Betonsysteem maken? – Doe het zelf met Janjp.nl

Betonsystemen worden steeds populairder. En dat is niet zo gek, want deze tuinafscheidingen zien er prachtig en netjes afgewerkt uit. Daarnaast zorgt een betonsysteem ervoor dat uw tuinschermen niet in contact komen met de grond en dus een langere levensduur hebben. In deze klustip leggen we u uit hoe u een betonsysteem in uw tuin kunt bouwen, zodat ook u kunt genieten van een perfect afgewerkte tuinafscherming.

betonssysteem

Tips vooraf

  • Overleg tijdig met de buren over hun wensen voor een erfafscheiding. Zij zullen er, afhankelijk van de tuin, net zoveel tegenaan moeten kijken als uzelf.
  • Bepaal de begin- en eindpunten van de schutting. Indien u de schutting aan uw huis of schuur vast wilt zetten raden wij aan te kijken of het mogelijk is te graven. Een betonnen fundering zou dit kunnen verhinderen.
  • Bewerk de ondergrond van tevoren, zodat deze goed vlak en stevig is.
  • Gebruik touw om de begin- en eindpunten van de schutting te bepalen. Zo weet u zeker dat de tuinafscherming in een rechte lijn komt te staan.
  • Kies een droge dag uit om uw schutting te bouwen. Het liefst zelfs een dag zonder al te veel wind.
  • Bij droge zandgronden kunt u de grond nat maken om het grondboren te vergemakkelijken.
  • Gebruik RVS schroeven om roest te voorkomen. Of gebruik de speciaal voor betonsystemen bedoelde bevestigingssets, welke u hier kunt vinden.

Stap 1 Uittekenen en uitmeten van de tuinafscherming

We raden u aan om allereerst de gehele tuinafscherming uit te meten en te tekenen. Op deze manier weet u precies hoeveel tuinschermen, betonpalen en onderplaten u nodig heeft voor uw betonsysteem. En dat niet alleen: u weet op deze manier namelijk ook precies welke soorten palen (hoekpalen, eindpalen, t-palen et cetera) u nodig heeft. Door dit allemaal goed van tevoren te meten, voorkomt u dat u op het einde teveel, te weinig, of de verkeerde materialen heeft.

Stap 2 Graven

Na het uittekenen en meten is het tijd om voor te bereiden op het plaatsen van de tuinafscherming. Graaf op de plek waar de schutting komt een geul van 20 cm diep. Hier komen de onderplaten in te staan. Om een vaste ondergrond te creëren kunt u deze voor de helft vullen met zand. Graaf vervolgens aan het begin van de geul een gat voor de eerste betonpaal.

Stap 3 Plaatsen tuinafscherming

Plaats de eerste paal in het gegraven gat. Laat indien nodig de paal steunen op een wegzakpreventie om te voorkomen dat de paal verder de grond in zakt. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de paal mooi rechtop staat. Indien u de paal tegen een muur aan wilt plaatsen kunt u gebruik maken van een muurprofiel.

Gebruik de onderplaat om te bepalen waar de eerstvolgende paal moet komen en graaf ook deze in. Plaats direct de onderplaat en de tuinschermen tussen de palen en bevestig deze indien nodig. Wilt u de onderplaten netjes afwerken met afdekkappen? Houd er dan rekening mee dat deze geplaatst worden tussen de onderplaten en de tuinschermen. Voor extra stevigheid kunt u de palen vastzetten met snelbeton. Volg dezelfde volgorde voor de rest van de tuinafscherming.

Tip!
Houd er rekening mee alvast de bekabeling aan te leggen indien u gekozen heeft om de betonpalen van bijvoorbeeld lampen te voorzien.

Stap 4 Nazorg

Om de palen en onderplaten netjes af te werken kunt u gebruik maken van de afdekkpetten en –kappen. Om de constructie extra te verstevigen kunt u boven op de palen en schermen een verbindingsbalk plaatsen. Maak voor meer variatie in uw tuinafscherming gebruik van trellisschermen. Dit geeft een mooie open uitstraling.

Tip!
Voor een sfeervolle impressie kunt u een halve meter van de schutting vullen met grind. U kunt dit vervolgens aankleden door gebruikt te maken van stijlvolle bloembakken en -potten.

Vragen

Heeft u vragen over het in elkaar zetten van een betonsysteem? Heeft u advies nodig over de mogelijkheden voor uw situatie? Neem in alle gevallen gerust contact met ons op. Wij helpen u met alle plezier verder op weg!