Dakgoot schoonmaken

dakgoot

Als je een mooie dakgoot hebt geïnstalleerd, dan wil je natuurlijk dat hij altijd goed blijft werken. Geen verstoppingen, geen troep in je goot en een moeiteloze afvoer van je hemelwater: dat is hoe een dakgoot hoort te werken. Je dakgoot schoonmaken is dan een klusje waar je niet onderuit komt. Eens in de zoveel tijd een kijkje nemen in je dakgoot, bladeren en ander vuil verwijderen en tegelijkertijd de staat van je goten checken is belangrijk voor een goede hemelwaterafvoer. Maar hoe pak je dat aan, je dakgoten schoonmaken?

Waarom je dakgoot schoonmaken?

Als je je dakgoten niet regelmatig schoonmaakt, kunnen er zich ophopingen van bladeren en ander vuil vormen. In je dakgoot, maar ook bijvoorbeeld verderop in je regenpijp. Als dit erge vormen aanneemt, kan het ervoor zorgen dat het water niet via de normale weg afgevoerd kan worden en dus andere uitgangen zoekt. Het kan voor overstromingen en lekkages zorgen, die behoorlijk wat schade aan kunnen richten. En dat wil je niet! Je dakgoot schoonmaken doe je dus om:

Hoe vaak je dakgoot schoonmaken?

Wateroverlast willen we allemaal niet, dus je maakt plannen om je dakgoten te gaan schoonmaken of dat te laten doen. Maar hoe vaak moet je je dakgoot schoonmaken om vuilophopingen te voorkomen? Over het algemeen is één grote schoonmaakbeurt per jaar voldoende om problemen in je hemelwaterafvoer te voorkomen. Woon je echter in een dichtbebost gebied of wordt je dak overdekt door meerdere bomen? Dan is minstens twee keer per jaar je dakgoot schoonmaken geen overbodige luxe.

Wanneer je dakgoot schoonmaken?

Wij raden aan om je dakgoten schoon te maken op het moment dat de meeste bladeren al zijn gevallen: tegen het einde van de herfst. Zo weet je zeker dat er voorlopig geen grote hoeveelheden bladeren bij komen, en dat je eer van je werk hebt. Kies een dag uit dat het al een paar dagen droog is: droog vuil plakt minder en is makkelijker te verwijderen.

Zelf je dakgoot schoonmaken of het uitbesteden

Er zijn veel bedrijven die aanbieden om je dakgoot voor je schoon te maken. Dat kan natuurlijk prima, als je zelf niet in het bezit bent van een ladder, onzeker bent op een ladder, hoogtevrees hebt of geen tijd voor dergelijke klussen hebt. Maar wil je kosten besparen, dan is het zeer zeker mogelijk om dit klusje zelf te doen. Wij leggen je in 5 overzichtelijke stappen uit hoe je te werk gaat!

Je dakgoot schoonmaken in 5 stappen

Je dakgoot schoonmaken is in 5 simpele stappen te doen. Meer dan een middagje hoeft het je niet te kosten! We leggen je uit wat je allemaal nodig hebt, in welke volgorde je werkt, en welke stappen je neemt om het beste resultaat te behalen!

Benodigdheden

Stap 1: Voorbereidingen

In de voorbereidingen wil je een stabiele setup voor jezelf creëren, waarin je stabiel op de ladder staat en zin min mogelijk op en neer hoeft om materialen op te halen. Zet je ladder dus stabiel en in de juiste hoek neer, trek je werkhandschoenen vast aan en vul je emmer met je schepje en je spons. Je tuinslang neem je ook vast mee naar boven; je hangt deze over een sport van de ladder zolang je hem niet gebruikt.

Tip! Je ladder veilig plaatsen

Als je zeker wil weten dat je ladder onder een veilige hoek staat, kun je daar een simpel trucje voor toepassen. Zet je voeten tegen de uiteinden van de ladder en reik met je handen naar de ladder. Kan je die zonder enige moeite vastpakken, en zijn je armen ook niet gebogen? Dan staat je ladder in de juiste hoek!

Stap 2: Bladeren en vuil verwijderen

Controleer de dakgoten op bladeren en ander rondslingerend vuil. Haal het weg met de hand of eventueel met je schep. Zorg daarbij dat je altijd je werkhandschoenen aan hebt: zo voorkom je dat je in doornen, andere scherpe details of eventueel achtergebleven schroeven grijpt. Ook je dakgoot zelf kan gevaarlijk scherpe randen hebben. Bescherm je handen dus met goede werkhandschoenen!

Check de overgangen naar de regenpijp ook voor zover je hier bij kunt en haal hier ook vuil wat je kunt bereiken weg. Controleer direct de staat van je dakgoten: zijn ze nog helemaal intact of zijn ze langzamerhand aan vervanging toe?

Stap 3: Hardnekkig vuil wegboenen

Als al het losliggende vuil verdwenen is, kan het zijn dat er nog aangekoekt vuil is achtergebleven, waaraan nieuw vuil zich gemakkelijk opnieuw hecht. Zorg dus dat je dakgoten spik en span zijn en boen ook dit vuil weg met je schuurspons. Je kunt tussentijds de tuinslang al gebruiken om het vuil wat los te weken. Houd je werkhandschoenen te allen tijde aan.

Stap 4: Goten en pijpen doorspoelen

Om zeker te weten dat alle waterwegen vrij zijn, spoel je de goten en de regenpijpen door met de tuinslang. Leg de tuinslang in het verste eind van de dakgoot en controleer of alles goed doorloopt. Beweeg dan het spuitstuk richting de pijp en spuit het laatste vuil weg via de regenpijp. De kracht van het water zorgt dat je leidingen weer helemaal schoon worden!

Stap 5: Vuil op de grond opruimen

Al het vuil dat je overboord hebt gegooid, kun je natuurlijk niet laten liggen. Veeg het op met een bezem en zorg dat het in vuilniszakken of in de groene container afgevoerd wordt. Opgeruimd staat netjes!

Dakgoot onherstelbaar beschadigd?

Soms kom je er tijdens het schoonmaken van je dakgoot pas achter hoe slecht de staat van je dakgoten eigenlijk is. Logisch: je kijkt er ook niet elke dag in! Als het tijd is om je dakgoten te vervangen, heeft Janjp.nl altijd het juiste model voor je, met alle benodigde toebehoren. Je bestelt alles gemakkelijk in één keer! En wil je zeker weten dat je niks vergeet? Bestel dan één van onze complete dakgootsets. Dat is helemaal makkelijk je dakgoot vervangen!

Bekijk al onze dakgoten

Meer over je dakgoten onderhouden of vervangen

Zijn je dakgoten echt aan vervanging toe? Dan hebben we ook voor die klus een handig stappenplan opgesteld, waarmee je makkelijk aan de slag kunt. En wil je jouw dakgoten klaarmaken voor de winter? Ook dan hebben we een handige blog voor je!

Zelf je dakgoten vervangen Dakgoten winterproof maken

Advies over je dakgoot

Loop je ergens tegenaan tijdens het schoonmaken van je dakgoot? Wil je graag weten hoe een professional dit zou aanpakken? Je kunt altijd contact opnemen met de specialisten van Janjp.nl. Ook als je meer wil weten over een duurzame aanleg van je dakgoten staan we altijd voor je klaar. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

Neem contact met ons op