Composiet vlonderplanken leggen

Composiet vlonderplanken leggen

In 4 stappen jouw composiet vlonderplanken leggen

Composiet vlonderplanken zijn immens populair. Of je nu een klein terras wil leggen in je tuin of op het balkon, of een complete tuin ermee wil bedekken: composiet vlonderplanken leggen is een duurzame oplossing! Bij composiet vlonderplanken leggen komt echter wel wat specialistische kennis kijken: de bevestiging is net even anders dan bij houten vlonderplanken, en ook vereisen de specifieke kenmerken van composiet wat extra aandacht en voorbereiding als je de planken gaat leggen. Pak je het echter op de juiste manier aan, dan kan je jarenlang zorgenvrij van jouw nieuwe terras of vlonder genieten!

Ga je voor het eerst composiet vlonderplanken leggen? Wij helpen je graag op weg met deze praktische handleiding. We zetten het proces stap voor stap voor je uiteen, vertellen je wat je precies nodig hebt en hoe je te werk gaat. En we geven je handige tips, waarmee composiet vlonderplanken leggen nóg makkelijker wordt!

Bekijk composiet vlonderplanken Bekijk toebehoren

Ga snel naar…

Composiet vlonders toebehoren

Verstelbare kunststof vloerdragers

 4,55 6,75 incl. btw
 0,65 incl. btw

Composiet vlonders toebehoren

Hoekplint aluminium

 23,95 incl. btw

Composiet vlonders toebehoren

Onderligger composiet

 8,95 incl. btw

Composiet vlonderplanken

Vlonderplanken composiet naturel

 38,95 incl. btw

Composiet vlonderplanken

Vlonderplanken composiet oud grijs

 42,45 incl. btw

Composiet vlonderplanken

Vlonderplanken composiet antraciet

 38,95 incl. btw

Waarom composiet vlonderplanken leggen?

Waarom zou je voor composiet vlonderplanken kiezen als je een terras of vlonder gaat aanleggen? Het antwoord is simpel. Je kiest namelijk voor het beste van twee materialen! Dit innovatieve materiaal is gemaakt van samengeperste houtvezels met kunststof, en combineert zo de warme looks van hout met de onderhoudsvriendelijke kwaliteiten van kunststof. Een sfeervolle uitstraling, die jarenlang meegaat! Door de unieke samenstelling van dit materiaal is het ook nog eens bijzonder slipvast en waterbestendig. Handig als je terras of vlonder regelmatig in aanraking komt met water!

Voor- en nadelen

Kun je zelf composiet vlonderplanken leggen?

Iedere beginnende of gevorderde klusser kan zelf composiet vlonderplanken leggen. Het is een klus die zelfs weinig ervaren doe-het-zelvers kunnen klaren met de juiste hulp. Precies daarom hebben we deze handleiding voor je ontwikkeld: om je stap voor stap de informatie te bieden die je nodig hebt om het zelf te kunnen doen. Trek afhankelijk van de grootte van je terras of vlonder een halve dag tot een dag uit om deze klus op te pakken, en zorg bij voorkeur dat er iemand paraat staat die je een helpende hand kan bieden. Vele handen maken licht werk!

Je composiet vlonderplanken laten leggen

Durf je het toch niet helemaal aan om zelf composiet vlonderplanken te leggen? Ook dan kan Janjp.nl je helpen. Naast een groot assortiment composiet vlonderplanken en toebehoren hebben we namelijk ook een handige montageservice, waarmee je composiet vlonderplanken laten leggen zó gepiept is. Tegen een scherpe prijs! Vul de details van je project in op ons online formulier, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

En wil je jouw composiet vlonderplanken niet laten leggen, maar zou op maat zagen wel heel fijn zijn? Ook dat kunnen we voor je regelen! Onze zaagservice zorgt ervoor dat al je materialen keurig op maat bij je worden aangeleverd.

Montageservice Montageservice Zaagservice Zaagservice

Voorbereiding: de juiste vlonderplanken kiezen

Natuurlijk begin je met het kiezen van de composiet vlonderplanken die het beste bij jouw project passen. Bij Janjp.nl werken we uitsluitend met massieve vlonderplanken, waardoor je altijd zorgt voor een solide eindresultaat: welke variant je ook kiest. Het belangrijkste is dus de uitstraling die je aan je vlonder of terras wilt meegeven. Ga je voor een chique zwarte afwerking, of ga je liever voor een natuurlijke look? Je kunt ook voor een verweerd effect gaan met onze oud grijze vlonderplanken.

Composiet vlonderplanken zijn bij ons te verkrijgen in een aantal unieke kleurstellingen. Kies jouw favoriet en bestel gemakkelijk online!

Composiet vlonderplanken

Vlonderplanken composiet naturel

 38,95 incl. btw

Composiet vlonderplanken

Vlonderplanken composiet oud grijs

 42,45 incl. btw

Composiet vlonderplanken

Vlonderplanken composiet antraciet

 38,95 incl. btw

Benodigdheden

Voordat je jouw composiet vlonderplanken gaat leggen, zorg je dat je alles voor je klus in huis hebt. Zowel de materialen, als de benodigde gereedschappen. We hebben onderstaande lijstje voor je opgesteld, waarmee je zeker weet dat je alles voorhanden hebt om jouw composiet vlonderplanken in hoog tempo te leggen. Mis je nog bepaalde materialen of gereedschappen? Bestel ze dan snel bij Janjp.nl, dan zorgen wij dat je snel van start kunt gaan.

Gereedschap

 • Afkortzaag
 • Accuboormachine met bitjes
 • Lange waterpas
 • Rubberen hamer
 • Rolmaat (minimaal 5 meter)
 • Potlood en uitzettouw
 • Winkelhaak

We beginnen deze klus met het nauwkeurig uitmeten van je vlonder of terras. Zo weet je straks precies welke afmetingen je nodig hebt van de verschillende materialen, en kun je een realistische inschatting maken van wat je moet bestellen voordat je je composiet vlonderplanken echt gaat leggen.

Als je binnen afgekaderde ruimte werkt, zoals een balkon of een binnenplaats, dan is het voldoende om de ruimte goed op te meten. Maar werk je in een tuin of buitenruimte waar je een deel van het oppervlak gaat bedekken met composiet vlonderplanken, dan is het handig om het formaat van je terras of vlonder ook fysiek uit te tekenen. Zet de ruimte die je voor ogen hebt af met paaltjes en afzettouw: zo kun je de afmetingen niet alleen gemakkelijk opnemen, maar je krijgt ook nog eens een goed beeld of het ontwerp dat je bedacht hebt, goed in de ruimte past.

Maak een bouwtekening op papier

Altijd overzicht houden tijdens het klussen? Zorg dan dat je de bouwtekening van je vlonder of terras op papier uittekent. Zo behoud je altijd het overzicht en heb je tijdens het composiet vlonderplanken leggen altijd iets om terug te vallen!

Hoeveelheid materialen berekenen

Door een goede bouwtekening te maken kun je niet alleen makkelijk berekenen hoeveel meter composiet vlonderplank je nodig hebt, ook kun je eenvoudig uittekenen hoeveel vloerdragers, onderliggers, clips en afwerklijsten je nodig gaat hebben.

Aandachtspunten bij groot terras

Al onze composiet vlonderplanken hebben een lengte van 4 meter. Daardoor kun je de meeste terrassen en vlonders met één plank overdekken. Werk je aan een groter formaat terras en moet je jouw vloer in een patroon van meerdere planken leggen? Of ga je voor een speels effect en wil je jouw planken in een halfsteensverband leggen? Zorg er dan voor dat de uiteinden van iedere plank goed ondersteund worden door hun eigen onderligger. Soms is 35 cm tussenruimte dan te veel tussen twee onderliggers: plaats eventueel een extra onderligger voor een verbeterde ondersteuning.

Tip: bestel voldoende vlonderplanken

Ook nadat je alle afmetingen goed op papier hebt staan, is het slim om altijd een extra vlonderplank te bestellen. Je moet bij het verwerken van composiet vlonderplanken namelijk altijd rekening houden met een zaagverlies van 5%. En ga je een groter terras aanleggen? Dan zijn meerdere planken extra soms nodig om het zaagverlies op te vangen!

Voordat je jouw composiet vlonderplanken kunt leggen, moet je eerst een stabiele ondervloer aanbrengen. Je kunt composiet vlonderplanken namelijk niet rechtstreeks op de ondergrond leggen. Een ondervloer zorgt ervoor dat je composiet vloer zwevend kan worden gelegd, en dat er altijd voldoende lucht bij kan. Zo voorkom je vocht en schimmels onder je vloer.

Je ondervloer bestaat uit een geraamte van onderliggers en vloerdragers, die je in hoogte kunt verstellen. Handig als je vloer niet helemaal recht is: door de vloerdragers op maat in te stellen, leg je toch een vloer die volledig waterpas is.

2.1: Ondergrond controleren

Werk je met een harde ondergrond, zoals bestrating of beton? Dan kun je deze stap overslaan. Maar werk je op tuingrond, dan is het goed om te controleren of de ondergrond hard genoeg is om de vloer te dragen, en vrij is van wortels of stenen. Twijfel je of de ondergrond stabiel genoeg is? Graaf dan 20 cm af en bedek het oppervlak met wit zand voor extra stevigheid. Plaats op tuingrond ook altijd anti-worteldoek om te groei van onkruid onder je vlonder of terras tegen te gaan.

2.2: Geraamte van vloerdragers en onderliggers maken

Als basis voor je composiet vlonderplanken leg je een dragende ondervloer aan met behulp van onderliggers en vloerdragers. Hier kun je straks je composiet vlonderplanken overdwars op leggen. Op de onderliggers schroef je straks ook de clips waarmee je de composiet vlonderplanken gaat vastklikken. Met behulp van een lange waterpas stel je de vloerdragers zo af dat je vloer straks volledig waterpas komt te liggen.

Je ondervloer ligt, dus nu is het eindelijk tijd om je composiet vlonderplanken te gaan leggen! Zoals we al zeiden leg je jouw op maat gezaagde vlonderplanken dwars op de onderliggers, en klik je ze vast met behulp van clips, die je op hun beurt weer vastschroeft aan de onderliggers. Deze clips zorgen ervoor dat de planken goed op hun plek blijven liggen, en dat er voldoende afstand blijft tussen de planken. Als ze gaan krimpen of uitzetten zorg je er zo voor dat hier ruimte voor is!

Werken met clips

Je composiet vlonderplanken leggen doe je met speciale clips. Deze zorgen ervoor dat je planken goed op hun plek blijven, en dat de structuur van de plank intact blijft. Breng je deze clips slim aan, dan zorg je voor een zo strak mogelijk resultaat met precies genoeg speling tussen de vlonderplanken.

 1. Boor het gat voor de eerste clip voor op de eerste onderligger
 2. Schroef de clip lichtjes vast; zorg dat er nog wat speling in zit
 3. Klik de composiet vlonderplank vast
 4. Boor het gat voor de volgende clip op de volgende onderligger
 5. Schroef de tweede clip lichtjes vast; zorg dat er nog wat speling in zit
 6. Schroef nu de eerste clip helemaal vast.

Zo vervolg je je werkwijze over de hele lengte van je terras of vlonder: eerst een clip voorboren en licht vastschroeven, en pas als de plank vastgeklikt zit tussen twee clips de eerste clip helemaal vastschroeven en de plank definitief verankeren.

Tip! Planken in verband leggen

Leg je meerdere planken in verband? Zorg er dan ook voor dat tussen de kopse kanten van de planken voldoende afstand blijft. Door hiertussen ook een 5-6 millimeter speling te houden, voorkom je problemen op het moment dat de vloer gaat werken.

Als je klaar bent met composiet vlonderplanken leggen en je complete oppervlak bedekt is, wordt het tijd voor de afwerking van je terras of vlonder. De randen wil je natuurlijk niet zo’n kale, onafgewerkte aanblik geven: die verdienen een mooie afwerking! Hiervoor gebruiken we hoekprofielen van aluminium: verkrijgbaar in kleuren die prachtig matchen met je composiet vlonderplanken. Of kies voor een opvallende rand in een compleet andere kleur!

Let er bij het bevestigen van je hoekprofielen op dat je ze niet vastschroeft op je composiet vlonderplank, maar juist op de ondervloer. Zo werk je het geheel prachtig af, maar houd je je vlonderplanken intact!

Klusidee: Composiet vlonderplanken leggen op balkon

Heb jij een balkonnetje dat wel een upgrade kan gebruiken? Geef je buitenruimte dan gemakkelijk een metamorfose door composiet vlonderplanken te leggen op je balkon! Je zult merken dat je balkon direct een nettere uitstraling krijgt en dat de vloer makkelijk schoon te houden is. En of je balkon nu overdekt is of niet composiet vlonderplanken leggen op je balkon zorgt ervoor dat je tot wel 30 jaar ermee vooruit kunt!

Ga je composiet vlonderplanken leggen op je balkon, dan heb je meestal te maken met een rechte ondergrond. De stellende vloerdragers worden daarmee in de meeste gevallen overbodig. Zorg wel voor voldoende ruimte tussen de vlonderplanken en de echte vloer: dat zorgt dat er voldoende lucht bij kan en dat er geen schimmels ontstaan.

En wil je nog sneller composiet vlonderplanken leggen op je balkon? Kies dan voor onze handige composiet vlondertegels. Klik en klaar!

Hulp nodig of je klus uit handen geven?

Als het goed is, heb je nu alle informatie voorhanden om gemakkelijk en snel jouw composiet vlonderplanken te leggen. Maar kom je er nou niet uit? Of wil je jouw composiet vlonderplanken toch laten leggen door een vakman? Neem dan gerust contact met ons op. Bij Janjp.nl helpen we je graag verder! Je kunt altijd rekenen op het beste advies. En wil je jouw composiet vlonderplanken laten leggen, dan kun je gebruik maken van onze montageservice!

Contact opnemen Montageservice