Dakgoot vervangen

dakgoot

Dakgoot vervangen in 9 stappen

Heb je nog een oude dakgoot of is je dakgoot beschadigd? Dan is het tijd om je dakgoot te vervangen. Bij een oude of beschadigde dakgoot is de kans op een lekkage namelijk groot. Het vervangen van een dakgoot is een klus die nauwkeurig gedaan moet worden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de hellingsgraad voldoende is, zodat het regenwater goed afgevoerd wordt naar de regenpijp. Een dakgoot vervangen is voor de handige klussers onder ons prima te doen. In deze klustip lees je welke materialen en gereedschappen je nodig hebt.

Bekijk onze dakgoten Ga naar stappenplan

Daarnaast lees je in de volgende 9 stappen hoe je een dakgoot moet vervangen:

 • De voorbereiding
 • Oude dakgoot verwijderen
 • Daklijst aanbrengen
 • Dakgootbeugels bevestigen
 • Tussenliggende dakgootbeugels
 • Dakgoot plaatsen
 • Dakgoot bevestigen
 • Regenpijp
 • Controleren
 • Benodigdheden dakgoot vervangen

  Om een dakgoot te vervangen heb je verschillende materialen en gereedschappen nodig. Ten eerste heb je natuurlijk gereedschap nodig om de oude dakgoot te demonteren en ten tweede heb je gereedschappen nodig om de nieuwe dakgoot te bevestigen. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de dakgoot zelf nodig en de bijbehorende de materialen om de goot te bevestigen. Veel materialen en gereedschappen dus. Daarom hebben we voor jou twee overzichtelijke lijstjes gemaakt met daarin de materialen en gereedschappen die je nodig hebt om je eigen dakgoot te vervangen.

  mastgoot klus

  Gereedschappen

  Tip! Heb je veel gereedschappen om een dakgoot te vervangen nog niet? Ga dan voor onze kluskoffer Skandia. Met deze koffer krijg je namelijk de meest essentiële gereedschappen, die bijna elke klus weer terug komen. En als kers op de taart zijn deze gereedschappen netjes op te bergen in de handige koffer.

  Bekijk onze gereedschappen

  Niet veel tijd om alles tot in de puntjes uit te zoeken? Ga dan voor onze complete dakgoot sets. Een dakgoot set bestaat uit: goot, eindkap, beugel, afvoerbuis, afvoerbuis bocht en het verbindingsstuk.

  Bekijk onze dakgoot sets

  Stap 1 De voorbereiding

  Voordat je begint met het vervangen van je dakgoot is het van belang dat je goed voorbereid bent. Tijdens deze voorbereiding moet je een paar dingen bepalen, zoals: de maat van de dakgoot en het soort dakgoot. Daarnaast zijn er een paar andere dingen waar je rekening mee moet houden.

  Welke maat dakgoot?

  Het belangrijkste van jouw dakgoot is dat deze voldoende opvangcapaciteit heeft om bij neerslag het hemelwater op te kunnen vangen en af te voeren. Zo kan je je voorstellen dat een klein schuurtje een andere maat dakgoot nodig heeft dan jouw woning. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van het dakoppervlak met bijbehorende maat dakgoot.

  Dakoppervlak met bijbehorende maat dakgoot


  Kleiner dan 60 m² → 112 mm mastgoot / 120 mm bakgoot

  Kleiner dan 100 m² → 168 mm mastgoot / 120 mm bakgoot

  Kleiner dan 130 m² → 168 mm mastgoot / 170 mm bakgoot

  Kleiner dan 150 m² → 180 mm mastgoot / 205 mm bakgoot

  Heeft je oude dakgoot het water altijd goed afgevoerd zonder problemen? Meet deze dakgoot dan op en zorg er voor dat de vervangende dakgoot even groot is.

  Soorten dakgoot

  Stalen dakgoten

  Onze stalen dakgoten zijn vervaardigd uit kwaliteitsstaal en daarnaast voorzien van een 50 µm Pural coating, waardoor er geen schadelijke chemische bestanddelen in zitten verwerkt. Hierdoor worden deze stalen dakgoten als milieuvriendelijk bestempeld. Deze coating is kleurbestendig en zorgt voor bescherming tegen roest en extreme weersinvloeden.

  Bekijk onze stalen dakgoten

  Composiet bakgoten / mastgoten

  De composiet bakgoten / mastgoten zijn vervaardigd uit glasvezelversterkte polyesterharsen met speciale additieven. De goten hebben een zeer beperkte uitzetting. Dit betekent dat er met grotere lengtes gewerkt kan worden waardoor er dus minder verbindingsstukken nodig zijn. De goten zijn uitermate sterk waardoor zij in elk klimaat gebruikt worden. Daarnaast zijn ze onderhoudsvriendelijk. Deze dakgoten roesten namelijk niet en schilderen is niet nodig.

  Verzinkte mastgoten

  Onze verzinkte mastgoten die vervaardigd zijn uit kwaliteitsstaal hebben verschillende voordelen. Zo zijn ze verzinkt, wat betekent dat ze goed beschermd zijn tegen roest en extreme weersinvloeden en hoef je ze niet meer zoals vroeger te solderen. Deze dakgoten verleng je tegenwoordig eenvoudig en snel met onze verzinkte verbindingsstukken.

  Bekijk onze mastgoten

  Bakgoten polyester toebehoren

  Rawinso verticale beugel M120/M170

   9,87 10,65 incl. btw

  Bakgoten polyester toebehoren

  Rawinso eindstuk M120/M170

   9,09 11,69 incl. btw

  Bakgoten polyester toebehoren

  Rawinso verbindingsstuk M120/M170

   28,98 46,79 incl. btw

  Bakgoten polyester

  Rawinso bakgoot polyester

   67,57 163,14 incl. btw

  Bakgoten composiet toebehoren

  Skandia Gatenzaag

   12,94 incl. btw

  Complete dakgootsets

  Stalen dakgootset (8 meter)

   460,93 incl. btw

  Complete dakgootsets

  Stalen dakgootset (7 meter)

   420,74 incl. btw

  Complete dakgootsets

  Verzinkte dakgootset (6 meter)

   271,94 incl. btw

  Complete dakgootsets

  Verzinkte dakgootset (5 meter)

   245,62 incl. btw

  Complete dakgootsets

  Verzinkte dakgootset (4 meter)

   219,29 incl. btw

  Complete dakgootsets

  Verzinkte dakgootset (3 meter)

   192,97 incl. btw

  Complete dakgootsets

  Stalen dakgootset (5 meter)

   349,96 incl. btw

  Complete dakgootsets

  Stalen dakgootset (6 meter)

   380,55 incl. btw

  Toebehoren verzinkte mastgoten

  Verbindingsstuk mastgoot verzinkt

   12,73 incl. btw

  Toebehoren verzinkte mastgoten

  Uitloop verzinkte mastgoot

   17,47 incl. btw

  Toebehoren verzinkte mastgoten

  Mastgoot buitenhoek verzinkt

   40,28 incl. btw

  Toebehoren verzinkte mastgoten

  Mastgoot binnenhoek verzinkt

   40,28 incl. btw

  Toebehoren verzinkte mastgoten

  Gootbeugel klein mastgoot verzinkt

   5,71 incl. btw

  Toebehoren verzinkte mastgoten

  Gootbeugel groot verzinkte mastgoot

   6,59 incl. btw

  Toebehoren verzinkte mastgoten

  Eindkapje zinken mastgoot

   5,71 incl. btw

  Toebehoren verzinkte mastgoten

  Bocht 120 graden zinken mastgoot

   11,85 incl. btw

  Toebehoren verzinkte mastgoten

  Beugel afvoerbuis met pen verzinkt

   7,88 incl. btw

  Toebehoren verzinkte mastgoten

  Afvoerbuis verzinkte mastgoot 3m

   49,06 64,85 incl. btw

  Verzinkte mastgoten

  Verzinkte mastgoot

   57,83 77,14 incl. btw

  Complete dakgootsets

  Stalen dakgootset (4 meter)

   319,40 incl. btw

  Complete dakgootsets

  Stalen dakgootset (3 meter)

   273,87 incl. btw

  Stalen mastgoten toebehoren

  Beugel afvoerbuis stalen mastgoot

   10,60 incl. btw

  Stalen mastgoten toebehoren

  Bocht 120° stalen mastgoot

   22,18 incl. btw

  Maximale lengte dakgoot

  Bij het monteren van dakgoten dien je rekening te houden met de maximale lengte van 6 meter voor zowel bakgoten als mastgoten. Houd er rekening mee dat er maximaal 6 meter dakgoot mag uitkomen op één regenpijp.

  Wil je een dakgoot met een grotere lengte, dan dien je meerdere afzonderlijke dakgoten met hun eigen regenpijpen te plaatsen. Bij de montage tussen de dakgoten kan je gebruik maken van een loodflap. Deze komt op de twee uiteinden van de dakgoot te zitten zodat het water over de twee dakgoten verdeeld wordt. De loodflap voorkomt tevens elke vorm van lekkage tussen de twee dakgoten in.

  dakgoot waar regen uit komt

  Tip! Bestel voor elke regenpijp ook een wartel/bladvanger mee. Bladvangers voorkomen namelijk dat de regenpijp vol komt te zitten en daardoor het water niet meer afvoeren. Als het water niet meer via de regenpijp wegloopt dan gaat de dakgoot overstromen en in het ergste geval breekt of zakt de goot door. Dat wil je niet bij je net nieuw bevestigde dakgoot.

  De herstelkosten zijn namelijk aanzienlijk en niets vergeleken met de prijs van een paar wartels. De bladvangers zijn beschikbaar voor bakgoten, mastgoten en stalen mastgoten.

  Bekijk onze dakgoten toebehoren

  Stap 2 Oude dakgoot verwijderen

  Nu de voorbereidingen zijn getroffen is het tijd om te beginnen met het vervangen van de dakgoot. Voordat we de nieuw dakgoot gaan plaatsen moet de oude eerst verwijderd zijn. Draag tijdens het verwijderen van de oude dakgoot beschermende kleding en accessoires, zoals werkhandschoenen en een veiligheidsbril. Om de dakgoot te verwijderen moet je de lipjes van de dakgootbeugels ombuigen, zodat de goot straks eruit kan worden getild. De lipjes zijn over het algemeen met de hand om te buigen. Lukt dat niet? Maak dan gebruik van een tang.

  Als alle lipjes zijn omgebogen dan is het mogelijk om de dakgoot uit de beugels te tillen. Ben je alleen? Dan is het aan te raden om de goot in stukken te zagen met een ijzerzaag. Haal daarna de beugels van de regenpijp los en haal ook de regenpijp weg. Nu de grote onderdelen verwijderd zijn, is het tijd voor de kleinere onderdelen, zoals de beugels. Blijven er na het verwijderen van de dakgoot beugels schroeven of spijker zitten? Haal deze dan weg met een klauwhamer of tang.

  Tip! Had je een verzinkte of een stalen dakgoot? Gooi deze dan niet zomaar weg. Breng de goot naar de plaatselijke oud ijzer boer en misschien krijg je er nog wat voor terug.

  Stap 3 Daklijst aanbrengen

  De dakgoot rust tegen een daklijst. Plaats de daklijst zo dat het dak ongeveer een derde boven de goot uitsteekt. Zaag de planken voor de daklijst op maat en zet beide kanten in de grondverf. Smeer vervolgens de beide kopse kanten in met overschilderbare acrylaatkit en strijk deze glad met een natte vinger. Schroef daarna de daklijst vast.

  Stap 4 Dakgootbeugels ophangen

  Houd bij het bevestigen van de dakgootbeugels rekening met een afschot van 2,5mm per meter. Begin het bevestigen van de beugels altijd aan de kant van de regenpijp. Na het plaatsen van de eerste beugel bepaal je de hoogte van de laatste beugel. Houd er hierbij rekening mee dat de dakgoot schuin af moet lopen. De laatste beugel komt dus hoger te hangen dan de eerste beugel. Houd hier ongeveer rekening met 2,5 millimeter per meter.

  Tip! Span een touw tussen de eerste en laatste beugel. Zo zie je in een oogopslag of er voldoende afloop in de beugels zit en je ziet of de beugels recht hangen of niet.

  Schroef je de dakgootbeugels vast? Maak dan gebruik van onze roestvrijstalen schroeven. Deze zijn namelijk bestand tegen vocht.

  Bekijk onze schroeven

  Stap 5 Tussenliggende dakgootbeugels

  Nu de eerste en ‘laatste’ beugel geplaatst zijn, is het van belang de tussenliggende beugels te bevestigen. Het touw helpt jou om in één rechte lijn te plaatsen. Voor een stevige constructie dien je om de 50 tot 60 centimeter een dakgootbeugel te bevestigen aan de daklijst, dakbalken of dakafschot.

  Bakgoten composiet toebehoren

  Muurbeugel bakgoot verticaal

   5,69 12,10 incl. btw

  Bakgoten composiet toebehoren

  Dakbeugel bakgoot 5mm

   7,03 12,10 incl. btw

  Mastgoten toebehoren

  Muurbeugel Quickfix G250/G333

   2,99 4,19 incl. btw
   5,27 7,23 incl. btw

  Stalen mastgoten toebehoren

  Gootbeugel klein stalen mastgoot

   10,53 incl. btw

  Toebehoren verzinkte mastgoten

  Gootbeugel klein mastgoot verzinkt

   5,71 incl. btw

  Stap 6 Dakgoot plaatsen

  Schuif de goten in de beugels en buig de klemmen dicht. Zet de nieuwe dakgoot aan de kant van de regenpijp vast. Maak je gebruik van composieten dakgoten? Zorg er dan voor dat er bij de andere beugels ongeveer een halve wasknijper ruimte aan speling tussen de klem en de goot is. Deze speling is noodzakelijk in verband met het uitzetten van PVC.

  Stap 7 Dakgoot bevestigen

  De verschillende gootdelen dien je met behulp van verbindingsstukken aan elkaar te bevestigen. Gebruik PVC-moffen om de gootdelen aan elkaar te lijmen. De spie aansluiting van de mof moet richting de regenpijp wijzen. Maak de te lijmen delen schoon en schuur ze licht op. Breng vervolgens de lijm aan in de lijmnaad. Wacht hierna ongeveer 30 seconden. Daarna zijn de delen in elkaar te drukken. Overtollig lijm dien je direct te verwijderen met een oude doek.

  Stap 8 Regenpijp

  Het is tijd om de regenpijp te bevestigen. Bevestig om de 1,5 meter een beugel op de muur en plaats de regenpijp vervolgens in de beugels. Zorg ervoor dat je alleen de middelste beugel klem vast zet en bij de andere beugels enige speling houdt. Lijm de pijpdelen aan elkaar vast met behulp van de moffen.

  Tip! Sluit de regenpijp aan op een regenton. Zo kan je al het water opvangen en heb je altijd water bij de hand om te gebruiken voor jouw tuin.

  Stap 9 Dakgoot controleren

  Nu de dakgoot hangt is het belangrijk om te controleren. Is alles goed gegaan? Is alles netjes afgewerkt? Is de dakgoot waterdicht? Is het afschot groot genoeg? De laatste twee vragen zijn makkelijk te controleren. Vul een emmer met water en laat deze leeglopen in de dakgoot. Als het water naar de regenpijp stroomt zonder dat het ergens lekt, dan heb jij met succes je eigen dakgoot vervangen.

  Je dakgoot schoon houden

  Nadat je jouw dakgoot vervangen hebt, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Dan is het belangrijk om regelmatig je dakgoot schoon te maken! Door bladeren en ander vuil eens in de zoveel tijd uit je dakgoot te halen, bevorder je niet alleen de doorloop van het water, het voorkomt ook schade aan de dakgoot en regenpijp. Je dakgoot schoonmaken is dus erg belangrijk! Hoe je dat doet, hoe vaak het nodig is en wat je er precies voor nodig hebt, lees je in onze handige klustip ‘Dakgoot schoonmaken’. In 5 simpele stappen leggen we je precies uit hoe je te werk gaat!

  Klustip: Dakgoot schoonmaken

  Janjp.nl

  Ga je na het lezen van deze klustip aan de slag met het vervangen van je eigen dakgoot? Bestel de benodigde materialen eenvoudig en snel via onze website, waarna ze snel bij je worden thuis geleverd. Heb je nog vragen over het vervangen van een dakgoot of over onze producten? Twijfel dan niet en neem contact met ons op voor vrijblijvend specialistisch advies. We helpen je namelijk graag met het vervangen van je dakgoot.

  • Uitgebreid assortiment
  • Specialistische kennis
  • Uitstekende klantenservice
  • Voorzien van verschillende keurmerken
  Neem contact op

  Bijbehorende producten

  Complete dakgootsets

  Stalen dakgootset (3 meter)

   273,87 incl. btw

  Complete dakgootsets

  Verzinkte dakgootset (3 meter)

   192,97 incl. btw

  Verzinkte mastgoten

  Verzinkte mastgoot

   57,83 77,14 incl. btw
  OP=OP

  Bakgoten composiet

  Bakgoot composiet

   56,51 113,02 incl. btw
  OP=OP
   44,81 89,62 incl. btw

  Stalen mastgoten

  Stalen mastgoot zwart

   69,42 92,58 incl. btw

  Bakgoten composiet toebehoren

  Wartel bakgoot 80/100

   20,07 incl. btw

  Bakgoten composiet toebehoren

  Muurbeugel bakgoot verticaal

   5,69 12,10 incl. btw

  Toebehoren verzinkte mastgoten

  Mastgoot buitenhoek verzinkt

   40,28 incl. btw
   4,99 incl. btw
  -17%

  Aanbiedingen

  Steelwood handzaag

   9,95 incl. btw
   3,87 33,65 incl. btw
   16,79 38,29 incl. btw
   18,39 22,49 incl. btw
  -50%
   49,95 incl. btw

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.