Dakplaten

ALLES OP HET GEBIED VAN DAKBEPLATING

Bestel direct
 • Bezorging door heel NL

 • Gratis verzending vanaf € 350,-*

 • Alles voor de échte klusser

 • Gemiddelde beoordeling: 8.6!

Dakplaten, de vervanger van dakpannen

Dakplaten: de laatste jaren komt u ze steeds vaker tegen. Deze vervanger van de reguliere dakpannen wordt gebruikt in het bedrijfsleven bij het bedekken van loodsen en bedrijfshallen, maar tegenwoordig worden dakplaten ook gebruikt bij het bedekken van nieuwbouwhuizen en andere kleinere ruimtes. Dit komt omdat dakplaten in verhouding veel goedkoper zijn dan losse dakpannen, terwijl ze ook nog eens gemakkelijker in de omgang zijn. Daarnaast zijn dakpanprofielplaten van een kleine afstand zelfs haast niet meer te onderscheiden van echte dakpannen. Hierdoor zijn onze dakplaten uitermate geschikt als dakbedekking.

Meer soorten platen dan dakpanplaten

Wat voor soorten dakplaten zijn er nu allemaal? Zijn er naast dakpanprofielplaten nog andere soorten dakplaten? En wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten? Welke eigenschappen hebben ze? Het zijn een aantal vragen die u zichzelf kunt stellen als u zich aan het oriënteren bent voor een dakbedekking. Wij zijn op onderzoek uitgegaan en hebben alle feiten voor u verzameld. Daarnaast hebben we ook informatie gezocht over alles wat er bij dakplaten komt kijken, zoals isolatie, dakgoten, toebehoren en montage.

Ga snel naar:

Voor- en nadelen

Als u een nieuw dak gaat plaatsen, of wanneer u een oud dak gaat renoveren, staat u (tegenwoordig) voor een grote keuze: dakpannen of dakplaten? Dakpannen zijn we allemaal gewend van vroeger, maar we zien de dakplaten vandaag de dag steeds meer. Waarom? Wat zijn hier de voor- en nadelen van? Wij hebben wat informatie voor u op een rij gezet, zodat u een geïnformeerde keuze kunt maken bij uw nieuwbouw of renovatie.

Voordelen dakplaten t.o.v. dakpannen

Het grootste voordeel van een dakplaat ten opzichte van dakpannen is het feit dat u uiteindelijk veel voordeliger uit bent. De prijzen per vierkante meter van zowel dakplaten als dakpannen lijken op het eerste gezicht niet veel van elkaar te schelen, maar het voordeel zit hem in een paar elementen.

Zo zijn dakplaten veel lichter dan dakpannen, waardoor ze veel minder belastend zijn op de onderconstructie, waardoor de onderconstructie ook veel goedkoper gebouwd kan worden. Daarnaast zorgt het lichte gewicht van de dakplaten ervoor dat de dakplaten erg gemakkelijk te hanteren zijn, waardoor ze veel sneller en gemakkelijker gemonteerd kunnen worden. Wanneer u de dakbedekking platen laat plaatsen, bent u dus veel goedkoper uit. U hoeft niet alleen minder manuren te betalen, maar bent ook minder geld kwijt aan de materialen.

VOORDELEN

 • Voordeliger in meerdere opzichten
 • Onderhoudsvriendelijker
 • Roestvrij en onbrandbaar
 • Ingebouwde isolatie
 • Meer kleurkeuze
 • Oude dak kan (soms) blijven zitten

Onderhoud

Ook zijn dakplaten vele malen onderhoudsvriendelijker dan dakpannen. Zo kan er door de gladheid van de dakplaten geen mos- en algenvorming ontstaan en zijn ze eigenlijk zelfreinigend, omdat vuil geen kans heeft zich te hechten op de coating. Daarnaast zijn de dakplaten bestand tegen allerlei weersomstandigheden, zoals vorst en hevige windstoten. Hierdoor heeft u weinig tot geen omkijken naar de dakpanplaten als ze eenmaal geplaatst zijn.

Overig

Overige voordelen zijn het roestvrije en onbrandbare karakter van de metalen dakplaten, het feit dat isolatie in de dakplaten verwerkt kan worden, een hogere kleurkeuze door het gebruik van andere materialen, en het feit dat het in sommige gevallen mogelijk is om het oude dak te laten zitten. Dit scheelt natuurlijk in werkuren en stortkosten. Check wel bij uw gemeente of dit mag en zorg ervoor dat de isolatie van het oude dak in goede staat is.

Nadelen dakplaten t.o.v. dakpannen

Er zijn wel een paar mogelijke nadelen die u kunt tegenkomen wanneer u dakplaten gebruikt in plaats van reguliere dakpannen. Zo hebt u bij neerslag kans op geluidsoverlast. Dit komt vanwege het materiaal dat gebruikt wordt bij dakpanplaten. Metalen en kunststoffen klinken nu eenmaal harder door dan steen. Hier kunt u echter zelf iets aan doen. Met een goede geluidsisolatie kan dit namelijk heel gemakkelijk voorkomen of verholpen worden.

NADELEN

 • Kans op geluidsoverlast
 • Montage van dakkapel of dakraam is net wat lastiger
 • Potentieel: u ziet dat ze niet echt zijn
 • Kans op verkleuring en dofheid
 • Kans op condensvorming

Montage

De montage van bijvoorbeeld een dakkapel of een dakraam is lastiger op dakplaten dan het op dakpannen is. Het is zeker niet onmogelijk, maar het vergt wel wat meer planning en/of werk. Het is misschien ook niet een reden om toch voor het één of het ander te kiezen, maar wel iets waar u even rekening mee moet houden.

Overig

De andere nadelen hebben vaak te maken met hoe de dakplaten eruit zien. Een potentieel nadeel is namelijk dat u kunt zien dat u een dak hebt van dakplaten en niet van losse dakpannen. Sommigen zeggen dit verschil te kunnen zien; anderen zeggen de twee soorten al vanaf een kleine afstand niet meer te kunnen onderscheiden. Dit zult u dus wellicht zelf moet testen. Daarnaast kan er in sommige gevallen verkleuring van de coating optreden na verloop van tijd, waardoor de deze dakbedekking platen een wat doffer uiterlijk krijgen. Toch zijn er ook dakplaten met een glansafwerking, waarbij die dofheid nauwelijks tot niet optreedt.

Condensvorming

Ook bestaat er de mogelijkheid van condensvorming. Dakplaten (en dan vooral de metalen varianten) hebben de neiging om kouder te zijn dan hun omgeving, wat ervoor zorgt dat condens zich kan vormen op de onderkant van de platen. Ook dit kan gemakkelijk verholpen of voorkomen worden door het plaatsen van een anti-condensdoek.

Metalen of kunststof dakplaten?

Wanneer u voor dakplaten hebt gekozen, staat u voor een volgende keuze: metalen dakplaten of kunststof dakplaten? Voor beide materialen is wat te zeggen. Hieronder hebben we de grootste en belangrijkste verschillen voor u op een rij gezet.

Kunststof dakplaten zijn lichter dan metalen dakplaten. Hierdoor geldt wederom dat de onderconstructie goedkoper gebouwd kan worden en dat de platen handelbaarder zijn. Het zorgt er echter wel voor dat de kunststof dakplaten veel minder stormvast zijn en minder stevigheid hebben.

Kunststof dakplaten zijn zachter dan de metalen varianten, waardoor ze direct ook iets meer geluid dempen. Verwacht niet teveel van dit verschil, want neerslag op kunststof platen kan nog steeds een aardig lawaai maken.

Metaal is een kouder materiaal dan kunststof. Hierdoor ontstaat er bij metalen dakplaten sneller condensvorming dan bij de kunststof varianten. Dit blijft wel eenvoudig op te lossen door een anti-condensdoek te plaatsen.

Kunststof heeft een elastischer karakter dan metaal en kan daarmee sneller een stootje hebben zonder vorm te verliezen. Bij metaal kan een stoot met dezelfde kracht sneller een deuk of andere vervorming opleveren.

Metaal is brandveiliger omdat het een veel hoger brandpunt heeft dan kunststof. Dit houdt in dat metalen platen grotere branden kunnen doorstaan.

Door de kleine stevigheid van kunststof worden platen hiervan doorgaans gebruikt voor kleinere projecten, zoals stacaravans, tuinhuisjes etc. Metalen dakplaten worden doorgaans gebruikt voor de grotere projecten, zoals schuren, loodsen en huizen, omdat metalen platen veel meer stevigheid bieden. In de praktijk zie je dus vaak dat kunststof voor kleine oppervlaktes wordt gebruikt, terwijl metaal voor grote oppervlaktes wordt gebruikt.

Stalen dakplaten of aluminium dakplaten?

Zelfs als u al heeft gekozen voor dakplaten in plaats van dakpannen en metalen dakplaten in plaats van kunststof dakplaten, bent u nog niet van de keuzes af. Metalen dakplaten worden namelijk gemaakt van zowel staal als van aluminium. Maar welke is het beste voor uw situatie? Hieronder hebben we de verschillen op een rij gezet, zodat u een beter idee hebt van de verschillende eigenschappen van de stalen dakplaten en aluminium dakplaten.

Hetzelfde argument wat bij het verschil tussen metaal en kunststof geldt kan hier gebruikt worden. Aluminium is namelijk lichter dan staal, wat ervoor zorgt dat de onderconstructie voordeliger gebouwd kan worden en dat de platen handelbaarder zijn. Ook hier geldt echter dat dit wel ten koste gaat van de uiteindelijke stevigheid van het dak.

Voor zowel staal als aluminium geldt dat beschadigingen gemakkelijk te repareren zijn met een stift, maar aluminium roest niet en staal kan op den duur wel gaan roesten. Hierom moet staal sneller gerepareerd worden en moet er voorzichtig mee omgegaan worden. Voor beide platen geldt echter eigenlijk dat beschadigingen sowieso zo snel mogelijk gerepareerd moeten worden.

Stalen dakplaten zijn veel steviger dan aluminium dakplaten. Aluminium is redelijk broos, waardoor er veel voorzichtiger mee omgegaan moet worden om deuken en andere vervormingen te voorkomen. Hier geldt eigenlijk dezelfde regel als bij kunststof en metaal, namelijk dat aluminium beter is voor kleinere oppervlaktes en dat staal beter is voor grotere oppervlaktes.

Omdat aluminium sneller uitzet bij hogere temperaturen komen knakgeluiden bij deze platen sneller en vaker voor. Deze kunnen uiteraard geen kwaad, maar toch is het een vorm van geluidsoverlast waar je rekening mee moet houden.

Stalen dakplaten zijn een stuk goedkoper in zowel de aanschaf van de platen als de aanschaf van bevestigingsmaterialen. Bij aluminium heb je bijvoorbeeld naast schroeven ook nog kalotten nodig.

Het gebruik van aluminium platen is milieuvriendelijker dan het gebruik van stalen platen, omdat er minder energie nodig is voor het recycleproces.

Verschillende soorten platen

Er zijn verschillende soorten dakplaten in de omloop. Maar wat zijn nou hun eigenschappen? Hieronder gaan we enkele soorten dakplaten langs, zodat u een beetje een idee krijgt over wat ze zijn en waar ze voor gebruikt worden.

Rode dakpanplaten van Janjp

Dakpanplaten

Dakpanplaten worden ook wel dakplaten, dakpanprofielplaten of dakbeplating genoemd. Maar aangezien dakbeplating en dakplaten wat algemenere termen zijn die ook op de andere soorten van toepassing zijn, zullen we het hier gewoon op dakpanplaten houden.

Dakpanplaten worden gemaakt van verschillende materialen. Zo verkopen wij van Janjp.nl alleen dakpanplaten van staal, terwijl er ook aluminium of kunststof dakpanplaten worden geproduceerd. Deze platen ondergaan een galvanisatieproces, wat inhoudt dat er een speciale coating op het staal geplaatst wordt. Deze coating zorgt ervoor dat de dakpanplaten beter beschermd zijn tegen roestvorming en andere beschadigingen.

Door de gemakkelijke toepassing van dakpanplaten worden deze veel gebruikt in nieuwbouw, maar ook bij renovatie. Het leggen gaat namelijk veel sneller en kost veel minder moeite, waardoor het op bijna elk vlak voordeliger is. Daarnaast geldt dat de dakpanplaten al op kleine afstand nauwelijks tot niet meer te onderscheiden zijn van echte, losse dakpannen.

Platen bekijken
Profiel damwandplaten

Damwandplaten

Damwandplaten zijn platen die geproduceerd worden met een trapeziumprofiel, waardoor ze ook wel damwandprofielplaten worden genoemd. Dit profiel zorgt er niet alleen voor dat damwandplaten bijzonder stabiel zijn, maar ook dat ze een erg stabiele uitstraling hebben.

De damwandplaten worden zowel voor dakbedekking als voor gevel- en wandbedekking gebruikt. Let bij aankoop van damwandplaten wel goed op voor welke van de twee ze bedoeld zijn. Sommige producenten maken hier namelijk een duidelijk onderscheid in. Zo worden damwandplaten die bedoeld zijn voor dakbedekking door hen geproduceerd met een anticapillaire groef welke regen tegenhoudt. Deze platen kunnen prima worden gebruikt voor gevel- en wandbedekking, maar andersom werkt het niet. De gevel- en wandbedekking die zij produceren beschikken namelijk niet over de speciale groef. Houd hier dus rekening mee. Kijk voor meer tips eens op onze damwanden klustip.

Platen bekijken
Polycarbonaat plaat

Polycarbonaat

Polycarbonaatplaten zijn doorzichtige platen die vaak gebruikt worden in projecten en constructies waarbij lichtdoorlating een factor speelt. De polycarbonaatplaten hebben daarnaast vaak een X-structuur of een driewandige structuur, wat er voor zorgt dat ze erg stijf en stevig zijn. Ze zijn hierom perfect om te gebruiken in bijvoorbeeld veranda’s en overkappingen. Lees voor tips over het monteren van polycarbonaatplaten ook eens onze klustip hierover.

Polycarbonaatplaten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, maar de meeste producenten en groothandels houden het op de twee meest gangbare uitvoeringen, namelijk helder en opaal. De heldere variant is, zoals de naam al verraad, helder transparant en heeft een lichttransmissie van rond de 60-80%. Dit houdt dus in dat rond de 60-80% zonlicht doorgelaten wordt, wat een hoog percentage is. De opalen variant is iets matter en doffer en behaalt daarmee een lichttransmissie van rond de 40-50%.

Een derde uitvoering die soms gehanteerd wordt en die wij ook bij Janjp.nl in ons assortiment hebben, is de hittewerende (ook wel zonwerende genoemd) variant. Deze variant heeft een lichttransmissie van minder dan 40%.

De voor- en nadelen van de drie varianten hebben allemaal te maken met ten eerste hoeveel licht er doorgelaten wordt en hoeveel je wilt dat de platen doorlaten en ten tweede hoe doorzichtig ze zijn en hoeveel vuil en stof je wilt kunnen zien liggen. Wil je weinig stof zien? Kies dan voor opaal of hittewerend. Wil je zoveel mogelijk licht en maakt een beetje vuil je niet uit? Kies dan voor helder.

Platen bekijken
Sandwichpanelen dak JanJP

Sandwichpanelen dak

Sandwichpanelen (dak) zijn platen of panelen die gebruikt kunnen worden voor daken. De panelen bestaan uit twee metalen platen met ertussen een laag isolerend materiaal. De platen ‘sandwichen’ dus als het ware de isolatie.

De opbouw van sandwichpanelen brengt meerdere voordelen met zich mee. Ten eerste is een sandwichpaneel erg licht, waardoor hij goed en gemakkelijk handelbaar is. Ten tweede is een sandwichpaneel erg goed warmte- en geluidsisolerend. Omdat de twee metalen platen niet met elkaar in verbinding staan, kunnen er namelijk geen koudebruggen ontstaan.

Koudebruggen zijn delen van de gevel (of het dak, of de vloer etc.) waar de isolatielaag om wat voor reden dan ook een lagere warmteweerstand heeft dan de rest van de constructie. Dit leidt tot warmteverlies en kan problemen zoals condensatie en schimmelgroei opleveren. Koudebruggen zijn dus erg ongewenst. Lees voor meer ongewenstheden en tips ook eens onze klustip over sandwichpanelen.

Panelen bekijken
Sandwichpanelen wand JanJP

Sandwichpanelen wand

Sandwichpanelen (wand) zijn platen of panelen die gebruikt kunnen worden voor zowel de gevels als eventuele scheidingswanden. De panelen bestaan uit twee metalen platen met ertussen een laag isolerend materiaal. De platen ‘sandwichen’ dus als het ware de isolatie.

De opbouw van sandwichpanelen brengt meerdere voordelen met zich mee. Ten eerste is een sandwichpaneel erg licht, waardoor hij goed en gemakkelijk handelbaar is. Ten tweede is een sandwichpaneel erg goed warmte- en geluidsisolerend. Omdat de twee metalen platen niet met elkaar in verbinding staan, kunnen er namelijk geen koudebruggen ontstaan.

Koudebruggen zijn delen van de gevel (of het dak, of de vloer etc.) waar de isolatielaag om wat voor reden dan ook een lagere warmteweerstand heeft dan de rest van de constructie. Dit leidt tot warmteverlies en kan problemen zoals condensatie en schimmelgroei opleveren. Koudebruggen zijn dus erg ongewenst. Lees voor meer ongewenstheden en tips ook eens onze klustip over sandwichpanelen.

Panelen bekijken

Isolatie

Een belangrijk punt waar u over na moet denken bij bouwen of aanpassen van uw constructie is isolatie. Wilt u isoleren? Wat is het nut? Welke voor- en nadelen heeft het? Om u een beetje wegwijs te maken in het gebied van isolatie, zetten we hier wat informatie voor u op een rij.

Voordelen

Isolatie zorgt ervoor dat de warmte lucht die er in uw loods, schuur of andere ruimte zit niet, of niet snel, kan ontsnappen. Daarnaast zorgt het ervoor dat vocht en kou van buitenaf niet naar binnen kan komen. Zo kunt u er met een goede isolatie (en aanvullende verwarming) dus voor zorgen dat uw bedrijfsruimte of opslag zo warm en droog is als u het zelf wilt hebben.

Nadelen

Het nadeel van isolatie is het feit dat u in één klap een behoorlijk bedrag moet investeren. Dit kan een uitdaging zijn en het geld niet waard lijken, maar in bijna alle gevallen hebt u het geld al binnen vijf tot tien jaar terugverdiend. En na die periode bent u maandelijks minder geld kwijt aan energie en gas, waardoor u meer geld overhoudt om in uw bedrijf zelf te steken. Bent u bereid de investering te maken? Lees dan hier alles over de montage van geïsoleerde dakplaten.

Subsidie

Daarnaast is het soms mogelijk om hier subsidies voor aan te vragen, waardoor het isoleren van uw bedrijfsruimte voordeliger en nog aantrekkelijker wordt. Dit kan echter per gemeente en regio verschillen. Check dus goed wat de mogelijkheden voor uw situatie zijn.

Lees hier meer

Samenvatting rapport adviesbureau

Wij hebben een rapport gevonden waarin een adviesbureau het belang van goed isoleren onderzoekt. Om u een idee te geven van de inhoud van dit rapport geven we u hieronder een korte samenvatting.

De allereerste conclusie die in het rapport getrokken wordt is dat het belang van goed isoleren erg groot is. Ze noemen het een maatregel waar u enorm veel energie (en dus kosten) mee kunt besparen. Daarnaast is volgens hen de zogeheten milieuwinst groot, omdat u met een goede isolatie de uitstoot van CO₂ vermindert en tegengaat.

Het rapport heeft het ook over het letten op details. Volgens hen is het goed letten op de afwerking en de details enorm belangrijk om de maximale isolatiewaarden te behalen. Een kleine kier kan al snel een grote vermindering van de isolatie betekenen. Denk dus niet te snel dat de isolatie er wel goed bij ligt.

Het rapport noemt de beschadiging van de onderfolie, of de anti-condensfolie, de grootste veroorzaker van problemen. Zorg er tijdens het bouwen dus goed voor dat u voorzichtig omgaat met de folie. In het rapport kunt u voorbeelden vinden van constructies waar hier niet goed op is gelet en ziet u heel goed de gevolgen hiervan.

Een laatste conclusie die in het rapport getrokken wordt is dat de naden tussen panelen heel goed afgewerkt en gedicht moeten worden. U kunt de beste panelen gebruiken, maar wanneer u de ruimtes ertussen niet goed afwerkt verliezen ze hun volledige isolerende functie.

Conclusies op een rij

 • Energie- en dus kostenbesparing
 • Grote milieuwinst
 • Let op alle details
 • Ga voorzichtig om met de onderfolie
 • Werk alle naden goed af

Meer weten?

Download en lees hier het hele rapport over het isoleren van hellende daken met prefab dakplaten:

Download

Zetwerk

Als u uw dakplaten eenmaal op het dak bevestigd hebt, bent u nog niet klaar. U kunt uw dak namelijk nog helemaal tot in perfectie afwerken met verschillende onderdelen, welke ook wel zetwerk genoemd worden. Hieronder hebben we een aantal producten uit deze categorie voor u op een rij gezet, zodat u straks weet hoe u uw dakplaten helemaal afwerkt. In het lijstje staan ook schroeven en anti-condensdoeken. Deze hebt u natuurlijk nodig voordat u begint met het bevestigen van de dakplaten.

Zwarte schroef voor dakpan- en damwandprofielplaten

Schroeven dakplaten

Dakplaten beschikken over een speciale coating die ervoor zorgt dat ze corrosiebestendig en beter beschermd tegen andere beschadigingen zijn. Deze coating moet dus zo min mogelijk aangetast worden tijdens het bevestigen van de dakplaten. Gebruik hiervoor de zelfborende schroeven, welke verzinkt en gelakt in de kleur van de platen zijn en daarnaast een speciale afdichtingsring met neopreen hebben. Gebruik altijd deze schroeven voor het bevestigen van dakplaten! Reken er op dat u ongeveer acht tot tien schroeven nodig hebt per vierkante meter.

Bekijk schroeven
Zwarte paneelschroef

Schroeven geïsoleerde dakplaten

Als u gaat werken met geïsoleerde dakplaten moet u ook hier speciale schroeven gebruiken, namelijk de schroeven voor geïsoleerde dakplaten. Deze schroeven zijn ook verzinkt en zijn ook gelakt in de kleur van de platen en hebben ook een speciale afdichtingsring met neopreen, maar daarnaast is er op het middengedeelte van de schroef zelf geen schroefprofiel. Dit is omdat dit gedeelte in het isolatiemateriaal terecht komt en dit alles zo tochtdicht mogelijk maakt.

Bekijk schroeven

Gezette nokken voor dakplaten in verschillende kleuren

Nokken

De meeste daken bestaan uit twee vlakken die op een helling bij elkaar komen. Deze helling moet natuurlijk mooi afgewerkt worden. Is het niet voor het zicht, dan is het wel voor isolatie en tegen vocht. Bevestig hierom altijd nokstukken op uw dak. Ze zijn verkrijgbaar in gezette en ronde vormen en bij bijna iedere leverancier in dezelfde kleur als de rest van uw dak. Gebruik ook bij het bevestigen van de nokken de speciale schroeven voor dakplaten.

Bekijk nokken

Windveren voor dakplaten

Windveren

Als u dakplaten eenmaal bevestigd zijn, kun/moet u de randen afwerken met windveren. Deze zorgen ervoor dat er geen wind en/of regen onder de dakbedekking kan komen. Als de gevel hoger is dan het dak is het niet nodig om windveren aan te brengen, maar dit komt bijna niet meer voor. Windveren zijn verkrijgbaar in dezelfde kleur als uw dakplaten, maar u kunt natuurlijk ook voor een andere kleur kiezen die er leuk bij staat. Neem contact op met uw leverancier als u van de standaardmaten af wilt wijken, want vaak is dit wel mogelijk.

Bekijk windveren
Drie kleurstiften voor dakplaten

Kleurstiften

Eventuele beschadigingen aan uw dakplaten moet u zo snel mogelijk bijwerken en oplossen, zodat uw platen niet gaan roesten en nog verder beschadigen. Dit kan met een speciale coatingverf, maar ook met een special voor dakplaten bedoelde kleurstift. Met deze stiften kunt u heel gemakkelijk eventuele beschadigingen bijkleuren. Ze zijn verkrijgbaar in de kleuren waarin de dakplaten ook beschikbaar zijn.

Bekijk kleurstiften

Lekdorpel voor beplating

Lekdorpels

Lekdorpels kunt u plaatsen op kozijnen of op gevels om te voorkomen dat (regen)water op of in de onderliggende gevel loopt. Vuil dat met regenwater meekomt wordt zo ook zoveel mogelijk van de gevel afgehouden. Op deze manier kunt u uw gevel een waterdichte afwerking geven. Ook deze onderdelen zijn in meerdere kleuren beschikbaar.

Bekijk lekdorpels

Anti-condensdoek

Anti-condensdoeken

Anti-condensdoeken (ook wel anti-condensfolie genoemd) zijn doeken die tussen het dak en de onderconstructie geplaatst kunnen worden voor het afvoeren van condens en voor extra isolatie. Zoals al eerder is genoemd kan er condens ontstaan op de koude stalen dakplaten. Een anti-condensdoek vangt deze condens op en laat alle damp van binnenuit door. Verder is het doek echter volledig waterdicht, waardoor het vocht dat zich aan de onderzijde verzamelt afgevoerd kan worden naar de goot. Zo raakt u op een gemakkelijke manier al uw condens kwijt.

Houd er bij het plaatsen van uw anti-condensdoek rekening mee dat u extra ruimte nodig hebt. Er moet namelijk ook wat lucht bij kunnen komen. Het gaat om een paar centimeter (maximaal vijf) tussen het onderdak en de panlatten. Het makkelijkste is om tengellatten te plaatsen op het onderdak. Zie de afbeelding voor meer uitleg.

Bekijk anti-condensdoeken
Vulstroken voor dakbeplating

Vulstroken

Om uw ruimte nog meer af te sluiten kun u gebruik maken van vulstroken. Dit zijn geprofileerde stroken van polyethyleenschuim die u tussen de dakplaten en de nok en tussen de dakplaten en de gevel kunt plaatsen. Hiermee dicht u de ruimte hiertussen af om zo vocht, tocht, vogels en ongedierte uit uw ruimte te houden. Ook vuil en geluid worden zo beter tegengehouden. Vulstroken zijn UV-bestendig en rotvrij en maken op deze manier uw dak- en gevelconstructie nog duurzamer. De positieve vulstroken zijn bedoeld voor de ruimte tussen de dakplaten en de nok (op de bovenzijde van de platen), terwijl de negatieve vulstroken bedoeld zijn voor de ruimte tussen de dakplaten en de gevel (op de onderzijde van de platen).

Bekijk vulstroken

Donkere klikgoot

Klikgoten

Kilgoten zijn onderdelen die u kunt gebruiken om water dat op uw dak terechtkomt beter af te voeren. Het is wat lastig om in woorden uit te leggen, maar het gebruik gaat ongeveer als volgt: de lijn waar twee schuine dakvlakken elkaar ontmoeten heet een snijlijn. Een snijlijn in een buitenhoek heet een hoekkeper en een snijlijn in een binnenhoek heet een kilkeper. Een hoekkeper kan afgewerkt worden met hoek- of nokstukken en in de kilkepers (die dus niet op elk dak aanwezig zijn) kunt u kilgoten plaatsen. De kilkepers zullen namelijk veel neerslag vangen en via kilgoten kunt u deze neerslag afvoeren naar de onderliggende dakgoten, zodat de neerslag niet in uw dak zelf terecht komt.

Bekijk klikgoten

Montage

De montage van dakplaten kan een lastige klus zijn. Wanneer een dakplaat niet goed gemonteerd is kan dat leiden tot lekkage (bekijk hier wat er zoal mis kan gaan). Als u niet weet waar u moet beginnen of hoe het allemaal precies werkt kunt u al heel gauw door de bomen het bos niet meer zien. Precies hierom hebben we een aantal tips verzameld en een montagehandleiding geschreven. Daarnaast hebben we nog een aantal extra tips verzameld voor de montage van geïsoleerde dakplaten. Deze zullen we hieronder even kort samenvatten. Klik voor de volledige handleidingen op de buttons.

Montagehandleiding
Montagehandleiding geïsoleerd

Hoeveel dakpanplaten heb ik nodig?

Deze vraag horen we regelmatig. En dat vinden we heel logisch. Het is namelijk nog redelijk ingewikkeld om te berekenen hoeveel dakpanplaten u uiteindelijk nodig hebt voor uw dak of daken. Daarom hebben wij een rekenhandleiding voor u geschreven waarin we u stap voor stap uitleggen hoe u het juiste aantal platen berekent. En we hebben dat zo eenvoudig mogelijk proberen te doen! Klik op de knop hiernaast om te beginnen met rekenen!

Rekenhandleiding

Dakplaten Montagehandleiding

Tips vooraf:

 • De dakpanplaten worden in standaardmaten geleverd. Ook kunt u kiezen voor onze zaagservice, waarbij wij uw platen op maat kunnen leveren. Wanneer u zelf de platen op maat wilt maken, moet u gebruik maken van een knabbelschaar of een metaalzaag met fijne tanden zodat de coating niet beschadigd raakt.

 • Wij raden u af om slijpschijven of ander gereedschap met hoge slijpsnelheid te gebruiken. De slijpranden hiervan gaan gloeien en vernietigen de verzinking en de coating van de platen. Daarnaast vliegen gloeiende metaaldeeltjes in het rond, welke de beschermlagen van de platen in kunnen branden.

 • Elke beschadiging aan de oppervlaktelaag moet u zo snel mogelijk met reparatieverf lakken.

Download hier de Montagehandleiding als PDF-bestand

Maten bepalen

De eerste stap is het bepalen van de maten van de dakpanplaten. Wij geven u altijd de tip om het dak uit te tekenen op grafisch papier, waarmee u het uzelf veel makkelijker maakt om te berekenen hoeveel vierkante meters aan dakpanplaten u uiteindelijk nodig zult hebben. Houd hierbij rekening met de volgende aandachtspunten:

 • De minimale hellingshoek van uw dak moet 8° zijn. Hiermee voorkomt u dat water onder de platen op kan stuwen. Zorg daarnaast voor voldoende overlap van de dakpanplaten (vooral bij een lage hellingshoek), zodat ook hiermee opstuwing van water voorkomen wordt.
 • Zorg ervoor dat u ongeveer 40-60 mm ruimte overlaat waar de platen bij elkaar komen (in de nok), zodat er een goede ventilatie kan ontstaan. Hiermee voorkomt u ongewenste vochtvorming.
 • Laat de dakpanplaten ongeveer 20-40 mm uitsteken buiten de dakrand. Hierdoor kan het water gemakkelijk in de goot terecht komen en is ook de dakrand beschermd tegen water en vochtvorming.
 • De platen kunnen op maat worden geleverd.

Maten vooraf

Lengte bepalen

Meet de afstand tussen de bovenste en de onderste dakrand. Voeg hier de nodige afstand aan toe, zodat de dakpanplaten buiten de onderste dakrand uitkomen in de goot. Zorg hierbij voor een gootoverhang van ongeveer 20-40 mm. De totale lengte die u nodig heeft wordt dan dus bepaald door de lengte van uw dak, plus de gootoverhang.

Is de te bedekken lengte langer dan de maximale dakpanplaatlengte? Maak dan gebruik van twee plaatstroken in de lengte en houd hierbij rekening met een overlap van 200 mm. Ga hierbij ook uit van een veelvoud van 350 mm (de lengte van één dakpan).

Lengte bepalen

Voorbeeld:
Stel dat de totale lengte van uw dak 10 meter (10000 mm) is. Voor een maximale stevigheid raden wij u aan om te streven naar twee bijna gelijke lengtes. Om de lengte van de onderste plaat te berekenen kiest u dan een veelvoud van 350 mm uit tot deze over de helft van de totale lengte uitkomt. In dit geval kunt u dan een lengte kiezen van 15 pannen x 350 mm + 200 mm overlapping = 5450 mm (5,45 m). De lengte van de hogerop liggende plaat kan dan gemakkelijk bepaald worden door de plaatlengte van de onderste plaat van de totale lengte af te trekken en de overlapping er bij te voegen: 10000 mm – 5450 mm + 200 mm = 4750 mm (4,75 m).

Breedte bepalen

De werkbreedte van onze dakpanprofielplaten is 1100 mm (plaatbreedte: 1200 mm; overlap: 100 mm). Het aantal benodigde platen kan gemakkelijk bepaald worden door de te bedekken breedte te delen door de werkbreedte van de platen. Bij een dakvlak met een breedte van 15 m heeft u dus 14 platen nodig (15000 mm / 1100 mm).
Breedte bepalen

Op maat maken

Het op maat maken van de platen moet uitgevoerd worden met een knabbelschaar of een metaalzaag met fijne tanden. Doe dit nooit met een gewone slijpschijf, een decoupeerzaag of een haakse slijper, omdat dit de coating van de plaat beschadigt en de gegalvaniseerde laag van de staalplaat verwijdert. Ook kan de vonkenregen die van deze machines afkomt kleine brandplekken veroorzaken. Deze beschadigingen kunnen leiden tot roestvorming. Natuurlijk kunt u ook gebruik maken van onze zaagservice. Wij zorgen er dan voor dat u uw dakpanplaten in de perfecte lengte geleverd krijgt.

Voorbeelden van daken

Hieronder volgen enkele voorbeelden die u kunnen helpen bij het bevestigen van uw dakpanplaten. Uw gewenste dak zal er wellicht anders uitzien, maar de tips voor het bevestigen kunnen altijd van pas komen.

Schilddak

Bij een schilddak raden we u aan om van elk dakvlak een plan op schaal of een tekening te maken om de maten nauwkeurig te kunnen bepalen. Houd bij het uitrekenen van de lengtes goed rekening met het feit dat de platen een stuk ‘uit moeten steken’ boven de schuine nokken. In de afbeelding wordt dit duidelijk weergegeven.

schilddak voorbeeld

Dak met twee verschillende lengtes in één dakvlak

Bij een dak met twee verschillende lengtes in één dakvlak moet eerst de lengte van het breedste dakvlak bepaald worden (vlak A). Nadat u deze lengte heeft vastgesteld, kunt u de benodigde plaatlengte voor vlak B berekenen. Houdt hierbij de lengte van de platen van vlak A aan, en voeg hier een veelvoud van 350 mm (de lengte van één dakpan) aan toe, totdat de platen over de onderste dakrand van vlak B komen. Deze platen kunt u later met speciaal gereedschap inkorten. Door de afmetingen in deze volgorde te berekenen wordt het aantal in te korten dakplaten beperkt tot het smalste dakvlak, waardoor u minder ‘afval’ creëert en dus voordeliger uit bent.

Dak met twee lengtes voorbeeld

Onderdak plaatsen

Bij het plaatsen of renoveren van het onderdak moet er goed gelet worden op de volgorde van plaatsing. Wij raden bijvoorbeeld aan om altijd gebruik te maken van anti-condensfolie maar deze moet wel op de juiste plek geplaatst worden.

Kapconstructie

De basis is altijd de kapconstructie. Hier moet de anti-condensfolie op worden geplaatst. Omdat dit folie in een rol geleverd wordt, kunt u deze gemakkelijk over de constructie trekken. Maak de folie goed vast op elke balk en zorg voor een goede afdichting. Aan de uiteinden moet de folie naar beneden gevouwen worden en vast worden gemaakt aan de dakranden. Een scherp mes is hierbij voldoende om de onderfolie te snijden.

Tengel- en panlatten

Bevestig vervolgens tengellatten op de anti-condensfolie van de nok naar de goot om een goede ventilatieruimte te creëren. Hier moeten vervolgens in de breedte panlatten op worden bevestigd. Begin onderaan, bij de goot, en plaats hier een panlat. Plaats de eerstvolgende panlat op 270 mm afstand (hart tot hart) en de rest van de panlatten op 350 mm. De afstand tussen de eerste en de twee panlatten is kleiner, omdat deze beide onder één dakpan vallen, terwijl de rest van de pannen elk door een lat worden ondersteund.

onderdak-dakpanplaten

Let op: Zorg ervoor dat de allereerste panlat dikker is dan de overige panlatten. Het hoogteverschil van de dakpannen moet immers opgevangen worden. Het verschil is afhankelijk van de soort dakpanplaten, maar ligt vaak tussen de 10 en 20 mm.

Opmerking:
Stalen dakplaten hebben de neiging om kouder te zijn dan hun omgeving. Daarnaast zit er altijd vocht in een ruimte wat er uit wil. Om condensvorming op de platen te voorkomen en om het vocht weg te voeren is het plaatsen van een anti-condensfolie noodzakelijk. Deze folie laat alle damp van binnenuit door, maar is verder volledig waterdicht, waardoor de condens die zich aan de platen vormt en het vocht uit de ruimte afgevoerd worden naar de goot.

Monteren en bevestigen

De montage van de dakpanplaten moet van onder naar boven en van rechts naar links gebeuren. Plaats dus altijd de eerste plaat in de hoek rechtsonder en werk vervolgens eerst de lengte af (de platen erboven) voordat u verder werkt in de breedte.

Controleer voordat u begint met het monteren van de platen of het dak haaks is. Dit kunt u bepalen door de diagonalen van hoek tot hoek te meten. Wanneer deze afmetingen gelijk zijn is het dak haaks. Zijn deze afmetingen verschillend, dan is het dak niet haaks. In dat geval moet de eerste plaat zo worden gelegd dat de onderkant van de plaat de onderste dakrand volgt. Kleine afwijkingen die dan volgen kunnen worden opgevangen door de windveren en de nokpannen.

schroeven plaatsing

De dakpanplaten kunnen nu stuk voor stuk op de panlatten worden gemonteerd. Nogmaals: houd rekening met de volgorde (van onder naar boven en van rechts naar links). Gebruik voor de bevestiging zelfborende schroeven van 4.8 x 35 mm, verzinkt en gelakt in de kleur van de platen. De schroeven moeten worden geplaatst in de dalen van de van de dakpannen, net onder de horizontale lijn van de dakpanpersing. Zorg ervoor dat de platen bij zowel de nokrand als de gootrand in elk dal worden vastgeschroefd. In het ‘middengedeelte’ van de platen kunt u de schroeven in een kruisingsverband bevestigen (zie afbeelding). Houd hierbij een gemiddelde aan van 8 schroeven per vierkante meter.

Om de platen aan elkaar te bevestigen gebruikt u dezelfde schroeven. Deze plaats u dan op de golven, wederom net onder de horizontale lijn van de dakpanpersing. Zorg er bij het schroeven altijd voor dat u ze niet te vast, maar ook niet te los aandraait. Als u ze te vast draait, kunt u de platen beschadigen en als u ze te los monteert, behaalt u niet de maximale stevigheid. De ring die aan de schroeven zit moet hierbij goed op de platen aansluiten.

Tip!

Verwijder direct na het boren al het boorvijsel en overige boorresten met een zachte borstel. Zo voorkomt u dat deze deeltjes gaan roesten en de platen beschadigen. Eventueel vuil dat zich na verloop van tijd op de platen verzamelt kunt u gewoon met water afspuiten. Gebruik hierbij geen agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de coating kunnen beschadigen. Neem contact met ons op voor advies.

Hulpstukken monteren

Wanneer u alle dakpanplaten heeft geplaatst, kunt u beginnen met de montage van alle hulp- en afwerkingsstukken. Hiermee zorgt u voor een optimale werking, de beste bescherming en het mooiste resultaat. Lees hieronder meer over de verschillende hulpstukken in ons assortiment. Gebruik voor het zetwerk dat op de dakpanplaten wordt gemonteerd ook de eerder genoemde zelfborende schroeven.

Windveren

De randen van de zijgevels moeten afgewerkt worden met windveren (ook wel randslabben genoemd). Door deze te bevestigen zorgt u ervoor dat er geen wind en/of regen onder de dakbedekking kan komen. De windveren zijn in dezelfde kleuren verkrijgbaar als uw dakpanplaten. Wanneer de zijgevels van uw dak hoger zijn dan uw dak zelf, is het plaatsen van windveren niet nodig, hoewel dit bijna niet meer voorkomt. Gebruik eventueel een vulstrook om de ruimte tussen de dakpanplaten en de windveren op de vullen.

Nokpannen en -platen

Op de plekken waar verschillende dakvlakken bij elkaar komen, moeten nokken worden geplaatst. Deze zijn verkrijgbaar in twee varianten: gezet en rond. Plaats deze altijd, zodat u een optimale constructie behaalt aangaande isolatie en vocht. Gebruik eventueel een vulstrook om de ruimte tussen de nok en de dakpanplaten op te vullen. Bij de ronde nokken is het mogelijk om een eindkap te bestellen om deze perfect af te werken.

Vulstroken

Vulstroken kunt u gebruiken om de ruimtes tussen de dakpanplaten en het zetwerk op te vullen. Ze worden daarom ook wel profielvullers, opvulprofielen en dichtingsprofielen genoemd. De vulstroken zijn beschikbaar in verschillende profielen:

 • Positief profiel: voor een afdichting tussen de muurplaten en de dakpanplaten;
 • Negatief profiel: voor een afdichting tussen de nokken en de dakpanplaten.

Het is niet altijd nodig om met vulstroken te werken. In sommige gevallen belemmert u namelijk de noodzakelijke ventilatie. Ga dus eerst goed na of u de ruimtes op wilt vullen voor u de stroken monteert.

Kilgoten

Daken die in de breedte een L-vorm hebben, moeten in de rand waar de twee dakvlakken bij elkaar komen worden opgevuld met kilgoten. Deze moeten onder de dakpanplaten worden gemonteerd, zodat al het water dat van de dakpanplaten valt in de kilgoten terecht komt en via deze weg naar de dakgoten wordt geleid. Zorg bij de montage van de kilgoten voor een minimale overlap van 15 cm.

Dakrand en -goot

Voor de afwerking van de dakrand of -goot kunt u gebruik maken van een muurplaatafwerking en dichtingsprofielen. Met het eerste maakt u een afwerkende verbinding tussen de dakpanprofielplaten en de muur waar het dak op rust. Met het tweede zorgt u voor een tochtdichting door de dichtingsprofielen tussen de gootslab en de profielplaten aan te brengen.

Pijpdoorvoer

Pijpdoorvoeren, ook wel dakdoorvoeren genoemd, kunt u gebruiken om ventilatiepijpen op een correcte wijze te monteren. Met een pijpdoorvoer zorgt u namelijk voor een waterdichte verbinding op plaatsen waar een ventilatiepijp, antennebuis of uitlaatpijp door het dakoppervlakte moet komen. Deze doorvoeren zijn gemaakt van EPDM rubber, waarmee een lange levensduur gegarandeerd is.

Plaklood

Plaklood is een ideale vervanger van bouwlood. Dit materiaal is namelijk voorzien van een zelfklevende laag én een beschermende coating, waardoor de bevestiging hiermee gemakkelijk en snel gaat. Plaklood kunt u gebruiken voor een goede afsluiting bij bijvoorbeeld dakkapellen.

Informatie achteraf

We hopen dat u met deze dakpanplaten montagehandleiding zelf uw dakpanplaten kunt monteren. Heeft u hier nog vragen over? Kijk dan ook eens bij de afbeelding hieronder, of neem contact met ons op. Wij staan altijd voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Dakpanplaten monteren - Janjp.nl

Geïsoleerde dakplaten montagehandleiding

Het monteren van geïsoleerde dakplaten gaat eigenlijk op dezelfde manier als niet-geïsoleerde dakplaten. Waar u rekening mee moet houden is dat u aangepaste schroeven nodig hebt voor geïsoleerde platen. Deze zijn dus anders dan de reguliere schroeven voor dakplaten. Daarnaast moet u rekening houden met een dampdichte plaatsing van de platen, zodat u uiteindelijke condensatie kunt voorkomen.

Bekijk de volledige handleiding

Dakgoten

Elk dak vangt natuurlijk neerslag. Bij platte daken moet dit afgevoerd worden om te voorkomen dat dit een enorm gewicht en een hoge druk op de constructie uitoefent. Bij deze daken ziet u vaak dat een afvoersysteem op het laagste punt van het dak zelf zit verwerkt. Bij hellende daken gaat het net even anders, namelijk met dakgoten.

Functie van dakgoten

Het water moet bij hellende daken afgevoerd worden om te voorkomen dat alle neerslag op de grond rondom de constructie of tegen de gevel terecht komt. Als dit wel gebeurt, komen er op deze plekken ongewenste gaten en plassen die voor veel overlast kunnen zorgen. Dakgoten zijn hier de oplossing. Dit zijn goten die rondom het dak geplaatst worden om alle neerslag die van het dak afstroomt op te vangen en af te voeren. Het afvoeren gebeurt vaak via een regenpijp naar de riolering, een regenton of naar een andere plek.

Verschillende materialen

Dakgoten zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Het grootste onderscheid dat hierin te maken valt is het onderscheid tussen metalen dakgoten en kunststof dakgoten. Onder metalen dakgoten vallen dan zinken dakgoten, aluminium dakgoten en koperen dakgoten, terwijl we pvc en polyester dakgoten scharen onder de kunststof dakgoten. Hieronder hebben we per soort dakgoot wat feitjes op een rij gezet:

Aluminium dakgoten

 • Aluminium goten zijn zo goed als naadloos
 • Licht van gewicht en toch sterk
 • Aluminium is corrosiebestendig en milieuvriendelijk (recyclebaar)

Koperen dakgoten

 • Koperen dakgoten zijn erg duur in aanschaf
 • Bij onderhoud vallen reparaties erg tegen en moeten goten vaak in hun geheel vervangen worden
 • Koperen dakgoten zijn erg mooi om te zien

Pvc dakgoten

 • Pvc is niet goed vorstbestendig en wordt zwakker bij temperatuur lager dan 5 graden Celsius
 • Omdat alles bij pvc aan elkaar gelijmd moet worden, is er een grotere kans op lekkages, waardoor er veel onderhoud nodig is

Zinken dakgoten

 • Zink is een sterk materiaal voor dakgoten
 • Zinken dakgoten zijn vorstbestendig
 • Lange levensduur, zolang de naden goed gesoldeerd zijn
 • Moeten vaak in een houten omlijsting geplaatst worden

Polyester dakgoten

 • Polyester is een bijzonder sterk materiaal voor dakgoten
 • Zo goed als lekvrij bij goede bevestiging
 • Polyester dakgoten zijn vorstbestendig
 • Onderhoudsvriendelijk tot onderhoudsvrij, omdat het materiaal UV-bestendig en roestvrij is en ook niet geverfd hoeft te worden

Stalen dakgoten

 • Stalen dakgoten zijn relatief milieuvriendelijk door hun zinken en kunststof coating
 • Lange levensduur en goede sterkte
 • Stalen dakgoten zijn vaak alleen als mastgoten beschikbaar
 • Corrosie is nauwelijks tot niet mogelijk
Bekijk hier ons assortiment aan dakgoten!

Toebehoren

Als u ergens uw dakgoten bestelt, moet u rekening houden met de verschillende toebehoren die u ook nodig zult hebben. Zo hebt u verbindingsstukken nodig om de verschillende dakgoten aan elkaar te kunnen verbinden. Daarnaast hebt u veel muurbeugels nodig om de dakgoten aan de betreffende muren vast te maken. Houd er hierbij rekening mee dat u om elke 50-60 cm een muurbeugel moet plaatsen voor maximale stevigheid van de dakgoten. Tot slot hebt u nog eindstukken en wartels (bladopvangers) om de dakgoot volledig af te werken. Let er op dat u uw dakgoot altijd in een helling bevestigd! Het water moet immers naar een kant stromen en niet in uw dakgoot blijven liggen.

Bekijk dakgoten toebehoren

Tip!

Lees ook eens onze klustip over dakgoten of onze dakgoten montagehandleiding om meer te weten te komen over het onderwerp!