Aanlegsteiger bouwen

In 5 stappen je eigen aanlegsteiger bouwen

Een aanlegsteiger bouwen is redelijk simpel. De basisstructuur van een aanlegsteiger is namelijk altijd hetzelfde. Zo is de bouw van een aanlegsteiger op te delen in verschillende stappen. In deze klustip leggen wij jou in de volgende 5 stappen uit hoe je jouw aanlegsteiger bouwt:

Voordat we in detail uitleggen hoe je deze stappen uitvoert is het eerst van belang om te weten welke materialen je nodig hebt.

Ga naar stappenplan

Benodigdheden

Een aanlegsteiger bouwen is redelijk simpel en kan in de meeste gevallen al binnen een dag worden gedaan. Een voorwaarde is wel dat je beschikt over alle materialen en gereedschappen. Daarom hebben we voor jou 2 lijstjes opgesteld die als checklist gebruikt kunnen worden.

De hoeveelheid materialen die je nodig hebt,hangt af van de afmetingen van de aanlegsteiger.

Gereedschappen

Voor je begint

Controleer vooraf bij jouw gemeente of er een vergunning nodig is om een aanlegsteiger te bouwen. Vaak is dit alleen maar het geval wanneer je een steiger in het water wil bouwen bij wateren smaller dan 3 meter. Wel zijn er vaak voorschriften verbonden aan de materialen die gebruikt mogen worden bij het bouwen van een aanlegsteiger. Wij raden ook aan om jouw gemeente te vragen naar de voorschriften indien je een boot aan jouw steiger wilt leggen.

Stap 1 Formaat bepalen

Bepaal allereerst het formaat van je aanlegsteiger zodat je weet hoeveel materiaal er nodig is. Bedenk wat het doel van de steiger moet zijn. Als je er meubelen op plaatst, is het handig om de aanlegsteiger op een stuk grond uit te tekenen. Zo zie je in één oogopslag of die aan je wensen voldoet. Als de aanlegsteiger ook wordt gebruikt om een boot aan te meren, stem dan de hoogte van de aanlegsteiger af met de hoogte van de boot.

Bereken eerst hoeveel palen (staanders) je nodig hebt voor de fundering van de steiger. Meet hiervoor hoe diep de palen het water en de ondergrond in moeten, zodat ze stevig genoeg staan. Voor een stevige steiger plaats je elke 60 cm een staander. Aan elke rij staanders wordt in de lengte een dwarsbalk bevestigd. Over deze dwarsbalken worden vervolgens in de breedte de planken gelegd.

Vlonder steiger

Stap 2 Palen plaatsen

Voorbereiding:

Nu de afmetingen van de steiger bekend zijn, is het tijd om te beginnen met de bouw van de aanlegsteiger. Zet als eerst de hoekpunten van de steiger uit. Gebruik hiervoor lange uitzetstokken, zoals onze vuren tengellatten of onze panlatten. Meet direct de waterdiepte van de verschillende punten. Gebruik uitzettouw om de omtrek van de aanlegsteiger aan te duiden. Het eindresultaat is het mooist als het verloop van het uitzettouw gelijk loopt aan de muren van jouw huis en/of de randen van het terras.

Voor het plaatsen van de palen op het land maak je gebruik van een grondboor. Hiermee maak je een paalgat in de grond. Het plaatsen van de palen onderwater gaat verschillend in zijn werk, afhankelijk van de ondergrond. De verschillende ondergronden zijn zand, klei en veen. Hieronder zullen we per ondergrond de beste behandeling toelichten.

Tip! Huur een ponton om het werk op het water makkelijker te maken.

Zand

Bij zandgrond kun je het best gaten spuiten met een hogedrukspuit. Een hogedrukspuit met lange arm is voldoende om onderwater het zand weg te spuiten. De paal sla je verder de grond in nadat je de paal in het gat hebt gezet.

Klei

Bij kleigrond heb je veelal geen machines nodig om de palen te plaatsen. Gebruik voor kleigrond eerst een paalhamer om de palen de grond in te slaan. Indien dit niet werkt kun je gebruik maken van een palenrammer op benzine. Maak in ieder geval geen gebruik van een spuitlans, zoals bij zandgrond. Met een spuitlans verwijder je vaak al snel te veel materiaal, waardoor de paal geen stevigheid meer heeft.

Veen

Bij veengronden volstaat het veelal om een gat te boren met een grondboor. in de meeste gevallen lukt het om met een normale paalhamer de staanders voldoende in de grond te slaan. Indien dit niet werkt kun je gebruikmaken van de palenrammer op benzine.

Let op! Controleer voordat je verder gaat met de bouw van je aanlegsteiger of de palen waterpas staan. Dit is namelijk heel belangrijk voor het eindresultaat.

Stap 3 Dwarsbalken bevestigen

Als de palen waterpas staan is het tijd om de dwarsbalken van de aanlegsteiger te bevestigen. Maak bij de dwarsbalken ook gebruik van hardhouten balken. Om de constructie zo stevig mogelijk te maken, maak je gebruik van balken bestaande uit één stuk hout. Bevestig de dwarsbalken met lijmklemmen aan de staanders. Doe dit voor elke rij staanders aan dezelfde zijkant (zie afbeelding).

Vlonder steiger dwarsbalken
Vlonder steiger kruislings - Janjp.nl

Zorg dat de bovenkant van de dwarsbalken gelijk loopt aan de bovenkant van de staanders. Als de dwarsbalken waterpas zijn, is het tijd om ze aan de staanders te bevestigen met slotbouten. Boor de gaten waar de slotbouten komen met de juiste boor voor. Gebruik hiervoor twee bouten per paal in kruislings verband (Zie afbeelding).

Tip! Door de staanders aan de voor- en/of zijkant hoger uit te laten komen kan je makkelijk een hekje of leuning monteren. Doordat het aan de fundering van de steiger bevestigd zit, ontstaat extra stevigheid.

Bekijk onze tuinbalken

Tuinbalken

Geïmpregneerde balk 4.4 x 9.5 cm

300 cm, 360 cm, 390 cm, 420 cm, 510 cm
 19,95 33,95 incl. btw

Tuinbalken

Noord-Zweeds timmerhout 4.4 x 7 cm

300 cm, 360 cm, 390 cm, 420 cm, 510 cm
 14,95 24,95 incl. btw
 25,95 incl. btw
 39,95 53,95 incl. btw
 16,75 incl. btw
Populair

Beplating toebehoren

Panlatten 2.2 x 4.2 cm

420 cm
 4,39 incl. btw

Tuinbalken

Noord-Zweeds timmerhout 4.4 x 14.5 cm

300 cm, 360 cm, 390 cm, 420 cm, 510 cm
 38,60 65,64 incl. btw

Stap 4 Planken monteren

Nu de dwarsbalken van de aanlegsteiger bevestigd zijn, is het tijd voor de planken. Voor de planken van de aanlegsteiger heb je meerdere opties. Zo heb je gladde planken maar ook planken met reliëf (groeven). Maak in ieder geval gebruik van planken met een minimale dikte van 2,8 centimeter en het liefst van Lariks/Douglas planken. In beide gevallen bevestig je de steigerplanken met schroeven aan de dwarsbalken. Maak hiervoor gebruik van onze roestvrijstalen schroeven. Schroef de steigerplanken niet vast op bovenkant van de staanders! Grote kans dat dit het hout van de staanders laat splijten.

Tip! Veeg jouw vlonderplanken regelmatig schoon. Gladheid wordt altijd veroorzaakt door vocht en aanslag. Zorg dat het water goed weg kan lopen en dat aanslag geen kans krijgt zich aan de planken te hechten.

Bekijk onze vlonderplanken
 28,52 incl. btw
Populair

Houten vlonderplanken

Vlonderplank Lariks/douglas 2.8 x 14.5 cm

300 cm, 400 cm, 500 cm
 19,49 32,75 incl. btw
 29,05 35,25 incl. btw
Populair

Houten vlonderplanken

Vlonderplank geïmpregneerd grenen 2.8 x 14 cm

300 cm, 400 cm
 11,35 15,15 incl. btw

Stap 5 Afwerken

Veeg zodra je klaar bent de aanlegsteiger goed schoon, zo verwijder je eventuele splinters. Bevestig eventueel een hekje of leuning voor de veiligheid. Plaats de onderste balk in dat geval op ongeveer 20 cm hoogte om de toegang tot het water voor kleine kinderen te verhinderen. Om het aanzicht vanaf het water mooier te maken, kun je nog een plank aan de voorkant en zijkanten van de steiger maken. Om de steiger sfeervol te verlichten plaats je op de hoeken van je aanlegsteiger lampjes.

Vlonderolie 2.5 liter

Tip! Bewerk eventueel als laatst je steigerplanken met vlonderolie om de vergrijzing van het hardhout tegen te gaan.

Bekijk onze vlonderolie

Janjp.nl

Janjp.nl heeft alle materialen in huis voor de bouw van jouw droom aanlegsteiger. Deze bestel je eenvoudig en snel via onze webshop. Daarnaast hebben wij ook alle kennis over het bouwen van een aanlegsteiger. Dus heb je nog vragen over de bouw van een aanlegsteiger, deze handleiding, onze producten of andere vragen? Twijfel dan niet en neem contact met ons op voor vrijblijvend specialistisch advies.

  • Uitstekende klantenservice
  • Uitgebreid assortiment
  • Specialistische kennis
  • Op maat zaagservice
Neem contact met ons op

Bijbehorende producten

Voorraad

Lariks balken

Lariks balken 50 x 150 mm

300 cm, 400 cm, 500 cm
 22,95 38,95 incl. btw
Populair

Lariks palen

Lariks palen 90 x 90 mm

300 cm
 31,10 incl. btw
Populair

Geprofileerde delen

Lariks dakbeschot planken 1 zijde velling 1.8 x 14.5 cm

300 cm, 400 cm, 500 cm
 14,25 23,75 incl. btw

Tuinhout toebehoren

Eco Betonpoer

 21,25 incl. btw
-33%

Tuinhout toebehoren

Paalpunt

 5,49 19,95 incl. btw

Tuinhout toebehoren

Paalvoeten

 4,75 12,27 incl. btw
-10%
Nieuw

Polycarbonaatplaten

Polycarbonaat platen

 75,53 100,70 incl. btw
-10%
 39,48 98,70 incl. btw
-10%
 61,22 122,43 incl. btw

Complete dakgootsets

Stalen dakgootset (3 meter)

 273,87 incl. btw

Complete dakgootsets

Verzinkte dakgootset (3 meter)

 192,97 incl. btw
 0,20 0,45 incl. btw
 3,87 33,65 incl. btw

Beplating toebehoren

Schroeven dakplaten

 0,20 incl. btw
-17%

Aanbiedingen

Steelwood handzaag

 9,95 incl. btw
 16,79 38,29 incl. btw
 18,39 22,49 incl. btw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.