Dakgoten montagehandleiding

dakgoot

In zes stappen dakgoten monteren met Janjp.nl!

Door middel van deze montagehandleiding gaan wij jou in zes stappen helpen om zelfstandig jouw dakgoten te monteren. Als er na het lezen van deze handleiding nog onduidelijkheden bestaan, dan staan wij van Janjp.nl altijd voor jou klaar. Neem bijvoorbeeld contact met ons op via het contactformulier of via facebook. Het is ook mogelijk om onze montageservice in te schakelen als je liever wil dat wij de dakgoten voor jou monteren.

dakgoten montagehandleiding - janjp.nl

Veiligheidsmaatregelen voordat u aan de slag gaat

Voor je aan de slag gaat met de montagehandleiding dien je alle nodige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Je zal veel op hoogte moeten werken bij het monteren van dakgoten. Houd hier rekening mee en doe dit altijd op een veilige manier. Hiermee voorkom je een ongelukkige val. We raden jou ook aan om een stofmasker te gebruiken wanneer je de goten op maat zaagt, gaten boort voor montage of zaagranden schuurt.

Stap 1 Montage van de haken

Zet met behulp van een koord een lijn waarlangs de haken zullen worden gepositioneerd. Deze haken moeten op een onderlinge afstand van ongeveer 50 cm worden geplaatst. In principe mogen de haken zonder afschot of met een lichte helling (2%) gemonteerd worden. Maak je wel gebruik van een afschot? Houd bij de montage dan rekening met een afschot van 2,5 mm per meter. Zorg ervoor dat alle haken perfect uitgelijnd worden. Afwijkingen zijn namelijk heel goed zichtbaar eens de goot gemonteerd is. Voorzie voor elk hoekstuk twee bijkomende haken die het hoekstuk ondersteunen. Indien je met haken met voorplooi werkt, dien je na te gaan of de voorplooi in de haak overeenkomt met de dakhelling. Zonodig plooi je de haak wat bij.

Er moet speciaal gelet worden op de uitlijning daar waar straks een koppelstuk komt. Het koppelstuk zal haar afdichtende eigenschap verliezen als de twee te verbinden gootlengtes niet in één lijn liggen.

dakgoten montagehandleiding - janjp.nl

Stap 2 Montage van de wartel

Zaag het laatste stuk goot op de juiste lengte; houd rekening met het aantal koppelstukken. Reken per koppelstuk 20 mm extra ruimte. Eventueel ontstane bramen worden met fijnkorrelig schuurpapier verwijderd. Zaag het gat voor de uitloop. Voor de vierkante goot wordt het gat in het midden van de basis geboord met een klokboor. Bij een halfronde goot wordt het middelpunt van de te zagen opening bepaald op volgende wijze: Je neemt een eindstuk en tekent de helft van de diameter af. Projecteer dit punt loodrecht naar beneden. Het bekomen punt is het laagste punt van de goot. Op die lijn dien je dus de boorpunt van de klokboor te zetten om te boren. Om de goot niet open te duwen tijdens het boren, plaats je een eindstuk en één of twee haken. Daartussen wordt dan het gat geboord.

Verwijder, nadat het gat gezaagd is, alle eventuele bramen met fijnkorrelig schuurpapier en ontstof grondig. Breng wat dichtingspasta of silicone aan op de onderzijde van het flensstuk dat in de goot geplaatst wordt. Schuif de onderflens over de uitloop en zet vast door de wartelmoer op het uitloopstuk te draaien.

Let op: Er moet speciaal gelet worden op de uitlijning daar waar straks een koppelstuk komt. Het koppelstuk zal haar afdichtende eigenschap verliezen als de twee te verbinden gootlengtes niet in één lijn liggen.

Stap 3 Montage van het eindstuk

Verwijder eventueel aanwezige bramen van het gooteinde. Let er steeds op dat alle stof en vuil volledig verwijderd is. Breng wat dichtingspasta aan in de voorziene gleuf van het eindstuk en druk stevig op het gooteinde. Bij de halfronde goot die met de 2,5 mm haak gecombineerd wordt voer je deze stap uit na het inhaken in de gootbeugels.

Stap 4 Montage van de gootlengtes

De halfronde goten worden met een draaiende beweging in de beugelkraal vastgezet. Bij de goothaken met plooilipjes wordt de goot eerst los in de haken gelegd.

Bij halfronde goten met haken 2,5 mm worden de goten op de juiste afstand (25 mm) van elkaar vastgeklipt, om pas dan de eindstukken te bevestigen.

Verwijder eventueel aanwezige bramen van het gooteinde. Let er steeds op dat alle stof en vuil volledig verwijderd is. Breng wat dichtingspasta aan in de voorziene gleuf van het eindstuk en druk stevig op het gooteinde. Bij de halfronde goot die met de 2,5 mm haak gecombineerd wordt voer je deze stap uit na het inhaken in de gootbeugels.

dakgoten montagehandleiding - janjp.nl

Stap 5 Montage van de koppelstukken

Denk eraan dat de goot volledig stof- en vetvrij moet zijn vooraleer tot montage van de koppelstukken over te gaan. Doe je dit niet, dan loop je risico dat na verloop van tijd lekkage optreedt. Presenteer het onderste deel van het koppelstuk en controleer nog eens de onderlinge gootafstand (20 mm ± 1 cm). Verwijder de beschermfolie en plaats nu het bovenste deel van het koppelstuk.

Voor koppelstukken van het vierkante model moet men het stuk eerst in de achterste hoek van de goot drukken en dan pas het vlakke en voorste deel met een draaiende beweging naar voren brengen. Voor de halfronde koppelstukken haak je het bovenste deel in de voorziene lip aan de achterzijde. Sluit met een neerwaartse draaibeweging het stuk op haar plaats aan. Draai de schroeven goed aan op het moment van de montage. We raden echter af deze nadien nog extra aan te spannen. Het is van belang dat de positionering van het bovenste deel onmiddellijk juist is. De kleefkracht van het dichtingsmateriaal is in die mate sterk dat, eens er contact is met de dichtingsmassa, het stuk nog moeilijk te verwijderen is.

Stap 6 Centrale klemming van de gootlengtes

Om de uitzetting van de gootlengte gelijkmatig te verdelen wordt elke gootlengte op de centrale haak vastgeschroefd. Let op: het gaat telkens over één klemming in het midden van een gootlengte.

Vragen?

Heb je na het lezen van onze montagehandleiding nog vragen aangaande de montage van dakgoten? Heb je advies nodig over de mogelijkheden voor jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen jou graag verder.

Contact opnemen

Bakgoten polyester toebehoren

Rawinso verticale beugel M120/M170

 9,87 10,65 incl. btw

Bakgoten polyester toebehoren

Rawinso eindstuk M120/M170

 9,09 11,69 incl. btw

Bakgoten polyester toebehoren

Rawinso verbindingsstuk M120/M170

 28,98 46,79 incl. btw

Bakgoten composiet toebehoren

Skandia Gatenzaag

 12,94 incl. btw

Toebehoren verzinkte mastgoten

Verbindingsstuk mastgoot verzinkt

 12,73 incl. btw

Toebehoren verzinkte mastgoten

Uitloop verzinkte mastgoot

 17,47 incl. btw

Toebehoren verzinkte mastgoten

Mastgoot buitenhoek verzinkt

 40,28 incl. btw

Toebehoren verzinkte mastgoten

Mastgoot binnenhoek verzinkt

 40,28 incl. btw