Dakpanplaten montagehandleiding

Dakpanplaten monteren in vier stappen

In deze montagehandleiding begeleiden we jou om in vier stappen zelf jouw Dakpanplaten monteren.

Tijdens de eerste stap wordt uitgelegd hoe je de maten van de dakpanplaten bepaalt. Gedurende de tweede stap wordt aandacht besteed aan het onderdak van de dakpanplaten. In de derde stap wordt beschreven hoe de dakpanplaten gemonteerd moeten worden en in de laatste stap wordt de montage van de hulpstukken toegelicht. Op deze manier wordt het heel eenvoudig om zelf jouw nieuwe dakpanplaten op het dak te plaatsen.

Heb je vragen over het monteren van dakpanplaten? Kijk dan eens bij onze Veelgestelde Vragen of neem contact met ons op. Het is uiteraard ook mogelijk om gebruik te maken van onze montageservice.

Bekijk assortiment dakpanplaten Bekijk assortiment dakpanplaten toebehoren

Stap 1: Maten bepalen

De eerste stap is het bepalen van de maten van de dakpanplaten. Hierbij is het van belang het dak goed op te meten. Wij geven jou altijd de tip om het dak uit te tekenen op grafisch papier, waarmee je het jezelf veel makkelijker maakt om te berekenen hoeveel vierkante meters aan dakpanplaten je uiteindelijk nodig hebt. Houd hierbij rekening met de volgende aandachtspunten:

 • De minimale hellingshoek van uw dak moet 8° zijn. Hiermee voorkom je dat water onder de platen op kan stuwen. Zorg daarnaast voor voldoende overlap van de dakpanplaten (vooral bij een lage hellingshoek), zodat ook hiermee opstuwing van water voorkomen wordt.
 • Zorg ervoor dat je ongeveer 40-60 mm ruimte overlaat waar de platen bij elkaar komen (in de nok), zodat er een goede ventilatie kan ontstaan. Hiermee voorkom je ongewenste vochtvorming.
 • Laat de dakpanplaten ongeveer 20-40 mm uitsteken buiten de dakrand. Hierdoor kan het water gemakkelijk in de goot terecht komen en is ook de dakrand beschermd tegen water en vochtvorming.

De dakpanplaten die je bij ons vindt zijn perfect op maat te leveren. Het enige wat jij hiervoor hoeft te doen is de maten te bepalen en deze aan ons doorgeven. Vervolgens zorgen wij ervoor dat ze op maat bij jou afgeleverd worden. Benieuwd hoe je de lengte en breedte precies bepaalt? We leggen het graag aan jou uit!

Lengte bepalen

Meet de afstand tussen de bovenste en de onderste dakrand. Voeg hier de nodige afstand aan toe, zodat de dakpanplaten buiten de onderste dakrand uitkomen in de goot. Zorg hierbij voor een gootoverhang van ongeveer 20-40 mm. De totale lengte die je nodig hebt wordt dan dus bepaald door de lengte van jouw dak, plus de gootoverhang.

Is de te bedekken lengte langer dan de maximale dakpanplaatlengte? Maak dan gebruik van twee dakpanplaten in de lengte en houd hierbij rekening met een overlap van 200 mm. Ga hierbij ook uit van een veelvoud van 350 mm (de lengte van één dakpan).

Overlap dakpanplaten - Janjp.nl

Voorbeeld:

Stel dat de totale lengte van jouw dak 10 meter (10000 mm) is. Voor een maximale stevigheid raden wij jou aan om te streven naar twee bijna gelijke lengtes. Om de lengte van de onderste plaat te berekenen kiest u dan een veelvoud van 350 mm uit tot deze over de helft van de totale lengte uitkomt. In dit geval kunt u dan een lengte kiezen van 15 pannen x 350 mm + 200 mm overlapping = 5450 mm (5,45 m). De lengte van de hogerop liggende plaat kan dan gemakkelijk bepaald worden door de plaatlengte van de onderste plaat van de totale lengte af te trekken en de overlapping er bij te voegen: 10000 mm – 5450 mm + 200 mm = 4750 mm (4,75 m).

Breedte bepalen

De werkbreedte van onze dakpanprofielplaten is 1100 mm (plaatbreedte: 1200 mm; overlap: 100 mm). Het aantal benodigde platen kan gemakkelijk bepaald worden door de te bedekken breedte te delen door de werkbreedte van de platen. Bij een dakvlak met een breedte van 15 m heeft u dus 14 platen nodig (15000 mm / 1100 mm).

Breedte bepalen dakpanplaten - Janjp.nl

Voorbeelden

Hieronder volgen enkele voorbeelden die jou kunnen helpen bij het bevestigen van jouw dakpanplaten. Uw gewenste dak zal er wellicht anders uitzien. Zo kan de helling anders zijn of is jouw dak breder. De tips voor het bevestigen kunnen echter altijd van pas komen.

Schilddak

Bij een schilddak raden we jou aan om van elk dakvlak een plan op schaal of een tekening te maken om de maten nauwkeurig te kunnen bepalen. Houd bij het uitrekenen van de lengtes goed rekening met het feit dat de platen een stuk ‘uit moeten steken’ boven de schuine nokken. In de afbeelding wordt dit duidelijk weergegeven.

Schilddak dakpanplaten - Janjp.nl

Dak met twee verschillende lengtes in één dakvlak

Bij een dak met twee verschillende lengtes in één dakvlak moet eerst de lengte van het breedste dakvlak bepaald worden (vlak A). Nadat je deze lengte hebt vastgesteld, kan je de benodigde plaatlengte voor vlak B berekenen. Houdt hierbij de lengte van de platen van vlak A aan, en voeg hier een veelvoud van 350 mm (de lengte van één dakpan) aan toe, totdat de platen over de onderste dakrand van vlak B komen. Deze platen kan je later met speciaal gereedschap inkorten. Door de afmetingen in deze volgorde te berekenen wordt het aantal in te korten dakplaten beperkt tot het smalste dakvlak, waardoor je minder ‘afval’ creëert en dus voordeliger uit bent.

verschillende lengtes dak bij dakpanplaten

Beplating op maat maken

Het op maat maken van de platen moet uitgevoerd worden met een knabbelschaar of een metaalzaag met fijne tanden. Doe dit nooit met een gewone slijpschijf, een decoupeerzaag of een haakse slijper, omdat dit de coating van de plaat beschadigt en de gegalvaniseerde laag van de staalplaat verwijdert. Ook kan de vonkenregen die van deze machines afkomt kleine brandplekken veroorzaken. Deze beschadigingen kunnen leiden tot roestvorming. Natuurlijk kan je ook gebruik maken van onze zaagservice. Wij zorgen er dan voor dat je jouw dakpanplaten in de perfecte lengte geleverd krijgt.

Maak gebruik van de zaagservice

Stap 2: Onderdak plaatsen

Bij het plaatsen of renoveren van het onderdak moet er goed gelet worden op de volgorde van plaatsing. Wij raden bijvoorbeeld aan om altijd gebruik te maken van een anti-condensfolie, maar deze moet wel op de juiste plek geplaatst worden.

De basis is altijd de kapconstructie. Hier moet de anti-condensfolie op worden geplaatst. Omdat dit folie in een rol geleverd wordt, kunt u deze gemakkelijk over de constructie trekken. Maak de folie goed vast op elke balk en zorg voor een goede afdichting. Aan de uiteinden moet de folie naar beneden gevouwen worden en vast worden gemaakt aan de dakranden. Een scherp mes is hierbij voldoende om de onderfolie te snijden.

Onderdak constructie - Janjp.nl
Onderdak constructie - Janjp.nl

Bevestig vervolgens tengellatten op de anti-condensfolie van de nok naar de goot om een goede ventilatieruimte te creëren. Hier moeten vervolgens in de breedte panlatten op worden bevestigd. Begin onderaan, bij de goot, en plaats hier een panlat. Plaats de eerstvolgende panlat op 270 mm afstand (hart tot hart) en de rest van de panlatten op 350 mm. De afstand tussen de eerste en de twee panlatten is kleiner, omdat deze beide onder één dakpan vallen, terwijl de rest van de pannen elk door een lat worden ondersteund.

Onderdak dakpanplaten - Janjp.nl

Let op: Zorg ervoor dat de allereerste panlat dikker is dan de overige panlatten. Het hoogteverschil van de dakpannen moet immers opgevangen worden. Het verschil is afhankelijk van de soort dakpanplaten, maar ligt vaak tussen de 10 en 20 mm.

Opmerking:

Stalen dakplaten hebben de neiging om kouder te zijn dan hun omgeving. Daarnaast zit er altijd vocht in een ruimte wat er uit wil. Om condensvorming op de platen te voorkomen en om het vocht weg te voeren is het plaatsen van een anti-condensfolie noodzakelijk. Deze folie laat alle damp van binnenuit door, maar is verder volledig waterdicht, waardoor de condens die zich aan de platen vormt en het vocht uit de ruimte afgevoerd worden naar de goot.

Stap 3: Dakpanplaten monteren en bevestigen

Dakpanplaten leggen moet van onder naar boven en van rechts naar links gebeuren. Plaats dus altijd de eerste plaat in de hoek rechtsonder en werk vervolgens eerst de lengte af (de platen erboven) voordat je verder werkt in de breedte.

Controleer voordat je begint met het monteren van de platen of het dak haaks is. Dit kan je bepalen door de diagonalen van hoek tot hoek te meten. Wanneer deze afmetingen gelijk zijn is het dak haaks. Zijn deze afmetingen verschillend, dan is het dak niet haaks. In dat geval moet de eerste plaat zo worden gelegd dat de onderkant van de plaat de onderste dakrand volgt. Kleine afwijkingen die dan volgen kunnen worden opgevangen door de windveren en de nokpannen.

Bevestigen schroeven dakpanplaten - Janjp.nl

De dakpanplaten kunnen nu stuk voor stuk op de panlatten worden gemonteerd. Nogmaals: houd rekening met de volgorde (van onder naar boven en van rechts naar links). Gebruik voor de bevestiging zelfborende schroeven van 28 mm, verzinkt en gelakt in de kleur van de platen. De schroeven moeten worden geplaatst in de dalen van de van de dakpannen, net onder de horizontale lijn van de dakpanpersing. Zorg ervoor dat de platen bij zowel de nokrand als de gootrand in elk dal worden vastgeschroefd. In het ‘middengedeelte’ van de platen kan je de schroeven in een kruisingsverband bevestigen (zie afbeelding). Houd hierbij een gemiddelde aan van 8 schroeven per vierkante meter.

Om de platen aan elkaar te bevestigen gebruik je dezelfde schroeven. Deze plaats je dan op de golven, wederom net onder de horizontale lijn van de dakpanpersing. Zorg er bij het schroeven altijd voor dat je ze niet te vast, maar ook niet te los aandraait. Als je ze te vast draait, kan je de platen beschadigen en als je ze te los monteert, behaal je niet de maximale stevigheid. De ring die aan de schroeven zit moet hierbij goed op de platen aansluiten.

Tip!

Verwijder direct na het boren al het boorvijsel en overige boorresten met een zachte borstel. Zo voorkom je dat deze deeltjes gaan roesten en de platen beschadigen. Eventueel vuil dat zich na verloop van tijd op de platen verzamelt kan je gewoon met water afspuiten. Gebruik hierbij geen agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de coating kunnen beschadigen. Neem contact met ons op voor advies.

Opties beplating - Janjp.nl

Stap 4: Hulpstukken monteren

Dakpanplaten monteren - Janjp.nl

Wanneer het dakpanplaten plaatsen erop zit, kan je beginnen met de montage van alle hulp- en afwerkingsstukken. Hiermee zorg je voor een optimale werking, de beste bescherming en het mooiste resultaat. Lees hieronder meer over de verschillende hulpstukken in ons assortiment. Gebruik voor het zetwerk dat op de dakpanplaten wordt gemonteerd ook de eerder genoemde zelfborende schroeven.

Windveren

De randen van de zijgevels moeten afgewerkt worden met windveren (ook wel randslabben genoemd). Door deze te bevestigen zorg je ervoor dat er geen wind en/of regen onder de dakbedekking kan komen. De windveren zijn in dezelfde kleuren verkrijgbaar als uw dakpanplaten. Wanneer de zijgevels van jouw dak hoger zijn dan jouw dak zelf, is windveren plaatsen niet nodig, hoewel dit bijna niet meer voorkomt. Gebruik eventueel een vulstrook om de ruimte tussen de dakpanplaten en de windveren op de vullen.

-10%
Vanaf € 12,00 per meter

Beplating toebehoren

Windveren voor dakplaten

 22,50 60,00 incl. btw

Windveren voor dakplaten

 • Formaten (in cm): 15 x 15 | 15 x 20 | 20 x 20

Nokken

Op de plekken waar verschillende dakvlakken bij elkaar komen, moeten nokken worden geplaatst. Deze zijn verkrijgbaar in twee varianten: gezet en rond. Plaats deze altijd, zodat je een optimale constructie behaalt aangaande isolatie en vocht. Gebruik eventueel een vulstrook om de ruimte tussen de nok en de dakpanplaten op te vullen. Bij de ronde nokken is het mogelijk om een eindkap te bestellen om deze perfect af te werken.

-10%
€ 14,40 per meter

Beplating toebehoren

Ronde nok voor dakplaten 198cm

 30,00 incl. btw

Ronde nok voor dakplaten

 • Lengtes: 1,05 m en 2,10 m
-10%
€15,00 per meter

Beplating toebehoren

Gezette nok voor dakplaten

 18,75 37,50 incl. btw

Gezette nok voor dakplaten

 • Afmetingen: 1 tot 4 meter
 • Formaten (in cm): 15 x 15 | 20 x 20 | 25 x 25
-10%

Beplating toebehoren

Ronde nok eindkapjes dakplaten

 12,95 incl. btw

Ronde nok eindkapjes dakplaten

 • Verkrijgbaar in 5 verschillende kleuren

Vulstroken

Vulstroken kan je gebruiken om de ruimtes tussen de dakpanplaten en het zetwerk op te vullen. Ze worden daarom ook wel profielvullers, opvulprofielen en dichtingsprofielen genoemd. De vulstroken zijn beschikbaar in verschillende profielen:

 • Positief profiel: voor een afdichting tussen de muurplaten en de dakpanplaten;
 • Negatief profiel: voor een afdichting tussen de nokken en de dakpanplaten;

Het is niet altijd nodig om met vulstroken te werken. In sommige gevallen belemmer je namelijk de noodzakelijke ventilatie. Ga dus eerst goed na of je de ruimtes op wil vullen voor je de stroken monteert.

Beplating toebehoren

Vulstroken dakplaten

 3,95 incl. btw

Vulstroken dakplaten

 • Opties: Positief vullende stroken en negatief vullende stroken
 • Lengte: 1100 mm

Kilgoten

Daken die in de breedte een L-vorm hebben, moeten in de rand waar de twee dakvlakken bij elkaar komen worden opgevuld met kilgoten. Deze moet je onder de dakpanplaten monteren, zodat al het water dat van de dakpanplaten valt in de kilgoten terecht komt en via deze weg naar de dakgoten wordt geleid. Zorg bij de montage van de kilgoten voor een minimale overlap van 15 cm.

€ 12,95 per meter

Beplating toebehoren

Kilgoot

 12,95 51,80 incl. btw

Kilgoot

 • Lengtes: 1m | 2m | 3m | 4m
 • Afmetingen: 15 x 15 cm
 • Prijs per meter: € 5,20

Dakrand en -goot

Voor de afwerking van de dakrand of -goot kan je gebruik maken van een muurplaatafwerking en dichtingsprofielen. Met het eerste maak je een afwerkende verbinding tussen de dakpanprofielplaten en de muur waar het dak op rust. Met het tweede zorg je voor een tochtdichting door de dichtingsprofielen tussen de gootslab en de profielplaten aan te brengen.

Stalen mastgoten

Stalen mastgoot zwart

 35,95 47,95 incl. btw

Stalen mastgoot

 • Beschikbaar in de lengtes: 3 m | 4 m
 • Diameter: 125 mm
 • Beschermd tegen roest en weersinvloeden
OP=OP

Mastgoten

Mastgoten

 34,47 68,94 incl. btw

Halfronde dakgoot

 • Formaten: G250 | G333
 • Lengtes: 4 | 5 | 6 | 8 | 9 meter
 • Zeer hoge slagvastheid, ook bij lage temperaturen
OP=OP

Bakgoten

Bakgoten

 43,47 57,96 incl. btw

Vierkante dakgoot

 • Zeer hoge slagvastheid, ook bij lage temperaturen
 • Lengtes: 4 | 5 | 6 meter
 • Zeer hoge slagvastheid, ook bij lage temperaturen

Pijpdoorvoer

Pijpdoorvoeren, ook wel dakdoorvoeren genoemd, kan je gebruiken om ventilatiepijpen op een correcte wijze te monteren. Met een pijpdoorvoer zorg je namelijk voor een waterdichte verbinding op plaatsen waar een ventilatiepijp, antennebuis of uitlaatpijp door het dakoppervlakte moet komen. Deze doorvoeren zijn gemaakt van EPDM rubber, waarmee een lange levensduur gegarandeerd is.

Beplating toebehoren

Pijpdoorvoer Pipeco

 60,63 79,50 incl. btw

Pijpdoorvoer Pipeco

 • Pipeco n° 4: Ø 75 – 150 mm
 • Pipeco n° 5: Ø 115 – 175 mm
 • Pipeco n° 6: Ø 125 – 230 mm

Plaklood

Plaklood is een ideale vervanger van bouwlood. Dit materiaal is namelijk voorzien van een zelfklevende laag én een beschermende coating, waardoor de bevestiging hiermee gemakkelijk en snel gaat. Plaklood kan je gebruiken voor een goede afsluiting bij bijvoorbeeld dakkapellen.

Beplating toebehoren

Plaklood / Loodvervanger

 19,95 incl. btw

Plaklood

 • Afmetingen: 30 cm breed
 • Lengte: prijs per meter
 • Volledig plakkende achterzijde

Contact

We hopen dat je met deze dakpanplaten montagehandleiding zelf jouw dakpanplaten kunt monteren. Heb je hier nog vragen over? Kijk dan ook eens bij de ‘Veelgestelde vragen’ hieronder, of neem contact met ons op. Wij staan altijd voor jou klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Contact opnemen

Veelgestelde vragen

Hier beantwoorden wij vragen die vaak voorkomen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Kan ik de platen buiten opbergen?

Ja, de dakpanplaten kunnen maximaal een maand buiten opgeslagen worden. Houd er dan wel rekening mee dat de platen goed afgedekt moeten zijn en dat er voldoende ventilatie is tussen de platen.

Wat moet ik doen als de oppervlakte beschadigd is?

Elke beschadiging aan de oppervlakte dient zo snel mogelijk gelakt te worden met reparatieverf of kleurstiften.

Kan ik de platen betreden?

Ja, de platen kunnen betreden worden, maar wees hier wel zeer voorzichtig in, om beschadigingen te voorkomen. Zet bijvoorbeeld alleen druk op de plekken waar ook geschroefd is.