minder geluid dan stenen pannen. Plaats je echter goede geluidsisolatie, dan heb je hier een stuk minder last van.

Nadelen

Montage op bepaalde dakconstructies

Kies je dakplaten voor bij je dakkapel of een dakraam, dan is de montage wel wat lastiger met dakplaten dan met dakpannen. Onmogelijk is het zeker niet, maar het vergt even wat meer planning en wat meer werk. De voordelen blijven staan en je zult ook op dit dak jarenlang van de kwaliteit van je dakplaten gaan genieten: het is alleen wel even iets om rekening mee te houden.

Condensvorming

Eén van de grotere nadelen van het gebruik van dakplaten is toch wel condensvorming. Water dat zich verzamelt op of onder de platen, kan onbedoeld schade aanbrengen. Met name metalen dakplaten worden snel kouder dan hun omgeving, waardoor er condens ontstaat aan de onderkant van de platen. Plaats je echter anti-condensdoek, dan wordt het vocht goed afgevoerd hoeft condensvorming geen nadelige gevolgen voor jouw dakconstructie te hebben.

Meer nadelen van dakplaten

Andere nadelen hebben te maken met het uiterlijk van dakplaten. Soms is het namelijk te zien dat je niet met dakpannen te maken hebt, maar met platen. Als je dit een probleem vindt, is het iets om mee te nemen in je overweging. Sommige mensen zeggen het verschil van een afstand al te kunnen zien, anderen slaan er totaal geen acht op. Dit is dus iets waar je zelf een mening over moet vormen!

Ook kan er bij dakplaten in sommige gevallen verkleuring optreden in de coating. Hierdoor krijgen de platen na verloop van tijd een wat doffere look krijgen. Ook hier geldt: sommige mensen ergeren zich hieraan, anderen zien het niet eens. Mocht dit voor jou een probleem vormen, dan kun je ook kiezen voor dakplaten met een glansafwerking, waarbij die dofheid niet tot nauwelijks optreedt.

Dakplaten met glansafwerking:

-10%
 37,28 93,19 incl. btw
-10%
 37,28 93,19 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,20m vanaf 40mm dikte
 211,69 502,25 incl. btw

Materiaalkeuze

De keuze voor het materiaal voor jouw dakplaten maakt een verschil van dag en nacht. Alleen het juiste materiaal in de juiste situatie zorgt ervoor dat je jarenlang zorgeloos van je dak kunt genieten. Maar waar heb je de keuze uit? En wat is voor jou de beste keus? We leggen je graag uit welke opties je hebt, en wat je materieelkeuze voor gevolgen heeft voor de verschillende kwaliteiten van je dakplaten.

Metalen of kunststof dakplaten?

Je hebt al voor dakplaten gekozen voor je dakbedekking. Maar nu komt de volgende keuze: ga je voor metalen dakplaten of voor kunststof? Voor beide materialen valt wat te zeggen. Hieronder hebben we een lijst voor je opgesteld met de belangrijkste punten die je mee kunt nemen in je keuze.

Gewicht

Kunststof dakplaten zijn lichter van gewicht dan metalen dakplaten. Daardoor volstaat een simpele draagconstructie, waar je minder geld aan hoeft uit te geven. Ook zijn de platen makkelijker te monteren als ze lichter van gewicht zijn. Wel zijn kunststof dakplaten door hun geringe gewicht minder stormvast, en zijn ze minder stevig.

Geluid

Kunststof dakplaten zijn zachter en flexibeler dan de metalen variant. Dit betekent dat ze iets geluiddempender zijn. Verwacht echter geen fluisterstille platen: ook op kunststof kan neerslag soms hard doorklinken als je met dakplaten werkt.

Condensvorming

Kunststof is een warmer materiaal dan metaal en vormt minder snel condens. Bij metalen platen kun je condensvorming wel gemakkelijk oplossen door anti-condensdoek te plaatsen, dat het vocht netjes afvoert.

Deukvorming

Kunststof is flexibeler en elastischer dan metaal. Dit betekent dat het beter tegen een stootje kan, zonder direct deuken te vertonen. Heb je metalen dakplaten, dan kan een tik of stoot met dezelfde kracht makkelijker een blijvende deuk of andere vervorming opleveren dan bij kunststof.

Brandveiligheid

Metalen platen zijn beter bestand tegen brand, omdat ze een hoger brandpunt hebben dan kunststof platen. Dit betekent dat metalen dakplaten beter uit grote branden komen dan kunststof dakplaten.

Stevigheid

Kunststof dakplaten zijn door hun geringe stevigheid het meest geschikt voor kleine projecten met beperkte oppervlakken, zoals tuinhuisjes, stacaravans en dergelijke. Ga je aan de slag met een groter project, zoals een grote schuur, loods of een compleet huis? Dan bieden metalen dakplaten veel meer stevigheid.

Stalen dakplaten of aluminium dakplaten?

Als je hebt gekozen voor metalen dakplaten, heb je nog een keuze te maken: metaal is namelijk een verzamelnaam voor verschillende materialen. Metalen dakplaten komen zowel in stalen als in aluminium varianten. Hoe weet je nu welke soort metaal het beste is voor jouw dakplaten? Ook hier hebben we de verschillende factoren op een rij gezet, die bepalend kunnen zijn voor jouw keuze tussen stalen dakplaten en aluminium dakplaten.

Gewicht

Net als bij kunststof en metaal is er bij staal en aluminium een belangrijk verschil in gewicht. Aluminium dakplaten zijn veel lichter dan stalen dakplaten. Dat betekent dat bij de keuze voor aluminium dakplaten het onderdak veel simpeler en goedkoper gebouwd kan worden en dat de platen veel makkelijker te hanteren zijn. Aan de andere kant lever je wel in op stevigheid: stalen dakplaten zijn altijd de stevigere keuze.

Schade repareren

Zowel stalen dakplaten als aluminium dakplaten kunnen bij schade makkelijk gerepareerd worden met een stift. Bij stalen platen is het echter wel zaak dat je dit zo snel mogelijk doet, omdat staal vatbaar is voor roest. En dat verschijnt snel bij beschadigingen! Aluminium roest niet, maar moet je natuurlijk ook zo snel mogelijk repareren om uitbreiding van de schade te voorkomen.

Stevigheid

Ga je voor de ultieme stevigheid? Kies dan voor stalen dakplaten in plaats van aluminium. Hoewel staal meer weegt, is het beter bestand tegen deuken en vervormingen. Met aluminium moet veel voorzichtiger omgegaan worden. Vaak zien we aluminium dakplaten daarom bij klussen met kleinere oppervlaktes, en stalen dakplaten bij de grotere projecten.

Geluid bij uitzettten

Bij aluminium dakplaten zul je sneller en vaker knakgeluiden horen dan bij stalen dakplaten. Dit komt omdat aluminium sneller uitzet bij hogere temperaturen dan staal. De geluiden kunnen natuurlijk geen kwaad, maar zijn lastig te voorkomen. Iets om rekening mee te houden bij je keuze!

Kosten

Zowel de prijs van de platen zelf als de bevestigingsmaterialen zijn een stuk goedkoper bij stalen dakplaten dan bij de aluminium variant. Kies je voor aluminium, dan heb je naast schroeven bijvoorbeeld ook nog kalotten nodig.

Milieu

Beide soorten dakplaten zijn uitstekend te recyclen. Bij aluminium dakplaten is er echter minder energie nodig voor het recyclingproces dan bij stalen dakplaten; dat maakt aluminium dakplaten een duurzamere keuze.

Stalen dakplaten

Als we de keuze voor je mogen magen, dan zullen wij altijd kiezen voor metalen dakplaten. Met name stalen dakplaten zijn bij ons favoriet. Dit is waarom je in ons assortiment voornamelijk stalen dakbeplating terug zult vinden. De voordelen van stalen dakplaten wegen nu eenmaal goed op tegen de potentiele nadelen van dit materiaal. Daarnaast kiezen we graag voor stevigheid; hierbij hebben we meer vertrouwen in stalen platen dan in kunststof, en kiezen we eerder voor stalen dakplaten dan voor aluminium dakplaten.

Voordelen metalen dakplaten

Nadelen metalen dakplaten

Stalen dakplaten bij Janjp.nl

Onze jarenlange ervaring in het vak heeft ons geleerd dat stalen dakplaten de beste keuze zijn voor een stevig dak met een zo lang mogelijke levensduur. Dit is waarom we in ons assortiment voornamelijk dakplaten aanbieden van staal. Je kunt wel kiezen uit verschillende soorten dakplaten; ieder met zijn eigen kwaliteiten en voordelen. We leggen je graag de verschillen tussen deze soorten platen verder uit.

Verschillende soorten platen

Ook in de categorie dakplaten zijn er verschillende modellen te onderscheiden. Wat zijn de verschillen tussen de diverse dakplaten op de markt, en welke zijn geschikt voor jouw type dak of gevel? Hieronder krijg je een indruk van de verschillende dakplaten in ons assortiment, en geven we je een korte inleiding in hun kwaliteiten.

Dakpanplaten

Dakpanplaten worden ook wel dakplaten, dakpanprofielplaten of dakbeplating genoemd. Maar aangezien dakbeplating en dakplaten wat algemenere termen zijn die ook op de andere soorten van toepassing zijn, zullen we het hier gewoon op dakpanplaten houden.

Lees meer over dakpanplaten

Dakpanplaten worden gemaakt van verschillende materialen. Zo verkopen wij van Janjp.nl alleen dakpanplaten van staal, terwijl er ook aluminium of kunststof dakpanplaten worden geproduceerd. Deze platen ondergaan een galvanisatieproces, wat inhoudt dat er een speciale coating op het staal geplaatst wordt. Deze coating zorgt ervoor dat de dakpanplaten beter beschermd zijn tegen roestvorming en andere beschadigingen.

Door de gemakkelijke toepassing van dakpanplaten worden deze veel gebruikt in nieuwbouw, maar ook bij renovatie. Het leggen gaat namelijk veel sneller en kost veel minder moeite, waardoor het op bijna elk vlak voordeliger is. Daarnaast geldt dat de dakpanplaten al op kleine afstand nauwelijks tot niet meer te onderscheiden zijn van echte, losse dakpannen.

Platen bekijken

Damwandplaten

Damwandplaten zijn platen die geproduceerd worden met een trapeziumprofiel, waardoor ze ook wel damwandprofielplaten worden genoemd. Dit profiel zorgt er niet alleen voor dat damwandplaten bijzonder stabiel zijn, maar ook dat ze een erg stabiele uitstraling hebben.

Lees meer over damwandplaten

De damwandplaten worden zowel voor dakbedekking als voor gevel- en wandbedekking gebruikt. Let bij aankoop van damwandplaten wel goed op voor welke van de twee ze bedoeld zijn. Sommige producenten maken hier namelijk een duidelijk onderscheid in. Zo worden damwandplaten die bedoeld zijn voor dakbedekking door hen geproduceerd met een anticapillaire groef welke regen tegenhoudt. Deze platen kunnen prima worden gebruikt voor gevel- en wandbedekking, maar andersom werkt het niet. De gevel- en wandbedekking die zij produceren beschikken namelijk niet over de speciale groef. Houd hier dus rekening mee. Kijk voor meer tips eens op onze damwanden klustip.

Platen bekijken

Polycarbonaat

Polycarbonaatplaten zijn doorzichtige platen die vaak gebruikt worden in projecten en constructies waarbij lichtdoorlating een factor speelt. De polycarbonaatplaten hebben daarnaast vaak een X-structuur of een driewandige structuur, wat er voor zorgt dat ze erg stijf en stevig zijn. Ze zijn hierom perfect om te gebruiken in bijvoorbeeld veranda’s en overkappingen. Lees voor tips over het monteren van polycarbonaatplaten ook eens onze klustip hierover.

Lees meer over polycarbonaat platen

Polycarbonaatplaten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, maar de meeste producenten en groothandels houden het op de twee meest gangbare uitvoeringen, namelijk helder en opaal. De heldere variant is, zoals de naam al verraad, helder transparant en heeft een lichttransmissie van rond de 60-80%. Dit houdt dus in dat rond de 60-80% zonlicht doorgelaten wordt, wat een hoog percentage is. De opalen variant is iets matter en doffer en behaalt daarmee een lichttransmissie van rond de 40-50%.

Een derde uitvoering die soms gehanteerd wordt en die wij ook bij Janjp.nl in ons assortiment hebben, is de hittewerende (ook wel zonwerende genoemd) variant. Deze variant heeft een lichttransmissie van minder dan 40%.

De voor- en nadelen van de drie varianten hebben allemaal te maken met ten eerste hoeveel licht er doorgelaten wordt en hoeveel je wilt dat de platen doorlaten en ten tweede hoe doorzichtig ze zijn en hoeveel vuil en stof je wilt kunnen zien liggen. Wil je weinig stof zien? Kies dan voor opaal of hittewerend. Wil je zoveel mogelijk licht en maakt een beetje vuil je niet uit? Kies dan voor helder.

Platen bekijken

Sandwichpanelen dak

Sandwichpanelen (dak) zijn platen of panelen die gebruikt kunnen worden voor daken. De panelen bestaan uit twee metalen platen met ertussen een laag isolerend materiaal. De platen ‘sandwichen’ dus als het ware de isolatie.

Lees meer over sandwichpanelen dak

De opbouw van sandwichpanelen brengt meerdere voordelen met zich mee. Ten eerste is een sandwichpaneel erg licht, waardoor hij goed en gemakkelijk handelbaar is. Ten tweede is een sandwichpaneel erg goed warmte- en geluidsisolerend. Omdat de twee metalen platen niet met elkaar in verbinding staan, kunnen er namelijk geen koudebruggen ontstaan.

Koudebruggen zijn delen van de gevel (of het dak, of de vloer etc.) waar de isolatielaag om wat voor reden dan ook een lagere warmteweerstand heeft dan de rest van de constructie. Dit leidt tot warmteverlies en kan problemen zoals condensatie en schimmelgroei opleveren. Koudebruggen zijn dus erg ongewenst. Lees voor meer ongewenstheden en tips ook eens onze klustip over sandwichpanelen.

Panelen bekijken

Sandwichpanelen wand

Sandwichpanelen (wand) zijn platen of panelen die gebruikt kunnen worden voor zowel de gevels als eventuele scheidingswanden. De panelen bestaan uit twee metalen platen met ertussen een laag isolerend materiaal. De platen ‘sandwichen’ dus als het ware de isolatie.

Lees meer over sandwichpanelen wand

De opbouw van sandwichpanelen brengt meerdere voordelen met zich mee. Ten eerste is een sandwichpaneel erg licht, waardoor hij goed en gemakkelijk handelbaar is. Ten tweede is een sandwichpaneel erg goed warmte- en geluidsisolerend. Omdat de twee metalen platen niet met elkaar in verbinding staan, kunnen er namelijk geen koudebruggen ontstaan.

Koudebruggen zijn delen van de gevel (of het dak, of de vloer etc.) waar de isolatielaag om wat voor reden dan ook een lagere warmteweerstand heeft dan de rest van de constructie. Dit leidt tot warmteverlies en kan problemen zoals condensatie en schimmelgroei opleveren. Koudebruggen zijn dus erg ongewenst. Lees voor meer ongewenstheden en tips ook eens onze klustip over sandwichpanelen.

Panelen bekijken
-10%
 37,28 93,19 incl. btw
-10%
 39,48 98,70 incl. btw
-10%
 39,48 98,70 incl. btw
-10%
 37,28 93,19 incl. btw
-10%
 37,28 93,19 incl. btw
-10%
 62,87 146,69 incl. btw
-10%
 62,88 125,77 incl. btw
-10%
 65,17 130,34 incl. btw
-10%
 61,22 122,43 incl. btw
-10%
 65,17 130,34 incl. btw
-10%
 59,07 137,83 incl. btw
 70,45 140,95 incl. btw
 87,73 233,94 incl. btw
 315,20 915,59 incl. btw
Plaatbreedte 1,02m vanaf 40mm dikte
 195,60 293,40 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m
 96,06 225,39 incl. btw
Plaatbreedte 1,02m vanaf 40mm dikte

Sandwichpanelen wand

Sandwichpanelen 40 mm wand wit A

 175,89 263,85 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m vanaf 40mm dikte

Sandwichpanelen dak

Sandwichpanelen dak 40 mm

 139,46 319,41 incl. btw

Isolatie

Als je gaat werken met dakplaten, is isolatie ook een thema waar je over na zult moeten denken. Of je nu een nieuw dak bouwt of een dak renoveert, isolatie aanbrengen kan interessante voordelen met zich meebrengen. Of heeft het isoleren van jouw ruimte helemaal geen overwaarde? Wij helpen je de voor- en nadelen van isolatie aanbrengen op een rij te zetten, zodat je zelf goed geïnformeerd je keuzes kunt maken.

Voordelen isoleren

Op welk soort gebouw je ook dakplaten aan gaat brengen, dakisolatie brengt veel voordelen met zich mee. Het zorgt ervoor dat warme lucht niet snel naar buiten kan ontsnappen. Daarnaast sluit het beter af voor invloeden van buitenaf: zo kunnen kou en vocht ook niet zo makkelijk je ruimte binnendringen. Dat scheelt behoorlijk in de stookkosten! Goede isolatie helpt jouw gebouw dus warm en droog te houden.

Nadelen isoleren

Het grootste nadeel van isoleren zit hem in de kosten. Je moet eenmalig de portemonnee trekken om je isolatie voor elkaar te maken, en dat kan een behoorlijke investering zijn. Staar je hier echter niet blind op; de meeste mensen die investeren in isolatie, hebben binnen enkele jaren hun geld al terugverdiend. Na 5 tot 10 jaar heb je het geld dat je je hebt geïnvesteerd in je isolatie, al terugverdiend op de gas- en energierekening!

Durf jij het aan om te investeren in de toekomst? Bekijk dan hieronder onze selectie geïsoleerde dakplaten en lees meer over de montage in onze praktische handleiding.

Subsidie

In sommige gevallen kan je subsidie aanvragen voor het verbeteren van je isolatie. Dat kan behoorlijk schelen in de kosten! De regelingen voor subsidie verschillen per gemeente. Lees meer over de mogelijkheden en controleer wat voor wet- en regelgeving er in jouw regio geldt op het gebied van tegemoetkoming bij isolatie.

Lees meer over subsidie

Rapport adviesbureau BDA

Een recent rapport van onafhankelijk raadgevend ingenieursbureau BDA geeft duidelijk weer wat het belang is van goed isoleren. We vatten de belangrijkste conclusies van dit rapport kort voor je samen, om je een idee te geven van de inhoud.

In een eerste conclusie stelt het rapport dat het belang van goede isolatie erg groot is. Het blijkt een maatregel te zijn die enorm kan helpen in het besparen van energie, en kosten voor energie terugdringt. Daarnaast zou de milieuwinst overall groot zijn, omdat goede isolatie ook de uitstoot van CO2 terugdringt.

Volgens het rapport is aandacht voor details van groot belang. De afwerking van isolatie is enorm belangrijk om zo hoog mogelijke isolatiewaarden te behalen. Als we het rapport mogen geloven, zorgt zelfs de kleinste kier dus al voor een enorm verlies op het gebied van isolatiewaarde.

Als grootste veroorzaker van problemen op het gebied van isolatie wordt de beschadiging van het anti-condensfolie genoemd. Voorzichtig omgaan met dit folie, voor, tijdens en na het aanbrengen, is dus van groot belang voor goede kwaliteit van je isolerende constructie. Het rapport laat voorbeelden zien waarbij dit niet goed gedaan is en tonen ze ook de gevolgen van dergelijke missers.

De laatste conclusie concentreert zich op het belang van goed afgewerkte en afgedichte naden tussen de panelen. In het onderzoek ziet men vaak het gebruik van de allerbeste panelen, met alsnog veel verlies in isolatiewaarde door slecht afgewerkte naden. Dit moet dus absoluut voorkomen worden.

Conclusies op een rij

 • Energie- en dus kostenbesparing
 • Grote milieuwinst
 • Details zijn van groot belang
 • Ga voorzichtig om met de onderfolie
 • Werk alle naden goed af

Meer weten?

Download en lees hier het hele rapport over het isoleren van hellende daken met prefab dakplaten:

Download
-10%
Plaatbreedte 1,20m vanaf 40mm dikte
 206,21 489,25 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,20m vanaf 40mm dikte
 211,69 502,25 incl. btw

Zetwerk

Met de juiste dakplaten heb je nog geen afgewerkte dakconstructie. Met het juiste zetwerk kun je jouw dak tot in de puntjes afwerken. Zo ziet het er niet alleen mooi uit, maar is het ook beschermd tegen weersinvloeden en maak je het helemaal wind- en waterdicht. Om je een idee te geven van de verschillende categorieën zetwerk, hebben we hieronder een compleet overzicht voor je gemaakt. Hierin vind je niet alleen zetwerk dat gebruikt wordt ter afwerking na het plaatsen van je dakplaten, maar ook schroeven en folie die je voor en tijdens het plaatsen van je beplating nodig zult hebben.

dakplaat schroeven

Schroeven dakplaten

Door gebruik te maken van deze zelfborende schroeven, breng je zo min mogelijk schade aan op de coating van je dakplaten. Deze coating is belangrijk om roest te voorkomen en andere beschadigingen tegen te gaan. De schroeven zijn verzinkt, gelakt in de kleur van jouw dakplaten en zorgen voor de perfecte afdichting dankzij hun speciale afdichtingsring met neopreen. Reken erop dat je ongeveer 8 tot 10 schroeven per m2 dakbedekking nodig hebt.

Bekijk schroeven

Schroeven geïsoleerde dakplaten

Voor geïsoleerde dakplaten bestaan ook speciale schroeven, die naast een afdichtingsring van neopreen in het midden een gedeelte hebben zonder schroefdraad. Dit zorgt voor een nog betere afdichting ter hoogte van het isolatiemateriaal. Ook deze schroeven zijn zelfborend en verkrijgbaar in verschillende kleuren, die mooi aansluiten bij de kleur van je dakplaten.

Bekijk schroeven
nok

Nokken

Als je dakplaten op een hoek bij elkaar komen, dan zorg je er natuurlijk voor dat ze wind- en waterdicht afgewerkt worden. Hiervoor gebruik je nokken. Het gebruik van nokken ziet er ook nog eens verzorgd uit: precies wat je wil voor jouw dak! Nokken zijn te krijgen in gezette (hoekige) of ronde vormen en sluiten qua kleur vaak prima aan op jouw dakplaten. Voor nokken gebruik je ook zelfborende schroeven bij de montage.

Bekijk nokken
windveren

Windveren

Windveren zorgen ervoor dat er geen regen of wind onder de beplating kan komen als je de platen eenmaal op het dak hebt bevestigd. Je bevestigt de windveren op de randen van je dakplaten. In het uitzonderlijke geval dat je gevel hoger is dan het dak, hoef je geen windveren te bevestigen, maar dit komt eigenlijk bijna niet meer voor bij moderne huizen. Kies voor een matchende kleur bij jouw dakplaten, of breng juist contrast aan met je windveren door een hele andere kleur te kiezen!

Bekijk windveren
lekdorpel

Lekdorpels

De naam zegt het al: lekdorpels voorkomen dat er water van bovenaf op je gevels lekt. Daarmee houd je ook vuil tegen en alle onwenselijke effecten van water en vuil op je gevel. Lekdorpels zijn in meerdere afwerkingen en kleuren te krijgen, waardoor je altijd een prachtig resultaat neer kunt zetten.

Bekijk lekdorpels
kleurstiften

Kleurstiften

Zijn je dakplaten op wat voor manier dan ook beschadigd geraakt? Dan is het zaak om de coating zo snel mogelijk te herstellen. Zo voorkom je roest of andere onnodige uitbreiding van de schade. Gelukkig is dit zo gepiept met deze handige kleurstiften, die in de meeste gangbare kleuren te verkrijgen zijn. Niet alleen herstel je de coating, ook op het oog ziet de plaat er weer als nieuw uit.

Bekijk kleurstiften
anti condensdoek

Anti-condensdoeken

Anti-condensfolie, ook wel bekend onder de naam anti-condensdoeken, vormt een laag die tussen de dakplaten en de dragende constructie eronder geplaatst kan worden. Het folie zorgt voor een verbeterde afvoer van vocht dat zich door condensvorming onder je dak kan ophopen. Dit vocht loopt via de onderkant van het doek naar je dakgoot.

Ga je anti-condensfolie plaatsen? Houd daar dan rekening mee in je constructie door een paar extra centimeters vrij te laten tussen het onderdak en de panlatten. Voor een optimale vochtafvoer en isolatie is het belangrijk dat er voldoende lucht bij je folie kan komen. Het makkelijkst bereik je dit door tengellatten te plaatsen op je onderdak.

Bekijk anti-condensdoeken
vulstrook

Vulstroken

Jouw dakconstructie nog beter afdekken tegen vocht en wind? Maak dan gebruik van vulstroken. Deze stroken van polyethyleenschuim volgen het patroon van je dakplaten en dichten je ruimte zo volledig af. Handig tegen weersinvloeden, maar ook tegen vogels en andere beesten! Er bestaan positieve vulstroken die je tussen dakplaten en de nok kunt gebruiken, maar ook negatieve vulstroken die je tussen de dakplaten en de gevel plaatst. Omdat deze stroken UV-bestendig en rotvrij, maak je van jouw dak een constructie waar je decennia van kunt genieten.

Bekijk vulstroken
klikgoot

Klikgoten

Met kilgoten voer je neerslag en ander water op jouw dak beter af. De lijn waar twee schuine dakvlakken elkaar ontmoeten heet een snijlijn. Een snijlijn in een buitenhoek heet een hoekkeper en een snijlijn in een binnenhoek heet een kilkeper. Een hoekkeper kan afgewerkt worden met hoek- of nokstukken en in de kilkepers (die dus niet op elk dak aanwezig zijn) kun je kilgoten plaatsen. De kilkepers zullen namelijk veel neerslag vangen en via kilgoten kan je deze neerslag afvoeren naar de onderliggende dakgoten, zodat de neerslag niet in je dak zelf terecht komt.

Bekijk klikgoten

Montage

De montage van dakplaten is een specialistisch klusje. Als je er nog nooit eerder mee gewerkt hebt, kunnen dakplaten best een uitdaging vormen. En als je de montage niet goed aanpakt, kan dat leiden tot schade of fouten in de constructie. Waardoor je later alsnog met je dak aan de slag moet! Om dat te voorkomen, hebben we twee overzichtelijke handleidingen geschreven voor het monteren van dakplaten: eentje voor het monteren van ‘normale’ dakplaten, en eentje voor het monteren van geïsoleerde dakplaten. Doe er je voordeel mee en voorkom de fouten die anderen al eens gemaakt hebben!

Montagehandleiding dakplaten Montagehandleiding geïsoleerde dakplaten

Hoeveel dakpanplaten heb ik nodig?

Dit is één van de meest gestelde vragen bij onze klantenservice. Logisch! Het aantal dakplaten berekenen is een klusje waarbij je rekening moet houden met een flink aantal factoren. Daarom hebben we nu een handige calculator voor je ontwikkeld, waarmee je het aantal benodigde platen snel en gemakkelijk uitrekent!

Dakplaten calculator

Dakgoten

Een dak heeft natuurlijk als primaire functie om je huis te beschermen tegen weersinvloeden van buitenaf. Zeker in Nederland vangt je dak bijvoorbeeld vele liters neerslag voor je af. In het geval van een plat dak moet je zorgen dat dit van het dak af geleid wordt, om te voorkomen dat het te veel gewicht gaat uitoefenen op het dak. Bij hellende daken werkt dit net even anders: hier vang je het overtollige water op in dakgoten en leid je het via regenpijpen weg.

Bekijk onze dakgoten

Dakgoten en hun functie

Om te voorkomen dat water overlast veroorzaakt in en om het huis, zul je bij hellende daken dakgoten aan moeten leggen om het hemelwater goed af te voeren. Als je dit niet goed aanlegt, kan het water grote plassen maken om het huis of schade aanbrengen aan je gevel. Leg je jouw dakgoten wel goed aan, dan worden het water efficiënt via regenpijpen naar een regenton of naar het riool afgevoerd.

Welk materiaal kies je?

In het onderstaande overzicht zie je de verschillende materiaalkeuzes voor je dakgoten op een rij, met de belangrijkste voor- en nadelen per type. Zo kies je makkelijk het type dakgoot dat bij je past!

Aluminium dakgoten

 • Zo goed als naadloos
 • Licht van gewicht en toch sterk
 • Roestbestendig en milieuvriendelijk (recyclebaar)

Koperen dakgoten

 • Prijzig in aanschaf
 • Regelmatig intensief onderhoud nodig
 • Erg stijlvol en mooi om te zien

Pvc dakgoten

 • Niet erg vorstbestendig (zwakte vanaf 5 graden Celsius)
 • Lijmconstructie: veel onderhoud en vergrote kans op lekkages

Zinken dakgoten

 • Sterk materiaal, erg geschikt voor dakgoten
 • Bijzonder vorstbestendig
 • Lange levensduur, zolang de naden goed gesoldeerd zijn
 • Moeten vaak in een houten omlijsting geplaatst worden

Polyester dakgoten

 • Bijzonder sterk materiaal voor dakgoten
 • Zo goed als lekvrij bij goede bevestiging
 • Goed bestand tegen vorst
 • UV-bestendig en roestvrij; hoeft niet geverfd te worden
 • Onderhoudsvriendelijk tot onderhoudsvrij
Bekijk onze polyester bakgoten Bekijk onze polyester mastgoten

Stalen dakgoten

 • Relatief milieuvriendelijk door zinken en kunststof coating
 • Erg sterk en bijzonder duurzaam
 • Vaak alleen als mastgoot te krijgen
 • Zo goed als vrij van corrosie
Bekijk onze stalen mastgoten

Toebehoren

Ga je dakgoten bestellen, dan is het slim om direct de juiste toebehoren mee te bestellen. Hierbij kun je denken aan verschillende verbindingsstukken en bevestigingsmaterialen, waarmee je zorgt dat jouw goot goed komt te hangen. Maar ook eindstukken, waarmee je de dakgoot goed afsluit. We hebben alles voor je beschikbaar om een goede hemelwaterafvoer aan te leggen: bekijk hieronder de verschillende items en bestel ze direct mee.

Bekijk alle dakgoten toebhoren

Tip!

Lees ook eens onze klustip over dakgoten of onze dakgoten montagehandleiding om meer te weten te komen over het onderwerp!

Verbindingsstukken en eindstukken

Bakgoten composiet toebehoren

Verbindingsstuk bakgoot G120/G170/G205

 16,16 17,51 incl. btw
 12,10 14,20 incl. btw

Stalen mastgoten toebehoren

Verbindingsstuk stalen mastgoot

 16,39 incl. btw

Bakgoten composiet toebehoren

Eindstuk bakgoot G120/G170/G205

 5,81 7,71 incl. btw

Stalen mastgoten toebehoren

Eindkapje stalen mastgoot

 18,25 incl. btw

Muurbeugels

Naast verbindingsstukken en eindstukken heb je muurbeugels nodig om de dakgoten aan de betreffende muren vast te maken. Voor een maximale stevigheid zorg je er bij het plaatsen van je muurbeugels voor dat er 50-60 cm tussen de muurbeugels zit.

Bekijk onze muurbeugels

Wartels

Als laatste toebehoren kun je nog wartels bestellen. Zo weet je zeker dat je je dakgoten perfect afgewerkt hebt! Wartels voorkomen verstoppingen in je regenpijp door bladeren en ander vuil tegen te houden, voordat het de regenpijp in verdwijnt. Het enige wat jij hoeft te doen, is de wartels af en toe te legen.

Bekijk wartel mastgood