Carport maken

Zelf een carport bouwen in 4 stappen

In deze klustip leggen we je in vier stappen uit hoe je zelf jouw eigen carport kan bouwen. Dit kan op natuurlijk op verschillende manieren, en je carport kan uitgevoerd worden in verschillende maten. Daarom kan je onderstaande handleiding gebruiken als leidraad bij het bouwen van jouw eigen carport. Hiermee kan je jouw project natuurlijk naar eigen smaak invullen of aanpassen om een carport te bouwen die voldoet aan je wensen. Over het algemeen zijn carports geschikt voor het beschut wegzetten van één auto. Ook dit kan je natuurlijk geheel naar wens aanpassen.

Volledige handleiding downloaden

Voorbereidingen

Heb ik een vergunning nodig? Andere benodigdheden

Voordelen van je carport zelf bouwen

Je eigen carport bouwen is vaak minder moeilijk dan mensen denken. Zeker met onze praktische handleiding is het eigenlijk vrij eenvoudig. Het grootste voordeel van je carport zelf bouwen is dat je zelf kiest met welke materialen je gaat werken, en dus creatief aan de slag kunt gaan met je eigen ideeën. Uiteraard bespaar je ook behoorlijk op materialen als je deze zelf inkoopt en zelf gaat bewerken.

 • Zelf materialen kiezen
 • Zelf het formaat van je carport bepalen
 • Je carport naar wens vormgeven
 • Besparen op de bouwmaterialen

Liever wat werk uit handen geven?

Bij Janjp.nl helpen we je graag op weg met je carport. Je kunt je carport natuurlijk helemaal zelf bouwen, maar je kunt bij ons ook terecht als je liever voor de volgende opties gaat:

Carport bouwen kosten

Wat een carport bouwen je gaat kosten, is natuurlijk afhankelijk van het formaat van de carport en de materialen die je gaat gebruiken. Wat ook verschil maakt is of je de materialen kant-en-klaar aan laat leveren, en of je hulp nodig hebt bij het bouwen van je carport! Als we het over materialen alleen hebben, hoeft een carport bouwen je niet meer dan 500 euro te kosten. Ga je voor luxere materialen, een grotere afmeting of extra opties als een lichtstraat, dan nemen de kosten uiteraard toe.

Voorbereidingen carport bouwen

Carport bouwen: heb ik een vergunning nodig?

Als je voor het eerst een carport gaat bouwen, maak je je misschien zorgen of je een vergunning nodig hebt daarvoor. We kunnen je geruststellen: in de meeste gevallen is een vergunningvrij bouwen van een carport geen probleem. Let er daarbij wel op dat je carport aan de volgende eisen voldoet:

 • De carport wordt in totaal niet hoger dan 3 meter
 • De totale oppervlakte van de carport wordt niet groter dan 30 m2
 • Er worden geen wanden in de carport geplaatst

Hoewel dit algemene landelijke regels zijn voor een carport bouwen, kunnen de regels in jouw gemeente afwijken. Check dus altijd eerst met je lokale gemeente, voor je een carport gaat bouwen die je vervolgens weer moet afbreken omdat je geen vergunning hebt!

Wat heb ik nodig voor het bouwen van een carport?

Voordat je gaat beginnen je carport te bouwen, wil je natuurlijk zorgen dat je alle materialen en gereedschappen klaar hebt liggen om snel van start te kunnen. Mis je nog een aantal onderdelen? Gelukkig hebben we bijna alles voor je op voorraad: bestel dus snel alles wat je nodig hebt in onze webshop, dan zorgen wij dat je snel aan de slag kunt!

Gereedschap

Bekijk alle gereedschappen

Stap 1: Plaatsbepaling en hoekpalen plaatsen

Voordat je de carport daadwerkelijk gaat bouwen, is het handig om een plan op te stellen voor de grootte en de plaatsing van je afkapping. Door alles goed op papier te zetten in een bouwtekening, behoud je het overzicht, kun je alles goed doorrekenen en heb je tijdens het bouwproces altijd iets om op terug te vallen.

Plaatsbepaling

Natuurlijk bepaal je eerst hoe groot de carport die je wil bouwen, moet gaan worden. Moeten er één of twee auto’s onder staan, hoeveel ruimte wil je rondom overhouden, en hoeveel ruimte is er beschikbaar?

 • Meet de benodigde ruimte goed uit op je perceel en kijk of het echt past
 • Zet de omtrek van je beoogde carport af met afzettouw

Hoekpalen plaatsen

Gebruik een grondboor om het gat voor de eerste hoekpaal te graven. De palen moeten ongeveer 90 cm in de grond komen te staan voor de juiste stevigheid. Je kan hiervoor ook paalpunten of paalvoeten gebruiken.

 • Zorg dat de ondergrond sterk genoeg is, zodat de palen stevig in de grond komen te staan.
 • Houd er bij het plaatsen van de palen rekening mee dat deze op een gelijke afstand van elkaar staan.
 • Controleer altijd met een waterpas of de palen 100% verticaal in de grond staan.

Staan je palen goed? Dan kan je ze voor extra stevigheid vastzetten met snelbeton.

Tip: aflopend dak maken

Een plat dak op je carport is onhandig met het oog op hemelwaterafvoer. Het beste kun je je carport zo bouwen dat je dak een beetje afloopt. Hoe je dat doet? Simpel: door één van de kanten van je carport 15 cm hoger te maken. Het is gebruikelijk om het dak aan de voorkant hoger te maken en hem aan de achterkant af te laten lopen.

Stap 2: Tussenpalen en liggers

Als de hoekpalen op de juiste locatie in de grond staan, is het tijd voor de volgende fase in het bouwen van je carport: de tussenpalen plaatsen en de liggers monteren. Nu krijgt je carport echt gestalte!

Tussenpalen plaatsen

Zodra je de hoekpalen hebt geplaatst, kan je de tussenpalen gaan plaatsen. Met de tussenpalen overbrug je de afstanden tussen de hoekpalen aan alle kanten van je carport. Het aantal tussenpalen dat je nodig hebt en de afstand tussen deze palen is afhankelijk van de grootte van de carport. Zorg dat de palen een gelijke afstand van elkaar hebben. Het nauwkeurigste is om de hart-tot-hartafstand te meten (de afstand tussen het middelpunt (het hart) van de ene balk en het middelpunt van de andere balk).

Liggers bevestigen

Om de liggers aan de tussenpalen te bevestigen, plaats je de te verbinden onderdelen in de uitsparing van de palen en boor je de schroefgaten (afbeelding 2.1) in de palen. Zorg ervoor dat de aansluiting van de twee balken in het midden van de middelste paal valt (zie afbeelding 2.2). Je krijgt dus twee uiteinden die tegen elkaar aan komen.

Afbeelding 2.1

Afbeelding 2.2

Stap 3: Dakconstructie maken

Zodra het skelet van de carport staat, is het tijd om nog een stap verder te gaan in het bouwen van je carport: tijd om de dakconstructie vorm te geven. Hiervoor werk je met dakbalken, sierplanken en komt ook de dakbedekking aan bod.

1. Dakbalken bevestigen

Nu kan je de dakbalken bevestigen (afbeelding 3.1: nr. 3). Start hiervoor in het midden boven de verbinding van de steunbalken en leg vervolgens de resterende balken op gelijke afstanden naar voren en naar achteren. De bevestiging gebeurt via de gording ankers met elk 4 spijkers.

2. Sierplanken bevestigen

De sierplanken worden vastgeschroefd aan de dakbalken. We raden aan om voor het schroeven de sierplanken voor te boren (zie afbeelding 3.2). Door de gaten voor te boren zijn de planken veel eenvoudiger te plaatsen. Sierplanken zorgen bovendien voor extra versteviging van de carport.

3. Dakbedekking vastschroeven

Begin de dakplaten steeds te leggen aan de achterzijde van de carport, zodanig dat de voorste plaat de achterste overlapt. De platen schroef je vast met speciale schroeven. Aan de voor- en achterzijde komt er in elke dal van het profiel een schroef. Bij de overlapping moet je telkens een profiel overslaan (dus om en om het dal van het profiel komt een schroef). Let erop dat er geen schroeven worden gedraaid in de overlapping in de lengterichting.

4. Stutten bevestigen

Monteer de schoren vast aan de grondpalen en de liggers onder een hoek van 45 graden. Het vastzetten gebeurt met extra lange Spax-schroeven. De schoren bieden extra versteviging van de carport.

carport-schematisch-1

Afbeelding 3.1

carport-schematisch-2

Afbeelding 3.2

Stap 4: Afwerking

Een carport bouwen zit vaak vast op details. Het uiteindelijke resultaat hangt grotendeels af van de afwerking die je kiest. Welke details kan je nog aanbrengen om ervoor te zorgen dat jarenlang plezier gaat hebben van jouw nieuwe carport?

Snelbeton

Om te voorkomen dat jouw carport gaat verzakken voor je hem hebt kunnen bouwen, raden wij aan om gebruik te maken van snelbeton. Snelbeton zorgt ervoor dat de grondpalen stevig in de grond vastzitten en voorkomt dat de carport gaat verzakken.

Bekijk ons aanbod snelbeton

Paalpunten

Paalvoeten kunnen gebruikt worden op plaatsen waar de grond harder is en verzakkingen amper voorkomen. Je kan de paalpunten in de grond slaan en hierin de grondpalen en tussenpalen plaatsen.

Bekijk onze paalpunten

Paalvoeten

Je kan ook gebruik maken van paalvoeten in plaats van paalpunten. Je moet ruimte maken in de grond voor het plaatsen van de paalvoeten. Het is aan te raden om onder de paalvoeten nog een vierkanten stoeptegel te leggen als extra fundering voor de paalvoet.

Bekijk onze paalvoeten

Tuinhout toebehoren

Rubio Woodcream 1 ltr

 54,00 incl. btw

Tuinhout toebehoren

Paalhouder met pen

 11,28 incl. btw

Tuinhout toebehoren

Betonpoer XL

 33,15 46,90 incl. btw

Tuinhout toebehoren

Hoogteverstelling deluxe

 8,20 19,35 incl. btw
-15%

Beitsen, wassen en oliën

Tenco Douglas Beits 1 en 2.5 liter

 14,95 32,95 incl. btw

Beitsen, wassen en oliën

Tenco Steigerhoutbeits 1/2.5 ltr

 15,95 34,95 incl. btw
€ 1,95 per meter

Tuinhout toebehoren

Anti-worteldoek 210 cm breed

 1,95 incl. btw

Tuinhout toebehoren

Hoogteverstelling

 7,49 incl. btw

Dakgoten

Dankzij dakgoten wordt het regenwater dat op je carport terechtkomt, afgevoerd en blijft het niet op het dak liggen. Ga je een carport bouwen, dan kun je in een aantal gemakkelijke stappen je carport uitbreiden met een dakgoot.

 1. Monteer de beugel aan de kant van de regenpijp. Span vervolgens een touwtje van de eerste beugel tot het uiteinde van de laatste beugel en knoop deze vast. Zorg ervoor dat de laatste beugel iets hoger ligt dan de eerste beugel voor de helling van de dakgoot. Houd rekening met een afschot van 5 mm per meter. Afschot is bepalend voor de doorstroom van regenwater richting de regenpijp. Schroef uiteindelijk ook de laatste beugel vast. Monteer de tussenliggende beugels op het koord door deze ook vast te schroeven.
 2. Schuif de goten in de beugels en buig de klemmen dicht. Zet de goot aan de kant van de regenpijp vast en zorg dat er bij de andere beugels ongeveer een halve wasknijper ruimte aan speling tussen de klem en de goot is. Deze speling is noodzakelijk voor het uitzetten van het pvc. Gebruik pvc-moffen om de gootdelen aan elkaar te lijmen. De spie aansluiting van de mof moet richting de regenpijp wijzen.
 3. Bevestig om de 1,5 meter een beugel op de muur en plaats de regenpijp vervolgens in de beugels. Zorg ervoor dat je alleen de middelste beugel klem vast zet en bij de andere beugels enige speling houdt. Lijm de pijpdelen aan elkaar vast met behulp van de moffen.
Bekijk onze dakgoten en toebehoren

Meer over een dakgoot aanleggen

Meer weten over het aanleggen of bevestigen van een dakgoot? Meer informatie over dit onderwerp hebben we voor je verzameld in de klustip over het aanleggen van een dakgoot.

Klustip: aanleggen van een dakgoot

Je carport onderhouden

Nadat je je carport gebouwd hebt, wil je er natuurlijk jaren en jaren van genieten. Daarom is het ook belangrijk om je carport goed te onderhouden! Hoe je dat doet, hebben we overzichtelijk voor je uitgelegd in een ander artikel bij onze handige tips.

Tip: onderhoud van de carport

Hulp bij je carport bouwen

Heb je vragen over één van de verschillende stappen van een carport bouwen? Wil je advies over materialen of houtsoorten, of over de afwerking van je carport? Bij Janjp.nl staan we voor je klaar: we helpen jou graag verder. Neem gerust contact met ons op!

Neem contact op

Alternatieven voor een carport zelf bouwen

1. Je carport zelf bouwen met een bouwpakket

Vind je het lastig om vanaf nul je eigen carport te bouwen? Als je het ingewikkeld vindt om zelf de materialen en het formaat te bepalen, hebben we ook kant-en-klare bouwpakketten voor je. Hierin zijn alle bouwmaterialen al meegeleverd en op maat voor je gemaakt: zo kan je helemaal snel aan de slag!

Bekijk onze carport bouwpakketten
Montage €1600
Vanaf:  1.059,95 incl. btw
Montage €1400*
Vanaf:  982,95 incl. btw
Montage €1200*
Vanaf:  703,95 incl. btw
Montage €1000*
Vanaf:  806,95 incl. btw
Montage €800*
Vanaf:  718,95 incl. btw
Montage €1200*
Vanaf:  949,95 incl. btw
Montage €1050*
Vanaf:  894,95 incl. btw
Montage €900*
Vanaf:  806,95 incl. btw
Montage €750*
Vanaf:  740,95 incl. btw
Montage €600*
Vanaf:  652,95 incl. btw
Actie
Montage € 800*
Vanaf:  641,71 incl. btw
-14%
Montage €1800*
 2.639,95 incl. btw
-14%
Montage €1500*

Vrijstaand

Carport Sleen

 2.143,45 incl. btw
Actie
Montage € 600*
Vanaf:  573,71 incl. btw
Actie
Montage € 750*
Vanaf:  626,41 incl. btw
Actie
Montage € 900*
Vanaf:  685,91 incl. btw
Actie
Montage € 1050*
Vanaf:  742,01 incl. btw
Actie
Montage € 1200 *
Vanaf:  807,46 incl. btw
Actie
Montage €1000*
Vanaf:  719,06 incl. btw
Actie
Montage €1200*
Vanaf:  756,46 incl. btw
Actie
Montage €1400*
Vanaf:  812,56 incl. btw
Actie
Montage €1600*
Vanaf:  878,01 incl. btw

Vrijstaand

Carport Lemmer

 2.417,95 incl. btw

Geïmpregneerde carports

Carport geïmpregneerd

Vanaf:  416,74 incl. btw

2. Een carport op maat laten maken

Heb je andere wensen voor jouw carport, maar ben je niet zo handig dat je zelf de materialen kunt bewerken? Of heb je er simpelweg geen tijd voor? We kunnen jouw ideale carport ook op maat voor je samenstellen. Vraag direct je offerte aan en geef aan welke afmetingen jouw carport moet hebben, welke houtsoort er gebruikt moet worden, wat de dikte van de palen moet zijn en welke dakbedekking je erop wilt hebben. Wij nemen jouw aanvraag zo snel mogelijk in behandeling en sturen je een offerte voor jouw op maat gemaakte carport. Zo wordt de carport van je dromen bouwen wel héél eenvoudig!

Offerte aanvragen carport op maat

3. Een carport laten bouwen

Wil je jouw carport niet alleen door ons laten fabriceren, maar ook door ons laten monteren? Ook dat is geen enkel probleem bij Janjp.nl. Onze ervaren timmermannen zorgen ervoor dat jouw carport perfect opgetuigd wordt en dat je er jarenlang van kunt genieten!

Offerte aanvragen montageservice