Dakgoten klustips

dakgoot

Dakgoten klustips – Materialen en dakgoten aanleggen

Goten bestaan in allerlei maten en materialen. Daken vangen regen op. Om dit op de juiste wijze af te voeren is een dakgoot nodig. Meestal gebruikt men goten uit zinkstaal of pvc. De vorm kan rond of hoekig zijn. Bij de dakgoten wordt onderscheid gemaakt tussen bakgotenmastgoten en stalen mastgoten. De diameter van de goot verschilt, afhankelijk van het oppervlak van uw dak. In ons assortiment vindt u tevens alle toebehoren die nodig zijn om de dakgoot aan te leggen.  Het is belangrijk dat uw dakgoot voldoende opvangcapaciteit heeft om bij neerslag alles te kunnen opvangen en afvoeren. Het dakoppervlakte en de dakgoot zijn hierin bepalend.

Benodigde gereedschappen

 • Boormachine
 • Touw
 • Timmermanspotlood
 • Steenboor (6mm)
 • Schroevendraaiers
 • Rolmaat
 • Ladder
 • Kitpistool
 • IJzerzaag
 • Handzaag
 • Waterpas
mastgoot klus

Materialen

Bekijk eerst welke materialen u nodig heeft. Naast de dakgoot zelf heeft u uiteraard nog andere materialen nodig. U heeft altijd gootbeugels, eindstukken en een uitloop nodig waar de regenpijp op wordt aangesloten. Daarnaast kunt u gebruik maken van verbindingsstukken als u dakgoten met elkaar wilt verbinden. Binnen- of buitenhoeken zijn daarnaast ook verkrijgbaar. Bepaal aan de hand van uw situatie welke materialen u nodig heeft om de dakgoot te plaatsen. Tussen de beugels mag maximaal 50cm zitten. Meet de totale lengte van de dakgoot op en bepaal zo hoeveel beugels u nodig heeft. De maximale lengte van een dakgoot is circa 15 meter. Wanneer u een grotere lengte dient te plaatsen, kunt u meerdere afzonderlijke goten plaatsen. Bij meerdere goten kunt u dan tussen de dakgoten gebruikmaken van een loodflap. De loodflap komt op de twee uiteinden van de dakgoot te zitten, waardoor het water over de twee dakgoten wordt verdeeld. Tevens zorgt de loodflap dat er geen lekkage ontstaat tussen de dakgoten in. Daarnaast mag er maximaal 8 meter dakgoot uitkomen op één dakuitloop (regenpijp). Is de dakgoot langer, dan dient u meerdere uitlopen aan te brengen.

Dakgoten klustips - Janjp.nl

Welke maat dakgoot?

Het belangrijkste van uw dakgoot is dat deze voldoende opvangcapaciteit heeft om bij neerslag het hemelwater op te kunnen vangen en af te voeren. Zo kunt u zich voorstellen dat een klein schuurtje een andere maat dakgoot nodig heeft dan uw woning. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van het dakoppervlak met bijbehorende maat dakgoot.

Dakoppervlak met bijbehorende maat dakgoot

Kleiner dan 60 m² –> 112 mm mastgoot / 120 mm bakgoot

Kleiner dan 100 m² –> 168 mm mastgoot / 120 mm bakgoot

Kleiner dan 130 m² –> 168 mm mastgoot / 170 mm bakgoot

Kleiner dan 150 m² –> 180 mm mastgoot / 205 mm bakgoot

Soorten dakgoten

Stalen dakgoten

Onze stalen dakgoten zijn vervaardigd uit kwaliteitsstaal en daarnaast voorzien van een 50 µm Pural coating. Deze coating houdt in dat er geen schadelijke chemische bestanddelen in zitten verwerkt. Hierdoor kunnen deze stalen dakgoten als milieuvriendelijk bestempeld worden. Deze coating is kleurbestendig en zorgt voor bescherming tegen roest en extreme weersinvloeden.

Composiet bakgoten

De composiet bakgoten zijn vervaardigd uit glasvezelversterkte polysterharsen met speciale additieven. De goten hebben een zeer beperkte uitzetting. Dit betekent dat er met grotere lengtes gewerkt kan worden waardoor er dus minder verbindingsstukken nodig zijn. De goten zijn uitermate sterk waardoor zij in elk klimaat gebruikt kunnen worden. Daarnaast zijn ze vrij onderhoudsvriendelijk omdat ze niet roesten en schilderen niet nodig is.

Halfronde goten (composiet mastgoten)

De mastgoten hebben dezelfde bovenstaande eigenschappen als de composiet bakgoten maar hebben een half ronde vorm t.o.v. de bakvormige composiet bakgoten.

Bladvanger

Eigenlijk kan geen enkele dakgoot zonder bladvanger. Immers, wanneer het water niet weg kan loopt de dakgoot over. In het ergste geval zakt de goot door en stroomt het water naar binnen of komen de soldeernaden onder zo’n grote druk te staan dat deze openspringen. De herstelkosten zijn aanzienlijk. Bladvangers zijn beschikbaar voor bakgotenmastgoten en stalen mastgoten.

Ziet u het niet zitten de dakgoot zelf te monteren? Dan biedt Janjp.nl gelukkig de mogelijkheid aan om uw dakgoot te monteren. Neemt u contact met ons op voor de mogelijkheden.

dakgoot bladvanger

Maximale lengte dakgoot

Bij het monteren van dakgoten dient u rekening te houden met de maximale lengte van 6 meter voor zowel bakgoten als mastgoten. Houd er rekening mee dat er maximaal 6 meter dakgoot mag uitkomen op één regenpijp.

Is uw dakgoot langer, dan dient u meerdere dakgoten aan te brengen. Wilt u een dakgoot met een grotere lengte dan dient u meerdere afzonderlijke dakgoten te plaatsen. Bij de montage kunt u tussen de dakgoten kunt u gebruik maken van een loodflap. Deze komt op de twee uiteinden van de dakgoot te zitten zodat het water over de twee dakgoten verdeeld wordt. De loodflap voorkomt tevens elke vorm van lekkage tussen de twee dakgoten in.

dakgoot waar regen uit komt

Dakgoot zelf monteren

Het aanleggen van dakgoten is een klus die nauwkeurig gedaan moet worden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de hellingsgraad voldoende is zodat het regenwater goed afgevoerd wordt naar de regenpijp. Een dakgoot monteren is voor de handige klussers onder ons prima te doen. Op deze pagina vertellen wij hoe u dat moet doen. Hoeveel materialen u nodig heeft is afhankelijk van de woning. Lees daarom goed de tips en informatie door die u hierboven kunt lezen. Heeft u alle benodigde onderdelen en gereedschappen in huis? Dan is het tijd om de dakgoten te bevestigen. In dit stappenplan leggen we u uit hoe u zelf de dakgoot ophangt.

1. Daklijst aanbrengen

De dakgoot rust tegen een daklijst. Plaats de daklijst zo dat het dak ongeveer een derde boven de goot uitsteekt. Zaag de planken voor de daklijst op maat en zet beide kanten in de grondverf. Smeer vervolgens de beide kopse kanten in met overschilderbare acrylaatkit en strijk deze glad met een natte vinger. Schroef daarna de daklijst vast.

2. Dakgootbeugels ophangen

Houd bij het plaatsen van de dakgootbeugels rekening met een afschot van 2,5mm per meter. Begin het bevestigen van de beugels altijd aan de kant dan de regenpijp. Na het plaatsen van de eerste beugel bepaal je de hoogte van de laatste beugel. Houd er hiermee rekening mee dat de dakgoot schuin af moet lopen. De laatste beugel komt dus hoger te hangen dan de eerste beugel. Houd hier ongeveer rekening met 2,5 millimeter per meter. Span een touw tussen de eerste en laatste beugel om ervoor te zorgen dat de overige beugels recht komen te hangen.

3. Tussenliggende dakgootbeugels

Nu u de eerste en ‘laatste’ beugel geplaatst heeft, is het van belang de tussenliggende beugels te bepalen. Het touw helpt u om in één rechte lijn te plaatsen. Voor een stevige constructie dient u om de 50 tot 60 centimeter een dakgootbeugel te bevestigen aan de daklijst, dakbalken of dakafschot.

4. Goten bevestigen

Schuif de goten in de beugels en buig de klemmen dicht. Zet de nieuwe dakgoot aan de kant van de regenpijp vast en zorg dat er bij de andere beugels ongeveer een halve wasknijper ruimte aan speling tussen de klem en de goot is. Deze speling is noodzakelijk i.v.m. het uitzetten van PVC.

5. Dakgoot plaatsen

De verschillende gootdelen dient u met behulp van verbindingsstukken aan elkaar te bevestigen. Gebruik PVC-moffen om de gootdelen aan elkaar te lijmen. De spie aansluiting van de mof moet richting de regenpijp wijzen. Maak de te lijmen delen schoon en schuur ze licht op. Breng vervolgens de lijm aan in de lijmnaad. Wacht hierna ongeveer 30 seconde. Daarna zijn de delen in elkaar te drukken. Overtollig lijm dient u direct te verwijderen met een oude doek.

6. Regenpijp

Het is tijd om de regenpijp te bevestigen. Bevestig om de 1,5 meter een beugel op de muur en plaats de regenpijp vervolgens in de beugels. Zorg ervoor dat u alleen de middelste beugel klemvast zet en bij de andere beugels enige speling houdt. Lijm de pijpdelen aan elkaar vast m.b.v. de moffen.

Tip!
Sluit de regenpijp aan op een regenton. Zo kunt u al het water opvangen en heeft u altijd water bij de hand om te gebruiken voor uw tuin.

7. Controleren

U heeft goed gecontroleerd of het afschot groot genoeg is. Het is belangrijk dat wanneer u een groot dak heeft u de regenpijp aan laat sluiten op de riolering.

Vragen?

Heeft u vragen over het monteren van lichtkoepels? Heeft u wellicht advies nodig over de mogelijkheden voor uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan met ons team aan professionals voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Contact opnemen

Bakgoten

Bakgoten

Vanaf:  49,96 incl. btw