Carport maken

Carport maken

Carport maken? – Doe het zelf met Janjp.nl

In deze klustip leggen we u in vijf stappen uit hoe u een eigen carport kunt maken. Dit kan op verschillende manieren en in verschillende maten. Daarom kunt u onderstaande handleiding gebruiken als leidraad bij het bouwen van uw eigen carport. Hiermee kunt u uw project natuurlijk naar eigen smaak invullen en/of aanpassen om een carport te maken die voldoet aan uw wensen.

Een carport maken kunt u gemakkelijk zelf doen. Het voordeel van zelf maken is dat u zelf kunt kiezen welke materialen u gaat gebruiken en uw eigen idee helemaal kunt uitwerken. Een eigen carport maken is vaak ook voordeliger. Als u hier geen behoefte aan heeft kunt u een kijkje nemen bij onze bouwpakketten.

Carport maken - Janjp.nl
OFFERTE AANVRAGEN

Benodigdheden

Gereedschappen:

Hamer
Waterpas
Winkelhaak
Accuboor

 

Tuinschep
Houtzaag
Potlood en uitzet-touw
Rolmaat (min. 5 meter)

Carport maken - Janjp.nl
HOUTEN PALEN
Carport maken - Janjp.nl
VERBINDINGSHOEKEN
Carport maken - Janjp.nl
GEREEDSCHAPPEN

Stap 1: Plaatsbepaling en hoekpalen plaatsen

Bepaal eerst hoe groot u de carport wilt hebben. Meet of dit mogelijk is met de ruimte die u in gedachten heeft en zet deze ruimte af. Om een goed beeld te krijgen van de afmetingen kunt u de omtrek van de carport uitzetten met uitzet-touw.

carport-maken-paalvoetencarport-maken-paalpunten

Gebruik een grondboor om het gaat voor de eerste hoekpaal te graven. De palen moeten ongeveer 90 cm in de grond komen te staan. U kunt hiervoor ook paalpunten of paalvoeten gebruiken. Zorg in beide gevallen dat de ondergrond sterk genoeg is zodat de palen stevig in de grond komen te staan. Als u alles na heeft gemeten en tevreden bent, kunt u de overige drie hoekpalen plaatsen.

Omdat een plat dak niet handig is in verband met neerslag kunt u het best het dak van de carport af laten lopen. Dit kan gemakkelijk door een van de kanten van de carport 15 cm hoger te maken. Bedenk dan van tevoren hoe u de waterafvoer wilt laten lopen. Controleer met een waterpas of de palen verticaal in de grond staan. Indien de palen goed staan kunt u ze voor extra stevigheid vastzetten met snelbeton.

Stap 2: Dwarsbalken

Als de vier hoekpalen op de juiste locatie in de grond staan is het tijd om tussenpalen te plaatsen en de liggers te monteren. De tussenpalen kunt u op dezelfde wijze plaatsen als de hoekpalen. Houd rekening met de hoogte van deze palen in verband met de waterafvoer die u in gedachten heeft. Plaats de liggers over de hoek- en tussenpalen in de lengte van de carport. Laat deze aan beide kanten 15 cm uitsteken. Als de dwarsbalken op de juiste plek liggen kunt u ze vastmaken met stalen verbindingshoeken.

carport-maken-inkepingen

Tip!
Maak zoals in de afbeelding hiernaast inkepingen in de palen waar de ligger precies inpast. Zo is de ligger mooi verwerkt in de constructie.

Stap 3: Dakconstructie maken

Als de liggers bevestigd zijn, kunt u beginnen met de dakconstructie. Voor deze constructie kunnen dezelfde balken gebruikt worden als de liggers. Tel voordat u de balken op maat zaagt hoeveel er op maat gezaagd moeten worden. Houd rekening met een afstand van 40-45 cm tussen de balken. Deze balken komen over de breedte van de carport te liggen, op de liggers uit stap 2. Als de balken op de juiste plek zitten, kunt u deze bevestigen door middel van de verbindingshoeken. Gebruik hiervoor genoeg schroeven om er voor te zorgen dat alles stevig vast zit.

carport-maken-dakconstructie

Stap 4: Dak afmaken

Om het dak af te maken kunt u het best gebruik maken van beplating. Beplating is duurzaam en gemakkelijk te monteren. Er zijn vele soorten beplating met verschillende uitstralingen en voordelen. Op onze beplating pagina vind u alles over de verschillende soorten en toebehoren. Omdat de montage per beplating kan verschillen kun u hier klikken voor de verschillende montagehandleidingen met gedetailleerde uitleg.

Carport maken dak - Janjp.nl
polycarbonaatplaten

Stap 5: Carport afwerken

Om de carport een robuuste uitstraling te geven en te beschermen tegen het inwaaien van regen kunt u de dakrand aftimmeren met planken. Bevestig de planken langs de liggers en de buitenste dwarsbalken zoals in de afbeelding hieronder.

Om de carport extra stevigheid te geven is het verstandig om de palen en liggers vast te zetten met schuine schoren (ongeveer 50 cm lang). De carport is hierdoor beter bestendig tegen harde wind. Gebruik voor deze schoren bijvoorbeeld de reststukken van de balken die we eerder hebben gebruikt. Houd rekening met de hoogte waarop u de schoren monteert zodat u er nog met gemak onderdoor kunt lopen.

Tip!
U kunt er bij de afwerking nog voor kiezen om een dakgoot te monteren om het regenwater af te voeren. Neem eens een kijkje in ons assortiment aan dakgoten om uw eigen dakgoot te monteren.

Vragen?

Indien u nog vragen heeft over de carport of de handleiding kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

2017-10-10T14:16:05+00:00 Handig, Klustips|