Container ombouw maken

containerombouw maken

Je containers fijn uit het zicht

Tegenwoordig is afvalscheiding een belangrijk goed: daarmee krijgen we helaas wel te maken met steeds meer ontsierende kliko’s rondom het huis. Ga je een container ombouw maken, dan geef je alle losse containers een vast plekje en berg je ze mooi uit het zicht weg! Natuurlijk kun je zo’n container ombouw kant-en-klaar kopen, maar dan bestaat de kans dat hij net niet aan jouw wensen voldoet, of niet voldoende plek biedt voor al jouw containers. Door je container ombouw zelf te maken, bepaal jij het ontwerp, kies je zelf het type hout waar je graag mee werkt en werk je jouw kliko ombouw af op de manier die bij jou past!

Een kliko ombouw maken moeilijk? Wij vinden van niet. In dit artikel leggen we je in een aantal simpele stappen uit hoe jij je eigen ombouw in elkaar zet. Met voldoende handvatten voor de beginnende klusser, en voldoende vrijheid voor de gevorderde doe-het-zelver!

Ga snel naar…

Voordelen van een container ombouw

Niet alleen uit esthetisch oogpunt is een kliko ombouw maken een goede keuze; er zijn nog veel meer redenen waarom het slim is om je containers achter slot en grendel weg te bergen. Zo houd je je afval ver weg van ongedierte, en kunnen ook kinderen er niet ongemerkt mee aan de haal. In de zomer blijven de containers uit de zon en heb je dus minder last van stankoverlast: eventuele luchtjes worden sowieso beter afgedekt met de ombouw.

Zet je normaal je containers in de garage, dan levert een container ombouw maken je ook nog eens extra bergruimte binnenshuis op. Door buitenshuis een speciaal plekje voor je kliko’s te bouwen, houd je binnen meer ruimte over voor andere dingen!

Je kliko ombouw zelf maken

Waarom zou je ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan om een kliko ombouw te maken? Omdat jij dan zelf de regie houdt over je project. En over het eindproduct! Jij kiest het ontwerp en de materialen, en maakt zo een product op maat. Je zult altijd met trots kijken naar jouw container ombouw en kunt je ombouw precies afstemmen op de wensen van jouw huishouden. In de meeste gevallen bespaar je geld omdat je alleen de materialen maar aan hoeft te schaffen. Genoeg redenen om dit klusje zelf aan te pakken dus!

Kant-en-klare container ombouw kopen

Als een container ombouw maken je maar een ingewikkeld klusje lijkt, hebben we ook een aantal kant-en-klare varianten voor je bij Janjp.nl. Deze worden op maat geleverd en hoef je alleen maar in elkaar te zetten! Zo kunnen ook de mindere kluswonders een mooi plekje inrichten voor hun containers en hoef je niet de hele tijd tegen die plastic bakken aan te kijken.

Bestel jouw kliko ombouw

Stappenplan container ombouw maken

Je eigen container ombouw maken is een klusje dat iedere beginnende tot gevorderde klusser zelf kan doen. In een paar uur kun jij je eigen kliko ombouw op maat maken! In dit voorbeeld werken we met lariks palen en latten, omdat lariks bekend staat om zijn duurzaamheid en dus goed buiten gebruikt kan worden. Maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een andere houtsoorten, of een compleet ander materiaal!

Verder gaan we in dit voorbeeld een container ombouw met 2 deuren maken, en is er dus plaats voor 2 containers. Met een beetje creativiteit kun je dit natuurlijk uitstekend omzetten naar een enkeldeurs ontwerp, of een design met plek voor meer dan 2 containers!

Benodigdheden

Voordat je aan de slag kunt met ons stappenplan container ombouw maken, zorg je natuurlijk dat je de juiste materialen en gereedschappen in huis hebt. Het laatste wat je wil, is dat je halverwege je klus moet onderbreken omdat je bepaalde dingen mist! Bestel dus van tevoren alles wat je nodig hebt op Janjp.nl en zorg voor een snelle en efficiënte werkwijze. Zo houd je het leuk en overzichtelijk voor jezelf!

Materialen

Gereedschap

De eerste belangrijke stap als je een container ombouw gaat maken, is het bepalen van de maten van je container ombouw en de plek waar hij straks komt te staan. Dit zijn twee zaken die natuurlijk hand in hand gaan! Wil je jouw kliko ombouw strak tegen huis aan maken, zet je hem tegen de schutting of juist ver achterin de tuin? De ruimte die je vrij hebt op die plek, bepaalt voor een groot gedeelte de dimensies van je container ombouw. Het kan helpen om de plek die je voor ogen hebt, af te zetten met afzettouw. Zo weet je precies of het mooi past!

Bedenk goed hoeveel containers je ombouw straks moet huisvesten, en zorg ervoor dat er aan de binnenzijde voldoende ruimte overblijft om de kliko’s makkelijk in en uit de ombouw te rijden. De breedte en de diepte van je kliko ombouw moet dus wat speling overlaten.

Tekenen en uitzetten

Aan de basis van ieder project ligt een goede bouwtekening. Voordat je je container ombouw gaat maken, ga je dus eerst een goede bouwtekening maken! Meet de afmetingen van je container ombouw nauwkeurig uit in je tuin en plaats je containers binnen het afzettouw om te kijken hoeveel speling je overhoudt. Als de dimensies naar wens zijn, neem je alle afmetingen op in je bouwtekening! Zet alle details op papier, dan heb je altijd iets om op terug te vallen.

Tip: je kliko ombouw extra verankeren

Je kunt ook de hoekpalen van je container de grond ingraven om zeker te weten dat je ombouw altijd goed blijft staan. Veranker ze eventueel extra met paalpunten en snelbeton, zeker als je ombouw op een winderige plek komt te staan. Het is aan jou of je dit nodig vindt, of liever voor een flexibele plaatsing gaat. Neem dit dus ook mee in je bouwtekening!

Als je tekening compleet is, kan het echte timmerwerk beginnen. Een container ombouw maken begint bij de basis: een solide frame. Hieraan komen alle verdere onderdelen vast te zitten, dus het is belangrijk dat dit een stabiele basis vormt.

Je begint met 4 staanders die je uit lariks balken zaagt. Dit zijn je hoeken; je zou hier dus eventueel extra lengte kunnen toevoegen, waarmee je je container ombouw in de grond verankert. In de breedte veranker je de hoekpalen met 4 dwarsbalken: twee bovenop, en twee om de achterkant de verstevigen. De zijkanten veranker je onderling ook nog eens met 3 balken aan iedere kant. De voorkant van je ombouw laat je helemaal vrij, afgezien van één dwarsbalk.

Om je container ombouw goed wind- en waterdicht te maken, gaan we de zijkanten en de balken zelf netjes afdekken met lariks planken. Hiermee behoud je een rustiek uiterlijk, en werk je de kliko ombouw wel netjes af: je ziet zo min mogelijk schroeven en andere verbindingen.

Zaag lariks planken op maat waarmee je de zijkanten van het frame netjes kunt afdekken, boor gaten voor in de planken en schroef ze stevig vast. De voorzijde en bovenzijde van het frame bedek je met enkele planken, die je ook weer voorboort en vastschroeft. Nu heeft je frame al een mooi afgewerkt uiterlijk.

Nu gaan we je container ombouw helemaal dicht maken: tijd om deuren aan de voorkant en kleppen aan de bovenkant te maken. Zo kun je zometeen de deuren openen en de bakken makkelijk eruit rijden wanneer dat gewenst is, en doordeweeks de containers toch makkelijk bereiken met de kleppen bovenop.

Kleppen maken

Voordat je de kleppen kunt aanbrengen met scharnieren, moet je ze eerst maken met lariks planken. Zet het frame op zijn kop en vul de binnenkant met reeksen met horizontale lariks latten die in het midden op elkaar aansluiten. Om er kleppen van te maken, breng je aan de uiteinden van elke reeks latten twee dwarsbalken aan en schroef ze vast op elke lat van je klep. Draai de kleppen daarna om en omlijst de kleppen met nog eens vier planken.

Deuren maken

Je deuren maak je wederom van lariks latten; deze maak je met een reeks lariks planken die je met een Z-constructie aan de achterkant met elkaar verankert. Leg de planken naast elkaar en schroef aan de boven- en onderkant een dwarsplank aan alle losse latten vast. Vervolgens plaats je een diagonale plank, die je ook weer aan iedere individuele lat vastschroeft. Het resultaat zijn robuuste deuren, die je containers prachtig afdekken.

Deuren en kleppen plaatsen

Zijn je deuren en kleppen klaar, dan kun je deze aan gaan brengen met scharnieren. Voor zowel de deuren als je kleppen maak je hiervoor gebruik van een combinatie van plaatduimen en duimhengen; dit zorgt voor een stabiele verankering aan je container ombouw en zorgt ervoor dat zowel de deuren als de kleppen soepeltjes open en dicht blijven gaan. Om te zorgen dat de deuren niet automatisch open waaien, veranker je ze in het midden aan elkaar met een schuifgrendel.

Als je een container ombouw gaat maken die tegen de muur staat, is deze stap niet eens per se een vereiste. Je kunt er dan ook voor kiezen om de achterkant vrij te laten en de muur of schutting waar hij tegenaan komt te staan, het werk te laten doen.

Wil je een kliko ombouw maken met een gesloten achterkant, dan doe je dit simpelweg door de achterkant af te dichten met verticale lariks planken. Boor gaten voor op het frame en schroef de planken goed vast. En dicht is je container ombouw!

Bij een kliko ombouw maken moet je er niet alleen voor zorgen dat de basis goed in elkaar zit, je moet ook aan belangrijke details denken. Zo maak je het dagelijks gebruik van je container ombouw nóg prettiger!

Meer voor een mooi aangeklede tuin

Kan jouw tuin nog wel wat meer aankleding gebruiken? Ben je met een container ombouw maken er nog niet helemaal? Bij Janjp.nl kun je alles bestellen om van jouw tuin je favoriete plekje te maken. Niet alleen hebben we handige klustips hoe je zelf de mooiste meubels en aanvullingen voor je tuin bouwt, we hebben ook een compleet assortiment kant-en-klare producten voor in de tuin voor je klaarstaan. Makkelijk online te bestellen!

Alles voor tuin en terras Meer klustips

Hulp en advies

Heb je een vraag over deze handleiding container ombouw maken, of heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de juiste materialen? Het team van Janjp.nl staat altijd voor je klaar! Neem gerust contact met ons op voor specialistisch advies. We helpen je graag!

Neem contact op

Bijbehorende producten

-33%

Tuinhout toebehoren

Paalpunt

 5,49 19,95 incl. btw

Tuinhout toebehoren

Snelbeton

 13,95 incl. btw
 9,49 incl. btw
 18,39 22,49 incl. btw

Overig

Grondboor

 20,37 21,21 incl. btw