Betonsysteem klustips

Betonsysteem maken? – Doe het zelf met Janjp.nl

Betonsystemen worden steeds populairder. En dat is niet zo gek, want deze tuinafscheidingen zien er prachtig en netjes afgewerkt uit. Daarnaast zorgt een betonsysteem ervoor dat jouw tuinschermen niet in contact komen met de grond en dus een langere levensduur hebben. In deze klustip leggen we je uit hoe jij een betonsysteem in jouw tuin kan bouwen, zodat ook jij kan genieten van een perfect afgewerkte tuinafscherming.

betonssysteem

Tips vooraf

  • Overleg tijdig met de buren over hun wensen voor een erfafscheiding. Zij zullen er, afhankelijk van de tuin, net zoveel tegenaan moeten kijken als jezelf.
  • Bepaal de begin- en eindpunten van de schutting. Indien je de schutting aan jouw huis of schuur vast wilt zetten raden wij aan te kijken of het mogelijk is te graven. Een betonnen fundering zou dit kunnen verhinderen.
  • Bewerk de ondergrond van tevoren, zodat deze goed vlak en stevig is.
  • Gebruik touw om de begin- en eindpunten van de schutting te bepalen. Zo weet je zeker dat de tuinafscherming in een rechte lijn komt te staan.
  • Kies een droge dag uit om jouw schutting te bouwen. Het liefst zelfs een dag zonder al te veel wind.
  • Bij droge zandgronden kan je de grond nat maken om het grondboren te vergemakkelijken.
  • Gebruik RVS schroeven om roest te voorkomen. Of gebruik de speciaal voor betonsystemen bedoelde bevestigingssets, welke je hier kunt vinden.

Stap 1 Uittekenen en uitmeten van de tuinafscherming

We raden je aan om allereerst de gehele tuinafscherming uit te meten en te tekenen. Op deze manier weet je precies hoeveel tuinschermen, betonpalen en onderplaten je nodig hebt voor jouw betonsysteem. En dat niet alleen: je weet op deze manier namelijk ook precies welke soorten palen (hoekpalen, eindpalen, t-palen et cetera) je nodig hebt. Door dit allemaal goed van tevoren te meten, voorkom je dat je op het einde teveel, te weinig, of de verkeerde materialen heeft.

Stap 2 Graven

Na het uittekenen en meten is het tijd om voor te bereiden op het plaatsen van de tuinafscherming. Graaf op de plek waar de schutting komt een geul van 20 cm diep. Hier komen de onderplaten in te staan. Om een vaste ondergrond te creëren kan je deze voor de helft vullen met zand. Graaf vervolgens aan het begin van de geul een gat voor de eerste betonpaal.

Alleen afhalen
Alleen afhalen
Alleen afhalen
Alleen afhalen

Stap 3 Plaatsen tuinafscherming

Plaats de eerste paal in het gegraven gat. Laat indien nodig de paal steunen op een wegzakpreventie om te voorkomen dat de paal verder de grond in zakt. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de paal mooi rechtop staat. Indien je de paal tegen een muur aan wilt plaatsen kan je gebruik maken van een muurprofiel.

Gebruik de onderplaat om te bepalen waar de eerstvolgende paal moet komen en graaf ook deze in. Plaats direct de onderplaat en de tuinschermen tussen de palen en bevestig deze indien nodig. Wil je de onderplaten netjes afwerken met afdekkappen? Houd er dan rekening mee dat deze geplaatst worden tussen de onderplaten en de tuinschermen. Voor extra stevigheid kan je de palen vastzetten met snelbeton. Volg dezelfde volgorde voor de rest van de tuinafscherming.

Tip!
Houd er rekening mee alvast de bekabeling aan te leggen indien je gekozen hebt om de betonpalen van bijvoorbeeld lampen te voorzien.

Stap 4 Nazorg

Om de palen en onderplaten netjes af te werken kan je gebruik maken van de afdekkpetten en –kappen. Om de constructie extra te verstevigen kan je boven op de palen en schermen een verbindingsbalk plaatsen. Maak voor meer variatie in jouw tuinafscherming gebruik van trellisschermen. Dit geeft een mooie open uitstraling.

Tip!
Voor een sfeervolle impressie kan je een halve meter van de schutting vullen met grind. Je kan dit vervolgens aankleden door gebruikt te maken van stijlvolle bloembakken en -potten.

Vragen

Heb je vragen over het in elkaar zetten van een betonsysteem? Heb je advies nodig over de mogelijkheden voor jouw situatie? Neem in alle gevallen gerust contact met ons op. Wij helpen jou met alle plezier verder op weg!

Contact opnemen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.