Carport maken

Zelf een carport maken in 4 stappen

In deze klustip leggen we u in vier stappen uit hoe u zelf uw eigen carport kunt maken. Dit kan op verschillende manieren en in verschillende maten. Daarom kunt u onderstaande handleiding gebruiken als leidraad bij het bouwen van uw eigen carport. Hiermee kunt u uw project natuurlijk naar eigen smaak invullen en/of aanpassen om een carport te maken die voldoet aan uw wensen. Over het algemeen zijn carports geschikt voor het beschut wegzetten van één auto. Ook dit kunt u natuurlijk geheel naar wens aanpassen.

U kunt vrij eenvoudig zelf uw carport maken. Het voordeel van zelf maken is dat u zelf kunt kiezen welke materialen u gaat gebruiken en uw eigen idee helemaal kunt uitwerken. Een eigen carport maken is vaak ook voordeliger. Als u het lastig vindt om het formaat en de materialen te bepalen, kunt u een kijkje nemen bij onze bouwpakketten. Met deze pakketten is een eigen carport bouwen heel eenvoudig.

Benodigdheden

Lariks balken
Lariks planken
Lariks palen
Paalpunten (optioneel)
Paalvoeten (optioneel)
Snelbeton (optioneel)

Tuinschep
Houtzaag
Potlood en uitzet-touw
Rolmaat (min. 5 meter)

Houten palen
stalen verbindingshoek
Verbindingshoeken
gereedschappen
Gereedschappen

Stap 1: Plaatsbepaling en hoekpalen plaatsen

Bepaal eerst hoe groot u de carport wilt hebben. Vervolgens is het verstandig om een bouwtekening van de carport te maken om het geheel duidelijk op papier te hebben. Meet of het mogelijk is om de ruimte die u in gedachten heeft te kunnen gebruiken en zet deze ruimte af. Om een goed beeld te krijgen van de afmetingen kunt u de omtrek van de carport uitzetten met uitzet-touw.

carport-maken-paalvoetencarport-maken-paalpunten

Gebruik een grondboor om het gat voor de eerste hoekpaal te graven. De palen moeten ongeveer 90 cm in de grond komen te staan voor de juiste stevigheid. U kunt hiervoor ook paalpunten of paalvoeten gebruiken. Zorg in beide gevallen dat de ondergrond sterk genoeg is zodat de palen stevig in de grond komen te staan.

Omdat een plat dak niet handig is in verband met neerslag kunt u het best het dak van de carport af laten lopen. Dit kan gemakkelijk door een van de kanten van de carport 15 cm hoger te maken. Bedenk dan van tevoren hoe u de waterafvoer wilt laten lopen. Het is gebruikelijk om het dak aan de voorkant hoger te hebben en deze aan de achterkant af te laten lopen. Controleer met een waterpas of de palen verticaal in de grond staan. Indien de palen goed staan kunt u ze voor extra stevigheid vastzetten met snelbeton. Houd er bij het plaatsen van de palen rekening mee dat deze op een gelijke afstand van elkaar staan.

Stap 2: Tussenpalen en liggers

Als de hoekpalen op de juiste locatie in de grond staan is het tijd om tussenpalen te plaatsen en de liggers te monteren.

  1. Begin met het plaatsen van de palen aan elke kant.

Wanneer u de hoekpalen heeft geplaatst kunt u de tussenpalen plaatsen. Het aantal tussenpalen dat u ontvangt en de afstand tussen deze palen is afhankelijk van de grootte van de carport. Zorg dat de palen een gelijke afstand van elkaar hebben. Het nauwkeurigste is om de hart-tot-hartafstand te meten (de afstand tussen het middelpunt (het hart) van de ene balk en het middelpunt van de andere balk).

  1. Bevestig de liggers

Om de liggers aan de tussenpalen te bevestigen, plaatst u de te verbinden onderdelen in de uitsparing van de palen en boort u de schroefgaten (afbeelding 2.1) in de palen. Zorg ervoor dat de aansluiting van de twee balken in het midden van de middelste paal valt (zie afbeelding 2.2). U krijgt dus twee uiteinden die tegen elkaar aan komen.

 
 

Afbeelding 2.1: voorboren van de schroefgaten

 

Afbeelding 2.2: positie van de li­­­ggers t.o.v. de grondpalen

Stap 3: Dakconstructie maken

Afbeelding 3.1: bevestiging dakbalken

  1. Bevestigen van de dakbalken

Nu kunt u de dakbalken bevestigen (afbeelding 3.1: nr. 3). Start hiervoor in het midden boven de verbinding van de steunbalken en leg vervolgens de resterende balken op gelijke afstanden naar voren en naar achteren. De bevestiging gebeurt via de gording ankers met elk 4 spijkers.

  1. Bevestiging van de sierplanken

De sierplanken worden vastgeschroefd aan de dakbalken. We raden aan om voor het schroeven de sierplanken voor te boren (zie afbeelding 3.2). Door de gaten voor te boren zijn de planken veel eenvoudiger te plaatsen. Sierplanken zorgen bovendien voor extra versteviging van de carport.

  1. Schroef de dakbedekking vast.

Begin met de dakplaten steeds te leggen aan de achterzijde van de carport, zodanig dat de voorste plaat de achterste overlapt. De platen worden vastgeschroefd met de speciale bijgeleverde schroeven. Aan de voor- en achterzijde komt er in elke dal van het profiel een schroef. Bij de overlapping moet u telkens een profiel overslaan (dus om en om het dal van het profiel komt een schroef). Let erop dat er geen schroeven worden gedraaid in de overlapping in de lengterichting.

  1. Bevestiging van de stutten

Monteer de schoren vast aan de grondpalen en de liggers onder een hoek van 45 graden. Het vastzetten gebeurt met extra lange Spax-schroeven. De schoren bieden extra versteviging van de carport.

Afbeelding 3.2: bevestiging van de sierplanken en het dak

Stap 4: Afwerking

Snelbeton
Om te voorkomen dat uw carport gaat verzakken, raden wij aan om gebruik te maken van snelbeton. Snelbeton zorgt ervoor dat de grondpalen stevig in de grond vastzitten en voorkomt dat de carport gaat verzakken.

Paalpunten
Paalvoeten kunnen gebruikt worden op plaatsen waar de grond harder is en verzakkingen amper voorkomen. U kunt de paalpunten in de grond slaan en hierin de grondpalen en tussenpalen plaatsen.

Paalvoeten  
U kunt ook gebruik maken van paalvoeten in plaats van paalpunten. U moet ruimte maken in de grond voor het plaatsen van de paalvoeten. Het is aan te raden om onder de paalvoeten nog een vierkanten stoeptegel te leggen als extra fundering voor de paalvoet.

Dakgoten
Dankzij dakgoten wordt het regenwater afgevoerd en blijft dit niet op het dak liggen. In een aantal gemakkelijke stappen kunt u uw carport uitbreiden met een dakgoot.

  1. Monteer de beugel aan de kant van de regenpijp. Span vervolgens een touwtje van de eerste beugel tot het uiteinde van de laatste beugel en knoop deze vast. Zorg ervoor dat de laatste beugel iets hoger ligt dan de eerste beugel i.v.m. de helling van de dakgoot. Houd rekening met een afschot van 5 mm per meter. Afschot is bepalend voor de doorstroom van regenwater richting de regenpijp. Schroef uiteindelijk ook de laatste beugel vast. Monteer de tussenliggende beugels op het koord door deze ook vast te schroeven.
  2. Schuif de goten in de beugels en buig de klemmen dicht. Zet de goot aan de kant van de regenpijp vast en zorg dat er bij de andere beugels ongeveer een halve wasknijper ruimte aan speling tussen de klem en de goot is. Deze speling is noodzakelijk i.v.m. het uitzetten van PVC. Gebruik PVC-moffen om de gootdelen aan elkaar te lijmen. De spie aansluiting van de mof moet richting de regenpijp wijzen.
  3. Bevestig om de 1,5 meter een beugel op de muur en plaats de regenpijp vervolgens in de beugels. Zorg ervoor dat u alleen de middelste beugel klemvast zet en bij de andere beugels enige speling houdt. Lijm de pijpdelen aan elkaar vast m.b.v. de moffen.

Wilt u meer informatie over het bevestigen van een dakgoot? Lees dan eens onze klustip over het aanleggen van een dakgoot.

Onderhoud
Omdat hout een natuurproduct is, is het belangrijk dat deze goed wordt onderhouden. In onze klustip ‘onderhoud van uw carport’ leest u er alles over. Bekijk het artikel hier.

Carport maken dak - Janjp.nl
polycarbonaatplaten

Vragen?

Indien u nog vragen heeft over de carport of de handleiding kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

Contact opnemen

Vuren carports

Carport/berging Ever

 3.199,00 incl. btw

Geïmpregneerde carports

Carport zadeldak

 1.595,00 incl. btw

Lariks carports

Carport larikshout 3 x 4

Vanaf:  337,55 incl. btw

Lariks carports

Carport larikshout 3 x 5

Vanaf:  405,20 incl. btw

Lariks carports

Carport larikshout 3 x 6

Vanaf:  431,65 incl. btw

Lariks carports

Carport larikshout 3 x 7

Vanaf:  480,70 incl. btw

Lariks carports

Carport larikshout 3 x 8

Vanaf:  492,15 incl. btw

Lariks carports

Carport larikshout 4 x 5

Vanaf:  457,65 incl. btw