Dakplaten

ALLES OP HET GEBIED VAN DAKBEPLATING

Bestel direct

Dakplaten, de vervanger van dakpannen

Dakplaten: de laatste jaren kom je ze steeds vaker tegen. Deze vervanger van de reguliere dakpannen wordt gebruikt in het bedrijfsleven bij het bedekken van loodsen en bedrijfshallen, maar tegenwoordig worden dakplaten ook gebruikt bij het bedekken van nieuwbouwhuizen en andere kleinere ruimtes. Dit komt omdat dakplaten in verhouding veel goedkoper zijn dan losse dakpannen, terwijl ze ook nog eens gemakkelijker in de omgang zijn. Daarnaast zijn dakpanprofielplaten van een kleine afstand zelfs haast niet meer te onderscheiden van echte dakpannen. Hierdoor zijn onze dakplaten uitermate geschikt als dakbedekking.

Bekijk ons aanbod dakplaten
-15%
 33,53 83,81 incl. btw
-15%
 35,51 88,76 incl. btw
-15%
 35,51 88,76 incl. btw
-15%
 33,53 83,81 incl. btw
-15%
 33,53 83,81 incl. btw
-15%
 56,57 132,00 incl. btw
-15%
 56,57 113,14 incl. btw
-15%
 58,62 117,25 incl. btw
-15%
 55,07 110,14 incl. btw
-15%
 58,62 117,25 incl. btw
-15%
 53,13 123,99 incl. btw
-15%
 63,20 126,40 incl. btw
 86,45 230,54 incl. btw
vanaf 20 mm
 129,30 586,95 incl. btw
Plaatbreedte 1,18m
 195,60 293,40 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m
 96,06 225,39 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m vanaf 40 mm

Sandwichpanelen dak

Sandwichpanelen dak roodbruin

 139,46 319,41 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m
 96,06 225,39 incl. btw
Plaatbreedte 1,17m

Sandwichpanelen wand

Sandwichpanelen 40 mm wand wit A

 175,89 263,85 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m vanaf 40 mm

Sandwichpanelen dak

Sandwichpanelen dak 40 mm

 139,46 319,41 incl. btw

Meer soorten platen dan dakpanplaten

Wat voor soorten dakplaten zijn er nu allemaal? Zijn er naast dakpanprofielplaten nog andere soorten dakplaten? En wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten? Welke eigenschappen hebben ze? Het zijn een aantal vragen die je zelf kan stellen als je aan het oriënteren bent voor een dakbedekking. Wij zijn op onderzoek uitgegaan en hebben alle feiten voor je verzameld. Daarnaast zochten we ook informatie over alles wat er bij dakplaten komt kijken, zoals isolatie, dakgoten, toebehoren en montage.

Voor- en nadelen

Als je een nieuw dak gaat plaatsen, of wanneer je een oud dak gaat renoveren, sta je (tegenwoordig) voor een grote keuze: dakpannen of dakplaten? Dakpannen zijn we allemaal gewend van vroeger, maar we zien de dakplaten vandaag de dag steeds meer. Waarom? Wat zijn hier de voor- en nadelen van? Wij zetten de informatie voor jou op een rij, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken bij jouw nieuwbouw of renovatie.

Voordelen dakplaten t.o.v. dakpannen

Het grootste voordeel van een dakplaat ten opzichte van dakpannen is het feit dat je uiteindelijk veel voordeliger uit bent. De prijzen per vierkante meter van zowel dakplaten als dakpannen lijken op het eerste gezicht niet veel van elkaar te schelen, maar het voordeel zit hem in een paar elementen.

Zo zijn dakplaten veel lichter dan dakpannen, waardoor ze veel minder belastend zijn op de onderconstructie, waardoor de onderconstructie ook veel goedkoper gebouwd kan worden. Daarnaast zorgt het lichte gewicht van de dakplaten ervoor dat de dakplaten erg gemakkelijk te hanteren zijn, waardoor ze veel sneller en gemakkelijker gemonteerd kunnen worden. Wanneer je de dakbedekking platen laat plaatsen, ben je dus veel goedkoper uit. Je hoeft niet alleen minder manuren te betalen, maar bent ook minder geld kwijt aan de materialen. der geld kwijt aan de materialen.

Voordelen

Onderhoud

Ook zijn dakplaten vele malen onderhoudsvriendelijker dan dakpannen. Zo kan er door de gladheid van de dakplaten geen mos- en algenvorming ontstaan en zijn ze eigenlijk zelfreinigend, omdat vuil geen kans heeft zich te hechten op de coating. Daarnaast zijn de dakplaten bestand tegen allerlei weersomstandigheden, zoals vorst en hevige windstoten. Hierdoor heb je weinig tot geen omkijken naar de dakpanplaten als ze eenmaal geplaatst zijn.

Overig

Overige voordelen zijn het roestvrije en onbrandbare karakter van de metalen dakplaten, het feit dat isolatie in de dakplaten verwerkt kan worden, een hogere kleurkeuze door het gebruik van andere materialen, en het feit dat het in sommige gevallen mogelijk is om het oude dak te laten zitten. Dit scheelt natuurlijk in werkuren en stortkosten. Check wel bij jouw gemeente of dit mag en zorg ervoor dat de isolatie van het oude dak in goede staat is.

Overtuigd? Bekijk onze dakplaten

Nadelen dakplaten t.o.v. dakpannen

Er zijn wel een paar mogelijke nadelen die je kan tegenkomen wanneer je dakplaten gebruikt in plaats van reguliere dakpannen. Zo heb je bij neerslag kans op geluidsoverlast. Dit komt vanwege het materiaal dat gebruikt wordt bij dakpanplaten. Metalen en kunststoffen klinken nu eenmaal harder door dan steen. Hier kan je gelukkig zelf iets aan doen, door goede geluidsisolatie te plaatsen.

Nadelen

Montage

De montage van bijvoorbeeld een dakkapel of een dakraam is lastiger op dakplaten dan het op dakpannen is. Het is zeker niet onmogelijk, maar het vergt wel wat meer planning en/of werk. Het is misschien geen reden om toch voor het één of het ander te kiezen, maar wel iets waar je even rekening mee moet houden.

Condensvorming

Met dakplaten loop je kans op condensvorming. Dakplaten (en dan vooral de metalen varianten) hebben de neiging om kouder te zijn dan hun omgeving. Dit zorgt ervoor dat condens een kans krijgt zich op de onderkant van de platen te vormen. Ook dit voorkom of verhelp je eenvoudig door het plaatsen van een anti-condensdoek.

Overig

De andere nadelen hebben vaak te maken met hoe de dakplaten eruit zien. Een potentieel nadeel is namelijk dat je kan zien dat je een dak hebt van dakplaten en niet van losse dakpannen. Sommigen zeggen dit verschil te kunnen zien; anderen zeggen de twee soorten al vanaf een kleine afstand niet meer te kunnen onderscheiden. Dit zal je dus wellicht zelf moet testen. Daarnaast kan er in sommige gevallen verkleuring van de coating optreden na verloop van tijd, waardoor de deze dakbedekking platen een wat doffer uiterlijk krijgen. Toch zijn er ook dakplaten met een glansafwerking, waarbij die dofheid nauwelijks tot niet optreedt.

Dakplaten met glansafwerking:

-15%
 33,53 83,81 incl. btw
-15%
 33,53 83,81 incl. btw
-10%
 211,68 502,24 incl. btw

Metalen of kunststof dakplaten?

Wanneer je voor dakplaten hebt gekozen, sta je voor een volgende keuze: metalen dakplaten of kunststof dakplaten? Voor beide materialen is wat te zeggen. Hieronder hebben we de grootste en belangrijkste verschillen voor je op een rij gezet.

Gewicht

Kunststof dakplaten zijn lichter dan metalen dakplaten. Hierdoor geldt wederom dat de onderconstructie goedkoper gebouwd kan worden en dat de platen handelbaarder zijn. Het zorgt er echter wel voor dat de kunststof dakplaten veel minder stormvast zijn en minder stevigheid hebben.

Geluid

Kunststof dakplaten zijn zachter dan de metalen varianten, waardoor ze direct ook iets meer geluid dempen. Verwacht niet teveel van dit verschil, want neerslag op kunststof platen kan nog steeds een aardig lawaai maken.

Vocht

Metaal is een kouder materiaal dan kunststof. Hierdoor ontstaat er bij metalen dakplaten sneller condensvorming dan bij de kunststof varianten. Dit blijft wel eenvoudig op te lossen door een anti-condensdoek te plaatsen.

Deuken

Kunststof heeft een elastischer karakter dan metaal en kan daarmee sneller een stootje hebben zonder vorm te verliezen. Bij metaal kan een stoot met dezelfde kracht sneller een deuk of andere vervorming opleveren.

Veiligheid

Metaal is brandveiliger omdat het een veel hoger brandpunt heeft dan kunststof. Dit houdt in dat metalen platen grotere branden kunnen doorstaan.

Functie

Door de kleine stevigheid van kunststof worden platen hiervan doorgaans gebruikt voor kleinere projecten, zoals stacaravans, tuinhuisjes etc. Metalen dakplaten worden doorgaans gebruikt voor de grotere projecten, zoals schuren, loodsen en huizen, omdat metalen platen veel meer stevigheid bieden. In de praktijk zie je dus vaak dat kunststof voor kleine oppervlaktes wordt gebruikt, terwijl metaal voor grote oppervlaktes wordt gebruikt.

Stalen dakplaten of aluminium dakplaten?

Zelfs als je al hebt gekozen voor dakplaten in plaats van dakpannen en metalen dakplaten in plaats van kunststof dakplaten, ben je nog niet van de keuzes af. Metalen dakplaten worden namelijk gemaakt van zowel staal als van aluminium. Maar welke is het beste voor jouw situatie? Hieronder hebben we de verschillen op een rij gezet, zodat je een beter idee hebt van de verschillende eigenschappen van de stalen dakplaten en aluminium dakplaten.

Gewicht

Hetzelfde argument wat bij het verschil tussen metaal en kunststof geldt kan hier gebruikt worden. Aluminium is namelijk lichter dan staal, wat ervoor zorgt dat de onderconstructie voordeliger gebouwd kan worden en dat de platen handelbaarder zijn. Ook hier geldt echter dat dit wel ten koste gaat van de uiteindelijke stevigheid van het dak.

Reparatie van beschadigingen

Voor zowel staal als aluminium geldt dat beschadigingen gemakkelijk te repareren zijn met een stift, maar aluminium roest niet en staal kan op den duur wel gaan roesten. Hierom moet staal sneller gerepareerd worden en moet er voorzichtig mee omgegaan worden. Voor beide platen geldt echter eigenlijk dat beschadigingen sowieso zo snel mogelijk gerepareerd moeten worden.

Stevigheid

Stalen dakplaten zijn veel steviger dan aluminium dakplaten. Aluminium is redelijk broos, waardoor er veel voorzichtiger mee omgegaan moet worden om deuken en andere vervormingen te voorkomen. Hier geldt eigenlijk dezelfde regel als bij kunststof en metaal, namelijk dat aluminium beter is voor kleinere oppervlaktes en dat staal beter is voor grotere oppervlaktes.

Knakgeluiden

Omdat aluminium sneller uitzet bij hogere temperaturen komen knakgeluiden bij deze platen sneller en vaker voor. Deze kunnen uiteraard geen kwaad, maar toch is het een vorm van geluidsoverlast waar je rekening mee moet houden.

Prijs

Stalen dakplaten zijn een stuk goedkoper in zowel de aanschaf van de platen als de aanschaf van bevestigingsmaterialen. Bij aluminium heb je bijvoorbeeld naast schroeven ook nog kalotten nodig.

Recycling

Het gebruik van aluminium platen is milieuvriendelijker dan het gebruik van stalen platen, omdat er minder energie nodig is voor het recycleproces.

Stalen dakplaten

Onze voorkeur gaat in alle gevallen uit naar metalen dakplaten. Stalen dakplaten, om preciezer te zijn. Daarom vind je in ons assortiment ook allerlei verschillende soorten stalen beplating. Wij kiezen hiervoor, omdat we vinden dat de voordelen van stalen dakplaten goed opwegen tegen de eventuele nadelen. Daarnaast hebben we meer vertrouwen in de stevigheid van metalen dakplaten dan in de stevigheid van kunststof dakplaten en kiezen we dan eerder voor stalen dakplaten dan voor aluminium dakplaten.

Voordelen metalen dakplaten

Bekijk onze gekleurde lakstiften

Nadelen metalen dakplaten

Bekijk onze Easydemp geluidsisolatie

Stalen dakplaten bij Janjp.nl

Onze ervaring heeft ons geleerd dat stalen dakplaten in bijna alle gevallen de meest geschikte dakplaten zijn voor het bouwen van een stevig dak met een lange levensduur. Daarom vind je ook voornamelijk stalen dakplaten in ons assortiment aan beplating. We hebben hierin verschillende soorten. Lees daarover hieronder meer.

Verschillende soorten platen

Er zijn verschillende soorten dakplaten in de omloop. Maar wat zijn nou hun eigenschappen? Hieronder gaan we enkele soorten dakplaten bij langs, zodat je een idee krijgt over welke dakplaten wij allemaal aanbieden en waarvoor je deze het best kunt gebruiken.

dakpanplaten

Dakpanplaten

Dakpanplaten worden ook wel dakplaten, dakpanprofielplaten of dakbeplating genoemd. Maar aangezien dakbeplating en dakplaten wat algemenere termen zijn die ook op de andere soorten van toepassing zijn, zullen we het hier gewoon op dakpanplaten houden.

Lees meer over dakpanplaten

Dakpanplaten worden gemaakt van verschillende materialen. Zo verkopen wij van Janjp.nl alleen dakpanplaten van staal, terwijl er ook aluminium of kunststof dakpanplaten worden geproduceerd. Deze platen ondergaan een galvanisatieproces, wat inhoudt dat er een speciale coating op het staal geplaatst wordt. Deze coating zorgt ervoor dat de dakpanplaten beter beschermd zijn tegen roestvorming en andere beschadigingen.

Door de gemakkelijke toepassing van dakpanplaten worden deze veel gebruikt in nieuwbouw, maar ook bij renovatie. Het leggen gaat namelijk veel sneller en kost veel minder moeite, waardoor het op bijna elk vlak voordeliger is. Daarnaast geldt dat de dakpanplaten al op kleine afstand nauwelijks tot niet meer te onderscheiden zijn van echte, losse dakpannen.

Platen bekijken
damwandplaten

Damwandplaten

Damwandplaten zijn platen die geproduceerd worden met een trapeziumprofiel, waardoor ze ook wel damwandprofielplaten worden genoemd. Dit profiel zorgt er niet alleen voor dat damwandplaten bijzonder stabiel zijn, maar ook dat ze een erg stabiele uitstraling hebben.

Lees meer over damwandplaten

De damwandplaten worden zowel voor dakbedekking als voor gevel- en wandbedekking gebruikt. Let bij aankoop van damwandplaten wel goed op voor welke van de twee ze bedoeld zijn. Sommige producenten maken hier namelijk een duidelijk onderscheid in. Zo worden damwandplaten die bedoeld zijn voor dakbedekking door hen geproduceerd met een anticapillaire groef welke regen tegenhoudt. Deze platen kunnen prima worden gebruikt voor gevel- en wandbedekking, maar andersom werkt het niet. De gevel- en wandbedekking die zij produceren beschikken namelijk niet over de speciale groef. Houd hier dus rekening mee. Kijk voor meer tips eens op onze damwanden klustip.

Platen bekijken

Polycarbonaat

Polycarbonaatplaten zijn doorzichtige platen die vaak gebruikt worden in projecten en constructies waarbij lichtdoorlating een factor speelt. De polycarbonaatplaten hebben daarnaast vaak een X-structuur of een driewandige structuur, wat er voor zorgt dat ze erg stijf en stevig zijn. Ze zijn hierom perfect om te gebruiken in bijvoorbeeld veranda’s en overkappingen. Lees voor tips over het monteren van polycarbonaatplaten ook eens onze klustip hierover.

Lees meer over polycarbonaat platen

Polycarbonaatplaten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, maar de meeste producenten en groothandels houden het op de twee meest gangbare uitvoeringen, namelijk helder en opaal. De heldere variant is, zoals de naam al verraad, helder transparant en heeft een lichttransmissie van rond de 60-80%. Dit houdt dus in dat rond de 60-80% zonlicht doorgelaten wordt, wat een hoog percentage is. De opalen variant is iets matter en doffer en behaalt daarmee een lichttransmissie van rond de 40-50%.

Een derde uitvoering die soms gehanteerd wordt en die wij ook bij Janjp.nl in ons assortiment hebben, is de hittewerende (ook wel zonwerende genoemd) variant. Deze variant heeft een lichttransmissie van minder dan 40%.

De voor- en nadelen van de drie varianten hebben allemaal te maken met ten eerste hoeveel licht er doorgelaten wordt en hoeveel je wilt dat de platen doorlaten en ten tweede hoe doorzichtig ze zijn en hoeveel vuil en stof je wilt kunnen zien liggen. Wil je weinig stof zien? Kies dan voor opaal of hittewerend. Wil je zoveel mogelijk licht en maakt een beetje vuil je niet uit? Kies dan voor helder.

Platen bekijken
sandwichpanelen dak

Sandwichpanelen dak

Sandwichpanelen (dak) zijn platen of panelen die gebruikt kunnen worden voor daken. De panelen bestaan uit twee metalen platen met ertussen een laag isolerend materiaal. De platen ‘sandwichen’ dus als het ware de isolatie.

Lees meer over sandwichpanelen dak

De opbouw van sandwichpanelen brengt meerdere voordelen met zich mee. Ten eerste is een sandwichpaneel erg licht, waardoor hij goed en gemakkelijk handelbaar is. Ten tweede is een sandwichpaneel erg goed warmte- en geluidsisolerend. Omdat de twee metalen platen niet met elkaar in verbinding staan, kunnen er namelijk geen koudebruggen ontstaan.

Koudebruggen zijn delen van de gevel (of het dak, of de vloer etc.) waar de isolatielaag om wat voor reden dan ook een lagere warmteweerstand heeft dan de rest van de constructie. Dit leidt tot warmteverlies en kan problemen zoals condensatie en schimmelgroei opleveren. Koudebruggen zijn dus erg ongewenst. Lees voor meer ongewenstheden en tips ook eens onze klustip over sandwichpanelen.

Panelen bekijken

Sandwichpanelen wand

Sandwichpanelen (wand) zijn platen of panelen die gebruikt kunnen worden voor zowel de gevels als eventuele scheidingswanden. De panelen bestaan uit twee metalen platen met ertussen een laag isolerend materiaal. De platen ‘sandwichen’ dus als het ware de isolatie.

Lees meer over sandwichpanelen wand

De opbouw van sandwichpanelen brengt meerdere voordelen met zich mee. Ten eerste is een sandwichpaneel erg licht, waardoor hij goed en gemakkelijk handelbaar is. Ten tweede is een sandwichpaneel erg goed warmte- en geluidsisolerend. Omdat de twee metalen platen niet met elkaar in verbinding staan, kunnen er namelijk geen koudebruggen ontstaan.

Koudebruggen zijn delen van de gevel (of het dak, of de vloer etc.) waar de isolatielaag om wat voor reden dan ook een lagere warmteweerstand heeft dan de rest van de constructie. Dit leidt tot warmteverlies en kan problemen zoals condensatie en schimmelgroei opleveren. Koudebruggen zijn dus erg ongewenst. Lees voor meer ongewenstheden en tips ook eens onze klustip over sandwichpanelen.

Panelen bekijken
-15%
 33,53 83,81 incl. btw
-15%
 35,51 88,76 incl. btw
-15%
 35,51 88,76 incl. btw
-15%
 33,53 83,81 incl. btw
-15%
 33,53 83,81 incl. btw
-15%
 56,57 132,00 incl. btw
-15%
 56,57 113,14 incl. btw
-15%
 58,62 117,25 incl. btw
-15%
 55,07 110,14 incl. btw
-15%
 58,62 117,25 incl. btw
-15%
 53,13 123,99 incl. btw
-15%
 63,20 126,40 incl. btw
 86,45 230,54 incl. btw
vanaf 20 mm
 129,30 586,95 incl. btw
Plaatbreedte 1,18m
 195,60 293,40 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m
 96,06 225,39 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m vanaf 40 mm

Sandwichpanelen dak

Sandwichpanelen dak roodbruin

 139,46 319,41 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m
 96,06 225,39 incl. btw
Plaatbreedte 1,17m

Sandwichpanelen wand

Sandwichpanelen 40 mm wand wit A

 175,89 263,85 incl. btw
-10%
Plaatbreedte 1,05m vanaf 40 mm

Sandwichpanelen dak

Sandwichpanelen dak 40 mm

 139,46 319,41 incl. btw

Isolatie

Een belangrijk punt waar je over na moet denken bij bouwen of aanpassen van je constructie is isolatie. Wil je isoleren? Wat is het nut? Welke voor- en nadelen heeft het? Om je een beetje wegwijs te maken in het gebied van isolatie, zetten we de informatie hier voor je op een rij.

Voordelen isoleren

Isolatie zorgt ervoor dat de warmte lucht die er in jouw loods, schuur of andere ruimte zit niet, of niet snel, kan ontsnappen. Daarnaast zorgt het ervoor dat vocht en kou van buitenaf niet naar binnen kunnen komen. Zo kan je er met een goede isolatie (en aanvullende verwarming) dus voor zorgen dat jouw bedrijfsruimte of opslag zo warm en droog is als je het zelf wilt hebben.

Nadelen isoleren

Het nadeel van isolatie is het feit dat je in één klap een behoorlijk bedrag moet investeren. Dit kan een uitdaging zijn en het geld niet waard lijken, maar in bijna alle gevallen heb je het geld al binnen vijf tot tien jaar terugverdiend. En na die periode ben je maandelijks minder geld kwijt aan energie en gas, waardoor je meer geld overhoudt om in jouw bedrijf zelf te steken.

Ben je bereid de investering te maken? Lees dan hier alles over de montage van geïsoleerde dakplaten.

Subsidie

Daarnaast is het soms mogelijk om subsidie aan te vragen voor het isoleren van jouw ruimte. Zo wordt het isoleren van je bedrijfsruimte of andere ruimte voordeliger en nog aantrekkelijker. Dit kan echter per gemeente en regio verschillen. Check dus goed wat de mogelijkheden voor jouw situatie zijn.

Lees meer over subsidie

Samenvatting rapport adviesbureau

In een rapport van onafhankelijk raadgevend ingenieursbureau BDA komt naar voren wat het belang is van goed isoleren. Om je een idee te geven van de inhoud van dit rapport geven we je hieronder een korte samenvatting.

De eerste conclusie die in het rapport getrokken wordt is dat het belang van goed isoleren erg groot is. Ze noemen het een maatregel waar je enorm veel energie (en dus kosten) mee kunt besparen. Daarnaast is volgens hen de zogeheten milieuwinst groot, omdat je met een goede isolatie de uitstoot van CO₂ vermindert en tegengaat.

Het rapport heeft het ook over het letten op details. Volgens hen is het goed letten op de afwerking en de details enorm belangrijk om de maximale isolatiewaarden te behalen. Een kleine kier kan al snel een grote vermindering van de isolatie betekenen. Denk dus niet te snel dat de isolatie er wel goed bij ligt.

Het rapport noemt de beschadiging van de onderfolie, of de anti-condensfolie, de grootste veroorzaker van problemen. Zorg er tijdens het bouwen dus goed voor dat je voorzichtig omgaat met de folie. In het rapport kan je voorbeelden vinden van constructies waar hier niet goed op is gelet en zie je heel goed de gevolgen hiervan.

Een laatste conclusie die in het rapport getrokken wordt is dat de naden tussen panelen heel goed afgewerkt en gedicht moeten worden. Je kan de beste panelen gebruiken, maar wanneer je de ruimtes ertussen niet goed afwerkt verliezen ze hun volledige isolerende functie.

Conclusies op een rij

 • Energie- en dus kostenbesparing
 • Grote milieuwinst
 • Let op alle details
 • Ga voorzichtig om met de onderfolie
 • Werk alle naden goed af

Meer weten?

Download en lees hier het hele rapport over het isoleren van hellende daken met prefab dakplaten:

Download

Zetwerk

Als je de dakplaten eenmaal op het dak bevestigd hebt, ben je nog niet klaar. Je kunt je dak namelijk nog helemaal tot in perfectie afwerken met verschillende onderdelen, die ook wel zetwerk genoemd worden. Hieronder hebben we een aantal producten uit deze categorie voor je op een rij gezet, zodat je straks weet hoe je de dakplaten helemaal afwerkt. In het lijstje staan ook schroeven en anti-condensdoeken. Deze heb je natuurlijk nodig voordat je begint met het bevestigen van de dakplaten.

dakplaat schroeven

Schroeven dakplaten

Dakplaten beschikken over een speciale coating die ervoor zorgt dat ze corrosiebestendig en beter beschermd tegen andere beschadigingen zijn. Deze coating moet dus zo min mogelijk aangetast worden tijdens het bevestigen van de dakplaten. Gebruik hiervoor de zelfborende schroeven, welke verzinkt en gelakt in de kleur van de platen zijn en daarnaast een speciale afdichtingsring met neopreen hebben. Gebruik altijd deze schroeven voor het bevestigen van dakplaten! Reken er op dat je ongeveer acht tot tien schroeven nodig hebt per vierkante meter.

Bekijk schroeven

Schroeven geïsoleerde dakplaten

Als u gaat werken met geïsoleerde dakplaten moet je ook hier speciale schroeven gebruiken, namelijk de schroeven voor geïsoleerde dakplaten. Deze schroeven zijn ook verzinkt en zijn ook gelakt in de kleur van de platen en hebben ook een speciale afdichtingsring met neopreen, maar daarnaast is er op het middengedeelte van de schroef zelf geen schroefprofiel. Dit is omdat dit gedeelte in het isolatiemateriaal terecht komt en dit alles zo tochtdicht mogelijk maakt.

Bekijk schroeven
nok

Nokken

De meeste daken bestaan uit twee vlakken die op een helling bij elkaar komen. Deze helling moet natuurlijk mooi afgewerkt worden. Is het niet voor het zicht, dan is het wel voor isolatie en tegen vocht. Bevestig hierom altijd nokstukken op uw dak. Ze zijn verkrijgbaar in gezette en ronde vormen en bij bijna iedere leverancier in dezelfde kleur als de rest van jouw dak. Gebruik ook bij het bevestigen van de nokken de speciale schroeven voor dakplaten.

Bekijk nokken
windveren

Windveren

Als je dakplaten eenmaal bevestigd zijn, kan/moet je de randen afwerken met windveren. Deze zorgen ervoor dat er geen wind en/of regen onder de dakbedekking kan komen. Als de gevel hoger is dan het dak is het niet nodig om windveren aan te brengen, maar dit komt bijna niet meer voor. Windveren zijn verkrijgbaar in dezelfde kleur als uw dakplaten, maar je kan natuurlijk ook voor een andere kleur kiezen die er leuk bij staat. Neem contact op met jouw leverancier als je van de standaardmaten af wilt wijken, want vaak is dit wel mogelijk.

Bekijk windveren
lekdorpel

Lekdorpels

Lekdorpels kan je plaatsen op kozijnen of op gevels om te voorkomen dat (regen)water op of in de onderliggende gevel loopt. Vuil dat met regenwater meekomt wordt zo ook zoveel mogelijk van de gevel afgehouden. Op deze manier kan je jouw gevel een waterdichte afwerking geven. Ook deze onderdelen zijn in meerdere kleuren beschikbaar.

Bekijk lekdorpels
kleurstiften

Kleurstiften

Eventuele beschadigingen aan jouw dakplaten moet je zo snel mogelijk bijwerken en oplossen, zodat jouw platen niet gaan roesten en nog verder beschadigen. Dit kan met een speciale coatingverf, maar ook met een special voor dakplaten bedoelde kleurstift. Met deze stiften kan je heel gemakkelijk eventuele beschadigingen bijkleuren. Ze zijn verkrijgbaar in de kleuren waarin de dakplaten ook beschikbaar zijn.

Bekijk kleurstiften
anti condensdoek

Anti-condensdoeken

Anti-condensdoeken (ook wel anti-condensfolie genoemd) zijn doeken die tussen het dak en de onderconstructie geplaatst kunnen worden voor het afvoeren van condens en voor extra isolatie. Zoals al eerder is genoemd kan er condens ontstaan op de koude stalen dakplaten. Een anti-condensdoek vangt deze condens op en laat alle damp van binnenuit door. Verder is het doek echter volledig waterdicht, waardoor het vocht dat zich aan de onderzijde verzamelt afgevoerd kan worden naar de goot. Zo raak je op een gemakkelijke manier al jouw condens kwijt.

Houd er bij het plaatsen van uw anti-condensdoek rekening mee dat je extra ruimte nodig hebt. Er moet namelijk ook wat lucht bij kunnen komen. Het gaat om een paar centimeter (maximaal vijf) tussen het onderdak en de panlatten. Het makkelijkste is om tengellatten te plaatsen op het onderdak. Zie de afbeelding voor meer uitleg.

Bekijk anti-condensdoeken
vulstrook

Vulstroken

Om jouw ruimte nog meer af te sluiten kan je gebruik maken van vulstroken. Dit zijn geprofileerde stroken van polyethyleenschuim die je tussen de dakplaten en de nok en tussen de dakplaten en de gevel kan plaatsen. Hiermee dicht je de ruimte hiertussen af om zo vocht, tocht, vogels en ongedierte uit jouw ruimte te houden. Ook vuil en geluid worden zo beter tegengehouden. Vulstroken zijn UV-bestendig en rotvrij en maken op deze manier uw dak- en gevelconstructie nog duurzamer. De positieve vulstroken zijn bedoeld voor de ruimte tussen de dakplaten en de nok (op de bovenzijde van de platen), terwijl de negatieve vulstroken bedoeld zijn voor de ruimte tussen de dakplaten en de gevel (op de onderzijde van de platen).

Bekijk vulstroken
klikgoot

Klikgoten

Kilgoten zijn onderdelen die je kan gebruiken om water dat op jouw dak terechtkomt beter af te voeren. Het is wat lastig om in woorden uit te leggen, maar het gebruik gaat ongeveer als volgt: de lijn waar twee schuine dakvlakken elkaar ontmoeten heet een snijlijn. Een snijlijn in een buitenhoek heet een hoekkeper en een snijlijn in een binnenhoek heet een kilkeper. Een hoekkeper kan afgewerkt worden met hoek- of nokstukken en in de kilkepers (die dus niet op elk dak aanwezig zijn) kunt u kilgoten plaatsen. De kilkepers zullen namelijk veel neerslag vangen en via kilgoten kan je deze neerslag afvoeren naar de onderliggende dakgoten, zodat de neerslag niet in uw dak zelf terecht komt.

Bekijk klikgoten

Montage

De montage van dakplaten kan een lastige klus zijn. Wanneer een dakplaat niet goed gemonteerd is kan dat leiden tot lekkage (bekijk hier wat er zoal mis kan gaan). Als je niet weet waar je moet beginnen of hoe het allemaal precies werkt kan je al heel gauw door de bomen het bos niet meer zien. Precies hierom hebben we een aantal tips verzameld en een montagehandleiding geschreven. Daarnaast hebben we nog een aantal extra tips verzameld voor de montage van geïsoleerde dakplaten. Deze zullen we hieronder even kort samenvatten. Klik voor de volledige handleidingen op de buttons.

Hoeveel dakpanplaten heb ik nodig?

Deze vraag horen we regelmatig. En dat vinden we heel logisch. Het is namelijk nog redelijk ingewikkeld om te berekenen hoeveel dakpanplaten je uiteindelijk nodig hebt voor jouw dak of daken. Daarom hebben wij een rekenhandleiding voor je geschreven waarin we je stap voor stap uitleggen hoe je het juiste aantal platen berekent. En we hebben dat zo eenvoudig mogelijk proberen te doen! Klik op de knop hiernaast om te beginnen met rekenen!

Rekenhandleiding

Dakgoten

Elk dak vangt natuurlijk neerslag. Bij platte daken moet dit afgevoerd worden om te voorkomen dat dit een enorm gewicht en een hoge druk op de constructie uitoefent. Bij deze daken zie je vaak dat een afvoersysteem op het laagste punt van het dak zelf zit verwerkt. Bij hellende daken gaat het net even anders, namelijk met dakgoten.

Bekijk onze dakgoten

Functie van dakgoten

Het water moet bij hellende daken afgevoerd worden om te voorkomen dat alle neerslag op de grond rondom de constructie of tegen de gevel terecht komt. Als dit wel gebeurt, komen er op deze plekken ongewenste gaten en plassen die voor veel overlast kunnen zorgen. Dakgoten zijn hier de oplossing. Dit zijn goten die rondom het dak geplaatst worden om alle neerslag die van het dak afstroomt op te vangen en af te voeren. Het afvoeren gebeurt vaak via een regenpijp naar de riolering, een regenton of naar een andere plek.

Verschillende materialen

Dakgoten zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Het grootste onderscheid dat hierin te maken valt is het onderscheid tussen metalen dakgoten en kunststof dakgoten. Onder metalen dakgoten vallen dan zinken dakgoten, aluminium dakgoten en koperen dakgoten, terwijl we pvc en polyester dakgoten scharen onder de kunststof dakgoten. Hieronder hebben we per soort dakgoot wat feitjes op een rij gezet:

Aluminium dakgoten

 • Aluminium goten zijn zo goed als naadloos
 • Licht van gewicht en toch sterk
 • Aluminium is corrosiebestendig en milieuvriendelijk (recyclebaar)

Koperen dakgoten

 • Koperen dakgoten zijn erg duur in aanschaf
 • Bij onderhoud vallen reparaties erg tegen en moeten goten vaak in hun geheel vervangen worden
 • Koperen dakgoten zijn erg mooi om te zien

Pvc dakgoten

 • Pvc is niet goed vorstbestendig en wordt zwakker bij temperatuur lager dan 5 graden Celsius
 • Omdat alles bij pvc aan elkaar gelijmd moet worden, is er een grotere kans op lekkages, waardoor er veel onderhoud nodig is

Zinken dakgoten

 • Zink is een sterk materiaal voor dakgoten
 • Zinken dakgoten zijn vorstbestendig
 • Lange levensduur, zolang de naden goed gesoldeerd zijn
 • Moeten vaak in een houten omlijsting geplaatst worden

Polyester dakgoten

 • Polyester is een bijzonder sterk materiaal voor dakgoten
 • Zo goed als lekvrij bij goede bevestiging
 • Polyester dakgoten zijn vorstbestendig
 • Onderhoudsvriendelijk tot onderhoudsvrij, omdat het materiaal UV-bestendig en roestvrij is en ook niet geverfd hoeft te worden
Bekijk onze polyester bakgoten Bekijk onze polyester mastgoten

Stalen dakgoten

 • Stalen dakgoten zijn relatief milieuvriendelijk door hun zinken en kunststof coating
 • Lange levensduur en goede sterkte
 • Stalen dakgoten zijn vaak alleen als mastgoten beschikbaar
 • Corrosie is nauwelijks tot niet mogelijk
Bekijk onze stalen mastgoten

Toebehoren

Als je jouw dakgoten bestelt, moet je rekening houden met de verschillende toebehoren die je ook nodig hebt. Zo heb je verbindingsstukken nodig om de verschillende dakgoten aan elkaar te kunnen verbinden.
En eindstukken om de dakgoot af te sluiten.

Alle verbindingsstukken en eindstukken:

Tip!

Lees ook eens onze klustip over dakgoten of onze dakgoten montagehandleiding om meer te weten te komen over het onderwerp!

Daarnaast heb je veel muurbeugels nodig om de dakgoten aan de betreffende muren vast te maken. Houd er hierbij rekening mee dat je om elke 50-60 cm een muurbeugel moet plaatsen voor maximale stevigheid van de dakgoten. In onze webshop vind je verschillende kleine en grote muurbeugels.

Tot slot heb je nog wartels om de dakgoot volledig af te werken. Wartels worden ook wel bladopvangers genoemd. Door deze in de dakgoot te bevestigen, zorg je ervoor dat de blaadjes die in je dakgoot vallen de regenpijp niet in gaan en zo dus geen verstoppingen veroorzaken. Je hoeft alleen zelf nog af en toe je dakgoot leeg te halen.

Bekijk wartel bakgoot Bekijk wartel mastgoot (polyester)

Let er op dat je jouw dakgoot altijd in een helling bevestigd! Het water moet immers naar een kant stromen en niet in uw dakgoot blijven liggen.

Bekijk alle dakgoten toebehoren

Bakgoten polyester toebehoren

Rawinso verticale beugel M120/M170

 7,59 8,19 incl. btw

Bakgoten polyester toebehoren

Rawinso eindstuk M120/M170

 6,99 8,99 incl. btw

Bakgoten polyester toebehoren

Rawinso verbindingsstuk M120/M170

 22,29 35,99 incl. btw

Bakgoten composiet toebehoren

Skandia Gatenzaag

 9,95 incl. btw

Toebehoren verzinkte mastgoten

Verbindingsstuk mastgoot verzinkt

 7,25 incl. btw

Toebehoren verzinkte mastgoten

Uitloop verzinkte mastgoot

 9,95 incl. btw

Toebehoren verzinkte mastgoten

Mastgoot buitenhoek verzinkt

 22,95 incl. btw

Toebehoren verzinkte mastgoten

Mastgoot binnenhoek verzinkt

 22,95 incl. btw